Povorka ponosa u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Irsar

#5751 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Irsar »

Škobo Habu wrote:
Irsar wrote:
Škobo Habu wrote:Platon i Aristotel nisu osnove nikakve "evropske misli", jer u vrijeme njihovog djelovanja ništa takvo nije postojalo.
Platona i Aristotela su iz inkvizicijskih okova rehabilitovali nosioci evropske renesanse, kao i ukupnu grčko-rimsku filozofiju.
Upravo oni koji su se duhom Platona i Aristotela borili protiv dogmi Crkve.
Među njima je bilo i dosta homoseksualaca.

Opet si paradoksalan.
Osim što su Platon i Aristotel praktično prožimali nebrojeno mnogo vrhunskih filozofa i teologa Crkve, pa sam naziv Neo-Platonizam aludira na to, a Neo-Platonisti su mahom bili Kršćani. Srednjovjekovna Crkva je zapravo visoko cijenila dobre antičke filozofe, a upravo su "prosvjetitelji" ti koji su ili pogrešno razumjeli te filozofe ili su ciljano i maliciozno se fokusirali samo na određene ideje koje potiču od njih, zanemarujući svu širinu i dubinu toga koja je nužna da bi svaka pojedinačna ideja bila ispravno postavljena u sveukupnosti znanja.

Otud i naturalizam i kasniji racionaltardizam renesanse, a pogotovo kad se javio modernizam.

Evo ovdje imaš naslikanog i Platona i Aristotela, a u centru je Toma Akvinski, slika iz 1472. godine. Ovo ujedno pokazuje koliko su zaista Platon i Aristotel bili cijenjeni od strane Crkve, a ujedno dokazuje tvoju ignoranciju po ovom pitanju. Čuj "duhom Platona i Aristotela se borili protiv dogmi Crkve", koja glupost. Borili su se duhom Šejtana/Sotone ako ćemo već pravo.
Bojim sa da odvlačimo pažnju od srži teme.

U Srednjem vijeku, filozofija, barem onakvu kako je danas poznjemo, kao i ono što je bila u antičko doba, je promatrana sa čisto teološkog stanovišta i neodvojiva od teologije.
Ti si taj koji odvlači pažnju sa očite suštine, suština bivajući da je LGBitd stvar nešto loše. Ja sam samo ukazao na tvoje greške i poništio tvoje tvrdnje o tobožnjoj "okovanosti" antičkih filozofa u "okove" Crkve.
No, ti nikako da mi odgovoriš gdje to Platon osuđuje ljudsku homoseksualnost?
Na primjer u svojim poglavljima Republika i Zakoni? Ovdje:
REPUBLIC:

(Socrates:) Do you know of greater or keener pleasure than that associated with Aphrodite?
Glaucon:) I don't, he said, nor yet of any more insane.
S: But is not the right love a sober and harmonious love of the orderly and the beautiful?
G: It is indeed, said he.
S: Then nothing of madness, nothing akin to license, must be allowed to come nigh the right love?
G: No.
S: Then this kind of pleasure may not come nigh, nor may lover and beloved who rightly love and are loved have anything to do with it?
G: No, by heaven, Socrates, he said, it must not come nigh them.
S: Thus, then, as it seems, you will lay down the law in the city that we are founding, that the lover may kiss and pass the time with and touch the beloved as a father would a son, for honorable ends, if he persuade him. But otherwise he must so associate with the objects of his care that there should never be any suspicion of anything further, on penalty of being stigmatized for want of taste and true musical culture.
G: Even so, he said.
S: Do you not agree, then, that our discourse on music has come to an end? It has certainly made a fitting end, for surely the end and consummation of culture is the love of the beautiful (Republic III 403a-c).

