POVRAT PDV-a i TAX FREE KUPOVINA

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

ninja-san

#1 POVRAT PDV-a i TAX FREE KUPOVINA

Post by ninja-san »

Dragi forumasi,

Unaprijed se ispricavam ako je tema vec ranije bila, ali ja sam jako sretan jer sam prvi put u zivotu uspio naplatiti POVRAT POREZA kod tax free kupovine.

Nije da Vas Ninja nije i ranije pokusavao, u Nizozemskoj itd. ali mi je uvijek kada sam dosao na carinu ili tax free nesto falilo.

Jednom to nije bilo iznad propisanih, cini mi se 120 € za Nizozemsku.
Jednom nisam nosio stvari sa sobom, vec su ostale u prtljagu koji sam predao, a ciko mi nije vjerovao dok ne vidi robu, kaze mozda sam je ostavio u zemlji.

I eto , mladi Ninja se prije 15-ak dana obreo u Njemackoj. U Radnjama u kojima sam kupovao uredno zatrazih Tax-free potvrdu.
Ovjerih to na aerodromu, ali na nesrecu u Europi to nisam uspio naplatiti, jer mi je avion na konekciju kasnio. Digao ja ruke, kad vidim u BIH ima u jednoj banci (reifeisen) tax free salter.

Odnesem ja potvrde, i gle cuda, naplatih svojih 30 KM ( oko 10% vrijednosti robe koju sam kupio). I tako naplatih svoj prvi tax free iako putujem vec godinama, uvijek bi bio neki problem (nisu u redu racuni, nije dovoljno potroseno, nije roba u kesi da mogu pokazati itd).

Zanima me je li netko od Vas imao slicna iskustva sa tax free-jem, koliki su limiti, odnosno koliko se mora potrositi prema pravilima pojedinih drzava, kakva je regulativa i sl.-naravno ovo se odnosi prvenstveno na drzavljane BIH (neka se dijaspora ne ljuti, ali meni nije od koristi kako je to rijeseno izmedju USA i Kanade i sl.).

Hajde da razmijenimo iskustva, mozda ce nekome pomoci .
zlotscha

Post by zlotscha »

uh ne mogu da se sjetim Sl novina tj broja im ali
nema limita. ako imas uredne papire (kao sto si objasnio/la) novac koji si platio za PDV ce ti biti vracen (znaci na rn-u mora pisati koliki je to iznos i da je stopa 17 %)
mozes se dogovoriti i da ti se novac uplati na racun ili da licno dodjes po njega. prva opcija se isplati jedino ako je u pitanju veci iznos
LjepoticaiZvjer

Post by LjepoticaiZvjer »

koliko ja znam donja granica je 70 eura, znaci za sve preko 70 eura( na jednom racunu, tj u jednoj radnji) se moze dobiti porez natrag. za one koji zive u eu, tj imaju stalno mjesto boravka nije moguce dobiti porez natrag, nego samo oni sa turistickom vizom.
imaju dva papira- zuti sa kojim mozes dici pare u bih tacije u reiffeisen banci ili bijeli ( koji oni vole cesto uvaliti) koji je isto tax free ali pare mozes dici samo u zemlji gdje si kupio poizvod, sto znaci moras se opet vratiti. fora je da koji god uzmes moras ga ovjeriti na granici i moras imati robu sa sobom ako budu provjeravali.
teoretski bi ti onda tu istu robu trebao prijaviti na bh granici i platiti bosni za uvoz, al to ti ostavljam na savjest :)
ninja-san

Post by ninja-san »

Eh, i ja znam da postoje limiti, kako u kojoj zemlji, pa bih zato volio da mi se jave ljudi koji su naplatitli kupujuci u Belgiji, Francuskoj itd.

Ja znam da u Nizozemskoj ima neki limit, koliko para mora biti potroseno u jednoj radnji, ali evo sad iz iskustva u Njemackoj, kupljene su dvije stvari jedna je kostala 99 a druga 55 € i kupljene su u razlicitim radnjama.
Samo na kasi naglasis da ti daju "Tax free obrazac" koji ti ovjere i nosis sa sobom.(da li je tako i u drugim zemljama).

