POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

akcija007

#1 POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA

Post by akcija007 »

Ne znam,dal je bila tema prije
Ovako: otplatio sam u cjelosti kredit u Volksbanci instrument obezbjedjenja je bila samo mjenica. Kako je kredit otplacen dakle ne postoji obligacija, niti ja vise imam obavezu prema banci niti banka potrazivanje od mene.
Jasno mi je da kreditna dokumentacija ostaje trajno u banci .

Da li ja i na koji nacin mogu zahjvetai povrat bjanko mjenice ?
Elvedin_Dz

#2 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA

Post by Elvedin_Dz »

Mozes i trebas.
duboka_misao

#3 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA

Post by duboka_misao »

kako mislis bjanko mjenica? zar nije ispunjena i potpisana od strane tebe i suduznika?
FaceOff

#4 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA

Post by FaceOff »

Naravno da je potpisana, bjanko mjenica znaci da nije upisan iznos duga i datum dopjeca obaveze. Ti aposloutno imas pravo povrata mjenice, cak i u slucaju da je mjenica protestirana, odnosno da je bila aktivirana.
TM_AGENT

#5 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA

Post by TM_AGENT »

akcija007 wrote:Ne znam,dal je bila tema prije
Ovako: otplatio sam u cjelosti kredit u Volksbanci instrument obezbjedjenja je bila samo mjenica. Kako je kredit otplacen dakle ne postoji obligacija, niti ja vise imam obavezu prema banci niti banka potrazivanje od mene.
Jasno mi je da kreditna dokumentacija ostaje trajno u banci .

Da li ja i na koji nacin mogu zahjvetai povrat bjanko mjenice ?
Svakako da možeš jer je prestao pravni osnov (iako je mjenica apstraktan pravni posao pa se iz nje i ne vidi causa), ali zato imaš svoj ugovor o kreditu. U svakom slučaju napiši zahtjev za povrat, pozovi se na mjenično očitovanje-izjavu koju si potpisao kada si predao mjenicu i to je to.
akcija007

#6 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA

Post by akcija007 »

Bio sam danas u banci, oni pojma nemaju o ovome, da napisem dopis pa ce proslijediti pravnoj sluzbi.
Asana

#7 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA

Post by Asana »

Cuj, nemaju pojma o tome :x

Mjenica moze i ostati u njihovoj dokumentaciji kao dokaz po kom osnovu je bio izdat kredit, ali samo ako je pred tobom prekrizena i ponistena!
karanana

#8 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA

Post by karanana »

sta je ustvari ta mjenica? kakav je to zalog kad sam je ja potpiso i dao banci? sta banka moze sa njom? jeli mi na osnovu nje mogu doci i uzeti auto i stvari iz stana ako ne placam ili....?
jazzer

#9 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA

Post by jazzer »

karanana wrote:sta je ustvari ta mjenica? kakav je to zalog kad sam je ja potpiso i dao banci? sta banka moze sa njom? jeli mi na osnovu nje mogu doci i uzeti auto i stvari iz stana ako ne placam ili....?
Prvo ce krenuti sa uzimanjem dijela plate u iznosu koji duznik ne vraca a ti si mu zirant.. :)
KadSeMrtviProbudimo

#10 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA

Post by KadSeMrtviProbudimo »

Asana wrote:Cuj, nemaju pojma o tome :x

Mjenica moze i ostati u njihovoj dokumentaciji kao dokaz po kom osnovu je bio izdat kredit, ali samo ako je pred tobom prekrizena i ponistena!
Mjenica je samo sredstvo obezbjeđenja kredita, npr. Mnogo je važniji validan ugovor, u kojem su naznačeni svi uslovi davanja i obezbjeđenja kredita, način povrata svega, itd.

