Povodom svjedočenja Berke Zečevića - crtice

Post Reply
MAN-lion's coach

#76 Re: Uhapšen Berko Zečević

Post by MAN-lion's coach »

Noorubic wrote:Ja bih htjela da se zahvalim svima na podršci i na pozitivnim komentarima upućenim mom ocu. Hvala Vam puno od srca, jer to puno znači nama kao porodici i da se ukaže na to kako sistem ovdje funkcioniše ! Još jednom zahvaljujemo!
Najbolji i najdraži profesor sa faxa.Fkt.
Sentinel

#77 Re: Uhapšen Berko Zečević

Post by Sentinel »

jedino Vlatko Doleček je imao bolja predavanja od njega :)
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#78 Re: Uhapšen Berko Zečević

Post by plain vanilla »

Pronađen pasoš Berke Zečevića, izručenje Haagu sutra

Prebacivanje Berke Zečevića u Haški tribunal ipak će uslijediti sutra, kao što je bilo i planirano, pošto je pronađen pasoš, izjavio je za BIRN-Justice Report njegov branilac Duško Tomić.

Tomić je ranije kazao da bi Zečevićevo izručenje moglo biti odgođeno jer nema pasoš, dok su u Ambasadi BiH u Holandiji za BIRN kazali da za ovakav proces "nije ni potrebna putna isprava".

U bh. institucijama, koje su uključene u sprovođenje naloga za hapšenje i prebacivanje Zečevića u Haag, nisu mogli potvrditi informacije u vezi s izručenjem.

Zečević, univerzitetski profesor i vještak balističke struke, uhapšen je 11. februara po nalogu Haškog tribunala, koji je protiv njega podigao optužnicu jer je odbio da svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću.

Nakon što Zečević bude prebačen u Haag, prema proceduri, biće zakazano ročište na kojem će se izjasniti o krivici, ali je moguće i da bude poništena optužnica.

"Naravno, još uvijek postoji mogućnost da Zečević promjeni mišljenje i prihvati da svjedoči. U tom slučaju Sud može poništiti optužnicu", objasnila je Nerma Jelačić, portparol Haškog tribunala.

Duško Tomić ističe da je Zečević samo tražio da Tribunal smanji broj planiranih sati njegovog svjedočenja zbog zdravstvenih problema koje ima nakon operacije kičme.

"Profesor nikada nije rekao da neće da svjedoči nego da ne može da izdrži preko pet sati. Ukoliko usliše u Haagu da svjedoči pet sati, on će svjedočiti, ukoliko ne usliše, onda će mu morati suditi", rekao je Tomić, podsjetivši da je u Tribunalu planirao da Zečević svjedoči pet dana zaredom.

Međutim, u Haškom tribunalu ističu da ti navodi ne stoje, jer je Zečević u odgovoru na sudski poziv, prije zdravstvenih, naveo tri druga razloga zbog kojih ne prihvata svjedočenje.

"Svjedok kaže se da ne želi da svjedoči, navodeći da je već bio u Haagu pet puta i da je svjedočio na četiri suđenja, da je saradnja sa Tribunalom štetno uticala na njegovu karijeru, da Tužilaštvo nije dobro postupalo prema njemu, te da je imao operaciju kičme prošle godine zbog čega ne može dugo sjediti", navodi se u naredbi za pokretanje krivične istrage protiv Zečevića, koju je izdalo Sudsko vijeće Haškog tribunala.

U Ambasadi BiH u Holandiji ističu kako se nadaju da će biti pronađeno rješenje i da će Zečević ipak svjedočiti.

"Nadati se da će profesor Zečević vratiti svoj status svjedoka pred ovim Tribunalom i da će se naći rješenje za provedbu procesa svjedočenja na način koji neće dodatno pogoršati zdravstveno stanje 62-godišnjeg profesora Mašinskog fakulteta u Sarajevu", kazala je Miranda Sidran-Kamišali, bh. ambasador u Holandiji.
zonbirile

#79 Re: Uhapšen Berko Zečević

Post by zonbirile »

plain vanilla wrote:
Pronađen pasoš Berke Zečevića, izručenje Haagu sutra

Prebacivanje Berke Zečevića u Haški tribunal ipak će uslijediti sutra, kao što je bilo i planirano, pošto je pronađen pasoš, izjavio je za BIRN-Justice Report njegov branilac Duško Tomić.

