Povodom natpisa u Oslobođenju
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
zonbirile
#226 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju
problem je u broju,jer bi to otvorilo pandorinu kutiju..Među zapadnim zemljama nema tih sranja,jer život kreira potrebe za uvozom.Kod nas Kongo od zemlje,svi bi da voze,država da pljačka,a mi da pametujemo.Sve je nepreporučljivo u zemlji sa ovakvim standardom,jer se uzimaju najlošija kola gore,a ovde je servis preskup i to je ta fatalna kombinacija.O teh.pregledima je smiješno pričati.U Švici,nema izlaska iz stanice za teh pregled ako imaš kvar.Popravičeš kod njih na licu mjesta,ili skidaju table,dobiješ probe,majstoru,pa opet se vidimo,da vidimo kako auto fercera.Ako je loše,opet se javi,dotle plačaš probne,a poslije izvjenog roka i murija dođe na vrata da vidi šta se to mulja.
- pezzar
#227 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju
O ovome ja i govorim, neka me drzava tjera da vozim ispravno auto, a ne novo auto.zonbirile wrote:problem je u broju,jer bi to otvorilo pandorinu kutiju..Među zapadnim zemljama nema tih sranja,jer život kreira potrebe za uvozom.Kod nas Kongo od zemlje,svi bi da voze,država da pljačka,a mi da pametujemo.Sve je nepreporučljivo u zemlji sa ovakvim standardom,jer se uzimaju najlošija kola gore,a ovde je servis preskup i to je ta fatalna kombinacija.O teh.pregledima je smiješno pričati.U Švici,nema izlaska iz stanice za teh pregled ako imaš kvar.Popravičeš kod njih na licu mjesta,ili skidaju table,dobiješ probe,majstoru,pa opet se vidimo,da vidimo kako auto fercera.Ako je loše,opet se javi,dotle plačaš probne,a poslije izvjenog roka i murija dođe na vrata da vidi šta se to mulja.
- Željezničar
#228 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju
Molim te Zonbrile, koji auto voziš, gdje je kupljen i sa kojom opremom i po kojoj cijeni?
-
fantom*
#229 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju
ko kaže, ja sam sentimentalno vezan za svoju "kršinu" od 21 godinuu, jer se družimo 13,5 godina, jer sam JA s njim prešao 160.000 km, a ukupno gazi 270.000 (kad sam ga kupio iz Njemačke bio star 8,5 godina i 110.000 km-još jedan dokaz protiv ovih gluposti što pojedinci iznose o kilometražih uvezenih bibija) i dakle koliko sam ja još s njim pregurao i bio mi UVJEK VJERAN DRUGaerosa wrote: Pa ne voze ljudi auta od 20,30 g jer su sentimentalno vezani za njih nego zato što za tih 4-5 000 ne mogu kod nas kupiti ništa novije i tehnički ispravnije.
Jedina stvar koja se uz povećanje dobne granica za uvoz treba uraditi je izuzetno stroga tehnička kontrola na ulazu u zemlju ili prije carinjenja gdje neće prolaziti svako auto koje se samo pojavi tamo.
a mogu kupiti i NOVO auto, ali neću, što da me boli glava, hoće li me neko zakaćit na parkingu i skinut farbu, da POSTANEM ROB auta, kao mnogi drugi
Last edited by fantom* on 29/01/2010 16:35, edited 1 time in total.
-
fantom*
#230 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju
e upravo zbog tih "novotarija" ja i neću novije auto da kupujemzonbirile wrote:
Filter FAP se mjenja za 100 000km ,taman toliko bude i za 7g i tuši se papuancima.I svi ostali vitalni dijelovi su tako programirani.
evo klasičan rimjer,
prošle zime, baš u ovo vrijeme rikne meni ECU na Tipu, nađe mi čojk za 100 KM, ubacim i vozi miško dalje
kaže da je od golfa 4 ili pasata minimum 1500 KM
he, he što mi je bilo drago što ne vozim golfa IV
- aerosa
#231 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju
E vidi legendo, kad bi ja rezonovao kao ti vozio bih auto koje je prešlo između 700 i 900 000 km...fantom* wrote:ko kaže, ja sam sentimentalno vezan za svoju "kršinu" od 21 godinuu, jer se družimo 13,5 godina, jer sam JA a s njim prešao 160.000 km, a ukušno gazi 270.000 (kad sam ga kupio iz Njemačke bio star 8,5 godina i 110.000 km-još jedan dokaz protiv ovih gluposti što pojedinci iznose o kilometražih uvezenih bibija) i dakle koliko sam ja još s njim pregurao i bio mi UVJEK VJERAN DRUGaerosa wrote: Pa ne voze ljudi auta od 20,30 g jer su sentimentalno vezani za njih nego zato što za tih 4-5 000 ne mogu kod nas kupiti ništa novije i tehnički ispravnije.
