POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?

ljubav_aha

#51 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?

Post by ljubav_aha »

Adriatic wrote:Ne radi se o sreci ili nesreci, nego o preuzimanju vlastite odgovornosti. Najlakse je vjerovati da nam je neko drugi kriv za ovo sranje. A onda 16 godina glasa se za ove iste, a kriva nam je Amerika, koja je sprijecila da ovdje i dalje gine 20 ljudi dnevno.
Interesantno je da kritika Amerike prevazilazi kritiku svih drugih zemalja koje su imale negativnu ulogu po buducnost ove zemlje.
I da, vjerovao ti ili ne (king kong), ova tragedija je prije svega zasluga domacih faktora. Teorija da su nam sve ovo skuhali stranci, zna se od koga potice.
bravo,a danasnja situacija u BiH je samo dokaz kako niko nikome vise ne vjeruje,mrznja je postalla sasvim normlana,narod je digao ruke od sebe i drugih,a i dalje pljuje po americi,jer trenutno nema boljeg izlaza,doslovno,psihicki profil tako lijepe zemlje BiH je na zlaost uzasan
ljubav_aha

#52 Re:

Post by ljubav_aha »

stulic wrote:
Adriatic wrote:Amerika nije globalni spasilac , ali je spasilac ovog bosanskog naroda od daljnjeg istrebljenja, to je vise nego jasno.
Ne smijem ni da zamislim sta bi se desilo da nije doslo do intervencije.
Da malo podsjetim: rukovodstvo SDA vec je bilo izmjesteno u Zenicu, jer se ocekivao pad Sarajeva.
Znam dobro sta sam dozivio u ovom ratu koji je valjda prosao. I da su se pitale domace snage, ko zna da li bih ovo sad pisao.
Zato ne zelim da glorifikujem Ameriku, ali ovolika antiamericka histerija je nevjerovatna.
Pa pobogu, ima li bar malo zahvalnosti prema toj zemlji? Je li moguće da nam je ona neprijatelj? Pored ovolikih "prijatelja".
Da ja malo podsjetim, kad su se HV i ARBiH konacno osposobili za odbranu i kad je krenulo oslobodjenje Bosanske Krajine koje je bilo nezaustavljivo, ipak se zaustavilo i to vrhovnim naredjenjima iz komandi a ti se zapitaj odakle su dosla, mislim da te cinjenice vec odavno svi znaju.
Ja ne kazem da bi bilo bolje da je dopusteno da se kontraofanziva nastavi i da se oslobode i zadrze Prijedor, Banjaluka, Dubica, Gradiska itd do Brckog, samo znam da je naredbom ne samo izgubljeno pola Bosne i Hercegovine, nego i priznat poraz bosanske ideje, sto je u Daytonu (USA) i zvanicno potpisano.

Sta imamo sad, imamo Republiku Srpsku zahvaljujuci ne Rusiji, imamo je i jaca je nego ikada zahvaljujuci vasoj Americi. Hvala Bille nisi trebao!
halo,vanjska politika amerike i drugih zemalja je bila naravno dominirajuca u krojenju buducnosti drzave u ratu,logicni,ili je po vasem anti-amerika misljenju,bilo najboje da se drzava BIH sama izvuce iz rata sa jos tragicnijim rezultatima
Last edited by ljubav_aha on 04/07/2008 16:29, edited 1 time in total.
stulic

#53 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?

Post by stulic »

ljubav_aha wrote:
Adriatic wrote:Ne radi se o sreci ili nesreci, nego o preuzimanju vlastite odgovornosti. Najlakse je vjerovati da nam je neko drugi kriv za ovo sranje. A onda 16 godina glasa se za ove iste, a kriva nam je Amerika, koja je sprijecila da ovdje i dalje gine 20 ljudi dnevno.
Interesantno je da kritika Amerike prevazilazi kritiku svih drugih zemalja koje su imale negativnu ulogu po buducnost ove zemlje.
I da, vjerovao ti ili ne (king kong), ova tragedija je prije svega zasluga domacih faktora. Teorija da su nam sve ovo skuhali stranci, zna se od koga potice.
bravo,a danasnja situacija u BiH je samo dokaz kako niko nikome vise ne vjeruje,mrznja je postalla sasvim normlana,narod je digao ruke od sebe i drugih,a i dalje pljuje po americi,jer trenutno nema boljeg izlaza,doslovno,psihicki profil tako lijepe zemlje BiH je na zlaost uzasan
Vise vi pljujete po BiH nego sto iz Bosne kritikuju Ameriku, mislim da fulate smjer ako mislite da je ovdje tema BiH a mozda i namjerno skrecete temu, ja na primjer niti zivim u BiH niti cu se ikad vratiti, za mene je Amerika problem covjecanstva a ne neki negativni faktor u razvoju Bosne i Hercegovine koju su, uzgred budi receno, u Daytonu osudili na propast.

