Povijest/(H)istorija-ucbenici
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
sammo
#1 Povijest/(H)istorija-ucbenici
U BIH su 3 i vise tumacenja povjesti kao i ostalih stvari, naravno istina je uvijek negdje između. Trebalo bi povuci neke zajednicke osnove u jednu, a ne da je svaki k'o fijakerski konj. Vazno je to za skole, turizam, kad se BIH predstavlja u svijetu, imena ulica isl. Gdje je najveci problem: nastavni planovi, politika, nejedinstvo strucnjaka?
- osa
#2 Re: Povijest/(H)istorija-ucbenici
da li ti to nas zezaš, ti kao ne znaš gdje je najveći problem...
-
sammo
#3 Re: Povijest/(H)istorija-ucbenici
ma znam, ali negdje treba poceti...osa wrote:da li ti to nas zezaš, ti kao ne znaš gdje je najveći problem...
- osa
#4 Re: Povijest/(H)istorija-ucbenici
nije li jednostavnije da svatko uči svoju povjest i da nitko ne prisiljava drugog, na ništa...sammo wrote:ma znam, ali negdje treba poceti...osa wrote:da li ti to nas zezaš, ti kao ne znaš gdje je najveći problem...
- therrarrius
#5 Re: Povijest/(H)istorija-ucbenici
Problem nije ucenje, problem je sto svako od ''svoje'' historije, istorije, povijesti pravi ideologiju iz koje nastaju Srebrenica, Jasenovac, Blajburg i slicno. Jebat je, najbolje je znati sta ce desavalo do 1910-e pa onda nastaviti uciti od 1996-e godine.
-
sammo
#6 Re: Povijest/(H)istorija-ucbenici
therrarrius wrote:Problem nije ucenje, problem je sto svako od ''svoje'' historije, istorije, povijesti pravi ideologiju iz koje nastaju Srebrenica, Jasenovac, Blajburg i slicno. Jebat je, najbolje je znati sta ce desavalo do 1910-e pa onda nastaviti uciti od 1996-e godine.
Da tu svoju istinu upotrebljavaju u politici uvijek na stetu drugoga...da je taj drugi negdje daleko ok, ali zivi sa tobom...
- nellington
#7 Re: Povijest/(H)istorija-ucbenici
Nije nam ni to sigurno... recimo, je li Bosna bila hrvatska, srpska, japanska u srednjem vijeku, jesu li Turci bili oslobodioci ili okupatori... Mislim da možemo učiti do stoljeća sedmog, kasnije jok.therrarrius wrote:Problem nije ucenje, problem je sto svako od ''svoje'' historije, istorije, povijesti pravi ideologiju iz koje nastaju Srebrenica, Jasenovac, Blajburg i slicno. Jebat je, najbolje je znati sta ce desavalo do 1910-e pa onda nastaviti uciti od 1996-e godine.
P.S. Autora teme molim da promijeni ime u udžbenici a ne ucbenici.
-
sammo
#8 Re: Povijest/(H)istorija-ucbenici
@osa...ne moze uciti svako svoju povijest...ne mozes iz poraza napraviti pobjedu...npr. neka bitka
- osa
#9 Re: Povijest/(H)istorija-ucbenici
sammo wrote:@osa...ne moze uciti svako svoju povijest...ne mozes iz poraza napraviti pobjedu...npr. neka bitka
možeš možeš, primjer kosovska bitka ili recimo možeš i obrnuto od pobjede napraviti poraz, pr. pir ili pojam pirova pobjeda...
-
sammo
#10 Re: Povijest/(H)istorija-ucbenici
namjerno nisam napisao kosovskaosa wrote:sammo wrote:@osa...ne moze uciti svako svoju povijest...ne mozes iz poraza napraviti pobjedu...npr. neka bitka
možeš možeš, primjer kosovska bitka ili recimo možeš i obrnuto od pobjede napraviti poraz, pr. pir ili pojam pirova pobjeda...
- osa
#11 Re: Povijest/(H)istorija-ucbenici
točno, igra riječi iz koje se može dosta naučiti, sve vremenska mudrost.....sammo wrote:namjerno nisam napisao kosovskaosa wrote:sammo wrote:@osa...ne moze uciti svako svoju povijest...ne mozes iz poraza napraviti pobjedu...npr. neka bitka
možeš možeš, primjer kosovska bitka ili recimo možeš i obrnuto od pobjede napraviti poraz, pr. pir ili pojam pirova pobjeda......a ono drugo je igra rijeci..
-
sammo
#12 Re: Povijest/(H)istorija-ucbenici
Da se vratimo na temu. Trebalo bi organizirati neovisne strucnjake, dati im vremena ( ali ne previse ) da sastave nesto pametno, pa onda ugurati to u nastavne planove ( u tom procesu razbiti svaki pokusaj politike da se umjesa ), da bude to cisti rezultat struke ( strucnjaci ce se sigurno dogovoriti, ako ne bude pritiska politike ).
- osa
#13 Re: Povijest/(H)istorija-ucbenici
možda za 100 godina,u šta će to stručnjaci ubjeđivati ljude koji su prošli pakao ovog rata, na svim stranama, ljudi znaju, ne treba im stručnjak za to...sammo wrote:Da se vratimo na temu. Trebalo bi organizirati neovisne strucnjake, dati im vremena ( ali ne previse ) da sastave nesto pametno, pa onda ugurati to u nastavne planove ( u tom procesu razbiti svaki pokusaj politike da se umjesa ), da bude to cisti rezultat struke ( strucnjaci ce se sigurno dogovoriti, ako ne bude pritiska politike ).
