Povrat PDV-a ?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
campa_xxx

#1 Povrat PDV-a ?

Post by campa_xxx »

Nesto sam nacuo da je moguc povrat PDV-a za sve one koji su bili u stalnom radnom odnosu u periodu januar-decembar 2007. pa ako neko zna nesto vise o tome ( do kada je rok za predavanje zahtjeva, gdje predati isti i sta je potrebno od papira ) neka pise.
gaius

#2 Re: Povrat PDV-a ?

Post by gaius »

pdv nema nikakve, ali zaista nikakve veze sa radnim odnosom..
campa_xxx

#3 Re: Povrat PDV-a ?

Post by campa_xxx »

gaius wrote:pdv nema nikakve, ali zaista nikakve veze sa radnim odnosom..
Pa placas porez na platu
Amazonka27

#4 Re: Povrat PDV-a ?

Post by Amazonka27 »

Jesi li ti u mjesecnoj PDV prijavi uracunavao i porez na plate?
DobroJutroKolumbo

#5 Re: Povrat PDV-a ?

Post by DobroJutroKolumbo »

campa_xxx wrote:
gaius wrote:pdv nema nikakve, ali zaista nikakve veze sa radnim odnosom..
Pa placas porez na platu

Veze to nema sa tim... Taj zakon tek treba da se usvoji , a kad ce se primjenjivati jos nije poznato...PDV je PDV , porez na platu je nesto drugo...Tacno je da ces imati pravo na povrat tog poreza , npr. ako si u bracnoj zajednici , ako imas jedno ili dvoje djece...itd...Ali kad ce biti jos se nezna...Za 2007.god. povrata nema nikakvog! :D :D
gaius

#6 Re: Povrat PDV-a ?

Post by gaius »

PDV plaćaju obveznici PDV-a na isporuke dobara i usluga (npr. bh telecom, klinac, palac)..
porez na plaću se plaća na plaću (logično jelde, samo ime govori) i nema nikakve i to baš nikakve veze sa PDV-om.. prvi je indirektni.. drugi direktni porez.. itd.. itd.. porez na plaću će se zamjeniti sa porezom na dohodak počev od 1.1.2009.g. ovaj novi porez će zamjeniti ne samo porez na plaću nego i cijeli niz direktnih poreza (npr. na ukupan prihod građana, porez na dobit fizičkih lica koja obavljaju samostalnu djelatnost itd..)..

sve o prvom zakonu se moće naći na http://www.uino.gov.ba
o drugom na http://www.fbihvlada.gov.ba

eto..
djulba

#7 Re: Povrat PDV-a ?

Post by djulba »

campa_xxx wrote:Nesto sam nacuo da je moguc povrat PDV-a za sve one koji su bili u stalnom radnom odnosu u periodu januar-decembar 2007. pa ako neko zna nesto vise o tome ( do kada je rok za predavanje zahtjeva, gdje predati isti i sta je potrebno od papira ) neka pise.
Pogrešno si načuo, nema veze sa vezom.
campa_xxx

#8 Re: Povrat PDV-a ?

Post by campa_xxx »

djulba wrote:
campa_xxx wrote:Nesto sam nacuo da je moguc povrat PDV-a za sve one koji su bili u stalnom radnom odnosu u periodu januar-decembar 2007. pa ako neko zna nesto vise o tome ( do kada je rok za predavanje zahtjeva, gdje predati isti i sta je potrebno od papira ) neka pise.
E ja danas zvao poresku upravu i kaze sve je to uredu ali samo socijalni slucajevi...
djulba

#9 Re: Povrat PDV-a ?

Post by djulba »

campa_xxx wrote:
djulba wrote:
E ja danas zvao poresku upravu i kaze sve je to uredu ali samo socijalni slucajevi...

Pa jeste ali socijalni slučajevi nisu u stalnom radnom odnosu kao što si rekao gore. Al u redu neka makar njima vrate ako može :thumbup:
campa_xxx

#10 Re: Povrat PDV-a ?

Post by campa_xxx »

djulba wrote:Pa jeste ali socijalni slučajevi nisu u stalnom radnom odnosu kao što si rekao gore. Al u redu neka makar njima vrate ako može :thumbup:
Pa zavisi, recimo ako si u stalnom radnom odnosu i plata ti je 500 KM a imas 5 calnova obitelji od kojih niko ne radi onda si socijalni slucaj, znaci bitno je da kad podijelis platu po clanu obitelji ako ne prelazi 120 KM to je socijalni slucaj.
mariobl

#11 Re: Povrat PDV-a ?

Post by mariobl »

uhh skroz ste pogresno informisani pa da Vas uputim,neznam kako ste tako lose informisani,ali ovako stoje stvari povrat pdv moze da ostvari i fizicko lice tj.obican covjek ne mora biti bh telecom.Znaci ako je neko bio prijavljen proslu godinu i redovno mu sve uplacivano ima pravo na povrat po izdrzavanom clanu po mojoj racunici oko 50KM po covjeku.Rok u rs kod nas je jos jednom produzen do 15.04.pa ako je i tamo tako pozurite nevjerujem da ce vise produzivati.Kod nas to organizovanije,kod vas izgleda da neko tom pricom da to pravo ostvaruje samo socijala sebi svrce pare inace to moze svako i to svuda u sistemu pdv funkcionise kod nas po prvi put se krece s tim.Normalno da njima nije u interesu da se vise ljudi prijavi jer vise ce morati platiti,ali to su nase pare.
Post Reply