Gledajuci stvari globalno mislim da je i smjesno i zalosno pricati o narodu u Bosni i njihovom misljenju o Americi kad je anti-amerikanizam nadmasio i rasizam i antisemitizam u cijelom svijetu. Umjesto da se vi zatupljeni patrioti zapitate zasto vas mrze sirom planete, vi pateticno pokusavate opravdati svoj bolesni patriotizam obicnim nebulozama u koje ni mala djeca vise ne vjeruju.
ljubav_aha

#54 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?

Post by ljubav_aha »

stulic wrote: Vise vi pljujete po BiH nego sto iz Bosne kritikuju Ameriku, mislim da fulate smjer ako mislite da je ovdje tema BiH a mozda i namjerno skrecete temu, ja na primjer niti zivim u BiH niti cu se ikad vratiti, za mene je Amerika problem covjecanstva a ne neki negativni faktor u razvoju Bosne i Hercegovine koju su, uzgred budi receno, u Daytonu osudili na propast.

Gledajuci stvari globalno mislim da je i smjesno i zalosno pricati o narodu u Bosni i njihovom misljenju o Americi kad je anti-amerikanizam nadmasio i rasizam i antisemitizam u cijelom svijetu. Umjesto da se vi zatupljeni patrioti zapitate zasto vas mrze sirom planete, vi pateticno pokusavate opravdati svoj bolesni patriotizam obicnim nebulozama u koje ni mala djeca vise ne vjeruju.
pa mozda je krajnje vrijeme da osobe iz BiH pocnu da pljuju po vlastitoj vladi,umjesto da je samo kritikuju

za tebe je amerika problem covjecanstva :lol: mislim da nisi dovoljno us sve upucen :D

gospon stulic,o kojem patriotizmu pises,ja nisam uopste paritota,moja izjava nema veze sa patriotizmom ,ovo ima samo veze sa narodom koji je digao ruke od vlastite buducnosti,narod koji bi u stara dobra vremena regovao i spasio dijete u tramvaju,umjesto toga, danas mirno gledao ubistvo i pustio lopova da izdaje iz tramvaja,samo taj dogadjaj je sasvim dovoljan da se svako upita,ste nije u redu ,hadje malo razmisli kako narod danas razmislja i reaguje u BiH,jednostavno nije nesto u redu,na zalost
stulic

#55 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?

Post by stulic »

ljubav_aha wrote: pa mozda je krajnje vrijeme da osobe iz BiH pocnu da pljuju po vlastitoj vladi,umjesto da je samo kritikuju

za tebe je amerika problem covjecanstva :lol: mislim da nisi dovoljno us sve upucen :D

gospon stulic,o kojem patriotizmu pises,ja nisam uopste paritota,moja izjava nema veze sa patriotizmom ,ovo ima samo veze sa narodom koji je digao ruke od valstite buducnosti,narod koji bi u stara dobra vremen regovao i spasio dijete u tramvaju,hadje malo razmisli kako narod danas razmislja i reaguje u BiH,jednostavno nije nesto u redu,na zalost
Nebih sad o tome ko je u sta i koliko upucen ali ako mislis da nisi americki paritota onda se nemoj ni ponasati kao jedan, jer posebno to bosanskim Amerikancima nikako ne stoji.

A to sto nije u redu u BiH je ocigledno preduboko za tebe jer vidim kako plitko pokusavas da objasnis socioloske, psiholoske i politicke probleme u drustvu koje jos uvjek pati od friskih posljedica rata.
Ja cu ti reci da problem BiH nije letargija kao sto ti mislis nego podijeljenost. Letargija je mozda posljedica te podijeljenosti ali s unistenjem Republike Bosne i Hercegovine kao multietnicke zajednicke drzave ugasen je i duh bosanskog naroda. Ovo sto sad tinja je samo zar a vatra ce planuti kad tad, samo nece u jednom ognju.