Pare mozes dobiti u tax free uredima na aerodromima (svaki veci ima taj ured u nekoj od banaka u aerodromskoj zgradi, cak ti na obrazcu pise i gdje sve mozes podici.

Ja zbog kasnjenja aviona i presjedanja nisam uspio naplatiti na transferu u Europi i vec sam bio izgubio nadu, kad ono moze i u SA i naplatim prvi put nakon vise pokusjaja - svoj novac.
teletrader

Post by teletrader »

@ninja san

Sto se tice tax freea,odnos koji individualno odredjuje svaka drzhava moras potrositi u JEDNOM danu u JEDNOJ radnji...Inace nista..
koliko iznosi pojedini limiti u pojedinim drzhavma ne znam,u Austriji je konkretno ili 70 ili 75€ mislim da je u Njemackoj manje a neko mi je pricao da je u Italiji preko 100€..jos oni jako cesto nemaju ni formulara tako da na kraju ne bude nista od svega toga..
E sada sto se tice ovjeravanja,ako putujes avionom i napustas EU i stvari su ti u prtljagu koji predajes,trebas sluzhbeniku na checkinu reci da moras otici do carine da ti odstambilja papire...svaki aerodrom (koji drzhi do sebe) treba da ima carinski salter..onda odneses kofer tamo,onaj chiko pregleda papire i zvekne stembilj..
ako stvari koje si kupio nosis u rucni prtljag,postoji carinski salter koji je poslije pasoske kontrole,tamo odes i ponovis opisanu proceduru..
Uglavnom posto su ti carinici uglavnom uhljupi i ako se radi o nizhim iznosima (znaci kupio si neke krpice,djidje i sl) nece ni trazhiti da pogledaju robu..ako si kupio neku tehnicku stvar onda ces je vjerovatno morati pokazati..I kao sto je neko rekao,pogledace kakvu vizu imas u pasosu..
Jos kada imas par pasosa pa u svakoj zemlji uzimas porez nazad :D
Skupi se za cevapa i kefira ;)
mokerock

#6 Re: POVRAT PDV-a i TAX FREE KUPOVINA

Post by mokerock »

Može li se na takav način povratiti porez od uvezenog auta?
Hvala na odgovorima
pravabubica

#7 Re: POVRAT PDV-a i TAX FREE KUPOVINA

Post by pravabubica »

Molim za odgovor ako mi neko moze pomoci, naime radim redovno neke preglede ( zdravstvene usluge) na klinici u Grazu za koje redovno dobijem racun. Zanima me da li se na pomenute usluge moze dobiti kakav povrat poreza ili slicno jer navedene pretrage je nemoguce uraditi u SA i napominjem da nemam nikakvo dodatno osiguranje
Ricken

#8 Re: POVRAT PDV-a i TAX FREE KUPOVINA

Post by Ricken »

pravabubica wrote:Molim za odgovor ako mi neko moze pomoci, naime radim redovno neke preglede ( zdravstvene usluge) na klinici u Grazu za koje redovno dobijem racun. Zanima me da li se na pomenute usluge moze dobiti kakav povrat poreza ili slicno jer navedene pretrage je nemoguce uraditi u SA i napominjem da nemam nikakvo dodatno osiguranje
Zar su zdravstvene usluge oporezive pdv-om?
pravabubica

#9 Re: POVRAT PDV-a i TAX FREE KUPOVINA

Post by pravabubica »

Ne znam nista o tome, zato i molim ekonomiste za pomoc
Sa_u_srcu

#10 Re: POVRAT PDV-a i TAX FREE KUPOVINA

Post by Sa_u_srcu »

pravabubica wrote:Ne znam nista o tome, zato i molim ekonomiste za pomoc
Nema to veze sa ekonomistima, moras provjeriti u Klinici u kojoj placas usluge, dali oni daju PDV povrat, tj. dali je PDV ukljucen u cijenu jer ti nisi Eu gradjanin.
Ja sam vracao dosta puta PDV, za odjecu kao i za auto, ali opet to zavisi jer ga ne daju svi.Sada se PDV vraca direktno na slovenskoj granici, dakle odmah dobijete i pecate i povrat PDV. Dok za auto to ide malo teze, i ne smijete napraviti greske to je jako bitno, morate biti dobro upoznati s procedurom i narucito sa obracunom PDV jer ako vam pogrijese u pisanju, ako pogrijese brojeve, necete dobiti nista...
dinoo1898

