Povoljni i sigurni krediti, koje banke?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
almir90

#1 Povoljni i sigurni krediti, koje banke?

Post by almir90 »

Da ne duljim, interesuje me koje banke daju povoljne i sigurne kredite. Kad spomenem "siguran kredit", mislim na to, da mi se ne mijenja kamatna stopa, da od početka sve imam fiksno (ratu i kamatu). Interesuju me krediti u rasponu od 5000-15 000 KM?

Neki savjeti, na šta treba posebno obratiti pažnju kod dizanja kredita?
gilla

#2 Re: Povoljni i sigurni krediti, koje banke?

Post by gilla »

I mene isto zanima, pa ako je neko nedavno uzimao kredit neka izbaci naj ponudu.

TC- mislim da nećeš naći sa fiksnom na dugoročni kredit( više od godinu). Uvijek je promjenjiva.

Znači gledaj da kredit nije vezan za neke valute: dolar, franak, funta... euro može logično.
Gledaj Efektivnu kamatnu stopu, to je ono sitno što u reklami izbace na dnu i to je ono što plaćaš.
Gledaj da je marža banke fiksna ( obično jeste) ali pitaj na vrijeme. Euribor se mjenja u određenom postotku ali na to ne možeš uticati, mislim svakog 01.04. i 01.10. u godini. stabilan ej bio prethodnih godina valjda će tako nastaviti u narednom periodu. Dragi je sjajan monetarac.
Koliki su troškovi obrade?
kakvi su uslovi prijevremene otplate?

Skontaj kakva ti rata odgovara, ako je veća, prije ćeš otplatiti kredit i manje ćeš kamata platiti. Ako je manja, duže ćeš plaćati i više ćeš kamata platiti.

Mada mislim u tvom slučaju i nije toliko bitno, odredi kolika ti je prihvatljiva rata. Na 15k platit ćeš cc 3-4k kamate zavisi od uslova.
modem33

#3 Re: Povoljni i sigurni krediti, koje banke?

Post by modem33 »

almir90 wrote:Da ne duljim, interesuje me koje banke daju povoljne i sigurne kredite. Kad spomenem "siguran kredit", mislim na to, da mi se ne mijenja kamatna stopa, da od početka sve imam fiksno (ratu i kamatu). Interesuju me krediti u rasponu od 5000-15 000 KM?

Neki savjeti, na šta treba posebno obratiti pažnju kod dizanja kredita?

Gledaj efektivnu kamatnu stopu ... ostale kamate su "screensaver"

Najbolje je traziti listing otplatnog plana .... pa mozes tu vidjeti koliko si u trosku ....

Svaka banka mijenja cijene .... al opet te isto dodje na kraju ..... sto se tice troskova ....
Post Reply