Jedina stvar koja se uz povećanje dobne granica za uvoz treba uraditi je izuzetno stroga tehnička kontrola na ulazu u zemlju ili prije carinjenja gdje neće prolaziti svako auto koje se samo pojavi tamo.
a mogu kupiti i NOVO auto, ali neću, što da me boli glava, hoće li me neko zakaćit na parkingu i skinut farbu, da POSTANEM ROB auta, kao mnogi drugi
Sa obzirom da godišnjeprelaiš malo preko 10-12 000 nemaš ni brige za kvarove.
Sa tolikom kilometražom me ne bi bilo strah ni S8 održavati.
U biti spadaš u ljude kojima je novo auto idealno, do 100 000 dokad mu je i garancija tebi treba 8,9 godina znači zaduži sebi kiu i prst u uho, a nas koji se patimo pa tu zadatu kilometražu pređemo najdalje za dvije godine poštedi tih sentimentalnosti...
-
fantom*
#232 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju
takvih kao ti je jedno 5 %aerosa wrote:E vidi legendo, kad bi ja rezonovao kao ti vozio bih auto koje je prešlo između 700 i 900 000 km...fantom* wrote:ko kaže, ja sam sentimentalno vezan za svoju "kršinu" od 21 godinuu, jer se družimo 13,5 godina, jer sam JA a s njim prešao 160.000 km, a ukušno gazi 270.000 (kad sam ga kupio iz Njemačke bio star 8,5 godina i 110.000 km-još jedan dokaz protiv ovih gluposti što pojedinci iznose o kilometražih uvezenih bibija) i dakle koliko sam ja još s njim pregurao i bio mi UVJEK VJERAN DRUGaerosa wrote: Pa ne voze ljudi auta od 20,30 g jer su sentimentalno vezani za njih nego zato što za tih 4-5 000 ne mogu kod nas kupiti ništa novije i tehnički ispravnije.
Sa obzirom da godišnjeprelaiš malo preko 10-12 000 nemaš ni brige za kvarove.
Sa tolikom kilometražom me ne bi bilo strah ni S8 održavati.
U biti spadaš u ljude kojima je novo auto idealno, do 100 000 dokad mu je i garancija tebi treba 8,9 godina znači zaduži sebi kiu i prst u uho, a nas koji se patimo pa tu zadatu kilometražu pređemo najdalje za dvije godine poštedi tih sentimentalnosti...
ovakvih kao ja je najmanje 60 % u Bosni, ostali su tu između
dakle moja priča je za nas otrpilike 90 %
- aerosa
#233 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju
Po onome kako se predstavljaš nikako ne spadaš u 60% vozača na našim cestama a evo i zašto:
Ostaje činjenica da je po meni bolje da imamo pune ceste "krševe 2000-2002 godina " uvezene i plaćene oko 5,6 000km, nego pune ceste krševa starih 20+ godina takođe plaćenih 5-6 000 markica.
Ako ništa drugo puno je veća pažnja posvećena i aktivnoj i pasivnoj sigurnosti u tim uslovno rečeno novijim autima, pa tako i broj poginulih na cestama će biti manji.
A ako se uspije smanjiti broj poginulih pa makar za 2% to je puno, jer to nisu brojke nego LJUDI spašeni.
Ponavljam jedino je bitno uvesti dobru kontrolu vozila na uvozu, pa makar imali samo 4 ili 5 tehničkih pregleda u cijeloj zemlji koji bi za to bili ovlašteni ali da taj posao rade temeljito i pošteno.
Znači možeš uvesti starije, ali POTPUNO TEHNIČKI ISPRAVNO VOZILO.