LAWS:

Ah, my friends, how difficult it seems to ensure that the working of an institution shall be as unquestionable as its theory! Presumably it is with states as it is with human bodies – one cannot prescribe one definite treatment for one subject which involves no physically injurious consequences along with its beneficial effects. For example, these physical exercises and common meals you speak of, though in many ways beneficial to a city, provide dangerous openings for faction, as is shown by the cases of the Milesians, Boeotians, and Thurians. And, in particular, this practice is generally held to have corrupted the ancient and natural rule in the matter of sexual indulgence common to mankind with animals at large, and the blame for these corruptions may be charged, in the first instance, on your two cities and such others as are most devoted to physical exercises. Whether these matters are to be regarded as sport, or as earnest, we must not forget that this pleasure is held to have been granted by nature to male and female when conjoined for the work of procreation; the crime of male with male, or female with female, is an outrage on nature and a capital surrender to lust of pleasure. And you know it is our universal accusation against the Cretans that they were the inventors of the tale of Ganymede; they were convinced, we say, that their legislation came from Zeus, so they went on to tell this story against him that they might, if you please, plead his example for their indulgence in this pleasure too. With the tale we have no further concern, but the pleasures and pains of communities and of private lives are as good as the whole subject of a study of jurisprudence. (Laws I 636a-d)

That was exactly my own meaning when I said I knew of a device for establishing this law of restricting procreative intercourse to its natural function by abstention from congress with our own sex, with its deliberate murder of the race and its wasting of the seed of life on a stony and rocky soil, where it will never take root and bear its natural fruit, and equal abstention from any female field whence you would desire no harvest (Laws VIII 838e-839a).
A upravo su ova poglavlja direktna vizija Platona kako bi društvo i država trebali biti organizovani.

S druge strane, da se vratim na tvoj citat:
Plato also writes of the origin of same and opposite sex urges. In his Symposium, Plato has Aristophanes tell a tale of human origins in which everyone was once a four legged creature until Zeus cut each in half. Each half tried to reunite with its mate and this explains the nature of human beings:
Men who are a section of that double nature which was once called androgynous [made up of a man and a woman] are lovers of women, adulterers are generally of this breed, and also adulterous women who lust after men. The women who are a section of the woman do not care for men, but have female attachments: the female companions [that is, lesbians] are of this sort. But they who are a section of the male follow the male, and while they are young, being slices of the original man, they have affection for men and embrace them [the Greek verb implies a sexual sense], and these are the best of boys and youths, because they have the most manly nature. [bracketed material in Crompton] (Crompton, 2003, p. 58).
https://global.oup.com/us/companion.web ... wed/plato/
Puno više je rečeno od ovoga što ti tvrdiš, a Sokrat (i posredno Platon) ipak ne tvrde ono što ti misliš, već Platon praktično pokazuje Aristofanu zašto je u krivu. Uostalom, ovo što si citirao jeste mišljenje Aristofana, ne Platona.

U zaključku mogu samo reći da, baš kao i sva priča o navodnim "liberalnim i tolerantnim drevnim civilizacijama", riječ je o ničemu drugom doli o selektivnom prihvatanju šta je ko rekao, i to još posredstvom modernih historičara koji svakako imaju želju da deformišu historiju kako njima je ćejf. Šteta za njih pa imamo i primarne izvore da iz prve ruke vidimo šta je ko rekao i mislio, a već sam naveo šta je Platon u ovom slučaju rekao.
Ramzess Veliki

#5752 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Ramzess Veliki »

rumenige_brajtner wrote:Ramzese ne budi picka, ne krij se iza djece, fino reci da mrzis gejeve
Zasto bih ih mrzio? :lol:

Smeta mi kad mi se nabacuju, ali u Aziji sam pa je to teret koji privlacan bijel muskarac mora stojicki da podnosi. :lol: :lol: :lol:

Da mi se zene nabacuju vise lakse bih to podnio. :D
Rugafet

#5753 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Rugafet »

mariamaria wrote:Bez obzira na odvratne komentare , ponosna sam na moj grad i na moju Bosnu! Sarajevo je bilo i ostace otvoren i slobodan grad za sve ljude bez obzira na boju koze, vjeroispovjest, seksualnu opredjeljenost itd. Crknite dusmani ! Sarajevo je srce Evrope!
Tebe smo čekali.
S4mpion

#5754 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by S4mpion »

Ide keš životom:

Image
tranquil

#5755 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by tranquil »

Ramzess Veliki wrote:
Diwan wrote: Nisam nešto posebno upoznat sa tvojim razmišljanjem, ali ovih nekoliko zadnjih je :thumbup:

Znaju se ti 'liberali' upaliti, pa i ko svako stado krene više njih na jednoga :mrgreen:
Od pocetka ove teme skrecem paznju na LGBT aktiviste i organizaciju koja djeluje iza njih, sve se moze provjeriti, sve je na zvanicnim stranicama njihove grupacije. Rad organizaciuje je u smjeru stvaranja odbojnosti prema gej populaciji, i izvlacenje koristi iz straha koji ce se pojaviti kod pojedinaca. I na ovoj temi dosta je njih koji rade za tu grupaciju i djeluju prema instrukcijama. A zatim ce gurnuti naivne u vucju jamu, a oni ce se izvuci.

