Povijest - Historija - Istorija

OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...

#1 Povijest - Historija - Istorija

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

Povijest u ljutom boju
s Historijom i Istorijom

piše Radoslav DODIG

Rimski govornik Ciceron davno je uskliknuo "Historia est magistra vitae". Na tom tragu zavirili smo u povijesne udžbenike za završne razrede osnovne škole, jer u njima se uči povijest dvadesetog stoljeća, i otkrili more suprotstavljenih činjenica.

Što se tiče predmeta povijesti, u knjižarama dvaju entiteta najprodavanija su tri udžbenika za osmi, odnosno deveti razred osnovne škole: "Povijest", autorskoga trojca Matkovića, Goluže i Šarca, Mostar, 2003; "Historija", autorskoga dvojca Šehića i Marčić-Matošićeve, Sarajevo, 2005., i "Istorija", autora Ranka Pejića, Istočno Sarajevo, 2005.

Tko što uči
Već u samim naslovima vidljivo je da hrvatski učenici uče iz "Povijesti", bošnjački iz "Historije", a srpski učenici služe se "Istorijom". U njima postoje tri istine, kao tri posvađane seoske učiteljice.
Pejić u "Istoriji" piše o mučkom ubojstvu Stjepana Radića usred Skupštine u Beogradu 1928., i mrtvo-hladno veli "nepromišljen postupak poslanika Račića", ali zato "hrvatski separatisti su optužili cijeli srpski narod". Raspad vojske Kraljevine Jugoslavije u autorovim očima dobrim dijelom plod je "izdaje, najviše iz reda hrvatskih oficira", dok su "mladi kralj i vrhovna komanda odmah napustili Beograd". Zanimljiva formulacija za kraljevu navrat-nanos bježaniju!
Isto tako, "pukovnik jugoslovenske vojske Dragoljub Draža Mihailović, s grupom oficira otišao je u šume Ravne gore da se bori protiv okupatora". Đaci će vjerojatno percipirati čiču Dražu kao srpskoga Robina Hooda.

U udžbeniku "Historija" bošnjački autori, u poglavlju "BiH u Drugom svjetskom ratu", donose šest fotografija, sve partizanske — zasjedanja AVNOJ-a, ranjenici, srušena ćuprija na Neretvi, Tito i tome slično. No, za sve su krivi ustaše i NDH jer su krenuli "s jedne strane tezom o hrvatskom porijeklu muslimana, a s druge istrebljenjem Srba, Jevreja i Roma".
Nigdje ni retka da je usred Zagreba izgrađena džamija, da su 30 posto ljudstva Ustaške vojnice činili ljudi islamske vjere (u ustaše se išlo dobrovoljno, u domobrane se novačilo), da je postojala 13. Waffen-Gebirgs-Division der SS Handschar (Handžar divizija)...?

U udžbeniku "Povijest" autori su u poglavlju "Razdoblje Drugoga svjetskoga rata" umetnuli 21 fotografiju, od kojih trinaest savezničkih, četiri NDH, a samo dvije partizanske.
Bleiburg i Pavelić
Opisan je Bleiburg i križni put, o čemu šute druga dva udžbenika. I tu autori za Pavelića kažu da je "napustio svoju vojsku i civile i sklonio se na tajnovitome mjestu u Austriji".
Romantičan opis za kukavičko napuštanje države koja je tonula?!

Tri udžbenika puna su primjera fokusiranja povijesti dvadesetog stoljeća kroz različite, često i suprotstavljene dioptrije. I tako jedna pokraj druge marširaju tri istine — hrvatska, bošnjačka i srpska. Možda bi mladim učenicima za razdoblje 1990.—2000. godine u udžbenicima trebalo ostaviti tri-četiri bijele stranice, dati im olovke pa da sami upišu svoju percepciju događanja.
Neka svatko bude proizvođač svoje povijesti!

http://www.slobodnadalmacija.hr/20051206/bih01.asp
Ocigledno je da clanak dolazi iz "slobodne dalmacije" i zamolio bih diskutante da ignorisu istorijsko-historijsko-povjesne stavove autora.

