Povodom natpisa u Oslobođenju

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Vragolan

#1 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Vragolan »

Joe7 wrote:"Privrednici sugeriraju?!?!? da se ne žuri sa uvođenjem normi EUR3"

Ovlašteni uvoznici novih automobila (mafija) na sastanku u ASA Autu (a đe drugo) su zaključili da je prerano
sa uvođenjem zakona o uvozu automobila starijih od 7 godina, a koji bi radio po sistemu homologacije EUR3......blablabla

WTF , pita li se ovdje narod išta, ima li iko muda da kaže iz naroda trebaju li mu auta očuvana od 7g kojih vani ima na tone a koji zadovoljavaju taj standard EUR3 ?

Niko ? Narod je stoka ni pojma nema dok Ministri i Uvoznici kreje nam sudbinu.
pa ja bi uveo duplo skuplju registraciju za auta starija od 10 godina, gorivo bi digao na 5 KM po litru,

a vecini vozaca ne bi dao ni zaprezna kola da voze
Better Man

#2 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Better Man »

Uvozom automobila starijih od sedam godina bi samo postali još veći otpad Evropskog i svjetskog smeća nego što smo sad i to ne treba dozvoliti. Nekad poslije rata su se počela uvoziti polovna auta kao npr. golf 2 itd. koja tad nisu bila baš stara, ali ona su tu i danas na našim cestama i to su sve sami krševi i grobovi od auta. Trebamo usvajati zakone kojima ćemo ukloniti iz saobraćaja sve neispravne krševe na način da se odvuku na otpad i presuju ili prodaju van granica naše zemlje.
Grga07

#3 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Grga07 »

naravno da ljudi voze i vozit ce krseve kad nemogu bolje kupiti, kad bi se moglo uvoziti staria auta od 7 godina sigurno bi bila bolja situacija na cestama i nebi kod nas golf 2 1.6d 90god bio 4500km, a ovako jos cemo vidjat gofove 1, stare lade kojima se vrata otvaraju u vozni i sl... nemaju ljudi para pa gura sto ima...
Vragolan

#4 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Vragolan »

Grga07 wrote:naravno da ljudi voze i vozit ce krseve kad nemogu bolje kupiti, kad bi se moglo uvoziti staria auta od 7 godina sigurno bi bila bolja situacija na cestama i nebi kod nas golf 2 1.6d 90god bio 4500km, a ovako jos cemo vidjat gofove 1, stare lade kojima se vrata otvaraju u vozni i sl... nemaju ljudi para pa gura sto ima...
zato ja i kazem da bi uduplao cijenu registracije za auta starija od 10 godina i digo cijenu goriva
pa bujrum, ko ima nek izvoli
za_sada_bez_dobrog_nicka

#5 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Jedino kod nas vlasnik novijeg i ispravnijeg vozila biva kažnjen dodatnim porezom zato što ima nov automobil.. ccc
dinaraaa

#6 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by dinaraaa »

Vragolan wrote:

Ovlašteni uvoznici novih automobila (mafija) na sastanku u ASA Autu (a đe drugo) su zaključili da je prerano
sa uvođenjem zakona o uvozu automobila starijih od 7 godina, a koji bi radio po sistemu homologacije EUR3......blablabla

WTF , pita li se ovdje narod išta, ima li iko muda da kaže iz naroda trebaju li mu auta očuvana od 7g kojih vani ima na tone a koji zadovoljavaju taj standard EUR3 ?

pa ja bi uveo duplo skuplju registraciju za auta starija od 10 godina, gorivo bi digao na 5 KM po litru,

Po kom osnovu :-)
Jednostavno što ti imaš a drugi si ne mogu priuštiti.

Onima što imaju stari TV ti bi TV pristojbu naplaćivao duplo , onima što žive u starim domovima udvostručio bi porez, struju, smeće,vodu, starijima koji su bolesni ti bi poskupio liječika i liječenje itd...itd...