U konkretnom slučaju, ako je izvršen povrat kreditnih sredstava shodno ugovoru i ako postoje arhivirani dokazi, onda mjenica može čak i ostati u banci, izuzev ako je korisnik kredita ne namjerava kasnije ponovo iskoristiti kod iste banke.
karanana

#11 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA

Post by karanana »

jazzer wrote:
karanana wrote:sta je ustvari ta mjenica? kakav je to zalog kad sam je ja potpiso i dao banci? sta banka moze sa njom? jeli mi na osnovu nje mogu doci i uzeti auto i stvari iz stana ako ne placam ili....?
Prvo ce krenuti sa uzimanjem dijela plate u iznosu koji duznik ne vraca a ti si mu zirant.. :)
a kad je u pitanju moj kredit bez ziranata i ja im dadnem moju mjenicu. jeli onda skidaju od moje plate? znaci mjenica je samo potpis da ti mogu od plate skidat? nije za pljenidbu druge imovine u vlasnistvu?
JThomas

#12 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA

Post by JThomas »

mjenica je direktno izvršna isprava. kad im daš mjenicu, mogu pokrenuti direktno izvršni postupak protiv tebe, a ne moraju te tužiti.

u izvršnom postupku mogu tražiti izvršenje na bilo kojem dijelu tvoje imovine, ali od plate se daleko najlakše namiriti u praksi, pa se najviše i koristi. uostalom, ako je nemaš, nećeš sigurno ni dobiti kredit bez žiranata.
statix

#13 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA

Post by statix »

karanana wrote:
jazzer wrote:
a kad je u pitanju moj kredit bez ziranata i ja im dadnem moju mjenicu. jeli onda skidaju od moje plate? znaci mjenica je samo potpis da ti mogu od plate skidat? nije za pljenidbu druge imovine u vlasnistvu?
Ja koliko znam, adm. zabrana se stavlja na platu, koju ti poslodavac ovjerava i na kojoj ti napise koje zabrane vec imas. Mjenicom garantujes pokretnom imovinom, nije hipoteka :mrgreen: , a ona je najkorisnija ako je pravno lice potpise, jer mozes blokirati racun ili podici sumu koja je na mjenici, fazon je sto kad je jednom upotrijebis, nema vise. Znaci ne bi trebalo da ima veze sa platom.
JThomas

#14 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA

Post by JThomas »

fizičko lice za svaki svoj dug odgovara cijelom imovinom. jedina razlika kod mjenice jeste što, kad daš mjenicu, mjenični dug postaje NEPOSREDNO IZVRŠAN, što znači da mjenični povjerilac može radi naplate mjeničnog duga odmah pokrenuti izvršni postupak, bez tužbe i utvrđivanja osnova i visine duga.
meris

#15 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA

Post by meris »

Duzni su ti je vratiti ili je precrtati sa dvije linije (crvena olovka)...Bjanko potpisana mjenica se može zloupotrijebiti jer se iz nje ne vidi obligaciono pravni odnos iz kojeg je nastala.

Obavezno traži povrat ili poništenje u svom prisustvu.
statix

#16 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA

Post by statix »

meris wrote:Duzni su ti je vratiti ili je precrtati sa dvije linije (crvena olovka)...Bjanko potpisana mjenica se može zloupotrijebiti jer se iz nje ne vidi obligaciono pravni odnos iz kojeg je nastala.

U svakom slucaju. :thumbup:
KadSeMrtviProbudimo

#17 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA

JThomas wrote:fizičko lice za svaki svoj dug odgovara cijelom imovinom. jedina razlika kod mjenice jeste što, kad daš mjenicu, mjenični dug postaje NEPOSREDNO IZVRŠAN, što znači da mjenični povjerilac može radi naplate mjeničnog duga odmah pokrenuti izvršni postupak, bez tužbe i utvrđivanja osnova i visine duga.
Ali, šta prethodi davanju mjenice?
JThomas

#18 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA

Post by JThomas »

može prethoditi šta bilo. mjenica je apstraktni pravni posao i iz same mjenice se ne vidi svrha u koju se daje. u slučaju kredita prethodi ugovor o kreditu i mjenična izjava.
KadSeMrtviProbudimo

#19 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA

meris wrote:Duzni su ti je vratiti ili je precrtati sa dvije linije (crvena olovka)...Bjanko potpisana mjenica se može zloupotrijebiti jer se iz nje ne vidi obligaciono pravni odnos iz kojeg je nastala.

Pa zloupotreba je krivično djelo. Mjenica se može zloupotrijebiti i prije isteka kreditnog perioda, ne mora niko čekati istek kredita da bi zloupotrijebio mjenicu, zar ne? I tada je učinjeno krivično djelo, zapravo - povreda ugovora.

