Povisica?
Moderator: anex
- omega369
#1 Povisica?
Zanimaju me vasa iskustva sa ovom temom. Jeste li ikada 'trazili' povisicu, ali doslovno? Da li to preporucijete ili ne, pogotovo ako je u pitanju rad kod privatnika...? Pozitivna, negatinva iskustva, prije toga, ili nakon....?
Eto, mislim da shvatate o cemu se radi. Jako je 'skakljivo' pitanje pa bih se zelio posavjetovati sa drugim ljudima. Ne znam je li iko do sada otvarao ovu temu
Eto, mislim da shvatate o cemu se radi. Jako je 'skakljivo' pitanje pa bih se zelio posavjetovati sa drugim ljudima. Ne znam je li iko do sada otvarao ovu temu
- Qler
#2 Re: Povisica?
Ako mislis da doprinosis firmi, da donosis pare, onda imas svako pravo i osnov da trazis povisicu. Bar je to moje misljenje.
- MedenoSrce
#3 Re: Povisica?
Meni se pokazalo kao produktivno da prilikom preuzimanja novih zaduzenja i obaveza ili unaprjedjenja trazim povisicu.
U svakom drugom slucaju ili ne dobijem sto sam trazila ili se "igra zivaca".
- O'zone
- Globalni moderator
#4 Re: Povisica?
Hoš' i regres 
- MedenoSrce
#5 Re: Povisica?
i trinaestu
i godisnji 
- omega369
#6 Re: Povisica?
i ja razmisljam slicnoMedenoSrce wrote:Meni se pokazalo kao produktivno da prilikom preuzimanja novih zaduzenja i obaveza ili unaprjedjenja trazim povisicu.
a posao mi je svakako prilicna 'igra zivaca', pa ne znam...jos se dvoumim
-
betametazon
#7 Re: Povisica?
sjoQler wrote:Ako mislis da doprinosis firmi, da donosis pare, onda imas svako pravo i osnov da trazis povisicu. Bar je to moje misljenje.
-
Semiramida
#8 Re: Povisica?
Da, ako smatraš da zaslužuješ povišicu, traži je.
Obično se nadređeni neće sami sjetiti da je daju, al' ako ih se "podsjeti", uz korektne i konkretne argumente, nema razloga da ti ne izađu u susret. Nadređeni obično vole da im se kaže "...ako ste Vi saglasni s tim" ili "...ako Vi mislite da je to uredu".
Doduše, to ide malo teže u manjim privatnim firmama, zbog ograničenog budžeta, al' svejedno, treba pitati.
Obično se nadređeni neće sami sjetiti da je daju, al' ako ih se "podsjeti", uz korektne i konkretne argumente, nema razloga da ti ne izađu u susret. Nadređeni obično vole da im se kaže "...ako ste Vi saglasni s tim" ili "...ako Vi mislite da je to uredu".
Doduše, to ide malo teže u manjim privatnim firmama, zbog ograničenog budžeta, al' svejedno, treba pitati.
- Skyfox
#9 Re: Povisica?
Ja sam se godinama ustezao, skoro 5g isto sve al vidim da ko trazi taj i dobije. Jedan dan presjekao, otisao, trazio i dobio... vrijeme je za jos jednu turu 
- Alfons Kauders
#10 Re: Povisica?
trazio par puta, jednom dobio... cesce sam dobio povisicu nicim izazvan, kada firmi ide dobro
u biti sve zavisi od poslodavca - ima fakat korektnih ljudi koji ce izaci u susret ako je zahtjev opravdan i ako firma ima love... ima i supcina kod kojih je bolje nista ne pitati, iskusio sam i jedno i drugo
u biti sve zavisi od poslodavca - ima fakat korektnih ljudi koji ce izaci u susret ako je zahtjev opravdan i ako firma ima love... ima i supcina kod kojih je bolje nista ne pitati, iskusio sam i jedno i drugo
-
talić
#11 Re: Povisica?
Ako ne cijeniš sebe neće te ni drugi cijeniti !
Naravno ne smiješ se ni precijeniti.
Ako obim poslovanja firme raste, dobro posluje i ostvaruje dobit i ako znaš da je tvoja plaća u odnosu na tvoj doprinos neadekvatna traži povišicu pismeno ili usmeno.
