Povišen CRP, smanjeni Leukociti
Moderator: anex
-
serum
#1 Povišen CRP, smanjeni Leukociti
Prije dvije večeri javio sam se u bolnicu radi visoke temperature i bolova u vratu.Nakon pregleda infektologa i hitnih nalaza, rezultati su: Leukociti 4, CPR 84,7, neu 46,6%, LYM37,3%,MON 14,6%, Tr 199, Šuk 6, urea 4,1, kreatinin 72, AST 26, ALT 32.
DG. Virosis in obs
Važno je da napomenem da nemam simptome gripe poput grlobolje, kašlja, curenje nosa, ništa od toga.Samo temperatura i bol u vratu.
Visoka vrijednost CPR-a kažu da je zbog virusne upale.Molim ako neko ima iskustva pošto sam čitao da nije uredu kada je imalo preko dozvoljene granice pomenuti cpr, da mi date savjet o čemu bi se moglo raditi i šta da radim?Slijedeće nalaze radim tek u petak.
Unaprijed hvala.
Pozdrav
DG. Virosis in obs
Važno je da napomenem da nemam simptome gripe poput grlobolje, kašlja, curenje nosa, ništa od toga.Samo temperatura i bol u vratu.
Visoka vrijednost CPR-a kažu da je zbog virusne upale.Molim ako neko ima iskustva pošto sam čitao da nije uredu kada je imalo preko dozvoljene granice pomenuti cpr, da mi date savjet o čemu bi se moglo raditi i šta da radim?Slijedeće nalaze radim tek u petak.
Unaprijed hvala.
Pozdrav
- vertigo24
#2 Re: Povišen CRP, smanjeni Leukociti
serum...iskreno nemam pojma sta bi moglo biti...ali CRP ti je bas iZRAZITO POVISEN...cudim se da te ti idioti hitno nisu poslali na dalje pretrage...serum wrote:Prije dvije večeri javio sam se u bolnicu radi visoke temperature i bolova u vratu.Nakon pregleda infektologa i hitnih nalaza, rezultati su: Leukociti 4, CPR 84,7, neu 46,6%, LYM37,3%,MON 14,6%, Tr 199, Šuk 6, urea 4,1, kreatinin 72, AST 26, ALT 32.
DG. Virosis in obs
Unaprijed hvala.
Pozdrav
visok CRP moze biti znak mnogo cega...pocevsi od upale pa nadalje...
znali su napisati u dg da imas virus....a nisu te ODMAH poslali da uradis...do petka mozes crknut...(izvini sto ovako kazem,ali isti slucajevi su se desavali i desavaju samnom...)
primjetila sam da si cesto na forumu kao i ja...ocigledno da imas zdravstvenih problema...
pad leukocita moze biti znak virusne upale...a povecan broj...bakterijeske...ne bih da te prepadaam...
ali moj ti je savjet da ne cekas petak...pozdrav...
-
serum
#3 Re: Povišen CRP, smanjeni Leukociti
Hehe.....tek sam vidio...grešku sam napravio....CRP mi je 24,7
- Ridjobrki
#4 Re: Povišen CRP, smanjeni Leukociti
Uz pretpostavku da nisi starac i hronični bolesnik vjerovatno ti nije ništa, upala neka. Leukociti bi trebali biti bolji, prati to. I malo više poštovanja prema liječnicima i medicinskom osoblju na ovom forumu ne bi bilo naodmet.
- vertigo24
#5 Re: Povišen CRP, smanjeni Leukociti
Svakako cast izuzecima (lijecnicima)...a kojih je vrlo malo...i mi zavisimo od lijecnika a bogami i oni od nas...Ridjobrki wrote:Uz pretpostavku da nisi starac i hronični bolesnik vjerovatno ti nije ništa, upala neka. Leukociti bi trebali biti bolji, prati to. I malo više poštovanja prema liječnicima i medicinskom osoblju na ovom forumu ne bi bilo naodmet.
takodje i prema pacijentima treba pokazati postovanje...i to svim pacijentima a ne samo "probranim"...
nazalost zbog mog narusenog zdravstvenog stanja u proteklih par mjeseci imala sam priliku svasta da vidim...i ko radi u bolnicama...
to sto sam rekla idioti...zaista tako i mislim...i "tim" idiotima nebih se nikad ispricala...a nije mi bila namjera da vrijedjam svo medicinsko osoblje i lijecnike...izvinjavam se ako sam uvrijedila savjesnog,postenog i odgovornog lijecnika...
znam osobu kojoj su ljekari rekli da joj nije nista prije 4,5 godina...pa je podlegla na kraju...a imala je samo 23 godine...
drugi primjer j osoba koju su isto tako razvlacili...dodje u bolnicu a doktori kazu ma nije ti nistra...na kraju je umrla
od edema pluca...
snizeni leukociti mogu biti ozbiljno stanje...
dosta mi je upala,pehlada i psihe...to su odgovori koje u zadnje vrijeme najcesce mozemo cuti od " pojedinih" doktora...
nego ovdje je serum u pitanju...i njemu treba pomoci...
