povrat njemačkog pdv-a

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mmostar

#1 povrat njemačkog pdv-a

Post by mmostar »

Interesuje me sve u vezi povrata njemačkog pdv-a.Koji je postupak od onog momenta kad se u auto-kući kupi automobil.Kome se prvo treba obratiti i šta od koga tražiti,redoslijed "koraka" sve do izlaza iz šengen zone na granici Slovenije i Hrvatske.
Ukoliko neko zna bilo bi poželjno i njemačke nazive pojedinih dokumenata da napiše(naravno koji su potrebni),na šta da se obrati pažnja,koje su cake ukoliko ih ima ,koliko košta sve to(špedicija i sl.),detalji.... :sax:
Mezzo-x

#2 Re: povrat njemačkog pdv-a

Post by Mezzo-x »

8-)
Last edited by Mezzo-x on 27/01/2012 03:30, edited 1 time in total.
HAVANA

#3 Re: povrat njemačkog pdv-a

Post by HAVANA »

Sve ti je dobro napisao samo još pored papira za povrat poreza (ex1) izvadi i euro1 papir ako je fakturna cijena auta veća od 6000eura.To ti je potvrda o eu porijeklu vozila a onda ti je ovde carina 13.5% a ne 16%.Ako je fakturni iznos manji od 6000e onda ti mora na fakturi staviti dva pečata i dva potpisa uz tekst
koji kaže da je auto proizvedeno u eu.Ne mora značiti da češ za svako vozilo kupljeno u auto kući dobiti pdv povrat,samo ako je prijašnji vlasnik pdv-obveznik
u tom slučaju dobijaš pdv a ako je od fizičkog lica ne.Pazi dobro imaš dosta koraka gdje možeš napraviti grešku koja će te skupo koštati (povrat pdv-a,odabir auta,odjava,fakturni iznos,carina...)
Macolaaa

#4 Re: povrat njemačkog pdv-a

Post by Macolaaa »

Odlicno objasnjeno, samo me interesuje gdje se vadi ovaj "euro1" papir?
Hvala
mmostar

#5 Re: povrat njemačkog pdv-a

Post by mmostar »

Marmelan wrote:
mmostar wrote:Interesuje me sve u vezi povrata njemačkog pdv-a.Koji je postupak od onog momenta kad se u auto-kući kupi automobil.Kome se prvo treba obratiti i šta od koga tražiti,redoslijed "koraka" sve do izlaza iz šengen zone na granici Slovenije i Hrvatske.
Ukoliko neko zna bilo bi poželjno i njemačke nazive pojedinih dokumenata da napiše(naravno koji su potrebni),na šta da se obrati pažnja,koje su cake ukoliko ih ima ,koliko košta sve to(špedicija i sl.),detalji.... :sax:

Eh ovako, da bi dobio PDV (19%) nazad moras auto kupiti od autokuce ili autotrgovca, ne mozes kupiti auto od privatne osobe.Onda moras da registrujes auto ( dobices one tablice sa crvenom trakom na kraju) na onoliko dana koliko ti treba-normalno se uzmu na 14 dana. Onda ides sa autom na carinu ( Zollamt) koja se nalazi u svakom vecem gradu i tamo ces dobiti jedan papir ( Ausfuhrdokument ) na kojem onda pisu podaci o autu. Sjedas u auto i pravac Bosna.
Papiri koje moras imati uz sebe su:
- Kfz-schein (Saobracajna dozvola)
- Kfz-Brief (Vlasnicka knjizica)
- Ausfuhrdokument (Papir od carine za izvoz robe iz EU)
- Kupovni ugovor (Kaufvertrag) - za onu nasu mafiju na carini.