Pitanje teme je kakvu buducnost ima drzava cija djeca odrastaju uceci tri razlicite istorije, tri razlicita jezika i praktikujuci tri razlicite religije bez ikakvih kohezivnih elemenata u obrazovnom programu koji uvazavaju specificnosti BIH kao multietnicke drzave. Sta ce se desiti za deset, petnaest godina kad djeca postanu ljudi?

Jel' ovo ostvarenje stoljetnog nacionalistickog sna o "odumiranju drzave"? Drzave Bosne i Hercegovine???

Ja mislim da jeste!
Last edited by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... on 07/12/2005 02:48, edited 1 time in total.
Šandor

Post by Šandor »

Na ovo moram reagovati. Ne sjećam se je li u udžbeniku historije (prepoznali ste me? :lol: :D ) pisalo o handžar diviziji ali moj profesor je pomenuo i handžar diviziju (Dodig je pretjerao u procentima).
Profesor historije na fakultetu pomenuo je i zločine koje su počinili Bošnjaci. Konkretno u Sarajevu, Konjicu......radi se o zločinima u posljednjem ratu.

Nije upitno ponasanje na pojedinacnom nivou. Sasvim je sigurno da realnih ljudi ima na sve tri strane. Upitan je nacin na koji drzava BIH brani samu sebe, odnosno kako sama sebi kopa rupu u koju ce za par desetina godina propasti.
U svim ostalim drzavama, politicari koji su donijeli ovakva zakonska rjesenja iz oblasti obrazovanja bili bi optuzeni za veleizdaju i bili bi tretirani kao takvi. Kod nas imaju status nacionalnih zastitnika. Gdje je tu logika?
Šandor

#4 Re: Povijest - Historija - Istorija

Post by Šandor »

OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Pitanje teme je kakvu buducnost ima drzava cija djeca odrastaju uceci tri razlicite istorije, tri razlicita jezika i praktikujuci tri razlicite religije bez ikakvih kohezivnih elemenata u obrazovnom programu koji uvazavaju specificnosti BIH kao multietnicke drzave. Sta ce se desiti za deset, petnaest godina kad djeca postanu ljudi?

Jel' ovo ostvarenje stoljetnog nacijonalistickog sna o "odumiranju drzave"? Drzave Bosne i Hercegovine???

Ja mislim da jeste!

Mislim da je ideja bosanskog društva i bosanske države pala u vodu u prošlom ratu. Neki će reći da za to krivicu treba da snose Bošnjaci. Ne slažem se s tim.
BiH postoji samo formalno. Pitanje je vremena kad će Srbi opet pokušati ono što im je prošli put "zamalo" uspjelo.

#5 Re: Povijest - Historija - Istorija

Šandor wrote: Mislim da je ideja bosanskog društva i bosanske države pala u vodu u prošlom ratu. Neki će reći da za to krivicu treba da snose Bošnjaci. Ne slažem se s tim.
BiH postoji samo formalno. Pitanje je vremena kad će Srbi opet pokušati ono što im je prošli put "zamalo" uspjelo.
Zvucis kao seoska mlada koja kaze "nedam", a jedva ceka da joj razbucas garderobu i bacis je na sjeno.
Totalno je glupo gurati projekt koji je osudjen na propast. Zasto nisi praktican do kraja i zasto ne kazes haj'mo organizovati novi referendum.
Šandor

#6 Re: Povijest - Historija - Istorija

Post by Šandor »

OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Zvucis kao seoska mlada koja kaze "nedam", a jedva ceka da joj razbucas garderobu i bacis je na sjeno.
Totalno je glupo gurati projekt koji je osudjen na propast. Zasto nisi praktican do kraja i zasto ne kazes haj'mo organizovati novi referendum.
Ne kontam? :D:D:D

Kakav referendum? Za šta? Za BiH?