To ne bih zelio da se desi postenim ljudima koji ce zaista izaci sa zeljom da pomognu i sebi i drugima.

Zato je pozeljno da svako razmisli koliko su iskrene namjere organizatora i cemu vodi njihov nacin - kompromitaciji sa vecinskim konzervativnim drustvom, ili pravoj liberalizaciji misljenja kod konzervativaca.

Ovo sa literaturom za djecicu je nesto sto treba da stvori kriticnu masu protiv LGBT zajednice, i niko mi ne moze reci da nisu to namjerno pripremili.
Organizatori parade zapravo žele proširiti mržnju protiv LGBT populacije?

Dragi Ramzese, odavno gluplje teorije zavjere ne pročitah, a redovan sam gost na Diwanovoj temi. Ako se tebi ne sviđa njihovo djelovanje, ne mora značiti da su svima odbojni, i to s namjerom.
apsidejzi

#5756 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by apsidejzi »

Ova je dozivila kakvo takvo opiranje. Iduca povorka ce proci mnogo lakse :thumbup: :bih: :kiss:
allem_77

#5757 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by allem_77 »

Sara03 wrote:Koji li je ovo forumaš? :D

Mudro zbori. :D
insomnia78

#5758 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by insomnia78 »

S4mpion wrote:Ide keš životom:

Image
Dovoljno je da im vidis glave i da sva ova pro prica padne u vodu. Tacno obiljezeni
S4mpion

#5759 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by S4mpion »

Prođe li ova povorka bez incidenata, to neće bit' dobro za plaćenike koji se kriju iza LGBT povorke.

Mirna povorka je znak loše propagande. Prikaz ugroženosti organizatorima donosi lovu iz EU, a ne mirna šetnja. :pusi:
BHCluster

#5760 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by BHCluster »

S4mpion wrote:Prođe li ova povorka bez incidenata, to neće bit' dobro za plaćenike koji se kriju iza LGBT povorke.

Mirna povorka je znak loše propagande. Prikaz ugroženosti organizatorima donosi lovu iz EU, a ne mirna šetnja. :pusi:
Ono nesto ko kad je kroz Sarajevo pronesen "tabut" Mohameda Morsija.
Škobo Habu

#5761 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Škobo Habu »

Irsar wrote:
Ti si taj koji odvlači pažnju sa očite suštine, suština bivajući da je LGBitd stvar nešto loše. Ja sam samo ukazao na tvoje greške i poništio tvoje tvrdnje o tobožnjoj "okovanosti" antičkih filozofa u "okove" Crkve.
Čime to? Teološkom filozofijom Tome Akvinskog?
O čemu pričaš uopšte ti?

Pričamo o dobu kada je jedan Sponoza ekskomuniciran iz vlastite vjere jer je pokušao objasniti racionalno "čuda" iz Starog i Novog Zavjeta.
Na primjer u svojim poglavljima Republika i Zakoni? Ovdje:
A, Symposium?
...the only type of real love is the love between two men”
Plato, in the Symposium, argues for an army to be comprised of same-sex lovers.
.

A upravo su ova poglavlja direktna vizija Platona kako bi društvo i država trebali biti organizovani.

S druge strane, da se vratim na tvoj citat:

Puno više je rečeno od ovoga što ti tvrdiš, a Sokrat (i posredno Platon) ipak ne tvrde ono što ti misliš, već Platon praktično pokazuje Aristofanu zašto je u krivu. Uostalom, ovo što si citirao jeste mišljenje Aristofana, ne Platona.