Veoma vazno: Kada budes izlazio iz EU tj. Slovenije, moras ici na carinu na ti na onaj papir ozada ( Ausfuhrdokument ) udare stembilj inace neces dobiti PDV nazad, ne izlazi iz Slovenije bez tog stembilja VEOMA VAZNO, inace ona slovenska djubrad te nece primiti nazad, onda ga halali.(To sam cuo da se desilo, ne mogu ti 100% reci je li istina)

Taj papir onda cuvaj i onda ga nosis u Njemacku kod onog kod koga si kupio auto i on ti daje PDV nazad, to znaci npr. auto kosta 10000€ , ti placas 10000€(brutto) odmah, a kada budes vracao papir nazad autoprodavac ti vraca 19% ( ca.1600€), znaci tebe auto kosta na kraju 8400€ (netto). Neki prodavaci ne zadrze citav PDV kod sebe, vec se sa tobom dogovore pa uzmu uz netto cijenu npr. 500€ kaucije, koju ti onda vrate.

Mnogi prodavaci ti mogu auto registrovati i sve ovo u vezi carine obaviti. Sve zavisi od prodavaca. Inace to ovdje nije problem, sve ide relativno brzo ( sat-dva).
Tako je bilo kada sam ja prije dvije godine ``otjerao`` auto u Bosnu.

Ako imas jos pitanja, javi se.Ja se nadam da sam ti pomogao.
Hvala ti legendo.Veliki pozdrav
:thumbup:
Mezzo-x

#6 Re: povrat njemačkog pdv-a

Post by Mezzo-x »

8-)
Last edited by Mezzo-x on 27/01/2012 03:29, edited 1 time in total.
HAVANA

#7 Re: povrat njemačkog pdv-a

Post by HAVANA »

Euro 1 možeš napraviti kod špeditera gdje i ex1 ali samo za vrijednost veću od 6000e a ako je manje pazi dobro na fakturi moraju biti dva pečata i dva potpisa
jedan garažni plus potpis a drugi malo duži tekst koji je u biti isti u cijeloj eu a to je da je eu porijeklo auta i preko njega potpis i pečat .U suprotnom ovdje ti neče priznati i platičeš veču stopu carine.
Macolaaa

#8 Re: povrat njemačkog pdv-a

Post by Macolaaa »

HAVANA wrote:Euro 1 možeš napraviti kod špeditera gdje i ex1 ali samo za vrijednost veću od 6000e a ako je manje pazi dobro na fakturi moraju biti dva pečata i dva potpisa
jedan garažni plus potpis a drugi malo duži tekst koji je u biti isti u cijeloj eu a to je da je eu porijeklo auta i preko njega potpis i pečat .U suprotnom ovdje ti neče priznati i platičeš veču stopu carine.

Cek malo, kakav sad spediter? Zar se taj ex1 ne vadi na zollamtu u gradu kojem kupim auto?
HAVANA

#9 Re: povrat njemačkog pdv-a

Post by HAVANA »

Meni je sve papire radio špediter i ex1 i euro 1 ,ali kod mene je bio šleper auta tako da ja nisam nigdje išao.
U cijeni prevoza sam imao sve papire uračunate.Sve ćeš ti to gore skontati samo pazi da ne napraviš neku grešku sa dokumentacijom koja se traži na našoj carini jer će te ovde oderati.
mmostar

#10 Re: povrat njemačkog pdv-a

Post by mmostar »

Marmelan wrote:
mmostar wrote:Interesuje me sve u vezi povrata njemačkog pdv-a.Koji je postupak od onog momenta kad se u auto-kući kupi automobil.Kome se prvo treba obratiti i šta od koga tražiti,redoslijed "koraka" sve do izlaza iz šengen zone na granici Slovenije i Hrvatske.