Svaka cast za uspjesno skretanje teme.
aidaa_princess90

#56 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?

Post by aidaa_princess90 »

a sto bi je mrzila??? :)
ljubav_aha

#57 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?

Post by ljubav_aha »

stulic wrote:
ljubav_aha wrote: pa mozda je krajnje vrijeme da osobe iz BiH pocnu da pljuju po vlastitoj vladi,umjesto da je samo kritikuju

gospon stulic,o kojem patriotizmu pises,ja nisam uopste paritota,moja izjava nema veze sa patriotizmom ,ovo ima samo veze sa narodom koji je digao ruke od valstite buducnosti,narod koji bi u stara dobra vremen regovao i spasio dijete u tramvaju,hadje malo razmisli kako narod danas razmislja i reaguje u BiH,jednostavno nije nesto u redu,na zalost
Nebih sad o tome ko je u sta i koliko upucen ali ako mislis da nisi americki paritota onda se nemoj ni ponasati kao jedan, jer posebno to bosanskim Amerikancima nikako ne stoji.

A to sto nije u redu u BiH je ocigledno preduboko za tebe jer vidim kako plitko pokusavas da objasnis socioloske, psiholoske i politicke probleme u drustvu koje jos uvjek pati od friskih posljedica rata.
Ja cu ti reci da problem BiH nije letargija kao sto ti mislis nego podijeljenost. Letargija je mozda posljedica te podijeljenosti ali s unistenjem Republike Bosne i Hercegovine kao multietnicke zajednicke drzave ugasen je i duh bosanskog naroda. Ovo sto sad tinja je samo zar a vatra ce planuti kad tad, samo nece u jednom ognju.

Svaka cast za uspjesno skretanje teme.
otkud tebi ideja da sam JA rekla da je letargija problem,umjesto posljedica

plitko si procitao ili razumio sto sam napisala ;-)

svaka cast za neupjesno obrazlozenje mog pisanja

vatra ce planuti,ali ne uskoro, u nekim zemljama jos uvijek tinja vec 50 godina,upravo zahvaljujci promjenama ciljeva vanjske politike

koje kriteije koristis za mijernje patriotizma za bosnace i hercegovce raznih lokacija :?:
stulic

#58 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?

Post by stulic »

ljubav_aha wrote:

vatra ce planuti,ali ne uskoro, u nekim zemljama jos uvijek tinja vec 50 godina,upravo zahvaljujci promjenama ciljeva vanjske politike

koje kriteije koristis za mijernje patriotizma za bosnace i hercegovce raznih lokacija :?:
Zar se ti mozes plice i dublje citati? Interesantno.

Ja nisam nigdje rekao da si TI rekla da je letargija problem, nego da ti to mislis. Osim toga patriotizam o kojem sam ja pricao je americki patriotizam, njegova opravdanost se mjeri po broju koljena odraslih u toj drzavi, novopridosli paraziti imaju najmanje pravo na taj patriotizam, a nasi Bosancerosi u veoma blizu dna te liste.

Toliko o tome ko od nas dvoje plitko cita cije postove.
ljubav_aha

#59 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?

Post by ljubav_aha »

stulic wrote:
ljubav_aha wrote:

Zar se ti mozes plice i dublje citati? Interesantno.

Ja nisam nigdje rekao da si TI rekla da je letargija problem, nego da ti to mislis. Osim toga patriotizam o kojem sam ja pricao je americki patriotizam, njegova opravdanost se mjeri po broju koljena odraslih u toj drzavi, novopridosli paraziti imaju najmanje pravo na taj patriotizam, a nasi Bosancerosi u veoma blizu dna te liste.

Toliko o tome ko od nas dvoje plitko cita cije postove.
da se razumijemo,pogresno si shvatio moj stav opcnieto o temi,i naravno moje opce znanje i shvatanje termina letargije,u pitanju je uzrocno-posljedicni proces,logicno

to je neoficijalno mjerilo i shvatanje americkog patriotizma,patriotizam je jako individualan faktor,kao i godisnja zarada ili religija,sve tri tacke su u sektoru privatnih pitanja ;-) a sto se tice licnog oprdjeljenja za patirotizam,ono je zaista individulano,a sto se tice godina i generacijskog "sazrijevanja",razumijem,ali to nije mjerilo licnog opredjeljenja
JThomas

#60 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?