Tomić je ranije kazao da bi Zečevićevo izručenje moglo biti odgođeno jer nema pasoš, dok su u Ambasadi BiH u Holandiji za BIRN kazali da za ovakav proces "nije ni potrebna putna isprava".

U bh. institucijama, koje su uključene u sprovođenje naloga za hapšenje i prebacivanje Zečevića u Haag, nisu mogli potvrditi informacije u vezi s izručenjem.

Zečević, univerzitetski profesor i vještak balističke struke, uhapšen je 11. februara po nalogu Haškog tribunala, koji je protiv njega podigao optužnicu jer je odbio da svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću.

Nakon što Zečević bude prebačen u Haag, prema proceduri, biće zakazano ročište na kojem će se izjasniti o krivici, ali je moguće i da bude poništena optužnica.

"Naravno, još uvijek postoji mogućnost da Zečević promjeni mišljenje i prihvati da svjedoči. U tom slučaju Sud može poništiti optužnicu", objasnila je Nerma Jelačić, portparol Haškog tribunala.

Duško Tomić ističe da je Zečević samo tražio da Tribunal smanji broj planiranih sati njegovog svjedočenja zbog zdravstvenih problema koje ima nakon operacije kičme.

"Profesor nikada nije rekao da neće da svjedoči nego da ne može da izdrži preko pet sati. Ukoliko usliše u Haagu da svjedoči pet sati, on će svjedočiti, ukoliko ne usliše, onda će mu morati suditi", rekao je Tomić, podsjetivši da je u Tribunalu planirao da Zečević svjedoči pet dana zaredom.

Međutim, u Haškom tribunalu ističu da ti navodi ne stoje, jer je Zečević u odgovoru na sudski poziv, prije zdravstvenih, naveo tri druga razloga zbog kojih ne prihvata svjedočenje.

"Svjedok kaže se da ne želi da svjedoči, navodeći da je već bio u Haagu pet puta i da je svjedočio na četiri suđenja, da je saradnja sa Tribunalom štetno uticala na njegovu karijeru, da Tužilaštvo nije dobro postupalo prema njemu, te da je imao operaciju kičme prošle godine zbog čega ne može dugo sjediti", navodi se u naredbi za pokretanje krivične istrage protiv Zečevića, koju je izdalo Sudsko vijeće Haškog tribunala.

U Ambasadi BiH u Holandiji ističu kako se nadaju da će biti pronađeno rješenje i da će Zečević ipak svjedočiti.

"Nadati se da će profesor Zečević vratiti svoj status svjedoka pred ovim Tribunalom i da će se naći rješenje za provedbu procesa svjedočenja na način koji neće dodatno pogoršati zdravstveno stanje 62-godišnjeg profesora Mašinskog fakulteta u Sarajevu", kazala je Miranda Sidran-Kamišali, bh. ambasador u Holandiji.
-------------------------------
dragi Đo čuvaj lovu ako vidiš mirandu,iz očiju krade
Better Man

#80 Re: Uhapšen Berko Zečević

Post by Better Man »

Sramota je sve ovo sto je uradjeno prof.dr. Berki Zecevicu. Haski tribunal je postupio na najprimitvniji nacin prema ovom gospodinu. Da smo mi normalna drzva i normalni ljudi citavo bi sarajevo izaslo naulice u zank podrske velikom gospodinu prof.dr. Berki Zecevicu i trazilo da se pusti iz pritvora ili barem da se s njim postupa na human nacin kakv dolici covjeku, a ne kao sa zivotinjom. Drzavne vlasti su jos jednom pale na ispitu.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#81 Re: Uhapšen Berko Zečević

Post by PipiDugaDevetka »

zonbirile wrote:
-------------------------------
dragi Đo čuvaj lovu ako vidiš mirandu,iz očiju krade
Ne trabunjaj izvan teme! Imaj poštovanja prema čovjeku koji je poslao Stanislava Galića na doživotnu u Njemačku.
Kakve ima veze slučaj Mirande sa ovim što je tema? Ne spamaj i ne dosađuj!
black

#82 Re: Uhapšen Berko Zečević

Post by black »

"Osjećao sam se kao roba"
Berko Zečević se nije odazvao pozivu Haškog suda jer je smatrao da je to jedini način da "zaštiti svoj integritet kao ličnosti i svoje zdravstveno stanje".