U zaključku mogu samo reći da, baš kao i sva priča o navodnim "liberalnim i tolerantnim drevnim civilizacijama", riječ je o ničemu drugom doli o selektivnom prihvatanju šta je ko rekao, i to još posredstvom modernih historičara koji svakako imaju želju da deformišu historiju kako njima je ćejf. Šteta za njih pa imamo i primarne izvore da iz prve ruke vidimo šta je ko rekao i mislio, a već sam naveo šta je Platon u ovom slučaju rekao.
Što se tiče Aristotelove "Države" tu postoji dosta stvari koje su iz današnje pespektive smiješne, ne bih da dalje ulazim u raspravu, ali ti nisi nigedje, cijelo ovo vrijeme, potvrdio ono na čemu cijelo vrijeme insistiraš - a to je da dokažeš da su grčka, a onda i rimska civilizacija bili opresivni prema homoseksualcima na način na koji ti tvrdiš?
Jesu li ih kažnjavali smrću?
Bacali ih lavovima?
Kako god su u staroj Grčkoj postojali oni filozofi koji su mislili da je takav vid muške ljubavi bio poguban ili štetan za društvo, isto tako su postojali i oni koji u tome nisu vidjeli ništa "neprirodno". Zapravo, Grci, kako već rekoh, nisu ni poznavali riječ za ono što danas nazivamo "homoseksulanost", čak su upražnjavali sex na javnim mjestima. Sam Sokrat je, prema Platonovim riječima, uživao u društvu ljepih mladića, obuzet nekom vrstom "manije", kako to on navodi.

Tvoj problem je, kako već rekoh, što određene grčke filozofe promatraš kroz, kako već rekoh, teološku filozofiju, koja crpi neke od ideja Aristotela, Platona, Sokrata, ali ne iz kompletnog društva u kojom su ti filozofi egzistirali.
Concord

#5762 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Concord »

Ramzess Veliki wrote: Da ti legenda , tebi I po ne znam koji put I drugima kaze - kad uzmes na sebe pravo da komentarises osobu a ne samo jedan njegov post, prvo procitaj postove koje je ranije ta osoba napisala … dakle meni gej osoba, transeksualci, nimfomanke (posebno ne one …), dvospolci, trospolci, apsolutno niko nicim ne smeta, neka svako radi sta voli dok se ne namece drugima.

Ovdje imamo pokusaj reklamiranja gej nacina zivota djeci u vrticima, naivnoj djeci koja su sklona vjerovati da Deda Mraz zaista postoji, toj dobroj djecici jedna odvratna zla grupa ljudi (ne mogu ih drugacije ni nazvati jer zele da manipulisu tom djecicom) zeli utjecati na njihovu zivotnu naivnost, djeci koju mi zasticujemo pricama o pcelicama I cvijecu, ljude lkoji dijele njihove slike trpamo u zatvore, premlacujemo pedofile koji ih vrebaju … ta grupa zlih ljudi bi da im dijeli pamflete gdje se cike vole I uzimaju malu djecu, da budu njihova djeca. I sta ce ta mala bica pitati? A Zasto nema mame? I Sta ce im zle cike reci? Da se tate vole I da djetetu ne treba mama (ili tata) I objasnjavat ce da oni mogu voljeti svog vrsnjaka istog spola I da je to u redu. I da je normalno da kazu ne zelim biti djecak, od danas cu biti djevojcica, jer se djevojcice bolje druze, I bit ce pohvaljeni I bodreni za taj ci. I kako ce ta mala neiskvarena, nevina bica reagovati?

Znam da vas ta mala bica ne interesuju, jer da vam je stalo do njih, ne biste im kvarili djetinjstvo sa takvim stvarima. Vama je stalo samo do vas samih. Nama je stalo I do te djecice. U tome je bit I poanta, nije u paradi. Poanta je u onome sto je vec odstampano I sto se sprema dijeliti po skolama od strane organizatora parade.

Bez toga slobodno, pa mozete I gologuzi mahati raji sa kamiona, setati obuceni kao cuke sa povodcima, kako god zelite. Neko ce zaista doci, mnogi ce samo zaobici taj dio grada.

