Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

serum

#1 Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by serum »

Jeli ko od vas čuo da se pomenuta banka povlači sa našeg tržišta?
Navodno otpuštaju radnike, zatvaraju filijale (na Ilidži ona kućica kod MUP-a) pa onda Ciglane,Pale....
Imam malo nešto keša oročenog, pa bi možda bio red da povučem to....
Jel ko šta načuo???
Ricken

#2 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by Ricken »

Znam samo da je neki dan moja poznanica tamo dobila posao.
O'zone
Globalni moderator

#3 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by O'zone »

Ne povlače se nego zatvaraju poslovnice zbog "krize" odnosno smanjuju rashode reducirajući broj uposlenih i poslovnih jedinica.
serum

#4 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by serum »

Ama jutros , pošto radim na Ilidži, stvarno vidim da je zatvorena ona kućica crvena, a saznam od jarana da je to njihovo vlasništvo. Pa hajd ono da su plaćali kiriju, pa bi čovjek rekao štede...ali njihov objekat, pa zatvorili, te navodno svi radnici dobili otkaz..
Ipak ja odoh uzeti ono malo para, neka ih u jastuku...
senmer16

#5 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by senmer16 »

@serum
Pričaš gluposti.
Last edited by senmer16 on 14/06/2012 10:18, edited 4 times in total.
aleckovic

#6 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by aleckovic »

BiH banke su odlicne, ne treba povlaciti pare iz njih, u njima je preko 6 MILIJARDI KM stednje.
senmer16

#7 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by senmer16 »

Btw poslovnica sasvim normalno radi :lol:
Sitijevac2011

#8 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by Sitijevac2011 »

Banke u BiH su (pored politicara) rak ovog drustva.
iceman ze

#9 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by iceman ze »

Da mi je otplatiti postojeci kredit, ne vidi me vise nijedna banka nikada.... :D Pozdravljam svako zatvaraanje banaka.... :-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by Truba »

Sitijevac2011 wrote:Banke u BiH su (pored politicara) rak ovog drustva.
meni se povraća kad moram u banku :roll: :roll: :roll: :roll:
serum

#11 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by serum »

@senmer16

Bez potrebe vrijeđaš i tome slično, jer vjerovatno tamo radiš ili ti neko radi, što mene neinteresuje...
Niti imam jarana ovdje na forumu. Ja nisam pričao kako ta banka nevalja i tome slično, niti sam falio neke druge banke....samo utvrđujem činjenice...a tamo gdje ima dima ima i vatre...evo provjerio sam , na Ilidži će raditi još dvije-tri sedmice i onda zatvaraju, a poslovnica Pale, je od danas navodno zatvorena....
Ipak je to malo prebrzo.Šta ostaje u Sarajevu od te banke/poslovnica: Ona na Čaršiji, kod željinog stadiona i Ciglane, i da ova jedna još na Ilidži....to je najmanja banka u Sarajevu....mislim ili da ih hoće neko kupiti pa to smanjuju (da ih lakše-manje kupe) ili se povlače sa tržišta.... a što se tiče mladih pripravnika, to su ljudi sa vjerovatno ugovorom na određeno vrijeme pa ih je i najlakše otpustiti....a zauzvrat najmanje ih plaćaju....
agent_zero

#12 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by agent_zero »

Sitijevac2011 wrote:Banke u BiH su (pored politicara) rak ovog drustva.
Tačno.
senmer16

#13 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by senmer16 »

serum wrote:@senmer16

Bez potrebe vrijeđaš i tome slično, jer vjerovatno tamo radiš ili ti neko radi, što mene neinteresuje...
Niti imam jarana ovdje na forumu. Ja nisam pričao kako ta banka nevalja i tome slično, niti sam falio neke druge banke....samo utvrđujem činjenice...a tamo gdje ima dima ima i vatre...evo provjerio sam , na Ilidži će raditi još dvije-tri sedmice i onda zatvaraju, a poslovnica Pale, je od danas navodno zatvorena....
Ipak je to malo prebrzo.Šta ostaje u Sarajevu od te banke/poslovnica: Ona na Čaršiji, kod željinog stadiona i Ciglane, i da ova jedna još na Ilidži....to je najmanja banka u Sarajevu....mislim ili da ih hoće neko kupiti pa to smanjuju (da ih lakše-manje kupe) ili se povlače sa tržišta.... a što se tiče mladih pripravnika, to su ljudi sa vjerovatno ugovorom na određeno vrijeme pa ih je i najlakše otpustiti....a zauzvrat najmanje ih plaćaju....
Ja ne radim, radi mi prijateljica, čitaj malo.
Last edited by senmer16 on 14/06/2012 10:20, edited 2 times in total.
petunija