Sarajevski profesor Berko Zečević i vještak balističke struke, uhapšen je 11. februara po nalogu Haškog tribunala, koji je protiv njega podigao optužnicu jer je odbio da svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću.

BIRN - Justice Report objavljuje pismo pod nazivom "Razlozi zbog kojih ne želim da više svjedočim na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)", koje je Zečević Haškom tribunalu dostavio 28. januara.

Zečević ističe da je od 1996. pa do 2010. godine obavio više desetina razgovora sa istražiteljima i tužiocima, te da je "pružao svoje tehničke usluge" jer izuzetno cijeni ono što Sud i Tužilaštvo rade.

"Moje iskustvo sa tužiteljstvom nije povoljno, puno je neugodnih situacija, često sam se osjećao ponižen, dogovori nisu poštivani, jednostavno nisam se osjećao kao ličnost, već roba", navodi Zečević u svom pismu.

On ističe da je nakon svjedočenja u slučaju Dragomira Miloševića (bivšeg komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske koji je osuđen na 29 godina zatvora zbog zločina u Sarajevu), saopštio Tužilaštvu da više "ne računa na njegovu saradnju u svjedočenju", te da je nakon toga bio izložen pritiscima.

"U slučaju Karadžić, također sam više desetina puta saopštio da neću svjedočiti ni pod kojim uvjetima. Nažalost, oni su ponovili svoj uobičajeni sistem pritisaka na svjedoke, prijetnje da će izdati obavezujući nalog...", pojašnjava Zečević u pismu, dodajući da mu nije jasno zbog čega Sudsko vijeće ne može iskoristiti nalaze koje je ranije uradio vezane za granatiranje Sarajeva.

Zečević također ističe da je "svjedočenje za Tužilaštvo" ostavilo posljednice i na njegov lični život, te karijeru profesora i istraživača iz oblasti odbrambenih nauka.

"Svi moji prijatelji i kolege iz Srbije, entiteta 'Republika Srpska' i Republike Hrvatske ne smiju sa mnom da kontaktiraju. Kako stručnjaka iz moje oblasti nema u BiH, imam problema pri napredovanju u akademska zvanja, pri definiranju recenzenata za moje naučne radove i knjige. Prilikom mog zadnjeg izbora u više zvanje, niko od nastavnika sa Fakulteta nije htio ili nije smio da bude u Komisiji za izbor. Do sada nisam nijednom osigurao finansiranje nijednog mog projekta od strane državnih organa u BiH", stoji u pismu.

Na kraju je Zečević istakao da nakon operacije kičme ne smije dugo sjediti i stajati, te je da je ponudio Sudu alternativu - da svjedoči dva puta po 90 minuta. Kako navodi u pismu, njegov prijedlog nije prihvaćen, te je donio odluku da se neće odazvati pozivu Suda jer "jedino na taj način mogu zaštititi svoj integritet kao ličnosti i svoje zdravstveno stanje".

"Četiri godine sam bio zatvorenik po volji onih koji su imali silu i ubijali su moje sugrađane, sada imam pravo da svjestan i dobrovoljno donesem odluku koja me vodi u zatvor, ali sada znam zbog čega ću biti osuđen na kaznu", zaključio je na kraju pisma Zečević.
Prpa.ba

#83 Re: Uhapšen Berko Zečević

Post by Prpa.ba »

:( Puna podrska profesoru Zecevicu. Nazalost, doslo je vrijeme kada se ljudi koji su branili nasu domovinu tretiraju kao zadnji kriminalci, samo zato jer nisu isli niz dlaku tzv. "Medjunarodnoj zajednici" i svetom cilju izjednacavanja krivice "zaracenih strana", i stvari su i pokazali i dokazali onakvima kakve jesu. Profesore Zecevic, hvala Vam! Pravda i istina pobjedjuju bez obzira na sve.
black

#84 Re: Uhapšen Berko Zečević

Post by black »

Prpa.ba wrote::( Puna podrska profesoru Zecevicu. Nazalost, doslo je vrijeme kada se ljudi koji su branili nasu domovinu tretiraju kao zadnji kriminalci, samo zato jer nisu isli niz dlaku tzv. "Medjunarodnoj zajednici" i svetom cilju izjednacavanja krivice "zaracenih strana", i stvari su i pokazali i dokazali onakvima kakve jesu. Profesore Zecevic, hvala Vam! Pravda i istina pobjedjuju bez obzira na sve.
puna podrska prof.Zecevicu a MZ je jos jednom pokazala svoje pravo lice
plain vanilla

