Povodom utakmice! Dokle cemo se ovako idiotski ponasati?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Vodenjak

#1 Povodom utakmice! Dokle cemo se ovako idiotski ponasati?

Post by Vodenjak »

Procitao sam tamo na podforumu sta se sve pishe o momcima koji igrase tu slavnu i dugo ocekivanu utakmicu protiv Belgije i stvarno ne mogu da shvatim kako se mi to odnosimo prema ljudima uopste!
Kao i na svakoj utakmici, neko ima svoj dan, neko nema...
Sport svuda u svijetu donosi radost ili "zalost" i nakon krajnjeg sudijinog zvizduka ide se dalje..
Ali ne i kod nas...Mi smo odmah pokrenuli pitanje nacija, izdaja, rodoljublja, podvala, kradja, kulture... :shock: :(

A sve zbog jedne utakmice! :shock:

Zam samo da se divim svakom sportisti, pjevacu, svakom onom koji u bilo kojoj oblasti zivota predstavlja i zastupa Bosnu i Hercegovinu!
Svaki, pa i najmanji kiks vodi ka tome da mu (joj) se ispituje porijeklo, ko su mu bili otac i mati, kojem se bogu moli, gdje je bio i sta je radio u ratu, jede li masno ili nesto lagano za veceru...
Mislim da nikad ne bih imao snage, volje, zelje da zastupam zemlju cijem je narodu bitnije ko sam i sta sam nego ono sto dobro radim ili ne radim i kod kojeg je moj "patriotizam" stalno na vagi...
Neka se to sto rekoh shvati kako hoce, ali vidim nas i ovdje u inostranstvu u zivotu svakdasnjem...
Ako si imalo uspio, zavist se iz ociju cita. Ako kome trebas da nesto sredis pa kazes da ne mozes jer, jegi ba, "sluzba je sluzba a druzba je druzba" smatraju te shupkom, papkom, i naravno, neizostavno, nekim ko je zaboravio ko je i sta je, poasio se, je li i uz to neizostavno - postao "amerikanac, shvedo, nijemac, shvicarac..."

Pa dokle tako?
Hoce li nam se ikad vise vratiti ono staro dobro vrijeme kad je odlazak na utakmicu bio samo nacin da se ubije jedno nedeljno popodne, izlaje dobro na sudiju, protivnicke igrace, ponekad i na svoje a onda svrati na pivu u prvu birtiju da se prokomentarisu voleji, slobodni udarci, sanse, golovi...?

Pa onda u ponedeljak na posao gdje se svako od nas drzi svoga posla i ne petlja u tudji...

A I TO treba drzavi koja hoce da bude NORMALNA!
pitt

Post by pitt »

Hljeba i igara....samo da se sirotinji zamazu oci od stvarne situacije :roll:
SHOCK

Post by SHOCK »

u pravu si jarane ne zaslužuju da se o njima priča uopšte :D
mislim da inače imamo malo nerealne ambicije jer je očigledno da kvaliteta za neki veći uspjeh nemamo
digger

#4 Re: Povodom utakmice! Dokle cemo se ovako idiotski ponasati?

Post by digger »

Vodenjak wrote:Hoce li nam se ikad vise vratiti ono staro dobro vrijeme kad je odlazak na utakmicu bio samo nacin da se ubije jedno nedeljno popodne, izlaje dobro na sudiju, protivnicke igrace, ponekad i na svoje a onda svrati na pivu u prvu birtiju da se prokomentarisu voleji, slobodni udarci, sanse, golovi...?
Kada se pojedincu dogodi velika tragedija (n.pr. smrt voljene osobe), ista ne moze da se tek tako prevazidje. Oni koji pokusaju da budu "cvrsti" nosice bol koji ce im nesvijesno izlaziti na povrsinu s vremena na vrijeme. Oni koji otplacu i odzale, moci ce da nastave zivot sa manje opterecenja.

U gornjem, nema nikakve razlike izmedju tragedije pojedinca ili tragedije citavih grupa.