#11 Re: POVRAT PDV-a i TAX FREE KUPOVINA

Post by dinoo1898 »

ja kupio suncane naocale (~€200) i na aerodromu u dablinu popunim onaj formular i samo ga ubacim tamo (i naznacim da mi uplate na karticu) i nevjerovatno al su mi uplatili 50ak maraka ne znam tacno :D
poznanik

#12 Re: POVRAT PDV-a i TAX FREE KUPOVINA

Post by poznanik »

Sa_u_srcu wrote:
pravabubica wrote:Molim za odgovor ako mi neko moze pomoci, naime radim redovno neke preglede ( zdravstvene usluge) na klinici u Grazu za koje redovno dobijem racun. Zanima me da li se na pomenute usluge moze dobiti kakav povrat poreza ili slicno jer navedene pretrage je nemoguce uraditi u SA i napominjem da nemam nikakvo dodatno osiguranje... Ne znam nista o tome, zato i molim ekonomiste za pomoc
Nema to veze sa ekonomistima, moras provjeriti u Klinici u kojoj placas usluge, dali oni daju PDV povrat, tj. dali je PDV ukljucen u cijenu jer ti nisi Eu gradjanin....
Ne vraća klinika novac od pdv, već država :-) Ako, osoba koja nije "EU građanin" može vratiti pdv novac kod prometa proizvoda, zašto ne bi mogla vratiti i pdv novac od prometa usluga..

Pitanje je da li su zdravstvene usluge u Austriji oporezive u smislu pdv, ako jesu, onda ne bi trebalo biti smetnji u povratu pdv, pod uslovom da je obezbjeđena potrebna validna dokumentacija.
Sa_u_srcu

#13 Re: POVRAT PDV-a i TAX FREE KUPOVINA

Post by Sa_u_srcu »

poznanik wrote:
Sa_u_srcu wrote:
pravabubica wrote:Molim za odgovor ako mi neko moze pomoci, naime radim redovno neke preglede ( zdravstvene usluge) na klinici u Grazu za koje redovno dobijem racun. Zanima me da li se na pomenute usluge moze dobiti kakav povrat poreza ili slicno jer navedene pretrage je nemoguce uraditi u SA i napominjem da nemam nikakvo dodatno osiguranje... Ne znam nista o tome, zato i molim ekonomiste za pomoc
Nema to veze sa ekonomistima, moras provjeriti u Klinici u kojoj placas usluge, dali oni daju PDV povrat, tj. dali je PDV ukljucen u cijenu jer ti nisi Eu gradjanin....
Ne vraća klinika novac od pdv, već država :-) Ako, osoba koja nije "EU građanin" može vratiti pdv novac kod prometa proizvoda, zašto ne bi mogla vratiti i pdv novac od prometa usluga..

Pitanje je da li su zdravstvene usluge u Austriji oporezive u smislu pdv, ako jesu, onda ne bi trebalo biti smetnji u povratu pdv, pod uslovom da je obezbjeđena potrebna validna dokumentacija.
Cuj Drzava vraca...mi svi kontali da Njemacki telekom vraca PDV. :-) Osoba koja nije EU gradjanin ne moze vratiti PDV kod svih proizvoda, moze ga vratiti samo ako se utvrdi da je PDV na taj proizvod ili uslugu vec jednom placen u protivnom ne moraju niti ce ga vratiti...
Zato sam pomenuo da mora raspitati u Klinici, jer jedino oni mogu da daju validan odgovor a ne ti...ili bilo ko ;-)
poznanik

#14 Re: POVRAT PDV-a i TAX FREE KUPOVINA

Post by poznanik »