#85 Re: Uhapšen Berko Zečević

Post by plain vanilla »

black wrote:
Prpa.ba wrote::( Puna podrska profesoru Zecevicu. Nazalost, doslo je vrijeme kada se ljudi koji su branili nasu domovinu tretiraju kao zadnji kriminalci, samo zato jer nisu isli niz dlaku tzv. "Medjunarodnoj zajednici" i svetom cilju izjednacavanja krivice "zaracenih strana", i stvari su i pokazali i dokazali onakvima kakve jesu. Profesore Zecevic, hvala Vam! Pravda i istina pobjedjuju bez obzira na sve.
puna podrska prof.Zecevicu a MZ je jos jednom pokazala svoje pravo lice
ma kakva MZ
pokazali smo i mi svoje lice
MAN-lion's coach

#86 Re: Uhapšen Berko Zečević

Post by MAN-lion's coach »

Vještak balističke struke univerzitetski profesor Berko Zečević otputovao je jutros nešto iza 10.00 časova sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu za Hag, gdje bi trebalo da svjedoči na suđenju zločincu Radovanu Karadžiću.

Svjedočenje neizvjesno

"Profesor je u avionu i ide bez lisica. Ne tretiraju ga kao kriminalca", rekao je Zečevićev advokat Duško Tomić. Haški sud izdao je naredbu za krivično gonjenje Zečevića zbog odbijanja da svjedoči na suđenju Karadžiću.

Tomić je rekao da ima informaciju da će Tužilaštvo Haškog suda povući optužnicu protiv Zečevića i da će na osnovu medicinskih nalaza i mišljenja i medicinske struke on svjedočiti koliko mu to zdravlje bude dozvoljavalo.

"Neizvjesno je kada će on da svjedoči. To će zavisiti od niza okolnosti, prije svega od mišljenja ljekarske komisije", istakao je Tomić.

Današnje prebacivanje Zečevića u Haški suda bilo je dovedeno u opitanje jer je navodno bio bez pasoša, koji je naknadno pronađen. U Ambasadi BiH u Holandiji rekli su da za ovakav proces nije ni potrebna putna isprava.

Zečević je profesor Mašinskog fakulteta u Sarajevu i balistički vještak. Prije rata u BiH radio je u Centru za istraživanje i razvoj fabrike "Pretis", koja se bavila proizvodnjom artiljerijske i raketne municije i avionskih bombi.

On je u Hagu, kao ekspert Tužilaštva, svjedočio na suđenjima bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću i generalima Vojske RS Dragomiru Miloševiću i Stanislavu Galiću i, kao svjedok o činjenicama, na suđenju prvom predsjedniku Narodne skupštine RS Momčilu Krajišniku.

Zečevića je u petak, 11. februara, u njegovom stanu u Sarajevu uhapsila Sudska policija Suda BiH, po nalogu Haškog tribunala. Sud BiH je Zečeviću odredio pritvor do izručenja Tribunalu.

Zečević je prisustvovao 5. februara na skupu povodom obilježavanja godišnjice staradnja na Markalama. On je tada rekao da o Markalama "ima više istina i da se za istinu treba boriti, jer ona ne dolazi sama".

Zečevićevo pismo Hagu

Do medija je došlo pismo pod nazivom "Razlozi zbog kojih ne želim da više svjedočim na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)", koje je Sarajevski profesor i vještak balističke struke Berko Zečević Haškom tribunalu dostavio 28. januara.

Zečević je uhapšen je 11. februara po nalogu Haškog tribunala, koji je protiv njega podigao optužnicu jer je odbio da svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću i nije se odazvao pozivu Haškog suda jer je smatrao da je to jedini način da "zaštiti svoj integritet kao ličnosti i svoje zdravstveno stanje".

Zečević ističe da je od 1996. pa do 2010. godine obavio više desetina razgovora sa istražiteljima i tužiocima, te da je "pružao svoje tehničke usluge" jer izuzetno cijeni ono što Sud i Tužilaštvo rade.