#14 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by petunija »

Ricken wrote:Znam samo da je neki dan moja poznanica tamo dobila posao.
A moja neki dan otpuštena :(
senmer16

#15 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by senmer16 »

petunija wrote:
Ricken wrote:Znam samo da je neki dan moja poznanica tamo dobila posao.
A moja neki dan otpuštena :(
Pa šta kaže, šta je razlog? Jel' istina ovo što je rekao serum?
karanana

#16 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by karanana »

ja znam da su u zadnje 2-3 godine prepolovili broj uposlenih sa oko 1000 na oko 500. znam i to da jeste bilo price o napustanju ove citave regije. ali naravno to napustanje ne bi znacilo da se jedno jutro probudimo i nema ni poslovnica ni nasih para.

e da vas pitam: u slucaju rata sta bude sa kreditima? prestanu se placati, banke se izvuku i onda jeli kad se rat zavrsi dodju i traze da se krediti nastave placati?
jeli zna neko za neki slucaj od prije ovog zadnjeg rata da je neko imo kredit i da je dosao rat i da je to nesto za sto je placao kredit jednostavno postalo njegovo vlasnistvo bez daljeg placanja kredita nakon rata?
Henry Chinaski

#17 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by Henry Chinaski »

Karanana mora dalje, Karanana naći mora, Karanana, ne može na nebo, otić' bez motora...
serum

#18 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by serum »

@senmer16
Evo jednog čistog odgovora. Sada sam otišao u jednu filijalu (ne na Ilidži) kako bih se raspitao kako da podignem novac sa štednog računa (premjestim u drugu banku ili u jastuk).Inače službenika znam tako što sam baš kod njega oročio pare.
Velim...čujem da zatvarate poslovnicu na Ilidži, pa Pale....i čovjek-momak mi kaže slijedeće:"tačno je da se zatvara crvena kuća na Ilidži", ljudi nisu dobili otkaz (jer su u toku godišnji odmori).Na Palama je definitivno zatvorena. Dobilo je nekoliko ljudi otkaz opa.juče....ni sam on jadnik nezna šta će biti snjima jer njima ništa negovore... Čovjek je prilično "pogubljen"...eto ovo uradih kako bih ti zaista dokazao da se nešto dešava....
i na kraju...još nisam novac podigao...neka još malo...nemam više od tih 5000KM koji su garant osigurani u slučaju bilo čega (to garantuje država).....
Za program mladi bankar, vidim da se slažeš samnom da je istina ovo što sam rekao iako nisam "analitičar" kako ti kažeš...
i molim te pročitaj prvi moj post...zaista nisam došao na forum da mi neko išta prigovara, da ja nešto tračam protiv nekog a pogotovo da raspravljam, već čisto da vidim da li ima istine o ovome što sam čuo/provjerio, a očigledno je da ima...da li je neko još načuo nešto o tome.
Naravno, meni nebi bilo drgao da se bilo koja banka povlači iz BiH jer je to jedan loš znak, a opet, nekolicina naših sugrađana bi završila na birou....eto nadam se da me više nećeš napadati ;)
serum

#19 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by serum »

I ako nevjeruješ da sam bio u banci daću ti na pp ime i prezime i filijalu u kojoj sam bio...vidim da si dosta sumnjičav...a uostalom pitaj svoju prijateljicu, ona mora znati da li je ovo što sam rekao istina...
Henry Chinaski

#20 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by Henry Chinaski »

Niko ti nije ni rekao da nije istina da se otpuštaju ljudi ali koliko ja mogu skontati, otkazi već godinama pljušte svugdje. To nije znak da će neko propasti ili napustiti BiH.
Heller

#21 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by Heller »

Ljudi jel neko imo juče problema s Unicredit Bankom, kren´o sam podici novac (porodičnu penziju) bio sam na nuli a dozvoljeni minus 200 KM kad sam došao piše da je stanje računa -500 :shock:
senmer16

#22 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by senmer16 »

serum wrote:I ako nevjeruješ da sam bio u banci daću ti na pp ime i prezime i filijalu u kojoj sam bio...vidim da si dosta sumnjičav...a uostalom pitaj svoju prijateljicu, ona mora znati da li je ovo što sam rekao istina...
Ok nema frke.