Ali ne djecu. Ovdje se ni jedan gej nije ogradio od dijelenja reklamnih materijala djeci u vrticima I osnovnim skoklama, sto je vrlo zabrinjavajuce I baca sumnju na vase stvarne namjere. Sve sto sam procitao od vasih komentara su nebuloze kao I gornja, u smislu ako si protiv parade ti si homofob, primitivan, zaostao I slicno. To je sve sto znate napisati. Niko se nije ogradio od zloupotrebe djecije naivnosti.
Ovaj post treba biti po jednom na svakoj sljedecoj stranici ove teme. Da dobro procitaju oni koji pisu da podrzavaju paradu jer to ne dotice njihov zivot.
dale cooper

#5763 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by dale cooper »

Will you please think of the children! :mrgreen: Koja gomila jebene patetike. :roll:
tranquil

#5764 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by tranquil »

Concord wrote:
Ramzess Veliki wrote: Da ti legenda , tebi I po ne znam koji put I drugima kaze - kad uzmes na sebe pravo da komentarises osobu a ne samo jedan njegov post, prvo procitaj postove koje je ranije ta osoba napisala … dakle meni gej osoba, transeksualci, nimfomanke (posebno ne one …), dvospolci, trospolci, apsolutno niko nicim ne smeta, neka svako radi sta voli dok se ne namece drugima.

Ovdje imamo pokusaj reklamiranja gej nacina zivota djeci u vrticima, naivnoj djeci koja su sklona vjerovati da Deda Mraz zaista postoji, toj dobroj djecici jedna odvratna zla grupa ljudi (ne mogu ih drugacije ni nazvati jer zele da manipulisu tom djecicom) zeli utjecati na njihovu zivotnu naivnost, djeci koju mi zasticujemo pricama o pcelicama I cvijecu, ljude lkoji dijele njihove slike trpamo u zatvore, premlacujemo pedofile koji ih vrebaju … ta grupa zlih ljudi bi da im dijeli pamflete gdje se cike vole I uzimaju malu djecu, da budu njihova djeca. I sta ce ta mala bica pitati? A Zasto nema mame? I Sta ce im zle cike reci? Da se tate vole I da djetetu ne treba mama (ili tata) I objasnjavat ce da oni mogu voljeti svog vrsnjaka istog spola I da je to u redu. I da je normalno da kazu ne zelim biti djecak, od danas cu biti djevojcica, jer se djevojcice bolje druze, I bit ce pohvaljeni I bodreni za taj ci. I kako ce ta mala neiskvarena, nevina bica reagovati?

Znam da vas ta mala bica ne interesuju, jer da vam je stalo do njih, ne biste im kvarili djetinjstvo sa takvim stvarima. Vama je stalo samo do vas samih. Nama je stalo I do te djecice. U tome je bit I poanta, nije u paradi. Poanta je u onome sto je vec odstampano I sto se sprema dijeliti po skolama od strane organizatora parade.

Bez toga slobodno, pa mozete I gologuzi mahati raji sa kamiona, setati obuceni kao cuke sa povodcima, kako god zelite. Neko ce zaista doci, mnogi ce samo zaobici taj dio grada.

Ali ne djecu. Ovdje se ni jedan gej nije ogradio od dijelenja reklamnih materijala djeci u vrticima I osnovnim skoklama, sto je vrlo zabrinjavajuce I baca sumnju na vase stvarne namjere. Sve sto sam procitao od vasih komentara su nebuloze kao I gornja, u smislu ako si protiv parade ti si homofob, primitivan, zaostao I slicno. To je sve sto znate napisati. Niko se nije ogradio od zloupotrebe djecije naivnosti.
Ovaj post treba biti po jednom na svakoj sljedecoj stranici ove teme. Da dobro procitaju oni koji pisu da podrzavaju paradu jer to ne dotice njihov zivot.
Jedino što razumijem iz ove nefiltrirane salate od posta je to da su, kada se pomene LGBT, prve asocijacije za autora: seks muško na muško, i maloljetnici. Zašto je to tako, ne znam, ali si u pravu kada si primjetio ovaj šablon na koji treba upozoravati što više.
dale cooper

#5765 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by dale cooper »

tranquil wrote:

Jedino što razumijem iz ove nefiltrirane salate od posta je to da su, kada se pomene LGBT, prve asocijacije za autora: seks muško na muško, i maloljetnici. Zašto je to tako, ne znam, ali si u pravu kada si primjetio ovaj šablon na koji treba upozoravati što više.
I da mu se posebno svidaju nimfomanke (iako ne vidim kakve ove veze uopšte ima sa LGBT populacijom), da ne bi slučajno ko pomislio da je išta manje od alfa muškarčine. Klasični Ramo. :zzzz: :mrgreen:
1Dante1