Ne vjerujem da je bilo koja grupa u BH u stanju da preboli ne samo skoru proslost, nego nazalost i sve sto je slijedilo i slijedi.

U besparici, u beznadju, u nerazumjevanju drustva, i u licnim tragedijama koje leze skrivene iza kucnih zidova, nece se nista popraviti samo od sebe.

Nije moguce normalno zivjeti u svijetu koji je konfuzan, uz nepovjerenje izmedju ljudi i etno-vjerskih grupa, i gdje nema ama bas nista da nas ujedini. I kao sto ocekujemo od nekog drugog da nesto ucini "na tom planu," ljutimo se kada se to ne dogadja. Kao da je u ovom slucaju inferiorniji tim kriv sto je izgubio od boljeg?

Bilo bi lijepo pruziti jednostavna rjesenja, ali ih nema. Naravno, rastjerati politicke bande, zamoliti da nam posalju nekog drugog umjesto Mr Asdowna, izbrisati unutrasnje granice, kazniti odgovorne za ratne nedace, itd... bi nam mozda dalo osnovu da grupni proces lijecenja zapocne.

Nazalost, iz ove se kozhe ne moze.
Ivy

Post by Ivy »

pitt wrote:Hljeba i igara....samo da se sirotinji zamazu oci od stvarne situacije :roll:
Moras li svakom loncu poklopac bit? ccc :shock: :D
Zox

Post by Zox »

Sta tebe boli briga za stvarnu situaciju, pitt, ti imas orla...
sanjanin

Post by sanjanin »

Cudno je to sve. Slovenci su vazda u svemu bili bolji od ostatka Juznih Slavena. Svako mjesto u Sloveniji ima razvijenu industriju. Kad u Sloveniji kazes Koper, Kamnik, Jesenice, Novo Mesto, Ptuj.....nabrojao si jako mala mjesta, ali sa jako razvijenom privredom. A kad u Bosni kazes Foca, Drvar, Lukavac, Teslic, Bugojno, Livno, Jajce.....bolje da nisi nista ni rekao..... :roll: :D

Slovenci su i u sportu uvijek bili bolji. Pazi molim te, u fudbalu su bili niko i nista. A napravise dar-mar u posljednjih nekoliko godina. U svakom sportu jaki su barem toliko da se plasiraju u zavrsnicu. Osim mozda u ragbiju koji je ipak frisko stigao na exYu prostore. :D Uspjeh u sportu njima ne predstavlja nista posebno. Ljudi navikli na uspjeh.

Ali svejedno, iako je Slovenija savrsena zemlja, u Sloveniji je daleko najveci procenat samoubistava u ovom dijelu Evrope, a i sire. A mi u ovakvom jadu i cemeru, posni i bosi, hladni i gladni.....izmrcvareni.....a oni se vise ubijaju nego mi. 8-)

A od nas, Palestinaca, plemena Tuci i Hutu, Afganistaca i Vijetnamaca...Cecena.......nema niko da je vise patio....od zavrsetka drugog svjetskog rata.....doduse....Palestinci i Ceceni se ubijaju na jedan vrlo specifican nacin.... :roll:

Vodenjak, ti izgleda nikad neces shvatiti da se porijeklo i prije rata gledalo. Mozda nije u tvojoj porodici. Nije ni u mojoj. Da nije bilo rata Bog zna kad bih ja ukapirao ko sam i sta sam. Ali u mnogim porodicama porijeklu se pridavala velika paznja. Na svim stranama. Mislim da se medju onima koji najvise ukazuju na te stvari kriju oni koji to najvise gledaju. Cim mu barnes u njegovog odmah se poziva na ugrozenost. Jer to je odmah mrznja prema njegovim. Znaci, ja se ne smijem ljutit na Baku jer gubimo zato sto je Hrvat. Ne daj mi Boze, neko ce mi zamjeriti i reci da mrzim sve Hrvate. Aman.
Kristof Daum je brzopotezno smijenjen u Bajer Leverkuzenu zbog jednog ispada izvan terena. Smrkao covjek i izgubio posao. Bez obzira na renome ono burence koje predsjedava u Bajeru ga je smijenilo. A nas selektor je*e maloljetnice i nikom nista. :roll: Ako to spomenes odmah te identifikuju sa Muamerom Topalovicem.
A samo zato jer je Hrvat. Dize se nepotrebna prasina. A mnogi zaboravljaju da je Baka jedinu neugodnost dozivio u Zapadnom Mostaru kad su mu raznijeli auto. Ako ga iko gleda s podozrenjem to su Hrvati iz Zapadne Hercegovine. Mozda im je sad drazi kad sluzimo za nabijanje. 8) Garant su ga voljeli neposredno prije presudne utakmice sa Danskom pretproslog oktobra. Garant bi izasli na ulice i slavili da ga je Balja-pjevac :D umocio u mrezu :D u posljednjim minutama. :roll:

Pusti snovi. :(
pitt

Post by pitt »

Ivy wrote:
pitt wrote:Hljeba i igara....samo da se sirotinji zamazu oci od stvarne situacije :roll:
Moras li svakom loncu poklopac bit? ccc :shock: :D
Ako te poklopim...... :D:D:D Samo da znas da sad necu kupiti USA Today :D
edvin

Post by edvin »

Vodenjak, ne sheri matere ti!

Nisi ti potrosio masu Eura (nije bas lako u ovoj besparici) i istrosio grlo da bi ti nase phickhice od igraca priredile onako blijedu predstavu.
Bar su mogli potrcati...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

edvin wrote:Vodenjak, ne sheri matere ti!

Nisi ti potrosio masu Eura (nije bas lako u ovoj besparici) i istrosio grlo da bi ti nase phickhice od igraca priredile onako blijedu predstavu.
Bar su mogli potrcati...
:zzzz: :zzzz: :zzzz: :zzzz: :zzzz:
papak_eliminator

Post by papak_eliminator »

edvin wrote:Vodenjak, ne sheri matere ti!

Bar su mogli potrcati...

to oslikava situaciju u cjelokupnom sportu i ovoj zemlji....
uglavnom su na terenu (zelenom, parketu, bazenu...) ljudi koje vidimo kao manekene....
ja cijenim uspjeh nasih igraca u ino klubovima, ali me boli sto dodje jedan Salihamidzic (kojeg izuzetno cijenim ali..) koji gine za Bayern (zbog love dakako) a u reprezentaciji proseta terenom.... njega uzimam samo kao primjer...

imas i Williamsa - pored ovoliko visokih i talentovanih momaka u BiH, mi uvozimo strance...pa nas opet CZ podera ko jucerasnje novine... a Delibasicu se da od 60 do 120 sekundi parketa...a decko ima 100% ucinak....

reprezentaciji treba pruziti podrsku (igracima) jer ocigledno je da je ovdje sistem "koliko das toliko dobijes"....
ako ocekujemo uspjeh, moramo ih podrzati....kakvi god da su...a kao sto Baka rece: Prvo pobijediti Litvaniju, pa onda uvoditi mjere...
sanjanin

Post by sanjanin »

Papak :D, nemam nista protiv Danka ali treba biti posten pa priznati. Danko Delibasic igra u Bosni samo zbog toga sto mu je otac Mirza Delibasic.

Znam da ce ovo sad mnogi negirati i nazvati me primitivcem. :zzzz: Ali nemate pojma koliko primitivnu politiku imaju sarajevski klubovi. I koliko je malo potrebno da budete makar na klupi (i ako ste na klupi dio ste tima, trenirate i putujete s njima). Dovoljno je samo da ste tatin ili mamin sin. :roll:
Znam za nekoliko slucajeva igraca u KK Bosna i RK Bosna gdje mladici od 20-tak godina nisu mogli zaigrati. Nisu mogli dobiti ni mjesto na klupi. Jer jedan broj igraca od kojih su ti mladici objektivno bolji imaju nekog ko im je nastelio da igra. Nekog iz uprave i/ili rukovodstva kluba. Tako to kod nas ide. A Danku niko nije ni morao nasteliti zbog ugleda koji je uzivao njegov otac.

