Povisen CHOL,TGL i ALT

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Aethaercyn

#1 Povisen CHOL,TGL i ALT

Post by Aethaercyn »

U petak otisao doktoru posto imam probleme (ja mislim sa želudcom) pošto sma imao mučnine,dođe mi kao da mi se povraća ali ne mogu.Što se tiče hrane, mogao sam da čitav dan izdžim bez nje. Posalje me da uradim neke nalaze. Nisu mi radili Leukocite i to (doktor rekao da nema potrebe WTF!?) nego samo sam uradio enzime ili sta.
Propisao mi je Nolpaza 20mg i RUPURUT 500mg.

Sedimentacija 3/7
CHOL 5,9 POVISEN
TGL 2,33 POVISEN
ALT 108 POVISEN

AST 26 Normala
RCRP 1,7 Normala
GLUC 5,0 Normala
CREA 79 Normala

Uradio nalaz mokrace:
ERC 0-1
LKC 2-4
Epitel MALO
Bakterije MALO
Ostalo je sve OK (b.o.)

Danas nakon sto sam preuzeo nalaze, uputio sa ka dr. ordinaciji i kad sam vidio kolika je gužva zamantalo mi je se. Jbte ko da se lepine dijele džaba. Dođem na šalter,sestra mi reče da doktor ne može da primi, osim hitne slučajeve. I da za sutra isto neće moći primati nove pacijente. Kad sam se okrenuo, i pogledao koje su knjižice, kao da je čitava opština Lukavac kod njega predala. Moram za 2 dana kod njega. Tako sam se i naručio.
Neki savjet šta,kako u vezi ovoga gore?
The Realist

#2 Re: Povisen CHOL,TGL i ALT

Post by The Realist »

Za početak pazi na ishranu, jer su ti i holesterol i trigliceridi povišeni.

Sada, ALT ti je povišen, ali AST normalan, te može biti uzrokovano alkoholom, lijekovima, a ne mora biti ništa (može biti da će se ponovo odraditi test, kako bi se prekontrolisalo i vidjelo u kojem smjeru sve ide).

Što se tiče tableta, to je očito propisano na osnovu anamneze koju je ljekar dobio, kako bi se smirili želučani problemi.
Aethaercyn

#3 Re: Povisen CHOL,TGL i ALT

Post by Aethaercyn »

Doktor mi je rekao da ispijem one tablete do kraja i da dođem na kontrolu. Juče bio na kontroli i nisam baš zadovoljan rezultatima.Baš sam se čuvao što se tiče masno,alkohol idr. Svaki drugi dan pio sam po jednu malu čašicu domaćeg sirćeta od divljih jabuka.
Danas preuzeo nalaze:
SE=4/9
WBC - 8.70
NEU - 4.89
LYM - 2.56
MONO - .983
EOS - .209
BASO - .057
RBC - 5.10
HGB - 160
HCT - .460
MCV - 90.2
MCHC - 349
RDW - 11.3
PLT - 249
MPV - 7.37
PCT - 1.83
PDW - 19.5

CHOL - 5.9
TGL - 2.91
ALB - 45
A/G - 1.3
BUN - 6.8
GLUC - 4.8
GGT - 41
tp - 80
GLOB - 41
LDI - 183
IRON - 25
ALT - 113
CREA - 93

URIN - B.O.

Tri puta sam do sada vadio nalaze i uvijek su mi bili povišeni MONOCITI. Istom sada je to vidio pa me je poslao dalje da radim nalaze. I definitivno kad odradim sve ove nalaze, završim sa ovim mijenjam doktora. Najgore mi je kad mu odem,a on meni kaže da mi nije nista, a ja se i dalje loše osjećam.Ja mu govorim dajte mi da radim te i te nalaze on meni govori da za to nema potrebe. I na kraju dođe na red sve ono što sam ja njemu govorio da treba da uradim.

Uradio sam UZ abdomena i urotrakta.Otišao da uradim privatno pošto me moj doktor nije htio uputiti na UZ. Kaže da nema potrebe po onim nalazima koje sam izvadio prije.
Zaključak:
UZ-znaci početne steatoze jetre i gušterače.
UZ-nalaz na ostalim organma u fiziloškim granicama.

Pošalje me u Tuzlu da uradim markere na Hepatitis, CMV i TORCH. Nalaz za markere bit ce gotov sutra, a za CMV i TORCH za tri dana.
Ovo postade jedan veliki smor. Ali najgore je kad imaš doktora kojeg "boli uvo".Je*em ti državu gdje se doktori zapošljavaju na stranačkoj osnovi.
Aethaercyn

#4 Re: Povisen CHOL,TGL i ALT

Post by Aethaercyn »

Markeri na Hepatitis:

Hepatitis B virus - HBsAg - NEGATIVAN (0.1)
Hepatitis C virus - Anti HCV - NEGATIVAN (0.28)

Ima li tko da zna sta su ovi brojevi? Kao neka referenta vrijednost ili?
TORCH i CMV nisu gotovi, u kvaru im neki uređaj ili šta već.
Post Reply