Garantujem životom da nema 60% vozača kod nas auto punoljetno a da može kupiti novo ali neće, tako da ti ta priča pada u vodu.ko kaže, ja sam sentimentalno vezan za svoju "kršinu" od 21 godinuu, jer se družimo 13,5 godina,
a mogu kupiti i NOVO auto, ali neću
Ostaje činjenica da je po meni bolje da imamo pune ceste "krševe 2000-2002 godina " uvezene i plaćene oko 5,6 000km, nego pune ceste krševa starih 20+ godina takođe plaćenih 5-6 000 markica.
Ako ništa drugo puno je veća pažnja posvećena i aktivnoj i pasivnoj sigurnosti u tim uslovno rečeno novijim autima, pa tako i broj poginulih na cestama će biti manji.
A ako se uspije smanjiti broj poginulih pa makar za 2% to je puno, jer to nisu brojke nego LJUDI spašeni.
Ponavljam jedino je bitno uvesti dobru kontrolu vozila na uvozu, pa makar imali samo 4 ili 5 tehničkih pregleda u cijeloj zemlji koji bi za to bili ovlašteni ali da taj posao rade temeljito i pošteno.
-
fantom*
#234 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju
nisi me dobro razumio, mislio sam 60% vozača koji prelazi 10-15000 km godišnjeaerosa wrote:Po onome kako se predstavljaš nikako ne spadaš u 60% vozača na našim cestama a evo i zašto:Garantujem životom da nema 60% vozača kod nas auto punoljetno a da može kupiti novo ali neće, tako da ti ta priča pada u vodu.ko kaže, ja sam sentimentalno vezan za svoju "kršinu" od 21 godinuu, jer se družimo 13,5 godina,
a mogu kupiti i NOVO auto, ali neću
ne kažem da nije tako, ali ako se primjenjuje ono što dole navodiš vezano za ispravnost vozila, onda nije primarna ni starost vozila, moj 21-godišnjak bez problema i štele prolazi tehničiaerosa wrote: Ostaje činjenica da je po meni bolje da imamo pune ceste "krševe 2000-2002 godina " uvezene i plaćene oko 5,6 000km, nego pune ceste krševa starih 20+ godina takođe plaćenih 5-6 000 markica.
.
aerosa wrote: Ponavljam jedino je bitno uvesti dobru kontrolu vozila na uvozu, pa makar imali samo 4 ili 5 tehničkih pregleda u cijeloj zemlji koji bi za to bili ovlašteni ali da taj posao rade temeljito i pošteno.
- chuchumbamayumbe
#235 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju
Nema odluke o uvozu polovnih automobila
Do ministra ili zamjenika samo po nacionalnoj liniji • Uvoznici kažu da ih niko nije kontaktirao
06.02.2010. 15:30
Automobili: Ko će izdavati potvrdu o ispunjavanju standarda
Foto: ArhivUvoznici automobila pokušavaju zakazati sastanak s državnim ministrom Mladenom Zirojevićem ili njegovim pomoćnikom Dragišom Mekićem u vezi s novom odlukom o uvozu polovnih automobila.
Minimalna norma
Kako je nezvanično kazao jedan sagovornik "Dnevnog avaza", oni pokušavaju sastanak zakazati uz pomoć direktora Sektora privrede Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Save Marjanca, koji je, navodno, obećao da će po nacionalnoj liniji kontaktirati pomoćnika ministra.
- Kod nas je to tako, ili je bitna politika ili nacionalnost, niko ne gleda prave interese - rekao je naš sagovornik.
Inače, odluka kojom je predviđeno da se vozila mogu uvoziti bez obzira na godinu proizvodnje, pod uvjetom da ispunjavaju minimalnu normu ispušnih plinova euro 3, nakon što je sredinom decembra skinuta s dnevnog reda Vijeća ministara, nalazi se na doradi u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.
Tekst je vraćen Ministarstvu zbog toga što je nekoliko institucija uputilo pimjedbe, ali konačno rješenje još se ne nazire.
Baza podataka
- Intenzivne konsultacije sa svim zainteresiranim stranama su u toku. Pažljivo i temeljito razmatramo sve pristigle sugestije i zahtjeve - rečeno nam je iz Ministarstva.
No, uvoznici automobila kažu da ih u posljednje vrijeme niko nije kontaktirao, niti pozvao na razgovor, iako oni smatraju da moraju biti aktivni učesnici u donošenju ove odluke.
Oni su najprije tražili da minimalna norma bude euro 4. Ako u odluci ipak ostane norma euro 3, uvoznici zahtijevaju da oni budu ti koji će izdavati dokumente o tome ispunjava li vozilo ovaj standard, jer samo oni, kako tvrde, imaju direktan pristup bazi podataka za marke koje zastupaju na ovom tržištu.