Sa_u_srcu wrote:Cuj Drzava vraca...mi svi kontali da Njemacki telekom vraca PDV. :-) Osoba koja nije EU gradjanin ne moze vratiti PDV kod svih proizvoda, moze ga vratiti samo ako se utvrdi da je PDV na taj proizvod ili uslugu vec jednom placen u protivnom ne moraju niti ce ga vratiti...
Zato sam pomenuo da mora raspitati u Klinici, jer jedino oni mogu da daju validan odgovor a ne ti...ili bilo ko ;-)
ovo nisam ja pisao... :D
moras provjeriti u Klinici u kojoj placas usluge, dali oni daju PDV povrat,
Po tebi, Marokanac na izlazu iz Austrije, npr. ne može zatražiti povrat plaćenog pdv. u prethodnoj kupovini proizvoda, uprkos zakonu koji odobrava povrat pdv, jer nije državljanin EU? :-)

Pdv će biti vraćen osobi koja ga je platila prilikom plaćanja računa, bilo za kupljeni proizvod, bilo kupljenu uslugu, samo ukoliko zakon države u kojoj je izvršena trgovačka transakcija to propisuje. Povrat pdv nije povezan s nečijim državljanstvom ili pripadnošću, teške su to kvalifikacije...

Ako zakon ove države propisuje i naplatu pdv prilikom plaćanja računa za izvršenu zdravstvenu uslugu, i ukoliko zakon iste države odobrava povrat plaćenog pdv na izlasku iz te države, onda korisnik usluge može ostvariti pravo na povrat pdv, pa odakle je god porijeklom ili državljanstvom, i klinika ili neko drugi s tim pravom nema veze.
Ricken

#15 Re: POVRAT PDV-a i TAX FREE KUPOVINA

Post by Ricken »

poznanik wrote:
Sa_u_srcu wrote:

Koliko znam nisu, zato sam i pitao.
Sa_u_srcu

#16 Re: POVRAT PDV-a i TAX FREE KUPOVINA

Post by Sa_u_srcu »

poznanik wrote:
Sa_u_srcu wrote:Cuj Drzava vraca...mi svi kontali da Njemacki telekom vraca PDV. :-) Osoba koja nije EU gradjanin ne moze vratiti PDV kod svih proizvoda, moze ga vratiti samo ako se utvrdi da je PDV na taj proizvod ili uslugu vec jednom placen u protivnom ne moraju niti ce ga vratiti...
ovo nisam ja pisao... :D
moras provjeriti u Klinici u kojoj placas usluge, dali oni daju PDV povrat,
Po tebi, Marokanac na izlazu iz Austrije, npr. ne može zatražiti povrat plaćenog pdv. u prethodnoj kupovini proizvoda, uprkos zakonu koji odobrava povrat pdv, jer nije državljanin EU? :-)

Pdv će biti vraćen osobi koja ga je platila prilikom plaćanja računa, bilo za kupljeni proizvod, bilo kupljenu uslugu, samo ukoliko zakon države u kojoj je izvršena trgovačka transakcija to propisuje. Povrat pdv nije povezan s nečijim državljanstvom ili pripadnošću, teške su to kvalifikacije...

Ako zakon ove države propisuje i naplatu pdv prilikom plaćanja računa za izvršenu zdravstvenu uslugu, i ukoliko zakon iste države odobrava povrat plaćenog pdv na izlasku iz te države, onda korisnik usluge može ostvariti pravo na povrat pdv, pa odakle je god porijeklom ili državljanstvom, i klinika ili neko drugi s tim pravom nema veze.

Sta li ti pises... :shock: i zasto nemam pojma...iskreno...

Jesi li ti ikada vracao PDV u nekoj stranoj drzavi?
poznanik

#17 Re: POVRAT PDV-a i TAX FREE KUPOVINA

Post by poznanik »

Sa_u_srcu wrote:Sta li ti pises... :shock: i zasto nemam pojma...iskreno...