Ako je firma u problemima onda šuti. Mislim da radnici treba da dijele sudbinu firme.
Nažalost kod nas se to dešava samo kad firmi ide loše a kad ostvaruje dobit onda radnika nema nigdje.
Naravno ne smiješ se ni precijeniti.
Ako obim poslovanja firme raste, dobro posluje i ostvaruje dobit i ako znaš da je tvoja plaća u odnosu na tvoj doprinos neadekvatna traži povišicu pismeno ili usmeno.
Ako je firma u problemima onda šuti. Mislim da radnici treba da dijele sudbinu firme.
Nažalost kod nas se to dešava samo kad firmi ide loše a kad ostvaruje dobit onda radnika nema nigdje.
- omega369
#12 Re: Povisica?
radi se o proizvodnji. problem je sto firma ima fakat veliki projekat ali se prvi onaj 'osjetni' val priliva sredstava ocekuje za 1-2 godine (i ja to znam, nije nikakva mucka) a meni obim posla vec sad raste, duzi radni dani, nekad i vikendi, duza 'igra zivaca'... a plata ista. i niko ne spominje da bi normalno bilo ako nista, onda 'zapisati', pa nekad kasnije obracunati ..
- Alfons Kauders
#13 Re: Povisica?
u tom slucaju... ocijeni kakav je sef, ako je normalan lik, ja bi na tvom mjestu popricao na tu temu...omega369 wrote:radi se o proizvodnji. problem je sto firma ima fakat veliki projekat ali se prvi onaj 'osjetni' val priliva sredstava ocekuje za 1-2 godine (i ja to znam, nije nikakva mucka) a meni obim posla vec sad raste, duzi radni dani, nekad i vikendi, duza 'igra zivaca'... a plata ista. i niko ne spominje da bi normalno bilo ako nista, onda 'zapisati', pa nekad kasnije obracunati ..
ako ce lova poceti kapati za godinu dvije, mozda da ne trazis direktno povisicu odmah, vec onako neobavezno popricaj o buducnosti, kakvi ce biti uslovi dogodine i sl... slozis pricu da fol planiras uzeti auto, renovirati kupatilo ili neki kurac, pa da mozes planirati
- Aleluja
#14 Re: Povisica?
...hmmm povišica...mogu otkaz samo popušit (da prostiš) ! 
-
Avetinho
#15 Re: Povisica?
Jedino ako firmi ne ide dobro, onda bi se zahtjev za povisicom mogao protumaciti kao neprimjeren.
Ako mu valjas, nece te ni jedan gazda otpustiti ako se upustis u pregovore o povecanju naknade. Najgore sto ti se moze desiti je da ti kaze "ne".
Ako mu valjas, nece te ni jedan gazda otpustiti ako se upustis u pregovore o povecanju naknade. Najgore sto ti se moze desiti je da ti kaze "ne".
- omega369
#16 Re: Povisica?
to je tacno. mada se ja pribojavam onog nakon 'ne', naravno ako do toga dođe. hoce li me gledati 'drugim ocima' ili ce biti 'po starom'? iskreno, da sam mladji, ne bih se previse dvoumio, mozda bih cak i ultimativno nastupio ali sto se vise 'stari' sve je nekako teze. ili mi se samo cini 
-
Avetinho
#17 Re: Povisica?
Cini ti se. I gazda radi za novac, ne za lijepu rijec. I gazda mozda ima zenu ili djecu koja mozda rade negdje drugo. Mislis da im njegov savjet ne bi bio da pregovaraju o adekvatnoj nadoknadi?omega369 wrote:to je tacno. mada se ja pribojavam onog nakon 'ne', naravno ako do toga dođe. hoce li me gledati 'drugim ocima' ili ce biti 'po starom'? iskreno, da sam mladji, ne bih se previse dvoumio, mozda bih cak i ultimativno nastupio ali sto se vise 'stari' sve je nekako teze. ili mi se samo cini
Ako mislis da je zahtjev opravdan i u okviru trzista, u postenoj firmi koja drzi do svog proizvoda i svojih ljudi ne bi se trebao toga pribojavati.