UIO uputio primjedbe
U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) također nam je rečeno da predstavnici ove institucije u posljednje vrijeme nisu održavali sastanke sa članovima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.
- UIO je institucija koja će provoditi ovu odluku i imala je nekoliko primjedbi na njen tekst - kazali su nam iz UIO.
Do ministra ili zamjenika samo po nacionalnoj liniji • Uvoznici kažu da ih niko nije kontaktirao
06.02.2010. 15:30
Automobili: Ko će izdavati potvrdu o ispunjavanju standarda
Foto: ArhivUvoznici automobila pokušavaju zakazati sastanak s državnim ministrom Mladenom Zirojevićem ili njegovim pomoćnikom Dragišom Mekićem u vezi s novom odlukom o uvozu polovnih automobila.
Minimalna norma
Kako je nezvanično kazao jedan sagovornik "Dnevnog avaza", oni pokušavaju sastanak zakazati uz pomoć direktora Sektora privrede Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Save Marjanca, koji je, navodno, obećao da će po nacionalnoj liniji kontaktirati pomoćnika ministra.
- Kod nas je to tako, ili je bitna politika ili nacionalnost, niko ne gleda prave interese - rekao je naš sagovornik.
Inače, odluka kojom je predviđeno da se vozila mogu uvoziti bez obzira na godinu proizvodnje, pod uvjetom da ispunjavaju minimalnu normu ispušnih plinova euro 3, nakon što je sredinom decembra skinuta s dnevnog reda Vijeća ministara, nalazi se na doradi u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.
Tekst je vraćen Ministarstvu zbog toga što je nekoliko institucija uputilo pimjedbe, ali konačno rješenje još se ne nazire.
Baza podataka
- Intenzivne konsultacije sa svim zainteresiranim stranama su u toku. Pažljivo i temeljito razmatramo sve pristigle sugestije i zahtjeve - rečeno nam je iz Ministarstva.
No, uvoznici automobila kažu da ih u posljednje vrijeme niko nije kontaktirao, niti pozvao na razgovor, iako oni smatraju da moraju biti aktivni učesnici u donošenju ove odluke.
Oni su najprije tražili da minimalna norma bude euro 4. Ako u odluci ipak ostane norma euro 3, uvoznici zahtijevaju da oni budu ti koji će izdavati dokumente o tome ispunjava li vozilo ovaj standard, jer samo oni, kako tvrde, imaju direktan pristup bazi podataka za marke koje zastupaju na ovom tržištu.
UIO uputio primjedbe
U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) također nam je rečeno da predstavnici ove institucije u posljednje vrijeme nisu održavali sastanke sa članovima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.
- UIO je institucija koja će provoditi ovu odluku i imala je nekoliko primjedbi na njen tekst - kazali su nam iz UIO.
-
zonbirile
#236 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju
stanite ljudi zar 7g star auto,nije dovoljno star i jeftin.Kada se brani nešto,onda 100 opravdanja,a koliko naših mediokriteta za iste pare neće uvesti Corsu do 7g staru,već BMV ,ili Mecedesa 10 i više godina starog.Ima li toga kod primitivca na brdovitom Balkanu.Po meni 7g je sasvim dovoljno , i previše.
- aerosa
#237 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju
Nije u tome stvar.zonbirile wrote:stanite ljudi zar 7g star auto,nije dovoljno star i jeftin.Kada se brani nešto,onda 100 opravdanja,a koliko naših mediokriteta za iste pare neće uvesti Corsu do 7g staru,već BMV ,ili Mecedesa 10 i više godina starog.Ima li toga kod primitivca na brdovitom Balkanu.Po meni 7g je sasvim dovoljno , i previše.
Kad sam nedavno zalutao na auto-pijacu prvi put nakon par godina, vidim golf plus, star tri godine i prešao oko 250 000 na prodaju.
E sad ti meni reci je li bolje da se uveze auto 8,9 godina staro koje je vozio neko ko manje prelazi sa cirka 100 000km pregaženih, o tehnički potpuno ispravnog ili auto staro 5,6 godina koje je možda i 500 - 600 000 prešlo.
O tome se radi, nije problem starost ako se utvrdi šta auto mora ispunjavati da bi se ikako moglo uvesti, euro3 je po meni sasvim dovoljan ako je vozilo POTPUNO tehnički ispravno, znači i ispušni gasovi da se mjere a ne samo "vizuelni pregled" na carini...