Jesi li ti ikada vracao PDV u nekoj stranoj drzavi?
Da bih znao o pdv, uslov je da prethodno zatražim povrat u nekoj stranoj državi? :D
ChataDodajStaHoces

#18 Re: POVRAT PDV-a i TAX FREE KUPOVINA

Post by ChataDodajStaHoces »

Redovno vracam sta god negdje da kupim...

Cak sam uspio isfolirati nedavno kupovinom u SWE tax free (jer mi nisu trazili nikakve podatke), imam dugotrajni boravak u EU i na mađarskoj granici su mi opecatili :) Nisam bio siguran mogu li dobiti ili ne, tako da sam pokusao (ono nemam sta izgubiti) i carinik nije vidio na kraju da je u pasosu upisana adresa prebivalista u EU. Tako da sam uspio podici pare bez problema..

Jos uvijek ne znam jel to samo za turisticku vizu/putovanje ili mozemo i mi sa dugotrajnim boravkom :D
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#19 Re: POVRAT PDV-a i TAX FREE KUPOVINA

Post by KatarinaKosaca »

Chata87 wrote:Jos uvijek ne znam jel to samo za turisticku vizu/putovanje ili mozemo i mi sa dugotrajnim boravkom :D
Ja nisam uspjela sa boravkom. Tražili vizu :D
ChataDodajStaHoces

#20 Re: POVRAT PDV-a i TAX FREE KUPOVINA

Post by ChataDodajStaHoces »

KatarinaKosaca wrote:Ja nisam uspjela sa boravkom. Tražili vizu :D
Onda sam potrefio pravi trenutak - u 3am probudio carinika koji je samo onako proletio kroz pasos... kako nemam vize nego biometrijsku karticu na kraju pasosa samo stoji onaj podatak o adresi koji on nije vidio :)
Zux

#21 Re: POVRAT PDV-a i TAX FREE KUPOVINA

Post by Zux »

Donji limit u Njemackoj je 25 eura sta god da kupujete. U Austriji je 70. Ovo je 100%, jer sam vracao nekoliko puta. Najjednostavnije ako ima Global Refund. Nisam nikad imao problema ni sa carinom u SLO niti sa povratom bilo na granici ili banci kod nas u SA.
pravabubica

#22 Re: POVRAT PDV-a i TAX FREE KUPOVINA

Post by pravabubica »

Meni jos uvijek nije jasno da li mogu traziti povrat poreza, gdje da pitam ? Na klinici ili ..... :-)
Dady

#23 Re: POVRAT PDV-a i TAX FREE KUPOVINA

Post by Dady »

mokerock wrote:Može li se na takav način povratiti porez od uvezenog auta?
Hvala na odgovorima
Naravno da možeš. Ako kupuješ novo auto ludost bi bilo ne traziti povrat PDV-a.
poznanik

#24 Re: POVRAT PDV-a i TAX FREE KUPOVINA

Post by poznanik »

Dady wrote:
Hvala na odgovorima
Takođe je moguće i kod kupovine rabljenog m/v, s tim da prodaja mora biti izvršena od strane pravne osobe, ukoliko na računu već nije odbijen pdv...
Sa_u_srcu

#25 Re: POVRAT PDV-a i TAX FREE KUPOVINA

Post by Sa_u_srcu »

poznanik wrote:
Dady wrote:
Hvala na odgovorima
Takođe je moguće i kod kupovine rabljenog m/v, s tim da prodaja mora biti izvršena od strane pravne osobe, ukoliko na računu već nije odbijen pdv...
pravabubica wrote:Meni jos uvijek nije jasno da li mogu traziti povrat poreza, gdje da pitam ? Na klinici ili ..... :-)
Na klinici naravno, ovdje ti svi nabrajaju neke zakonske obaveze i mogucnosti a ne shvataju da nije bas sve tako lako u praksi...Ovdje ljudima izgleda nije jasno da povrat PDV je jedan on najvecih krimina u bilo kojoj zemlji, i da postoje seme preko kojih ljudi koji prodaju uslugu ili proizvodu taj isti pdv zadrzavaju za sebe.

Dakle samo klinika ti moze dati pravi odgovor i niko drugi...gore se raspitaj..
Post Reply