Koji papanluk ncncncncncn :cry:
johntra

#7 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by johntra »

nek autor teme malo bolje pročita tekst, a ne samo tu, nego i u drugim medijima, pa nek onda fino sjedne, oguli jabuku i napravi smislenu temu...jer, ova mu je puna šuplje priče...
niko ne insistira na uvođenju Euro3 norme, jer je ona odavno prevaziđena, nego se insistira na tome da ostane sedmogodišnja granica za uvoz polovnjaka, dok ne krene proces homologacije u decembru...a starosnu granicu prilikom uvoza automobila ne priznaje EU, jer krši sporazume o slobodnoj trgovini, tako da je BiH sada u pat poziciji...uskoro o ovoj tematici treba raspravljati Vijeće ministara, pa bi se napokon znalo kako će se automobili uvoziti, dok ne krene proces homologacije automobila u decembru, osim ako se i taj rok ne produži...
lola_007

#8 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by lola_007 »

8-)
Last edited by lola_007 on 13/01/2010 17:23, edited 1 time in total.
lola_007

#9 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by lola_007 »

Vragolan wrote:

SRAM TE BILO...SIGURNO SI LAKO STEKAO TO ŠTO IMAŠ PA SE TAKO KUR*** JA BI OVO,JA BI ONO.UZMI LOPATU PA ZARADI DALI BI ONDA POSKUPLJIVAO IŠTA.
Vragolan

#10 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Vragolan »

dinaraaa wrote:
Vragolan wrote:

Onima što imaju stari TV ti bi TV pristojbu naplaćivao duplo , onima što žive u starim domovima udvostručio bi porez, struju, smeće,vodu, starijima koji su bolesni ti bi poskupio liječika i liječenje itd...itd...

evo kratak odgovor pa ti razmisli, po osnovu spasavanja ljudskih zivota

@lola

Dok je takvih kao ti ja nikada lopate u ruku necu uzeti
i da, lako sam stekao sve sto imam, nisam ja kriv sto ima naivnih ljudi
olensoner

#11 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by olensoner »

U kojoj vi drzavi zivite majko mila, cuj treba cistiti stare leseve, kako?! Pa bosnjo dok ne bude mogao priustiti sebi novije, bolje itd. ce vozati G2 1.6d ili Asconu ili Kadetta. Neukidanjem se samo produzuje radni vijek ternutnim ''bijesnim'' masinama na BIH cestama, krpit ce ih, stavljati kineske dijelove ili u najboljem slucaju turske i na kraju ga prodavati za 4-5000KM i to bez problema. Tako da ne pricajte gluposti, kad budemo imali fabrike, radna mjesta na bacanje i visok standard, onda ograncite na 3 godine uvoz.
-Romeo-

#12 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by -Romeo- »

olensoner wrote:U kojoj vi drzavi zivite majko mila, cuj treba cistiti stare leseve, kako?! Pa bosnjo dok ne bude mogao priustiti sebi novije, bolje itd. ce vozati G2 1.6d ili Asconu ili Kadetta. Neukidanjem se samo produzuje radni vijek ternutnim ''bijesnim'' masinama na BIH cestama, krpit ce ih, stavljati kineske dijelove ili u najboljem slucaju turske i na kraju ga prodavati za 4-5000KM i to bez problema. Tako da ne pricajte gluposti, kad budemo imali fabrike, radna mjesta na bacanje i visok standard, onda ograncite na 3 godine uvoz.
ne se uzrujavati. zar ne vidiš da polemišeš sa tinejdžerima.
-Romeo-

#13 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by -Romeo- »

Better Man wrote:Uvozom automobila starijih od sedam godina bi samo postali još veći otpad Evropskog i svjetskog smeća nego što smo sad i to ne treba dozvoliti. Nekad poslije rata su se počela uvoziti polovna auta kao npr. golf 2 itd. koja tad nisu bila baš stara, ali ona su tu i danas na našim cestama i to su sve sami krševi i grobovi od auta. Trebamo usvajati zakone kojima ćemo ukloniti iz saobraćaja sve neispravne krševe na način da se odvuku na otpad i presuju ili prodaju van granica naše zemlje.
:-) :-) :-) izvini ti mene ali ti nemaš dvije čiste.
HAVANA

#14 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by HAVANA »

Euro 3 norma je idealna za naše uslove a i u svim normalnim zemljama je zadovoljavajuća.
Automobili sa euro 3 normom sasvim sigurno nisu smeće i otpad.E sad znam ja da bi Imamović volio da to bude euro4...
Biće ovo samo dok se dogovore ko će izdavati potvrde,oko centra,ko će uzimati pare...
nosara

#15 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by nosara »

Vragolan wrote:
dinaraaa wrote:
Vragolan wrote:

evo kratak odgovor pa ti razmisli, po osnovu spasavanja ljudskih zivota

@lola

Dok je takvih kao ti ja nikada lopate u ruku necu uzeti
i da, lako sam stekao sve sto imam, nisam ja kriv sto ima naivnih ljudi
Najvise zivota nestane u "makinama" i od "makina" kojima mladi degenerici nadomjestaju muda...
Sve novo, nabrijano, nasvirano, a za volanom 95%-tna lobotomija...