"Moje iskustvo sa tužiteljstvom nije povoljno, puno je neugodnih situacija, često sam se osjećao ponižen, dogovori nisu poštivani, jednostavno nisam se osjećao kao ličnost, već roba", navodi Zečević u svom pismu.

On ističe da je nakon svjedočenja u slučaju Dragomira Miloševića (bivšeg komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske koji je osuđen na 29 godina zatvora zbog zločina u Sarajevu), saopćio Tužilaštvu da više "ne računa na njegovu saradnju u svjedočenju", te da je nakon toga bio izložen pritiscima.

"U slučaju Karadžić, također sam više desetina puta saopćio da neću svjedočiti ni pod kojim uvjetima. Nažalost, oni su ponovili svoj uobičajeni sistem pritisaka na svjedoke, prijetnje da će izdati obavezujući nalog...", pojašnjava Zečević u pismu, dodajući da mu nije jasno zbog čega Sudsko vijeće ne može iskoristiti nalaze koje je ranije uradio vezane za granatiranje Sarajeva.

Zečević također ističe da je "svjedočenje za Tužilaštvo" ostavilo posljednice i na njegov lični život, te karijeru profesora i istraživača iz oblasti odbrambenih nauka.

"Svi moji prijatelji i kolege iz Srbije, entiteta ''Republika Srpska'' i Republike Hrvatske ne smiju sa mnom da kontaktiraju. Kako stručnjaka iz moje oblasti nema u BiH, imam problema pri napredovanju u akademska zvanja, pri definiranju recenzenata za moje naučne radove i knjige. Prilikom mog zadnjeg izbora u više zvanje, niko od nastavnika sa Fakulteta nije htio ili nije smio da bude u Komisiji za izbor. Do sada nisam nijednom osigurao finansiranje nijednog mog projekta od strane državnih organa u BiH", saopćeno je u pismu.

Na kraju je Zečević istakao da nakon operacije kičme ne smije dugo sjediti i stajati, te je da je ponudio Sudu alternativu - da svjedoči dva puta po 90 minuta. Kako navodi u pismu, njegov prijedlog nije prihvaćen, te je donio odluku da se neće odazvati pozivu Suda jer "jedino na taj način mogu zaštititi svoj integritet kao ličnosti i svoje zdravstveno stanje".

"Četiri godine sam bio zatvorenik po volji onih koji su imali silu i ubijali su moje sugrađane, sada imam pravo da svjestan i dobrovoljno donesem odluku koja me vodi u zatvor, ali sada znam zbog čega ću biti osuđen na kaznu", zaključio je na kraju pisma Zečević.
Prpa.ba

#87 Re: Uhapšen Berko Zečević

Post by Prpa.ba »

plain vanilla wrote:pokazali smo i mi svoje lice
Istina. Od politicara, pa do obicnog covjeka. Ne bih uvodio nikakve tenzije u temu, ali ne mogu a da ne zakljucim kako na ovoj temi nema vrlih "multietnicara" i "patriJota" sa drugih tema na ovom istom podforumu. Vjerovatno hapsenje profesora Zecevica koji je olicenje strucnosti, profesionalizma i patriotizma nije interesantno kao nemilosrdno trollanje o dnevnoj politici i mahalanje. Prica se o velikom moralu i politikama za rjesavanje bosanskog cvora, a nisu kadri ni makar verbalno pruziti potporu covjeku na osnovu cijih svjedocenja se kaznjavaju agresorski zlotvori :(
black

#88 Re: Uhapšen Berko Zečević

Post by black »

Prpa.ba wrote:
Istina. Ne bih uvodio nikakve tenzije u temu, ali ne mogu a da ne zakljucim kako na ovoj temi nema vrlih "multietnicara" i "patriJota" sa drugih tema na ovom istom podforumu. Vjerovatno hapsenje profesora Zecevica koji je olicenje strucnosti, profesionalizma i patriotizma nije interesantno kao nemilosrdno trollanje o dnevnoj politici i mahalanje. Prica se o velikom moralu i politikama za rjesavanje bosanskog cvora, a nisu kadri ni makar verbalno pruziti potporu covjeku na osnovu cijih svjedocenja se kaznjavaju agresorski zlotvori :(
zauzeti su "brigom i rjesavanjem" problema na bliskom istoku, prichom kako ne moze vlast bez hdz i tako to
plain vanilla