Najgore kod nas je u BiH je prokleta mahala tako da nema ljutnje. :wink:
Procreditbanka

#23 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by Procreditbanka »

PCB samostalno odlučuje o visini kamatnih stopa bez ikakva upliva države jer u BiH nepostoji zakon koji propisuje maksimalnu kamatu koja se može odrediti ! ProCredit banka, kao socijalno orijentirana institucija ( kako voli sebe da naziva ) vrlo vješto koristi ovo stanje u zemljama u razvoju koje su od primarnog interesa za njeno poslovanje. Zato i otvara poslovnice u Gruziji, Ukrajini, Kosovu, BiH, Srbiji, Africi I Latinskoj Americi kako bi ostvarili extra profit. Takođe, banka je uvela i tzv. posebne troškove obrade kredita, interkalarne kamate i ko zna kakve mehanizme, tako da niko nikada ne zna koja će mu kamata u konačnici biti. Kamate na poslovne kredite u BiH se kreću i do 30 % ( u posljednje vrijeme su doduše kamate pale na 10 do 20 % ali samo usljed smanjene potražnje i velike konkurencije banaka u BiH, a ne stvarne volje PCB da pomogne građanima države). Indikativno je da PCB ima Upravu u Frankfurtu ali nema i poslovnice u Njemackoj ?? Razlog je jednostavan: tamo bi morali raditi sa troduplo Ili četveroduplo manjim kamatama a to već ne bi mogli objasniti konzumentima u “zemljama u razvoju”.
Ovakva organizacija kreditiranja građana BiH je nepravedan sistem koji omogućuje bogaćenje bez rada pojedincima (vlasnicima banaka, dioničarima), stjecanje stvarnog materijalnog bogastva i stvarnu moć u pojedinoj državi.
NE POSTOJI NITI JEDNA DRŽAVA NA SVIJETU KOJOJ SU KREDITI OVAKVIH BANAKA POMOGLI, odnosno u kojoj danas vlada privredni rast, blagostanje i prosperitet, a siromaštvo je iskorijenjeno. Dapače, svaka od država u kojoj su se pojavile banke sa inostranim kapitalom na uštrb uništavanja domaćih ekonomskih institucija ( a jedna od takvih banaka je i PCB) je doživjela rast siromaštva, deindustralizaciju, raspad poljioprivrede, socijalne nemire a stanovništvo je u pojedinim regijama dovedeno na rub gladi.
Financijsko tržište BiH, kao i drugih zemalja u razvoju koje su interesantne ovoj i sličnim grupacijama, nije ništa nego instrument kojim se želi 'izmusti' i zadnja para koja je preostala u džepu BH građana. Pri tome se omogućava bogaćenje pojedinaca koji su unaprijed 'izabrani' i dobro informirani od strane menadžera banaka dok je 99% drugih učesnika osuđeno na propast. Treba vidjeti kakvu katastrofu je Hypo banka načinila finansiranjem podobnih pojedinaca i firmi po cijeloj BiH. Financijsko tržište je u biti druga strane iste medalje truhlog, nepoštenog i pokvarenog monetarnog sistema koji vlada Balkanom, a koji omogućava bankama da pomoću bezvrijednih papira (novca, dionica, vaučera i sl.) otimaju stvarne materijalne resurse od ljudi. Posebno u BiH.
Da bi građanin ili firma u BiH mogao vratiti dug zajedno s kamatama, mora non stop imati rast prihoda, tako da danas sve države u svijetu nastoje da imaju rast BDP-a od 3-5%, sve ispod toga znači bankrot države, odnosno nemogućnost vračanja dugova. Bitno je istaknuti da je ovo eksponencijalni rast, jer 3-5% rasta mora biti u odnosu na prethodnu godinu. Na planeti s limitiranim resursima, ovakav eksponencijalni rast je neodrživ i ovo je glavna 'greška' ovog monetarnog sustava koja je namjerno ugrađena. Ova 'greška' periodično izaziva krize i recesije sa ciljem da potpuno osiromaši ljudsku populaciju kako bi je lakše kotrolirao.
Takođe, banke u BiH ne smanjuju rate kredita iako su posljednjih godina značajno pale međubankarske stope EURIBOR i LIBOR (dnevna referentna kamatna stopa po kojoj banke jedna drugoj posuđuju novac na europskom, odnosno londonskom međubankarskom tržištu), za koje je vezan veliki broj podijeljenih kredita. Banke te uvjete uglavnom poštuju kada EURIBOR i LIBOR rastu podižući visinu otplate, ali ih po pravilu ignoriraju kad te međubankarske stope padaju. Čak najavljuju i povećanje kamatnih stopa u sljedećem periodu pravdajući to pogoršanom političkom i ekonomskom situacijom u BiH.
Procreditbanka