#7 Re: Povijest - Historija - Istorija

Šandor wrote:Ne kontam? :D:D:D

Kakav referendum? Za šta? Za BiH?
Sjeno, slama, sjeno, slama. Sta li je?
Šandor

Post by Šandor »

Kako misliš organizovat referendum? Svaka opština u RS bojkotavala bi ga :D (osim možda dvije opštine). A to je 48,6 % ukupne teritorije ako se dobro sjećam. :D:D:D
E. Jaganjac

#9 Re: Povijest - Historija - Istorija

Post by E. Jaganjac »

Šandor wrote:
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Pitanje teme je kakvu buducnost ima drzava cija djeca odrastaju uceci tri razlicite istorije, tri razlicita jezika i praktikujuci tri razlicite religije bez ikakvih kohezivnih elemenata u obrazovnom programu koji uvazavaju specificnosti BIH kao multietnicke drzave. Sta ce se desiti za deset, petnaest godina kad djeca postanu ljudi?

Jel' ovo ostvarenje stoljetnog nacijonalistickog sna o "odumiranju drzave"? Drzave Bosne i Hercegovine???

Ja mislim da jeste!

Mislim da je ideja bosanskog društva i bosanske države pala u vodu u prošlom ratu. Neki će reći da za to krivicu treba da snose Bošnjaci. Ne slažem se s tim.

Prvo su bosanski Srbi i bosanski Hrvati izdali i sebe i Bosnu tako sto su se jos na pragu 19 vijeka asimilirali u Srbe i Hrvate, prihvatajuci propagandu SPC-a i Katolicke crkve, te male armije srbijanskih i hrvatskih drzavnih agenata.

Na refernedumu 92 ipak je vecina (smogla snage) da se opredjeli da sacuva svoju vlastitu drzavu Bosnu. Medjutim odluka te vecine je na brutalan nacin ponistena izdajum vrha politike, koja se lazno predstavljala kao zastupnici Bosnjaka (Izetbegovic, Silajdzic, Durakovic, Lagumdjija i td).

S toga danas Bosna "vegetira" instiktivno kao subjekt, ciji narod(i) instiktivno osjeca da im je to prava drzava i jedina domovina, a armija izdajnika i agenata tudjih interesa se raspojasala na vlasti i pokusava je ukinuti svim mogucim sredstvima.

Ova prica "podrske" takvim sngama, po sistemu hajmo ukinuti "propali" projekat ne pije vode takodjer, jer iako je i danas Bosna (Republika BiH) predmet zestokog napada iz vana i iznutra, radi se ipak o bicu, koje odbija da izvrsi samoubistvo (instiktivno), cak i nerazumjevajuci kakva to bolest ga napada. Na kraju ili ce pobjediti "virusi" ili "bijela krvna zrnca", ali definitivno za njih oboje nema mjesta dugorocno u "tijelu" Bosne.

Slicnu historiju je imala Grcka u dugorocnom ratu sa Persijom. Dugo su Persijanci pokusavali da osvoje Grcku, ali su Grci odoljevali instiktivno, iako su medju sobom bili u stalnom ratu. U bitci kod Termopolisa, spartanski kralj Leonida je sa 300 Spratanaca branio tjesnac-prolaz ka Grckoj i cik i armija od vise hiljada Persijanaca nije mogla proci..Medjutim nasao se jedan Grk-izdajnik, koji je proveo persijsku vojsku tajnim prolazom iza ledja spartancima i Leonida je bio potucen, a Grcka na momenat okupirana. U to doba, koje je po nivou civilizacije bilo daleko ispred danasnjeg, zarobljenici se nisu ubijala, niti se vrsio genocid, vec su ih uzimali kao roblje ili su sklapali sporazume o zivotui sa raznim dazbinama i td. Tako je Grcka opstala i ne samo opstala, vec se oporavila i nastavila zivot kao samostalna drzava. Nazalost, ljudska civilizacija je nazadovala od tog doba, mi sve vise postajemo gori od zivotinja i ko zna sta ce se na kraju desiti.
Šandor

#10 Re: Povijest - Historija - Istorija

Post by Šandor »

Ovo pitanje ne bi ni postavio kad bi znao kako se ponašaju ljudi koji odlučuju o ovim pitanjima a nisu u strankama. Čak ne moraju ni raditi kako stranka nalaže.