#89 Re: Uhapšen Berko Zečević

Post by plain vanilla »

Prpa.ba wrote:
plain vanilla wrote:pokazali smo i mi svoje lice
Istina. Od politicara, pa do obicnog covjeka. Ne bih uvodio nikakve tenzije u temu, ali ne mogu a da ne zakljucim kako na ovoj temi nema vrlih "multietnicara" i "patriJota" sa drugih tema na ovom istom podforumu. Vjerovatno hapsenje profesora Zecevica koji je olicenje strucnosti, profesionalizma i patriotizma nije interesantno kao nemilosrdno trollanje o dnevnoj politici i mahalanje. Prica se o velikom moralu i politikama za rjesavanje bosanskog cvora, a nisu kadri ni makar verbalno pruziti potporu covjeku na osnovu cijih svjedocenja se kaznjavaju agresorski zlotvori :(
Ne treba biti multietnican da bi te pogodila ova tema, treba biti samo insan. A pisanje na ovoj temi nije nikakav herojski poduhvat.
Zasto nismo na ulici? Zasto se ne oglasavaju stranke i organizacije ? Zene Srebrenice? Svi pogodjeni ratom i zlocinom?

Kakav smo mi narod, dobro je nama...bolje nismo ni zasluzili
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#90 Re: Uhapšen Berko Zečević

Post by KatarinaKosaca »

Vjerojatno spadam među te koji se nisu oglasili. Ima za to više razloga. Kao prvo mislila sam da ne znam dovoljno o cijelom slučaju (pokazalo se istina nakon članka na portalu koji upravo pročitah)
Dalje, i ovo zaista ne demagoški, navikla sam da nikada ne komentiram odluke suda , makar mi se ne sviđale.
Tako, bez obzira na osjećaj mučnine koji imam glede hapšenja svjedoka, jednostavno se nadam da će sve doći na svoje.
Ono što iskreno želim čovjeku je da ga zdravlje ne izda
Noorubic

#91 Re: Uhapšen Berko Zečević

Post by Noorubic »

Haški Tribunal je mašina, tu nema ljudskosti ali očigledno nema ljudskosti ni u ovoj državi jer se pokazalo kako se stvari odvijaju. Ništa ovo ne može opravdati, niti izbrisati jer ovo ostaje do kraja života. Očigledno da ne vrijedi ni pomagati jer samim tim kad pomogneš, postaješ kriv. A gdje je ta zahvalnost, kao da su odjednom svi zaboravili koliko je toga on učinio za ovu zemlju, žrtvovao svakim svojim svjedočenjem. I to nije bitno uopšte, očigledno treba gaziti preko tijela naših intelektualaca i ponižavati na najgori mogući način.
Samim ovim postupkom pokazalo se da je najbolje pustiti sve zločince, ugostiti da uživaju i nas zatvoriti jer smo mi očigledno ovdje "zločinci". Država koja jedne sedmice uvažava, a druge sedmice omogućava i podržava kršenje osnovnih ljudskih prava.
Ovo više ne treba ni komentarisati jer je sve jasno, nekad je postojala vjera u bolje, ali sada definitivno je nema.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#92 Re: Uhapšen Berko Zečević

Noorubic wrote:Haški Tribunal je mašina, tu nema ljudskosti ali očigledno nema ljudskosti ni u ovoj državi jer se pokazalo kako se stvari odvijaju. Ništa ovo ne može opravdati, niti izbrisati jer ovo ostaje do kraja života. Očigledno da ne vrijedi ni pomagati jer samim tim kad pomogneš, postaješ kriv. A gdje je ta zahvalnost, kao da su odjednom svi zaboravili koliko je toga on učinio za ovu zemlju, žrtvovao svakim svojim svjedočenjem. I to nije bitno uopšte, očigledno treba gaziti preko tijela naših intelektualaca i ponižavati na najgori mogući način.
Samim ovim postupkom pokazalo se da je najbolje pustiti sve zločince, ugostiti da uživaju i nas zatvoriti jer smo mi očigledno ovdje "zločinci". Država koja jedne sedmice uvažava, a druge sedmice omogućava i podržava kršenje osnovnih ljudskih prava.
Ovo više ne treba ni komentarisati jer je sve jasno, nekad je postojala vjera u bolje, ali sada definitivno je nema.
Isto tako u tramvaju, prisutni se boje pomoći ugroženom ako se desi neki slučaj nasilja.
Ovo je više za stručnjake iz oblasti socijalne psihijatrije, nego prava i sociologije.