Post by JThomas »

b@tto wrote:mi u bosni i hercegovini nemamo pravo nikome reći da ima odvratnu vlast i odvratnog ili kakvog već predsjednika,na svim izborima u posljednjih skoro 20 godina biramo ljude koji su na nivou pameti i sposobnosti trenutnog američkog predsjednika
ovo :thumbup:
ljubav_aha

#61 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?

Post by ljubav_aha »

JThomas wrote:
b@tto wrote:mi u bosni i hercegovini nemamo pravo nikome reći da ima odvratnu vlast i odvratnog ili kakvog već predsjednika,na svim izborima u posljednjih skoro 20 godina biramo ljude koji su na nivou pameti i sposobnosti trenutnog američkog predsjednika
ovo :thumbup:
bravo,samo se pitam kako ce biti sa novim predsjednikom :|
simpozijum delirijum

#62 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?

Post by simpozijum delirijum »

simpozijum delirijum wrote:jedna od najmladjih drzava , jedan od najmodernijih ustava i drzavnih uredjenja , i treba li reci ; imperija po svojoj svekolikoj moci ( 300 miliona stanovnika , drzava koja se prostire na dva okeana ) i sa jos uvijek tolerantnom imigrantskom politikom i totalno rasno , nacionalno i religijski izmjesana
USA je zlo ? amerikanci su glupi i agresivni ? sta trenutna americka vrhuska na vlasti cini sa svojom sveobuhvatnim uticajem i ogromnom ekonomskom i vojnom mashinerijom , sto ne bi cinila bilo koja drzava na njenom mjestu ( Njemacka sa hitlerom tridesetih godina prosla vijeka , Britanska imperija , Francuska u doba napoleona ili Sovjetski savez prije raspada ) da ! USA vodi pogresnu politiku , krvavo pogresnu i ekonomska kriza kuca na vrata , ali ?
ne dajem nikakav zakljucak , svoje misljenje dajte vi stovani forumasi
ja cu ipak cestitati 4 Juli mojim americkim jaranima i vala popit' pive i zarostiljati u prirodi , jer ? dobrih ljudi ima vazda !
pozdrav!
Image
da se vratimo na pocetak, otvorih ovu temu da pokusamo razjasniti fenomen Amerike danas , imperija zla ? ili samo primjer mocne drzave koja koristi svoju moc poput svih ostalih imperija kroz istoriju
antiamerikanizam je danas "popularan" , i da li je to izlika da sebi dokazemo koliko smo demokraticni i da smo u stanju da mrzimo ne samo svoje komsije ? i odlicno opravdanje da se ne cini nista , vec da se uvijek okrivljuje neko drugi za vlastite probleme
mada je ova bushisticka klika u bijeloj kuci pogazila ustav USA , vjerujem d Amerika ima mehanizme i tradiciju zbog koje nikada nece krociti stazom fasizma , nacional -sovinizma ( za razliku nacionalno podijeljene Evrope )
ne zaboravimo 60-te i antiratni pokret , Martina Lutera Kinga , ekoloski pokret , sve je to doslo iz USA !
SLIKA NIJE CRNO-BIJELA !
Image
jeza u ledja

#63 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?

Post by jeza u ledja »

stulic wrote:Zasto da je mrzim, jednostavno mi se gadi jer predstavlja totalnu kontradikciju svim ljudskim vrijednostima kojima tezim.
Kao imperija zavrsice kao i svaka druga imperija do sada, totalnim kolapsom i raspadom. Oni koji misle da je danas drugo vrijeme, ne razumiju istoriju niti imaju izrazen osjecaj istorije promatran kroz prizmu nasih kratkih i beznacajnih zivota.

Dali ce se to desiti za moje vrijeme ili poslije nije ni bitno, stoga me to bas previse i ne tangira. Amerika mi se gadi jer dok se naivnim i zatupljenim masama prodaje kao sticenik prava i sloboda i primjer savrsenog uredjenja, njen glavni smisao postojanja sveo se na savim suprotne ciljeve, hegemonija, iskoristavanje, izrobljavanje, dominacija i jacanje bogatstva/moci bogatih/mocnih na ustrb vecine.