Logicno bi bilo da oni koji imaju bolja kola placaju visestruko vece poreze, registracije, takse...

S obzirom na to da je ovdje logika umrla i sahranjena prije 20 godina, ne bi me cudilo da gnjide na vlasti zabrane promet polovnih vozila bez obzira na starost... :lol:

Obzirom da ogranicenja takve vrste samo uticu na smanjen priliv u budzete, bujrum, bas me veseli... :D
sinus

#16 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by sinus »

Neki imaju pravo debeli novčanik ali pravo tanku pamet.

Kada bi svako pa i ja sam prestao palamuditi i "štititi" NAS od nesavjesnih vozača (množina), a počeo da nas štiti od nesavjesnog samog sebe, ubijeđen sam da bi nam svima bilo puno bolje.
Sultan.Fatih

#17 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Sultan.Fatih »

Better Man wrote:Uvozom automobila starijih od sedam godina bi samo postali još veći otpad Evropskog i svjetskog smeća nego što smo sad i to ne treba dozvoliti. Nekad poslije rata su se počela uvoziti polovna auta kao npr. golf 2 itd. koja tad nisu bila baš stara, ali ona su tu i danas na našim cestama i to su sve sami krševi i grobovi od auta. Trebamo usvajati zakone kojima ćemo ukloniti iz saobraćaja sve neispravne krševe na način da se odvuku na otpad i presuju ili prodaju van granica naše zemlje.
De se malo raspitaj pa nek ti neko objasni sta znaci euro 3 norma.....Pa ces onda vidjet da je ne moguce uvesti auto koje je krs po toj normi jer strasne zahtjeve ima...Od izduva koji mora da zadovolji to , raznih filtera , do ovjesa , kocionog sistema a da ne govorim limariji i slicnim glupostima koje moraju biti u perfektnom stanju....Drugo je sto ta auta kad provedu kod nas 5 godina , istruhne im podvozje prvenstveno radi soli koje posipaju po nasim cestama, a za to se obrati JKP RAD-u, koja ni po kojim standardima nije uredu do ne odrzavanja auta od strane vlasnika....A Euro3 bi bio extra zakon za nasu drzavu jer ipak kod nas ljudi nemaju para da kupuju nove Golf 5 6 i slicne Passate i Audije tako da iz njemacke za nekih 12 13000 km mozes dovesti Golf 4 ili Audi 3 koji su odlicna auta za ove nase ceste u perfektnom stanju....
Vragolan

#18 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Vragolan »

nosara wrote: Najvise zivota nestane u "makinama" i od "makina" kojima mladi degenerici nadomjestaju muda...
Sve novo, nabrijano, nasvirano, a za volanom 95%-tna lobotomija...

Logicno bi bilo da oni koji imaju bolja kola placaju visestruko vece poreze, registracije, takse...

S obzirom na to da je ovdje logika umrla i sahranjena prije 20 godina, ne bi me cudilo da gnjide na vlasti zabrane promet polovnih vozila bez obzira na starost... :lol:

Obzirom da ogranicenja takve vrste samo uticu na smanjen priliv u budzete, bujrum, bas me veseli... :D
znaci je kupim novog golfa, sa svim mgucim filterima i katalizatorima, ASRovime, ESPeovima, ABSovima i ostalim skracenicama, alarmima za ne vezanje pojasa, za kisu, za maglu, za mudo mi otislo previse u ljevo itd itd, air begovima, oblika pedestrian friendly i ostalim sigurnostnim perverzijama, ja bi trebao platiti veci porez i takse i ragistarciju od nekog ko voza G2 sastavljen i 6 takvih golfova, u najbolje slucaju je makar boja ista, djelomicno ispravne signalizacije, pojas zahrdjao, sjediste samo sto ne propadne na cestu, nema auspha o loz ulju da ne govorimo

i najvise degenerika gine u gore pomenutoj i slicnim makinama
Sarajevski

#19 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Sarajevski »

najvise degenirika po gradu vidjam u skupim autima. od golfa petice, audija, bengi pa nadalje. po pice s kim god ko hoce da statistički oni prave najvise sranja na cesti. osim toga, posto mi zbog posla po dana prodje u autu, kako po sarajevu tako po zemlji, ono sto oni rade sa autima je prestrasno.
ginu ljudi u golfovima jer su stara auta, losa u sudaru, istruhla i sl. no to nije tema ove price
ukinu ce se starosna granica, ali uvesti homologizacija. i to je ok, jer prosurfaj malo pa vidi sta je ezro 3 norma, o 4 da i ne govorim.
nama omiljeni vw je to uveo od 2000. godine. nije ni to sreca, ali ja bih odmah svoju dvojku, da mogu, mijenjao za takvu cetvrorku, sa jastucima, abs i slicno
pa jel mislis fakat da svi mozemo imati stan i novo auto i sta sve ne? ovdje 80 posto ljudi gladuje, deset posto zivi nako, pet posto ima za novo auto a pet posto hadzija. ja zasad spadam u tih deset posto, jednostavno ne mogu kupit novo auto jer sam se uvalio u stan i vozim se sa djetetom u golfu
sta je tu je.
Better Man