#5766 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by 1Dante1 »

Concord wrote:

Vecina tih sto dijele te neke epitete su gori od onih napornih vjernika koje ismijavaju.
Lincoln-Burrows

#5767 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Lincoln-Burrows »

Ako se želi nanijeti gradu i građanima što manju štetu ostanite kod kuće. (nisu svi ljudi isti)

Da objasnim, kao i sve ostale prve parade ponosa po Europi i šire one započinju nekakvim kontraprotestima pa i fizičkim nasiljem koje oni
(organizatori) ustvari i priželjkuju. Nakon toga slijede hapšenja nasilnika (ispravno) i zastrašivanje kaznama ako se to ponovo pokuša i već
slijedeće godine nema nasilja a povorke se održavaju podržavala to većina ili ne.

Eto sad znate, ako vam se ne sviđa ostanite kod kuće i pogledaj film, mala pozornost mali značaj.
arzuhal

#5768 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by arzuhal »

Lincoln-Burrows wrote:Ako se želi nanijeti gradu i građanima što manju štetu ostanite kod kuće. (nisu svi ljudi isti)

Da objasnim, kao i sve ostale prve parade ponosa po Europi i šire one započinju nekakvim kontraprotestima pa i fizičkim nasiljem koje oni
(organizatori) ustvari i priželjkuju. Nakon toga slijede hapšenja nasilnika (ispravno) i zastrašivanje kaznama ako se to ponovo pokuša i već
slijedeće godine nema nasilja a povorke se održavaju podržavala to većina ili ne.

Eto sad znate, ako vam se ne sviđa ostanite kod kuće i pogledaj film, mala pozornost mali značaj.
Svi kojih je stid i sram povorke, neka okrenu glavu i ostanu kod kuće, odu u bašču obrat grah, odu u ribu i sl. Logika stoji, savjet na mjestu :thumbup:
mO k3

#5769 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by mO k3 »

bas da vidim koliko ima zatucanih kada bude povorka ...
Bloo
Globalna šefica

#5770 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Bloo »

Evo prilike i za suprotni tabor da iskaže svoje mišljenje u javnom prostoru, a ne samo između 4 zida i na forumu :mrgreen:

Potrudit ću se da prisustvujem iza policijskog kordona i dobacujem uvrede i koji kamencic :mrgreen: (arzo sorry jarane ako tebe zviznem)

Usput bacanje djece ovako je poprilično opasno :|

Image
mO k3

#5771 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by mO k3 »

Bloo wrote:Evo prilike i za suprotni tabor da iskaže svoje mišljenje u javnom prostoru, a ne samo između 4 zida i na forumu :mrgreen:

Potrudit ću se da prisustvujem iza policijskog kordona i dobacujem uvrede i koji kamencic :mrgreen: (arzo sorry jarane ako tebe zviznem)

Usput bacanje djece ovako je poprilično opasno :|

Image
javnog zivota i akademske zajednice ?? ko tacno
Bloo
Globalna šefica

#5772 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Bloo »

mO k3 wrote: javnog zivota i akademske zajednice ?? ko tacno
Dunno...mozda Fatmir Alispahic :D

ali komentari ispod plakata su pozitivni :D
Tradicionalnu porodicu trebate promovisati akcijama protiv zlostavljanja žena i djece, a ovo što sad radite je samo uz nos Paradi ponosa, što vam je bezveze i nepotrebno.
niste prije imali ovakvih manifestacija, ili?!
Tradicionalna porodica.je zapostavljena i zaboravljena. Ova aktivnost je reakcija na najavljenu akciju te stoga mislim da tradicionalna porodica nece nista dobiti ovom setnjom. Vrijednost tradicionalne porodice je vise od setnje. Promocija tradicionalne porodice je konstantna.
S4mpion

#5773 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by S4mpion »

Skup koji ne donosi pare, skup na koji liberalčići definitivno neće otić'. :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#5774 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Bloo »

Ovim tradicionalistima podijeliti i ove brojke.
BiH: Sve više parova odriče se roditeljstva, 355 djece ostavljeno u domove
Zlostavljanje i nasilje u porodici, nepostojanje adekvatne brige u biološkoj porodici i adekvatnih stambenih uvjeta, djeca koju su napustili roditelji, smrt roditelja ili izdržavanje zatvorske kazne najčešći su razlozi zbog kojih djeca širom Bosne i Hercegovine završe u domovima za nezbrinutu djecu.