Amere kao narod nemozes ni klasifikovati a pogotovo ne generalizirati, tako ih je nemoguce mrziti. Sigurno, postoje stereotipovi, ali Amerika kao drzava za mene predstavlja najnapredniji oblik korporalne diktature, gdje zemljom vladaju mocnici iz sjene, a na pozornici svjetske javnosti vjesto svoje uloge sa pripremljenih cedulja citaju istrenirane marionete.

Da tehnoloski napredak nije povezao cijeli svijet u nezaustavljivu i nezavisnu mrezu kao sto je Internet, vec odavno bi americka medijska hegemonija preuzela pola svijeta, ovako se konacno stvorio jak i trajan alternativni izvor informacija tako da iz dana u dan raste broj onih koji se bude iz sna i pocinju da shvataju da nije zlato sve sto sja.
Koje li ironije i kontradiktornosti u tvom postu. Taj 'tehnoloski napredak' u vidu interneta je upravo pokrenut iz te iste zemlje koju nazivas 'korporalnom (valjda korporacijskom?) diktaturom'.
Šandor

#64 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?

Post by Šandor »

Volimo i mrzimo Ameriku iz pogrešnog razloga.
luciferino

#65 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?

Post by luciferino »

I'm afraid of Americans
I'm afraid of the world
I'm afraid I can't help it... :music2:
itd.

David Bowie
1gorstak

#66 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?

Post by 1gorstak »

Promrzli americki vojnik u rovu u Ardenima. Osioni americki vojnik u Faludzi. Americki pritisak na Tudjmana. Americko divljanje po Kolumbiji. Toliko je lica Amerike da odgovor na pitanje i ne moze biti tako jednostavan. Casnim Amerikancima cestitaj praznik, one ostale pisaj.

http://www.youtube.com/watch?v=mWEJpIxzs4Y

#67 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?

Post by location »

Volim Ameriku. Mozda zato sto ovdje vec zivim toliko dugo pa sam i ja postao Amerikanac na neku ruku. Prije sedam godina se nisam tako osjecao, nisam iamo razloga da je volim ili mrzim, nisam vidio kao nesto svoje pa se nisam morao ni vezati. Vremenom se sve promjeni. Ima dosta toga sto mrzim u vezi Amerike, vec ste vi to sve nabrojali vanjska politika npr. Ili unutrasnja politika Amerike, ali to mrzim i u Bosni.

Kada sam izvadio svoju glavu iz vlastite guzice onda sam poceo da svacam da iako ima svojih problema kao bilo koja drzava, Amerika je najbolja drzava. Ima dosta toga sto bi se moglo promjenuti, ali bi najradije ovdje podigao svoju djecu.

Ne slavim 4ti Juli kao americki praznik, nego Dan Borca.
simpozijum delirijum

#68 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?

Post by simpozijum delirijum »

location wrote:Volim Ameriku. Mozda zato sto ovdje vec zivim toliko dugo pa sam i ja postao Amerikanac na neku ruku. Prije sedam godina se nisam tako osjecao, nisam iamo razloga da je volim ili mrzim, nisam vidio kao nesto svoje pa se nisam morao ni vezati. Vremenom se sve promjeni. Ima dosta toga sto mrzim u vezi Amerike, vec ste vi to sve nabrojali vanjska politika npr. Ili unutrasnja politika Amerike, ali to mrzim i u Bosni.

Kada sam izvadio svoju glavu iz vlastite guzice onda sam poceo da svacam da iako ima svojih problema kao bilo koja drzava, Amerika je najbolja drzava. Ima dosta toga sto bi se moglo promjenuti, ali bi najradije ovdje podigao svoju djecu.

:thumbup:
mostarac

#69 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?

Post by mostarac »

POVODOM 4. JULA ONAKO USPUT

SRETAN VAM DAN BORCA,
DAN USTANKA NARODA
SFRJ PROTIV FASIZMA

i blago nama kad nam je neciji tudji praznik poznatiji od naseg vlastitog, al jebiga to je bio dan ustanka protiv ovih koji su danas na vlasti pa je logicno da su zatrali i sjecanje na njega i taj dan kao i na 27. juli.
ljubav_aha

#70 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?