Ako firma stvarno nema novaca za povisice, upitaj se je li vrijedno i dalje za takvu firmu raditi. Moze biti da jeste, i da za to ima razloga, a moze biti i da treba gledati negdje drugo.
-
Nokija
#18 Re: Povisica?
Obavezno traziti povisicu!!! Dobro se pripremiti za razgovor. To argumentovati konkretnim povecanjem obima posla. Tacno reci u kojem kontekstu se obim posla povecao, koje dodatne tasks imas, prekovremeni rad, stres, dodatni pritisak zbog novih rokova itd. Niposto ne argumentovati autima, kupatilima i privatnim stvarima. Za to se ne dobija povisica. Tvoje kupatilo nikoga ne zanima!!!!!Alfons Kauders wrote:u tom slucaju... ocijeni kakav je sef, ako je normalan lik, ja bi na tvom mjestu popricao na tu temu...omega369 wrote:radi se o proizvodnji. problem je sto firma ima fakat veliki projekat ali se prvi onaj 'osjetni' val priliva sredstava ocekuje za 1-2 godine (i ja to znam, nije nikakva mucka) a meni obim posla vec sad raste, duzi radni dani, nekad i vikendi, duza 'igra zivaca'... a plata ista. i niko ne spominje da bi normalno bilo ako nista, onda 'zapisati', pa nekad kasnije obracunati ..
ako ce lova poceti kapati za godinu dvije, mozda da ne trazis direktno povisicu odmah, vec onako neobavezno popricaj o buducnosti, kakvi ce biti uslovi dogodine i sl... slozis pricu da fol planiras uzeti auto, renovirati kupatilo ili neki kurac, pa da mozes planirati
Cvrsto braniti svoj stav. Uvijek imati na umu da se sef vise boji da ti od njega trazis povisicu nego sto je tebi neugodno. Ako pocne nekim protu-argumentima kazes da ti tu situaciju drugacije vidise, i to pojasnis. Niposto argumentovati koliko drugi u firmi zaradjuju!!!! Vazan si samo ti, tvoje zalaganje, tvoja motivacija i tvoja lojalnost prema firmi!!!!
Sretno!!!
Last edited by Nokija on 30/11/2012 22:56, edited 1 time in total.
-
Nokija
#19 Re: Povisica?
Zaboravih reci: povecanje se krece od 5%-10% na bruto platu, u EU. Kod nas ne znam.
U EU se svake godine trazi povecanje. Dobijes svake druge
U EU se svake godine trazi povecanje. Dobijes svake druge
- AlienBiH
#20 Re: Povisica?
aferimNokija wrote:Obavezno traziti povisicu!!! Dobro se pripremiti za razgovor. To argumentovati konkretnim povecanjem obima posla. Tacno reci u kojem kontekstu se obim posla povecao, koje dodatne tasks imas, prekovremeni rad, stres, dodatni pritisak zbog novih rokova itd. Niposto ne argumentovati autima, kupatilima i privatni stvarima. Za to se ne dobija povisica. Tvoje kupatilo nikoga ne zanima!!!!!Alfons Kauders wrote:u tom slucaju... ocijeni kakav je sef, ako je normalan lik, ja bi na tvom mjestu popricao na tu temu...omega369 wrote:radi se o proizvodnji. problem je sto firma ima fakat veliki projekat ali se prvi onaj 'osjetni' val priliva sredstava ocekuje za 1-2 godine (i ja to znam, nije nikakva mucka) a meni obim posla vec sad raste, duzi radni dani, nekad i vikendi, duza 'igra zivaca'... a plata ista. i niko ne spominje da bi normalno bilo ako nista, onda 'zapisati', pa nekad kasnije obracunati ..
Cvrsto braniti svoj stav. Uvijek imati na umu da se sef vise boji da ti od njega trazis povisicu nego sto je tebi neugodno. Ako pocne nekim protu-argumentima kazes da ti tu situaciju drugacije vidise, i to pojasnis. Niposto argumentovati koliko drugi u firmi zaradjuju!!!! Vazan si samo ti, tvoje zalaganje, tvoja motivacija i tvoja lojalnost prema firmi!!!!
Sretno!!!
- omega369
#21 Re: Povisica?
slazem se, dobar post