Sjeo bi i plakao.

Ukratko, riješenja nema. Osim možda u Alisinoj zemlji čuda.
mostarac

Post by mostarac »

biseri se ne nalaze toliko u udzbenicima za 8. razred koliko u udzbenicima za 6. razred. Tu sto se moze bisera procitat nigdje ne moze. Citao sam udzbenik povijesti Skolske naklade Mostar za 6.razred i mogu samo reci da su to GROZOTE BEZ KRAJA (zeludac me zabolio kad sam procitao hrvatsko-bosasnki kralj Tvrtko), jer istorija iz 6. osnovne je mnogo bitnija i vaznija za formiranje nacionalnih esalona nego bilo koja druga jer u toj istoriji se izucava stvaranje i zivot slavenskih drzava na Balkanu do dolaska Osmanlija
Grozote!!!
danas

Post by danas »

ja odavno tvrdim da djecu u skolama kod nas ne traba uciti ama bas nista! :D
tamo se samo zaglupljuju i indoktriniraju, sta ce im skola kojeg klinca...:x

malo ih opismenite (samo slova, nista srpski, hrvatski, ili bosanski jezik), naucite ih da pomalo sabiraju i oduzimaju a batalite istorije, geografije i slicne gluposti. kome jos to treba? :x :D
evo ovdje u USA, djeca niti su pismena niti znaju sta o sopstvenoj (a kamoli tudjoj) istoriji... pa evo ih, ziva su i zdrava... ha ja... :x

Ovo pitanje ne bi ni postavio kad bi znao kako se ponašaju ljudi koji odlučuju o ovim pitanjima a nisu u strankama. Čak ne moraju ni raditi kako stranka nalaže.

Sjeo bi i plakao.

Ukratko, riješenja nema. Osim možda u Alisinoj zemlji čuda.
Sandore, niti imam obicaj da placem, niti mislim da postoji situacija bez rjesenja.
Pitanje je gdje je logika?
Imamo politicku garnituru koja vodi drzavu sastavljenu od troglave nacionalisticke azdaje u formi SDS/HDZ/SDA koja nam ocigledno maze oci i prica nam price o izgradnji BIH drzavnosti. Ispod takvog plasta za javnost, ocigledno je da ih ne interesuje nikakva vrsta opste-drustvenog napretka, razvoja i hvatanja koraka sa globalnim svjetskim procesima. Nihova jedina misija je redistribucija drustvenog bogatstva u okviru koje ce oni na pojedinacnom nivou isplivati kao finansijsko-politicka elita.

Za mene nema logike u odsustvu reakcije ljudskog bica kojeg iz dana u dan lazu, udaraju i potkradaju. Nema logike u odsustvu reakcije bosanskih naroda koji su izgubili petnaest godina pristojnog zivota i spremni su izgubiti narednih dvadesetak cekajuci rjesenje za koje znaju da nece doci. Nema logike davati podrsku koaliciji SDS/HDZ/SDA po principu "nek' je idiot i kriminalac al' je moj" jer nikada u istoriji covjecanstva idioti i kriminalci nisu donijeli progres niti jednom drustvu, pa ni svom.

Nema logike u odsustvu reakcije dok stojis na sredini pruge dok ti se voz u punoj brzini priblizava. Ako odlucis da skocis u stranu, ne znas sta te ceka ali je zato apsolutno izvjesno sta ce se desiti ako ostanes na pruzi!