Post by ljubav_aha »

simpozijum delirijum wrote:
location wrote:Volim Ameriku. Mozda zato sto ovdje vec zivim toliko dugo pa sam i ja postao Amerikanac na neku ruku. Prije sedam godina se nisam tako osjecao, nisam iamo razloga da je volim ili mrzim, nisam vidio kao nesto svoje pa se nisam morao ni vezati. Vremenom se sve promjeni. Ima dosta toga sto mrzim u vezi Amerike, vec ste vi to sve nabrojali vanjska politika npr. Ili unutrasnja politika Amerike, ali to mrzim i u Bosni.

bravo
b@tto

#71 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?

Post by b@tto »

lola iz Doboja wrote:Ma to je najgora država i narod trenutno....nije samo BUSSSHHHHHHHHHH KRETTTTEn nego ima i ostalih a, nije ih baš malo koliko ih je samo sad u drugim državama gdje ratuju a kod kuće ih podržavaju raznorazni debili .....
Gledao sam jednu ispovijest jedne majke poginulog vojnika koja je bila jako ponosno što joj je sin u ratu u Iraqu ali kada je poginuo naravno bila je skrhana a politički i vojni lideri nisu htijeli ni da je prime na razgovor i tako je završio njen patriotizam možda je glupo ali mi je drago nek je došla pamet a sigurno nije jedina . . . pa nek i dalje glume mangupe pa da su imalo pametni znali bi da je npr.iz Afganistana nakon dugih sukoba i Rusija odustala tako da je ovo čista utopija samo što su poljedice straše a naravno Bush i ekipa to skrivaju..........a nebuloze tipa da će napasti Iran i sl.su smiješne u neku ruku su i interesantne jer bi bilo lijepo vidjeti kako glupa Amerika krvari i umire u mukama heheheheheheheheh :D :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

a koga podržavamo mi u bih,sve sami ološ od političara,svi su nivoa georga busha
zikamu

#72 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?

Post by zikamu »

. . . I tako zauzdani u svoje male i omedjene mentalne fildzan drzavice, zivimo preziruci cijeli svijet. Najpametniji, s najboljim obrazovnim sistemom, imamo Evropu nauciti cemu, najljepsa zemlja koja se cuva i postuje. I sve to dok nas kao magla obavija mrak vlastite zaslijepljenosti da ne vidimo da nam se rasizam ukorijenio u nas svakodenvni nacin razmisljanja, da mrzimo sve sto je drugacije jer ako je drugacije, znaci da ne valja.

Tako uz jutarnju kaficu ili kriske lubenice navece, medju "nasom rajom" opalicemo po cetnicima, balijama i ustasama, pljuvati po Kinezima koji zive u nasem gradu, zgrazavati se nad ciganima, prizivati na ubistva homoseksualaca, do mrznje zavidjeti Sandzaklijama jer su bogati, mrziti strance koji godinama zive kod nas kao otimaci nasih para. I sve to bez dlake na jeziku. A inace smo kosmopliti. Zna se!
Umjetnik a

#73 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?

Post by Umjetnik a »

simpozijum delirijum wrote:jedna od najmladjih drzava , jedan od najmodernijih ustava i drzavnih uredjenja , i treba li reci ; imperija po svojoj svekolikoj moci ( 300 miliona stanovnika , drzava koja se prostire na dva okeana ) i sa jos uvijek tolerantnom imigrantskom politikom i totalno rasno , nacionalno i religijski izmjesana
USA je zlo ? amerikanci su glupi i agresivni ? sta trenutna americka vrhuska na vlasti cini sa svojom sveobuhvatnim uticajem i ogromnom ekonomskom i vojnom mashinerijom , sto ne bi cinila bilo koja drzava na njenom mjestu ( Njemacka sa hitlerom tridesetih godina prosla vijeka , Britanska imperija , Francuska u doba napoleona ili Sovjetski savez prije raspada ) da ! USA vodi pogresnu politiku , krvavo pogresnu i ekonomska kriza kuca na vrata , ali ?
ne dajem nikakav zakljucak , svoje misljenje dajte vi stovani forumasi
ja cu ipak cestitati 4 Juli mojim americkim jaranima i vala popit' pive i zarostiljati u prirodi , jer ? dobrih ljudi ima vazda !
pozdrav!
Image

pa ne mrzim državu ameriku ali mrzim im politiku zato što se prave da su najdemokratskija zemlja na svijetu anisu to, kako su pretjerali još mali će promijetniti anziv u demokratija
_veleposlanik

#74 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?