Svaka zloupotreba mjenice povlači odgovornost i krivični postupak. Ali, u oba slučaja - i kada je zloupotreba nastala prije isteka kredita ili nakon, oštećena strana ima pravo naknade nastale štete.
Ako je kredit otplaćen shodno odredbama iz ugovora, tada "istekla" mjenica ne može imati obligacioni odnos. Tada mjenica "ne vrijedi". Vrijedi samo dokle vrijedi i ugovor iz koje je "nastala" kao obligaciono-pravno sredstvo.
JThomas

#20 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA

Post by JThomas »

nisi u pravu, mjenica i dalje "vrijedi", jer je neakcesorni (nije vezana za ugovor iz kojeg je nastala) i apstraktni pravni posao. iz same mjenice se uopšte ne može vidjeti zašto je izdata. zato je i tako "jaka" kao sredstvo obezbjeđenja, i zato je i bitno da se što prije vrati ili poništi.
KadSeMrtviProbudimo

#21 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA

JThomas wrote:nisi u pravu, mjenica i dalje "vrijedi", jer je neakcesorni (nije vezana za ugovor iz kojeg je nastala) i apstraktni pravni posao. iz same mjenice se uopšte ne može vidjeti zašto je izdata. zato je i tako "jaka" kao sredstvo obezbjeđenja, i zato je i bitno da se što prije vrati ili poništi.
Pa pišemo o konkretnoj mjenici kao sredstvu obezbjeđenja iz ugovora o kredita :D Ugovor istekao (kredit otplaćen), a mjenica svaka ima svoj broj, koji je unesen u ugovor. Ova konkretna mjenica više "ne vrijedi" !

No, hajd' dobro... :D Ja imam nekoliko takvih mjenica, vrlo rado ću ti ih ustupiti, pa ih pokušaj iskoristiti :D

A kad ih pokušaš "iskoristiti", onda ću te prijaviti policiji ili direktno tužiti za krivično djelo prevare ili zloupotrebe... :D
JThomas

#22 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA

Post by JThomas »

pa mora se i dužnik osigurati od zloupotreba. šta bi trebalo, da se povjerilac može dvaput naplatiti pa da ga poslije moraš tužiti? ali mjenica sama po sebi je školski primjer apstraktnog posla i može se izdati u bilo koju svrhu, koja se iz same mjenice ne vidi. da nije tako ne bi se morala davati dodatna mjenična izjava kojom se mjenica veže za ugovor.
gaius

#23 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA

Post by gaius »

KadSeMrtviProbudimo wrote:

Pa zloupotreba je krivično djelo. Mjenica se može zloupotrijebiti i prije isteka kreditnog perioda, ne mora niko čekati istek kredita da bi zloupotrijebio mjenicu, zar ne? I tada je učinjeno krivično djelo, zapravo - povreda ugovora.

Svaka zloupotreba mjenice povlači odgovornost i krivični postupak. Ali, u oba slučaja - i kada je zloupotreba nastala prije isteka kredita ili nakon, oštećena strana ima pravo naknade nastale štete.
Ako je kredit otplaćen shodno odredbama iz ugovora, tada "istekla" mjenica ne može imati obligacioni odnos. Tada mjenica "ne vrijedi". Vrijedi samo dokle vrijedi i ugovor iz koje je "nastala" kao obligaciono-pravno sredstvo.
moraće se malo ponoviti obligacije i privreda.. mjenična obaveza nije vezana za inicijalni obligacioni odnos.. mjenica i po isplati duga ostaje u igri dok se ne vrati.. pa je banka npr. može prenijeti na drugo lice koje onda može podnijeti mjenicu na naplatu, protestirati itd.. bez mogućnosti akceptanta ili izdavaoca vlastite da iznosi prigovore koji se tiču osnovnog posla..

prema tome čovjeka treba savjetovati da traži mjenicu i da im priprijeti a ne da stvar jednostavno ignoriše.. šta on ima od toga što je neka radnja krivično djelo kad njemu neko digne lovu pa se on treba sporiti godinama da ostvari svoje pravo.. pa ja..
KadSeMrtviProbudimo

#24 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA

"Pravnici još traže definiciju za svoj pojam prava"

I.Kant

:)
gaius

#25 Re: POVRAT MJENICE IZ BANKE NAKON OTPLATE KREDITA

Post by gaius »

Sramota je za patricija i nobila, koji je uz to još i advokat na sudu, da ne poznaje pravo kojim se služi..

Cicero
Post Reply