U našoj zemlji takvi domovi djeluju u Zenici, Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Banjoj Luci. Iako se u ustanovama trude da zadovolje sve kriterije za prijem, smještaj i ishranu štićenika, roditeljsku ljubav i topao majčin zagrljaj zamijeniti ne može niko.

U domovima u našoj zemlji trenutno je smješteno 355 djece. Najviše ih je u Sarajevu - stotinu, a najmanje u Mostaru - 34. U Zenici boravi 85, u Banjoj Luci 72 i u Tuzli 64 štićenika.

U razgovoru s radnicima domova saznali smo da su se susretali s najrazličitijim situacijama. U Centru za socijalni rad Bijeljina bilježe sve češće slučajeve roditelja koji im sami dolaze i odlučuju da po svaku cijenu ostave dijete.

- Nedavno smo imali slučaj da su roditelji došli i kazali: “Vodite ga, ja mu više ništa ne mogu.” Takvih primjera ranije nije bilo, ali ih sada ima u praksi - kaže Vesna Savić, sekretar Centra.

Iako svi domovi koji djeluju na području naše zemlje ističu da imaju sve potrebne uvjete za ugodan boravak štićenika, dese se i tragedije, poput nedavne u zeničkom Domu.

Sedamnaestogodišnja Adelisa Tahirović, prelazeći sa prozora na prozor da uzme upaljač, okliznula se i pala. Na mjestu je podlegla. U domu je bila sa sestrom, a ranije je boravila i njena polusestra. Javnost je ostala šokirana ovim slučajem.

Ima majki koje nikad ne obiđu djecu

Draženka Subašić, direktorica Doma, ističe da imaju angažirano 70 radnika.

- Od ukupnog broja, 39 radnika radi s djecom, i to odgajatelji, medicinske sestre, pomoćne radnice na održavanju higijene djece i prostora u kojem djeca borave te stručni tim koji čine pedagog, koordinator odgajatelja, socijalni radnik, glavna medicinska sestra i psiholog – pojašnjava ona.

Uprkos svemu, tragedija koja im se dogodila, ostavila je posljedice kako na uposlenike, tako i na štićenike. Ova ustanova bilježi još jedan tužan slučaj, prije dvadesetak godina, kad je štićenik na sebe oborio ormar i na mjestu podlegao.

Uposlenici su nam rekli da mnoge majke, nakon što odluče da ostave djecu u domove, nikad ih više ne posjete.

U Mostaru su sve prostorije u kojima borave djeca, renovirane u posljednje dvije godine.

- S djecom direktno rade odgajatelji, kao i stručni radnici i vanjski saradnici, angažirani kroz različite projekte, a pored svih navedenih, za sigurnost djece se brine i noćni čuvar. Ugrađeni su i vatrodojava, alarm i videonadzor - kažu iz Doma.

U Tuzli broj štićenika povećan za 14

U Domu za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli broj štićenika u ovoj godini povećao se za 14, a kroz ustanovu godišnje zna proći i do 150 štićenika.

- U prvih šest mjeseci ove godine dobili smo 14 novih štićenika uzrasta do šest godina. Nama djeca dolaze preko centara za socijalni rad, a događa se da majke u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla ostavljaju tek rođene bebe - kažu iz Doma.

Bijeljina, iako grad, odnosno regija, ima više od 100.000 stanovnika, nema dom za nezbrinutu djecu.

Centar za socijalni rad djecu bez roditeljskog staranja smješta u Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” u Banjoj Luci, ali i u domove u Sarajevu i Gračanici.
Bloo
Globalna šefica

#5775 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Bloo »

S4mpion wrote:Skup koji ne donosi pare, skup na koji liberalčići definitivno neće otić'. :mrgreen:
Pa neće me niko platiti da psujem i gađam kamenjem :D Ja to iz čiste nepatvorene mržnje prema tradicionalnoj porodici. To pare ne mogu kupiti. To se ne može platiti. :mrgreen: Kao i patriotizam.
Locked