Jasno mi je da je država u raznim blokadama, pa rigidna SIPA nije dala profesoru ni lijekove da ponese sa sobom.
SIPA je pod utjecajem iz Entiteta. Čak, mislim da su među njenim pripadnicima oni što su bili SIŠLI na brda ''povlačili kanafe'' na topovima od 220mm i više. Da, sišli na brda, otud mitologija o ''nebeskom narodu''.

Poruči profesoru Berki da izdrži i pošalje R.K. na doživotnu kako god zna i umije. Sudsko vijeće mi ne ulijeva povjerenje, šuhveli mi onaj predsjedavajući Kinez, stalno mu nekakav osmjeh na licu. Osmjeh broj 6, baš kao kod glumca koji je glumio Hanibala Kanibala, Kad jaganjci utihnu.
plain vanilla

#93 Re: Uhapšen Berko Zečević

Post by plain vanilla »

PipiDugaDevetka wrote:
Noorubic wrote:Haški Tribunal je mašina, tu nema ljudskosti ali očigledno nema ljudskosti ni u ovoj državi jer se pokazalo kako se stvari odvijaju. Ništa ovo ne može opravdati, niti izbrisati jer ovo ostaje do kraja života. Očigledno da ne vrijedi ni pomagati jer samim tim kad pomogneš, postaješ kriv. A gdje je ta zahvalnost, kao da su odjednom svi zaboravili koliko je toga on učinio za ovu zemlju, žrtvovao svakim svojim svjedočenjem. I to nije bitno uopšte, očigledno treba gaziti preko tijela naših intelektualaca i ponižavati na najgori mogući način.
Isto tako u tramvaju, prisutni se boje pomoći ugroženom ako se desi neki slučaj nasilja.
Ovo je više za stručnjake iz oblasti socijalne psihijatrije, nego prava i sociologije.

Jasno mi je da je država u raznim blokadama, pa rigidna SIPA nije dala profesoru ni lijekove da ponese sa sobom.
SIPA je pod utjecajem iz Entiteta. Čak, mislim da su među njenim pripadnicima oni što su bili SIŠLI na brda ''povlačili kanafe'' na topovima od 220mm i više. Da, sišli na brda, otud mitologija o ''nebeskom narodu''.

Poruči profesoru Berki da izdrži i pošalje R.K. na doživotnu kako god zna i umije. Sudsko vijeće mi ne ulijeva povjerenje, šuhveli mi onaj predsjedavajući Kinez, stalno mu nekakav osmjeh na licu. Osmjeh broj 6, baš kao kod glumca koji je glumio Hanibala Kanibala, Kad jaganjci utihnu.
e moj Pipi
covjek bolestan, Zecevic, i sad on treba i zivot dati da bi osudili Karadzica
nece mu niko ni hvala reci

dok se nije usprotivio nismo ni znali ko je Zecevic
PipiDugaDevetka

#94 Re: Uhapšen Berko Zečević

Meni je jasno da je bolestan nakon operacije i da ne može izdržati bespotrebno ponovno, 6. ili 7. pričanje iste priče pred istim Sudom, a drugim Vijećem.

Međutim, Sud namjerno, hoće da ga maltretira, a mi (država) ni parolu da neku napišemo pred bh. kancelarijom ICTY koja je, čini mi se, u Studentskom domu-Neđarići. Sto hiljada ljudi je juče trebalo izaći na ulicu ispred Studentskog doma na poziv i u organizaciji države da protestvuju.

Sada je već kasno jer je prof Berko na putu do Scheveningena.

Zapravo, Sud ICTY maltretira državu BiH. Prvo su joj polomili kičmu, ruke, noge, svezali joj košulju zvanu Straight Jacket,...I sad trebamo trčati maraton do Brisela, Haga,...