Gdje je logika u pasivnosti gradjana koji zive u BIH???
Šandor

Post by Šandor »

OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Gdje je logika u pasivnosti gradjana koji zive u BIH???
Ljudi su izgubili nadu.
danas

Post by danas »

Šandor wrote:
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Gdje je logika u pasivnosti gradjana koji zive u BIH???
Ljudi su izgubili nadu.
pa onda ... nek ih satre voz... :-?
Šandor

Post by Šandor »

danas wrote:pa onda ... nek ih satre voz... :-?
Prije ili kasnije......svejedno je. :D:D:D
danas

Post by danas »

Šandor wrote:
danas wrote:pa onda ... nek ih satre voz... :-?
Prije ili kasnije......svejedno je. :D:D:D
bolje je prije... krace ce zivjeti u agoniji iscekivanja neminovne smrti.
Šandor

Post by Šandor »

danas wrote:bolje je prije... krace ce zivjeti u agoniji iscekivanja neminovne smrti.
Za mene je ipak bolje kasnije. Jer život je lijep. :-) :)
danas

Post by danas »

Šandor wrote:
danas wrote:bolje je prije... krace ce zivjeti u agoniji iscekivanja neminovne smrti.
nije zivot lijep :D ako si vec rijesio da izvrsis samoubistvo vozom...
bolje sto prije... i gotovo...

Šandor wrote:
Nisu svi u SDA!!!
Šandor

Post by Šandor »

danas wrote:nije zivot lijep :D ako si vec rijesio da izvrsis samoubistvo vozom...
bolje sto prije... i gotovo...
Ma ja nisam rijesio ni kad cu leci da spavam a kamo li sta vise. :D:D:D

A to sa samoubistvom sigurno nikad necu rijesiti jer to ne namjeravam. Uprkos svim problemima. :D
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:
Šandor wrote:
Nisu svi u SDA!!!
:lol: :P

Legendo, nisam u stranci. I ja sam u rupi. :-) Ali mislim da rupa ima dno. Ali ima i neravnine putem kojih se mozes popeti. :D

Šandor wrote: Legendo, nisam u stranci. I ja sam u rupi. :-) Ali mislim da rupa ima dno. Ali ima i neravnine putem kojih se mozes popeti. :D
Ti opet stvari svodis na personalni nivo, a ja pokusavam pricati o perspektivi BH drustva i o odgovornosti onih koji su trazeci nase glasove obecali da su sposobni da nas povedu u bolje sutra.
Za propuste ove vrste, svuda u svijetu slijedi kazna!!!
zlata

#23 Re: Povijest - Historija - Istorija

Post by zlata »

E. Jaganjac wrote:
Šandor wrote:

Ja mislim da jeste!

Prvo su bosanski Srbi i bosanski Hrvati izdali i sebe i Bosnu tako sto su se jos na pragu 19 vijeka asimilirali u Srbe i Hrvate, prihvatajuci propagandu SPC-a i Katolicke crkve, te male armije srbijanskih i hrvatskih drzavnih agenata.
Teska optuzba! Jos ranije...muslimani u BiH su se takodjer dokazali kao..."Osmanlije"! Isto k'o sto su se BiH katolici i pravoslavci zalagali za Srbiju i Hrvatsku...tako su se BiH muslimani nekad borili za Sultane!
Nigmus

#24 Re: Povijest - Historija - Istorija

Post by Nigmus »

E. Jaganjac wrote:Prvo su bosanski Srbi i bosanski Hrvati izdali i sebe i Bosnu tako sto su se jos na pragu 19 vijeka asimilirali u Srbe i Hrvate, prihvatajuci propagandu SPC-a i Katolicke crkve, te male armije srbijanskih i hrvatskih drzavnih agenata.
Zlato, ovo je historijski fakat.
Teska optuzba! Jos ranije...muslimani u BiH su se takodjer dokazali kao..."Osmanlije"! Isto k'o sto su se BiH katolici i pravoslavci zalagali za Srbiju i Hrvatsku...tako su se BiH muslimani nekad borili za Sultane!
Besmisleno. Osmanlije su vladale 500 godina i svo stanovnistvo se borilo za rezim koji vlada stoljecima.

:-)
BECHO

Post by BECHO »

Povijest i istorija su mi k'o perzijski i bugarski, razlike su samo u nijansama! :D
Post Reply