- Ridjobrki
#6 Re: Povišen CRP, smanjeni Leukociti
Kakve pacijente liječe i u kakvim uvjetima rade naši liječnici su bez premca u svijetu. Nastranu sve to, ljudi rade svoj posao najbolje što znaju ali svaka mahala sve zna bolje od svakog doktora a otkako je interneta pogotovo!
Vrijeme je da se pacijenti počnu malo pitati o SVOJOJ odgovornosti prema sopstvenom zdravlju i ukazati više poštovanja prema sebi samima. Samopoštovanje nije dijeliti lekcije, lijepiti etikete i zauzimati gardove nego nešto što dolazi iz pravilnog odnosa prema sebi samom - u ovom slučaju svom tijelu, zdravlju i duhu.
Već u prvom replyju je zaključeno da su doktori idioti a imamo slučaj gdje čovjek, pazi sad:
1. Nije ni pročitao svoj nalaz kako treba
2. Na osnovu toga donosi zaključke
3. Traži savjet na internetu
Znači, hem ne zna u biti ništa o tome, hem i ono što ne zna nagrđuje pogrešnim parametrima i na kraju dolazi tražiti savjete od ljudi koji ne znaju ni njegovu dob (tinejdžer, deda?), ni pol (trudnica?), ni cjelokupno zdravstveno stanje (imunokompromitiran?), ni anamnezu (kakav bol u vratu - u mišićima, u žlijezdama, jel' stalno, jel' na dodir, otkad...) ali eto doktor je sigurno tu idiot.
@serum: ti vjerovatno nisi idiot nego pismena znatiželjna osoba zabrinuta za svoje zdravlje ali ovakvo ponašanje pacijenta nije dobro jer mnogi na svoju ruku sebi i postavljaju dijagnozu i određuju terapije. To ne bih baš preporučio jer ako za dobru antivirusnu zaštitu računara angažujemo stručnjaka ne vidim zašto to ne bismo učinili i za svoj organizam.
Vrijeme je da se pacijenti počnu malo pitati o SVOJOJ odgovornosti prema sopstvenom zdravlju i ukazati više poštovanja prema sebi samima. Samopoštovanje nije dijeliti lekcije, lijepiti etikete i zauzimati gardove nego nešto što dolazi iz pravilnog odnosa prema sebi samom - u ovom slučaju svom tijelu, zdravlju i duhu.
Već u prvom replyju je zaključeno da su doktori idioti a imamo slučaj gdje čovjek, pazi sad:
Znači, hem ne zna u biti ništa o tome, hem i ono što ne zna nagrđuje pogrešnim parametrima i na kraju dolazi tražiti savjete od ljudi koji ne znaju ni njegovu dob (tinejdžer, deda?), ni pol (trudnica?), ni cjelokupno zdravstveno stanje (imunokompromitiran?), ni anamnezu (kakav bol u vratu - u mišićima, u žlijezdama, jel' stalno, jel' na dodir, otkad...) ali eto doktor je sigurno tu idiot.
@serum: ti vjerovatno nisi idiot nego pismena znatiželjna osoba zabrinuta za svoje zdravlje ali ovakvo ponašanje pacijenta nije dobro jer mnogi na svoju ruku sebi i postavljaju dijagnozu i određuju terapije. To ne bih baš preporučio jer ako za dobru antivirusnu zaštitu računara angažujemo stručnjaka ne vidim zašto to ne bismo učinili i za svoj organizam.
-
serum
#7 Re: Povišen CRP, smanjeni Leukociti
Čitajući brojne komentare na bilo kojim forumima, uvijek se nađe neki pametnjaković kao @riđobrki.Stoga, prepametni, ja sam se obratio za savjet,iskustva a netražim doktora na forumu i probaj se kontrolisati.
Molio bih te da postove koje sam ja otvorio , ne komentarišeš.
Molio bih te da postove koje sam ja otvorio , ne komentarišeš.
- Ridjobrki
#8 Re: Povišen CRP, smanjeni Leukociti
Duboko se izvinjavam, totalno sam te pogrešno procijenio u onom zaključku. Sretno i nadam se da će se javiti puno ljudi sa bogatim i poučnim ''iskustvima sa c-reaktivnim proteinom''. Živ i zdrav bio!
P.S. Provjeri i da nije u pitanju neki RPC ili PRC, ili da šećer nije 6 nego 9...
P.P.S. Ako neko nađe neku statistiku smrtnosti u kojoj pod ''ostalo'' ima pod-stavka ''savjeti sa interneta, od komšiluka, tarotologa'' nek mi javi, to me živo zanima...