Eh ovako, da bi dobio PDV (19%) nazad moras auto kupiti od autokuce ili autotrgovca, ne mozes kupiti auto od privatne osobe.Onda moras da registrujes auto ( dobices one tablice sa crvenom trakom na kraju) na onoliko dana koliko ti treba-normalno se uzmu na 14 dana. Onda ides sa autom na carinu ( Zollamt) koja se nalazi u svakom vecem gradu i tamo ces dobiti jedan papir ( Ausfuhrdokument ) na kojem onda pisu podaci o autu. Sjedas u auto i pravac Bosna.
Papiri koje moras imati uz sebe su:
- Kfz-schein (Saobracajna dozvola)
- Kfz-Brief (Vlasnicka knjizica)
- Ausfuhrdokument (Papir od carine za izvoz robe iz EU)
- Kupovni ugovor (Kaufvertrag) - za onu nasu mafiju na carini.

Veoma vazno: Kada budes izlazio iz EU tj. Slovenije, moras ici na carinu na ti na onaj papir ozada ( Ausfuhrdokument ) udare stembilj inace neces dobiti PDV nazad, ne izlazi iz Slovenije bez tog stembilja VEOMA VAZNO, inace ona slovenska djubrad te nece primiti nazad, onda ga halali.(To sam cuo da se desilo, ne mogu ti 100% reci je li istina)

Taj papir onda cuvaj i onda ga nosis u Njemacku kod onog kod koga si kupio auto i on ti daje PDV nazad, to znaci npr. auto kosta 10000€ , ti placas 10000€(brutto) odmah, a kada budes vracao papir nazad autoprodavac ti vraca 19% ( ca.1600€), znaci tebe auto kosta na kraju 8400€ (netto). Neki prodavaci ne zadrze citav PDV kod sebe, vec se sa tobom dogovore pa uzmu uz netto cijenu npr. 500€ kaucije, koju ti onda vrate.

Mnogi prodavaci ti mogu auto registrovati i sve ovo u vezi carine obaviti. Sve zavisi od prodavaca. Inace to ovdje nije problem, sve ide relativno brzo ( sat-dva).
Tako je bilo kada sam ja prije dvije godine ``otjerao`` auto u Bosnu.

Ako imas jos pitanja, javi se.Ja se nadam da sam ti pomogao.
Moram li se ja ponovo vraćati u Njemačku da bih naplatio pare ili mogu ovlastiti nekog drugog da ne idem džaba?
mmostar

#11 Re: povrat njemačkog pdv-a

Post by mmostar »

HAVANA wrote:Euro 1 možeš napraviti kod špeditera gdje i ex1 ali samo za vrijednost veću od 6000e a ako je manje pazi dobro na fakturi moraju biti dva pečata i dva potpisa
Što samo preko 6000 e,može li na cifru manju od te?
HAVANA

#12 Re: povrat njemačkog pdv-a

Post by HAVANA »

Joj suviše tu stvari ima da možeš sve ovako skontati,možeš tražiti eu1 i za manje iznose ali ovo je kao neko pravilo.Ja nisam nikada pravio zato što na manje iznose idem kako su mi rekli na našoj carini a to je sa onim tekstom.Pored toga zadnju godinu ex1 obrazac je izmjenjen i ne ovjerava se više jer na sebi ima jedan KOD i onog momenta kad auto izađe iz EU oni šalju mailom povratni podatak isporučiocu vozila tj. garaži gdje si ga kupio.Ima tu masu stvari na koje moraš paziti bolje ti je nađi nekoga ko to radi i nek ti on uveze ili kupi ovde auto.
Mezzo-x

#13 Re: povrat njemačkog pdv-a

Post by Mezzo-x »

8-)
adis.p

#14 Re: povrat njemačkog pdv-a

Post by adis.p »

Kakva je sad situacija od kad su ukinuli carinu? Jel i dalje ista procedura sa povratom PDV-a?
goran16v

#15 Re: povrat njemačkog pdv-a

Post by goran16v »

adis.p wrote:Kakva je sad situacija od kad su ukinuli carinu? Jel i dalje ista procedura sa povratom PDV-a?
Povrat PDV-a u DE nema nikakve veze za ukidanjem carine u BiH.
Post Reply