Sad cete reci, mali je talenat, najveci u BiH. :zzzz: Jasta je. Da je ne znam kakav talenat sad bi igrao u Vogosci ili Hadzicima ili u B timu Bosne da mu Mirza nije otac.
Ahmed.ibn.Fahalan

Post by Ahmed.ibn.Fahalan »

Mislim da su zaslužili kritike jer su igrali očajno...mislim da je nepošteno reči taj i taj je igrao namjerno loše zato što je srbin..ali ako je zasrao onda je nefer da mu se progleda kroz prste da se slučajno nebi uvrijedio na nacionalnoj osnovi. Mislim da je jasno o čemu govorim..kako su nam srbi stali u zadnju liniju sve je krenulo nizbrdo.
Ali po mom mišljenju daleko je največi problem Baka i njegov izraziti taktički antitalent..neka kaže ko šta hoće ali činjenica ostaje da ga protivnički selektori čitaju ko otvorenu knjigu i da nikome od njih ne treba više od jedne kasete da se upoznaju sa našim načinom igre..ako takva stvar uopšte postoji. To je pravi problem..a to ko je koje nacionalnosti je jedna velika nebuloza..da se mene pita igrao bi ko hoće a ko neće nek razguli..koga nema bez njega se može i mora.
Maminjo

Post by Maminjo »

"Kristof Daum je brzopotezno smijenjen u Bajer Leverkuzenu zbog jednog ispada izvan terena. Smrkao covjek i izgubio posao. Bez obzira na renome ono burence koje predsjedava u Bajeru ga je smijenilo"

Sanjanine, goveče jedno! Ako već hoćeš nešto da argumentuješ onda provjeri. Oko Dauma ništa nije bilo brzopotezno nego naprotiv. Prozvan je da se drogira, a onda je to i dokazano - čovjek (tj. njegova kosa) je podvrgnut laboratorijskom ispitivanju i postao je zvanično narkoman.

Inače, vidim hvališ Slovence, pa se pitam da nisi skrenuo sa linije. Znaš oni hoće da protjeraju arapski iz tamošnjih (ima li ih?) džamija. Pripazi se!
sanjanin

Post by sanjanin »

Maminjo wrote:"Kristof Daum je brzopotezno smijenjen u Bajer Leverkuzenu zbog jednog ispada izvan terena. Smrkao covjek i izgubio posao. Bez obzira na renome ono burence koje predsjedava u Bajeru ga je smijenilo"

Sanjanine, goveče jedno! Ako već hoćeš nešto da argumentuješ onda provjeri. Oko Dauma ništa nije bilo brzopotezno nego naprotiv. Prozvan je da se drogira, a onda je to i dokazano - čovjek (tj. njegova kosa) je podvrgnut laboratorijskom ispitivanju i postao je zvanično narkoman.

Inače, vidim hvališ Slovence, pa se pitam da nisi skrenuo sa linije. Znaš oni hoće da protjeraju arapski iz tamošnjih (ima li ih?) džamija. Pripazi se!
Mamute:D, ne hvalim Slovence. Pokusao sam reci da njihovo ekonomsko blagostanje i uspjeh u sportu Sloveniju nije odvelo u idealno drustvo. Jer u tom "idealnom" drustvu ima vise samoubistava nego u zemljama koje grcaju u problemima.

To da Slovenci mrze Bosance nije nista novo. Uvijek su nas mrzili. A posebno kad smo dobili olimpijadu. :P
Ta desavanja u Sloveniji samo potvrdjuju tezu da je EU Krscanska Unija. Jer iako Slovenci na vrlo grub nacin krse ljudska prava nacionalnih manjina u Sloveniji to nije uticalo na njihovo clanstvo u EU.
Mislim da je tebi bolje da provjeris informacije.
edu

Post by edu »

Edin Osmic, stari tuzlanski fudbaler...
Post Reply