Ima li iko od političara da onako balkanski tresne rukom o sto i opsuje na sočnom engleskom: Motherfuc*ers!
jefferson

#95 Re: Uhapšen Berko Zečević

Post by jefferson »

Pa so bi drzava reagovala?
Jebe se drzavi, u pola BiH imamo diktatora koji je otvoreno rekao da markale nisu bile kao ni kapija u tuzli.
Na nekih 20% imamo gole kriminalce koji se eto brinu za hrvate, a najobicniji su sljam od ljudi. Ne bi me cudilo da nikad nisu culi za Berka.
I onda naravno ovi poltroni na 30% koji samo gledaju fotelje.
Ja shvatam da se ne mogu komentarisati nalozi suda kao i odluke, ali brate u sudnici im sjedi zivotninja koja je pobila toliko ljudi, otvoreno ih zajebava, a sudije se ponasaju onako kako se i nasi politicari ponasaju: uzivaju u mandatu koji ce im dobro doci u karijeri jos uz to uzimaju pozamasne pare.
U svoj ovoj prici smo mi problem a ne Hag ili zastitnici nacionalnog interesa. Jer da je bilo pameti ti "zastitnici" bi davno pobjegli iz BiH, a Hag bi drugacije radio svoj posao.
Jbt, sve pricamo o nekoj saradnji a covjek ne moze raditi svoj posao jer pazi, svjedoci protiv Karadzica i sl.
Sentinel

#96 Re: Uhapšen Berko Zečević

Post by Sentinel »

Karadžić je važniji od nas sviju. Važniji je bio u ratu, sad je važniji i u miru.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#97 Re: Uhapšen Berko Zečević

Post by Chmoljo »

Sentinel wrote:Karadžić je važniji od nas sviju. Važniji je bio u ratu, sad je važniji i u miru.
to ne mora nužno biti loše. nama treba biti najbitnija presuda jer će ona ostati našoj djeci kao svjedočanstvo. ja prvi ne bih dao da mu se presudi po kratkom postupku. to su uradili Draži Mihajloviću pa je on danas heroj :-) i rame uz rame sa antifašistima. :-)

treba ga paziti kao malu bebu dok ne dođe presuda, da ne havrekne ko Slobo. Miloševićeva smrt prije presude je najveća poslijeratna nepravda...
plain vanilla

#98 Re: Uhapšen Berko Zečević

Post by plain vanilla »

Sentinel wrote:Karadžić je važniji od nas sviju. Važniji je bio u ratu, sad je važniji i u miru.
Joj, ko hoce razumjet ce sta sam htjela reci, a necu da se upustam u diskusije
jefferson

#99 Re: Uhapšen Berko Zečević

Post by jefferson »

Chmoljo wrote:
to ne mora nužno biti loše. nama treba biti najbitnija presuda jer će ona ostati našoj djeci kao svjedočanstvo. ja prvi ne bih dao da mu se presudi po kratkom postupku. to su uradili Draži Mihajloviću pa je on danas heroj :-) i rame uz rame sa antifašistima. :-)

treba ga paziti kao malu bebu dok ne dođe presuda, da ne havrekne ko Slobo. Miloševićeva smrt prije presude je najveća poslijeratna nepravda...
Ono sto je vaznije je gdje ce lezati?
Ako ce lezati u Svedskoj onda brate nema smisla.
Eh kada bi lezao u americi, e to je vec nesto drugo :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#100 Re: Uhapšen Berko Zečević

Post by Chmoljo »

jefferson wrote: Ono sto je vaznije je gdje ce lezati?
Ako ce lezati u Svedskoj onda brate nema smisla.
Eh kada bi lezao u americi, e to je vec nesto drugo :lol:
mah, koliko god meni bilo zlo kada vidim Bilju genetičarku slobodnu, čovjek sebi mora ponavljati da je od njene "slobode" bitnija presuda. na stranu obraz onih koji je slušaju i koji je smtraju bitnom i časnom, iako je PRIZNALA optužbe.

presuda je ono što će se pamtiti. zar je danas bitno je li Ajhman ubijen, umro u zatvoru, ili eventualno bio oslobođen? najbitnija je dokazana optužnica.

zatvor... kako kazniti Radovana? na ovom svijetu nema adekvatne kazne.

ne smijemo nikako smetnuti sa uma da je Radovan kao ličnost nebitan, nego njegova djela su ta koja se moraju osporiti. a to najbolje rade ljudi poput Berke Zečevića. i više je Berko uradio za Sarajevo, nego sva sila političke bulumente, vladinih i nevladinih organizacija. i to tako mislim bez ikakvog pretjerivanja i bez ikakve patetike.
Post Reply