P.S. Provjeri i da nije u pitanju neki RPC ili PRC, ili da šećer nije 6 nego 9...
P.P.S. Ako neko nađe neku statistiku smrtnosti u kojoj pod ''ostalo'' ima pod-stavka ''savjeti sa interneta, od komšiluka, tarotologa'' nek mi javi, to me živo zanima...
- vertigo24
#9 Re: Povišen CRP, smanjeni Leukociti
Ako si dobro procitao replay ...naglasak stoji na tome da su"pojedini" doktori idioti...Ridjobrki wrote:Kakve pacijente liječe i u kakvim uvjetima rade naši liječnici su bez premca u svijetu. Nastranu sve to, ljudi rade svoj posao najbolje što znaju ali svaka mahala sve zna bolje od svakog doktora a otkako je interneta pogotovo!
Zbog "takvih idiota" pacjenti su prinudjeni da savjet traze na intrentu i sta znam gdje vise...jer nemaju koristi od "visoko obrazovanih...korumpiranih ...dokotora koji su u ratu stekli diplome na pogresnom mjestu"
Zao mi je sto nase glavonje iz politike ili ko vec... ne ulazu novac u zdravstvo i sto i ono malo odgovornih dokotora nemaju adekvatne uvjete za rad...
A slazem se da treba biti odgovoran za svoje mentalno,fizicko itd... zdravlje...samo nazalost...neki od nas su mozda genetski ...na gresku pojednih doktora ...ili na neki drugi nacin predodredjeni da budu narusenog zdravlja
Kamo srece da imamo doktore koji ce se pozabaviti nama i postavili pravu dijagnozu...mi sigurno u tom slucaju nebi savjete trazili na internetu i "sami sebi postavljali dijagnoze"...
A za dobrog strucnjaka treba dobar i novac...da se ne lazemo...i opet je pitanje da li ce taj strucnjak biti "strucnjak u svom poslu"...ili ce nas obmanuti...
- vertigo24
#10 Re: Povišen CRP, smanjeni Leukociti
SUJETA i tvrdoglavost je opasna mentalna bolest...Ridjobrki wrote:Duboko se izvinjavam, totalno sam te pogrešno procijenio u onom zaključku. Sretno i nadam se da će se javiti puno ljudi sa bogatim i poučnim ''iskustvima sa c-reaktivnim proteinom''. Živ i zdrav bio!
- Ridjobrki
#11 Re: Povišen CRP, smanjeni Leukociti
Dobro ti to - već dvije dijagnoze u tri-četiri posta. 
-
PalaSa Marsa
#12 Re: Povišen CRP, smanjeni Leukociti
Podapisujem, Brko treba te klonirat podhitno!Ridjobrki wrote:Kakve pacijente liječe i u kakvim uvjetima rade naši liječnici su bez premca u svijetu. Nastranu sve to, ljudi rade svoj posao najbolje što znaju ali svaka mahala sve zna bolje od svakog doktora a otkako je interneta pogotovo!
- potpuni stranac
#13 Re: Povišen CRP, smanjeni Leukociti
poštovanje treba zaslužiti, dotična gospoda su daleko od toga.Ridjobrki wrote:Uz pretpostavku da nisi starac i hronični bolesnik vjerovatno ti nije ništa, upala neka. Leukociti bi trebali biti bolji, prati to. I malo više poštovanja prema liječnicima i medicinskom osoblju na ovom forumu ne bi bilo naodmet.
-
serum
#14 Re: Povišen CRP, smanjeni Leukociti
Ehhh
Radio sam ponovo labaratorijske nalaze krvi.I dalje CRP povišen 18, ali su se leukociti vratili na 5,5. Ono što je sada povećano su Monociti 24, ostalo sve uredu.Odmah su me ostavljali u bolnici ali eto zamolio sam ih da dođem sutra ujutro.
Zna li ko šta su monociti i zbog čega mogu biti povišeni?
Radio sam ponovo labaratorijske nalaze krvi.I dalje CRP povišen 18, ali su se leukociti vratili na 5,5. Ono što je sada povećano su Monociti 24, ostalo sve uredu.Odmah su me ostavljali u bolnici ali eto zamolio sam ih da dođem sutra ujutro.
-
SaMaster
#15 Re: Povišen CRP, smanjeni Leukociti
Povisen broj Monocita nije dobar znak. U sustini se ne moze na osnovu samo njih dati ni piblizan nalaz. Povisen broj Monocita ukazuje na neke bolesti koje bih radije zelio preskociti, ali isto tako mogu da ti kazem ako je SAMO broj monocita povisen onda je to znak da se tvoj organizam oporavlja od neke od infekcija. Prema tome, moze biti svasta, ali nista ne mora da znaci.serum wrote:Ehhh
Ne bih da te prepadam, mislim da ce to biti sve OK