Post by _veleposlanik »

stulic wrote:Zasto da je mrzim, jednostavno mi se gadi jer predstavlja totalnu kontradikciju svim ljudskim vrijednostima kojima tezim.
Kao imperija zavrsice kao i svaka druga imperija do sada, totalnim kolapsom i raspadom
. Oni koji misle da je danas drugo vrijeme, ne razumiju istoriju niti imaju izrazen osjecaj istorije promatran kroz prizmu nasih kratkih i beznacajnih zivota.

Dali ce se to desiti za moje vrijeme ili poslije nije ni bitno, stoga me to bas previse i ne tangira. Amerika mi se gadi jer dok se naivnim i zatupljenim masama prodaje kao sticenik prava i sloboda i primjer savrsenog uredjenja, njen glavni smisao postojanja sveo se na savim suprotne ciljeve, hegemonija, iskoristavanje, izrobljavanje, dominacija i jacanje bogatstva/moci bogatih/mocnih na ustrb vecine.

Amere kao narod nemozes ni klasifikovati a pogotovo ne generalizirati, tako ih je nemoguce mrziti. Sigurno, postoje stereotipovi, ali Amerika kao drzava za mene predstavlja najnapredniji oblik korporalne diktature, gdje zemljom vladaju mocnici iz sjene, a na pozornici svjetske javnosti vjesto svoje uloge sa pripremljenih cedulja citaju istrenirane marionete.

Da tehnoloski napredak nije povezao cijeli svijet u nezaustavljivu i nezavisnu mrezu kao sto je Internet, vec odavno bi americka medijska hegemonija preuzela pola svijeta, ovako se konacno stvorio jak i trajan alternativni izvor informacija tako da iz dana u dan raste broj onih koji se bude iz sna i pocinju da shvataju da nije zlato sve sto sja.
svaka cast stulic. pun pogodak! samo, na zalost, mislim da nema puno fajde oko ovoga se prepirati... narod ce neke stvari shvatiti tek kad ih dobro opali po guzici...

Vise vi pljujete po BiH nego sto iz Bosne kritikuju Ameriku, mislim da fulate smjer ako mislite da je ovdje tema BiH a mozda i namjerno skrecete temu, ja na primjer niti zivim u BiH niti cu se ikad vratiti, za mene je Amerika problem covjecanstva a ne neki negativni faktor u razvoju Bosne i Hercegovine koju su, uzgred budi receno, u Daytonu osudili na propast.

samo zelim da dodje taj dan, kada ce svaka jedinka vidjeti o cemu se ustvari radi. tad ce biti kasno, ali se nadam da se zato vise nikada nesto tako nece dozvoliti. pripremaju se velika govna za covjecanstvo.... (a ja sjedim ovdje pokusavajuci da ubijedim par skeptika koji uopste nisu vrijedni mojih rijeci...)

hvala ti stulic, sto makar kroz tvoje rijeci vidim da nas ipak ima... a kao sto si sam rekao, milioni se bude i dizu pogled u nebo a ne na asfalt. blogovi predstavljaju prelaz u novu eru za covjecanstvo, to je davno konstatirao jedan filozof... mozda nam i pomognu, ako nista makar da ne umremo u zabludi kao ne relevantna bica...

a likovi poput "jeza u ledja" ce i dalje braniti ovaj gospodarski nepravedan sistem, jer, kako sam kaze: "sta bismo bez istog, ne bismo imali internet..." - kako samo plitko razmisljanje... on ne zna da je sva evolucija i tehnologija ustvari "kupljena" od malog broja ljudi koji nam danas kroje buducnost. to je kradja covjecanstvu, a uskoro cemo vidjeti da se ne radi o nikakvoj novcanoj ili materijalnoj kradji, kao sto bi se to ovdje odmah shvatilo, vec je u pitanju kompletna civilizacija na planeti i njen opstanak.

do tada, "see you later, alligator". nemojte gubiti svoj smisao za humor, slobodno navalite na ovaj post i ovog pojedinca sto je puk'o i sa svima to zeli da podijeli... :)
zambaklija

#75 Re: POVODOM 4 JULA mrzite li Ameriku?

Post by zambaklija »

E, JA je baš volim
Post Reply