-
zonbirile
#238 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju
@aerosa
ma to je čista skolastika,onda je odgovor Fordov-najbolji je nov auto.Znaš i sam da o kontroli nema govora,a kilometraža,pa pogledaj njemačke emisije i oni muku muče s tim.Cijene auta su i tamo od-do.Ako je auto prošlo Dekra,onda je bar 20% skuplje,često imaš garanciju i meverštojer,ostalo je skalamerija kod naših,turskih,grčkih dilera,ali je jeftino.Na kućnoj adresi sa preporukom najbolje,ali i najskuplje.U principu auto iznad 7g je problematično,jer nije stvar EU standarda,koji se odnosi na ekologiju.Šta je sa trapovima,kočnicama,gumama,zazorima sveg mogućeg,izbačenim katalizatorima i sl.
ma to je čista skolastika,onda je odgovor Fordov-najbolji je nov auto.Znaš i sam da o kontroli nema govora,a kilometraža,pa pogledaj njemačke emisije i oni muku muče s tim.Cijene auta su i tamo od-do.Ako je auto prošlo Dekra,onda je bar 20% skuplje,često imaš garanciju i meverštojer,ostalo je skalamerija kod naših,turskih,grčkih dilera,ali je jeftino.Na kućnoj adresi sa preporukom najbolje,ali i najskuplje.U principu auto iznad 7g je problematično,jer nije stvar EU standarda,koji se odnosi na ekologiju.Šta je sa trapovima,kočnicama,gumama,zazorima sveg mogućeg,izbačenim katalizatorima i sl.
- aerosa
#239 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju
A jbg drug, to ti je kao i svaka kupovina polovne stvari mačak u vreći.zonbirile wrote:@aerosa
Možeš kupiti auto staro godinu dana ili manje a da je već u udesu razneseno bilo pa ga neko skrpio i prodao a od osiguranja izvukao lovu pa dva put zardio na njemu (mog starog 90-e na probama lik udario nazad i raznio golfa skroz , a na satu mu stajalo 800km a starost 7 dana)
Ja recimo prelazim puno sa autom, ali baš pazim da je sve isparavno na njemu. Sa pretprošlim autom prešao 200 000 i prodao ga jaranu potpuno ispravnog i utegnutog. On sa njim prešao 20 000 i uništio ga.
Zato govorim da nije bitna starost, jednostavno ovlastiti dva tri instituta u cijeloj zemlji, ali ne tipa mašinskog fakulteta, nego privatne tehničke preglede koji će od toga imati veliku zaradu da izdaju potvrde za uvoz a njima kontrolu uvesti da ne smiju pomisliti da puste nekog gledajući mu kroz prste jer će odmah izgubiti licencu + ogromna novčana kazna, pa kad taj gazda skonta šta može izgubiti radi puštanja neispravnog vozila gledat će sa 6 pari očiju a na sa onim jednim što mu na glavi stoje.
-
zonbirile
#240 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju
@aerosa
naš problem i jeste u tome kada nam odgovara,onda imamo primjer,obično lični,kada nam ne odgovra onda gledamo globalno.Ne znam koliko puta da ponovim,opekli smo se 96g i nema te kontrole,pogotovo u Bosni,na kraju u čemu je poenta da se vozi auto od 1000KM star 10g,sem oborovoljavanje ishavještenih potencijalnih glasačaTako je bilo i 96g,hljeba i igara,trulj sa zapada,vojnih knjižica,stanova i sl.Taman došlo na svoje,novi izbori,borci nepouzdani,nema love u sahari,daj novu zvečku.Navali narode staro,a jeftino.
naš problem i jeste u tome kada nam odgovara,onda imamo primjer,obično lični,kada nam ne odgovra onda gledamo globalno.Ne znam koliko puta da ponovim,opekli smo se 96g i nema te kontrole,pogotovo u Bosni,na kraju u čemu je poenta da se vozi auto od 1000KM star 10g,sem oborovoljavanje ishavještenih potencijalnih glasačaTako je bilo i 96g,hljeba i igara,trulj sa zapada,vojnih knjižica,stanova i sl.Taman došlo na svoje,novi izbori,borci nepouzdani,nema love u sahari,daj novu zvečku.Navali narode staro,a jeftino.