#20 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Better Man »

-Romeo- wrote:

Prije bi se to moglo reči za tebe i slične. Ukidanjem dobne granice bi omogučili uvoz još više otpada u vidu Golfa 1, 2, Kadeta itd. neko nema para za bolje i novije auto opet će kupti Golfa 1, 2 Kadeta itd. To ne treba to dozvoliti i sva neispravnaauta, odnosno auta u raspadnom stanju, kao i auta sa neispravnim mašinama treba presovati i i na taj način trajno ukloniti iz saobraćaja. Dosta je BiH bila odlagačište Evropskog i svjetskog auto otpada. A to što su sada cijene starudija u BiH visoke nije do ograničenja na starost vozila prilikom uvoza, več do naivnih budala koje za auto koje nevrijedi više od 150 - 300 Eura da ju par hiljada maraka prodavcu.
Last edited by Better Man on 14/01/2010 14:30, edited 1 time in total.
-Romeo-

#21 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by -Romeo- »

Better Man wrote:
-Romeo- wrote:

Prije bi se to moglo reči za tebe i slične. Ukidanjem dobne granice bi omogučili uvoz još više otpada u vidu Golfa 1, 2, Kadeta itd. neko nema para za bolje i novije auto opet će kupti Golfa1, 2 Kadeta itd. To ne treba to dozvoliti i sva neispravnaauta, odnosno auta u raspadnom stanju, kao i auta sa neispravnim mašinama treba presovati i i na taj način trajno ukloniti iz saobraćaja. Dosta je BiH bila odlagačište Evropskog i svjetskog auto otpada.
alo govorimo o E3, džaba je tebi pričati,nego ufati se ti kantice i lopatice i idi se igrati u pijesku, svrsishodnije je.
Better Man

#22 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by Better Man »

-Romeo- wrote: alo govorimo o E3, džaba je tebi pričati,nego ufati se ti kantice i lopatice i idi se igrati u pijesku, svrsishodnije je.
Kakav to E3 može da ispunjava jedan otpad od Golfa 1, 2, Kadeti itd.? A takva auta bi se još više uvozila.
-Romeo-

#23 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by -Romeo- »

Better Man wrote:
-Romeo- wrote: alo govorimo o E3, džaba je tebi pričati,nego ufati se ti kantice i lopatice i idi se igrati u pijesku, svrsishodnije je.
Kakav to E3 može da ispunjava jedan otpad od Golfa 1, 2, Kadeti itd.? A takva auta bi se još više uvozila.

:lol: :lol: :sax: :bih: :zzzz: :-)
AdnanSA

#24 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by AdnanSA »

Ovaj Better man izgubio dodir sa realnošću. Pojma nema samo lupeta za badava.
Kupio lola novog Clia i sada bi sve što je starije od 10 godina poslao direktno na odpad.
Ovo mi je najdraže kada pročitam da nam kao zapadnjaci hoće da uvale svoja stara kola.
Pa u jednom Berlinu ima više kola nego u čitavoj BiH.
Toliko smo mali i beznačajni svakome da zapadnjaci neće ni da se trude razmišljati o nama.
Ja bih podigao granicu uvoza na 12 godina i ne bih tražio nikakvu homologaciju.
Dobili bi smo u prosjeku jeftinija i mnogo sigurnija kola nego što se sada voze.
johntra

#25 Re: Povodom natpisa u Oslobođenju

Post by johntra »

Euro 3 bi MOŽDA moglo biti prelazno rješenje, ali samo do decembra...ne znam stvarno što svi hvalite E3, kad svi znate da se u EU uvode pripreme za Euro 6, dok se 5 odavno koristi...ne traba zaboraviti da su normu Euro 3 koristili neki proizvođači i prije 2000. godine, kako se otprilike računa početak norme E3, poput Mečke ili SAAB-a...znači, opet imate uvoz automobila koji bi bili stariji od desetak godina, što u svakom slučaju nije dobro i spada pod krš, jer se može neki model auta tih godina naći i za 1.000 do 2.000 eura....
Post Reply