#24 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by Procreditbanka »

Ah da.I jos jedna informacija. Juce je u Doboju kompletna poslovnica PCB dobila otkaze osim dvoje zaposlenika koji su prerasporedjeni u druge gradove. Naravno. Sef je ostao i naravno glavni dupelizac ! Ako imate novac u bankama, ja bih ga, da sam na vasem mjestu, prebacio u sef koji postoji u svakoj banci i cije koristenje se placa 5 do 10 KM. A novac mozete uzeti u svako doba dana.
Procreditbanka

#25 Re: Povlačenje Procredit Banke iz BiH

Post by Procreditbanka »

ProCredit banka dd Sarajevo. Ova financijska institucija je u periodu od 2008 godine do 2012 godine smanjila broj radnika sa skoro 1000 na nešto ispod 300 radnika. Kao i u Reiffeisen banci, veoma mali dio radnika je dobio otkaz i proglasen tehnoloskim viskom. Zahvaljujuci klauzulama u Ugovoru o radu po kojima je kreditni sluzbenik svakog mjeseca obavezan isplatiti odredeni iznos kredita ( norma ! ) velika vecina radnika je potpisala sporazumni prekid Ugovora o radu ili su usljed velikog psihickog terora i mobinga na radnom mjestu a zbog „loseg plasmana i isplata kredita“ sami dali otkaze i potrazili zaposlenje u drugoj firmi. Takode, ovo je prilika da se govori o vecem broju prevara prilikom plasmana kredita o cemu se ne govori jer bi tek tada gradani vidjeli koliko je njihov potpis i novac u stvari nesiguran u ovoj, ali i u svim drugim bankama.
O broju radnika, koji su dobili otkaz u ProCredit banci govori i stranica na Facebooku – Procredit Bank (samo za bivse radnike ) gdje se mozete uvjeriti u sudbine radnika , te na kakav nacin su sve dobivali otkaze na teritiriji BiH i Srbije.
Naravno da bankama ne odgovara informacija da je broj radnika u bankarskom sektoru umanjen za brojku od nekoliko hiljada ( po nezvanicnim podacima oko
5 000 radnika ) pa se barata daleko manjom brojkom pri čemu se javnost obmanjuje da su banke zbog recesije i novih tržišnih okolnosti a da bi očuvale profitabilnost „morale“ otpustiti „ samo „ 738 radnika u posljednje 2 godine. Sa njihove tavke gledista razumljiv je podatak da zele sakriti ove podatke. Ali iritira cinjenica, da time ne samo da obmanjuju javnost i iznose neistinite podatke nego i prikrivaju svoje stvarno financijsko poslovanje koje je oslabljeno, umanjeno, rasparcano i izuzetno nestabilno o cemu se mozete uvjeriti ukoliko provjerite koliko je fizickih i pravnih lica po prvi put dobilo kredit u nekoj od banaka a koliko se radi o ponovljenim klijentima kojima se otkupljuje postojeci dug i plasira novi kredit dodatno opterecujuci klijenta u ekonomski vrlo teska i nestabilna vremena.
Dakle, jednim kvalitetnim novinarskim istrazivanjem se moze doci do pogubnih informacija o katastrofalnom financijskom stanju svih bankarskih institucija, mobingu nad radnicima te vrlo lošem kvalitetu kreditnih portfolija koji su veoma rizicni i u vecoj mjeri u kasnjenju.
Post Reply