-
sammo
#14 Re: Povijest/(H)istorija-ucbenici
Ne treba ubjeđivati ljude, svako zna za sebe, ali djeca moraju uciti nepristranu verziju, jer ova zasebna istina povecava mrznju.osa wrote:možda za 100 godina,u šta će to stručnjaci ubjeđivati ljude koji su prošli pakao ovog rata, na svim stranama, ljudi znaju, ne treba im stručnjak za to...sammo wrote:Da se vratimo na temu. Trebalo bi organizirati neovisne strucnjake, dati im vremena ( ali ne previse ) da sastave nesto pametno, pa onda ugurati to u nastavne planove ( u tom procesu razbiti svaki pokusaj politike da se umjesa ), da bude to cisti rezultat struke ( strucnjaci ce se sigurno dogovoriti, ako ne bude pritiska politike ).
- Justina
#15 Re: Povijest/(H)istorija-ucbenici
[quote="osa
nije li jednostavnije da svatko uči svoju povjest i da nitko ne prisiljava drugog, na ništa...[/quote]
A ko je taj autoritet koji ce odluciti sta je moja, a sta tvoja povijest?
Zeznuto je to, ali stvarno mnogo sa udzbenicima za istoriju i sta i kako treba decu uciti.
(I ja molim moderatora da ispravi ucbenik u udzbenik jer je zaista malo blesavo i izgleda a i
nerazumljivo je).
Neko, a i inace se cesto pominje Kosovski Boj, za Srbiju izgubljena bitka, a koju mi Srbi kao slavimo.
Kosovski Boj jeste nasa istorija, ali nikako iz razloga pobede ili poraza.
Kosovski Boj je za nas Srbe znacajan jer nase predstave o etici, a sadrzane u epovima
nastalim bas iz tog poraza, oznacavaju na neki nacin i nas identitet.
Naime, Srbi imaju samo Svetosavlje i epove o Kosovskom Boju. Da toga nema ,mi ne bismo ni
znali ko smo. Epovi o Kosovskom Boju nama su dragoceni jer je tu reci o ljubavi,izdaji,vernosti,
hrabrosti,kukavicluku,tim vecitim kategorijama iz kojih se i sastoji zivot.
Tu poraz zapravo ne igra nikakvu ulogu. Kao sto je NIbelunska pesma germanski ep,Kalavala finski,
Ramajana i Mahabharata u prvoj liniji indijski, ali se po vrednostima i etici ovih epova usmerava
i dve milijarde ljudi koji su kasnije postali i Hriscani,Budisti,ili u slucaju Indonezije,Malazije
i muslimani,tako da je mucno ( naravno nikako i bolno jer je budalasto) objasnjavati taj Kosovski
BOj i njegovu vrednost za Srbe. Uostalom, tu su tabori (prijatelji,neprijatelji) bili totalno ,za
danasnje vreme,nerazumljivi, jer su se jedni Srbi,Shiptari,Bugari borili na strani Osmanlija
a protiv svoje "brace i sestara".
Ne mogu nikakvi neutralni ljudi da nam pisu istorije,decu bi trebalo uciti prastanju nikako
im pricati da su njihove komsije ubice.Kad porastu kasce im se samo.
nije li jednostavnije da svatko uči svoju povjest i da nitko ne prisiljava drugog, na ništa...[/quote]
Zeznuto je to, ali stvarno mnogo sa udzbenicima za istoriju i sta i kako treba decu uciti.
(I ja molim moderatora da ispravi ucbenik u udzbenik jer je zaista malo blesavo i izgleda a i
nerazumljivo je).
Neko, a i inace se cesto pominje Kosovski Boj, za Srbiju izgubljena bitka, a koju mi Srbi kao slavimo.
Kosovski Boj je za nas Srbe znacajan jer nase predstave o etici, a sadrzane u epovima
Naime, Srbi imaju samo Svetosavlje i epove o Kosovskom Boju. Da toga nema ,mi ne bismo ni
znali ko smo. Epovi o Kosovskom Boju nama su dragoceni jer je tu reci o ljubavi,izdaji,vernosti,
Tu poraz zapravo ne igra nikakvu ulogu. Kao sto je NIbelunska pesma germanski ep,Kalavala finski,
Ramajana i Mahabharata u prvoj liniji indijski, ali se po vrednostima i etici ovih epova usmerava
i dve milijarde ljudi koji su kasnije postali i Hriscani,Budisti,ili u slucaju Indonezije,Malazije
i muslimani,tako da je mucno ( naravno nikako i bolno jer je budalasto) objasnjavati taj Kosovski
BOj i njegovu vrednost za Srbe. Uostalom, tu su tabori (prijatelji,neprijatelji) bili totalno ,za
danasnje vreme,nerazumljivi, jer su se jedni Srbi,Shiptari,Bugari borili na strani Osmanlija
Ne mogu nikakvi neutralni ljudi da nam pisu istorije,decu bi trebalo uciti prastanju nikako
im pricati da su njihove komsije ubice.Kad porastu kasce im se samo.
- osa
#16 Re: Povijest/(H)istorija-ucbenici
Justina wrote:[quote="osa
nije li jednostavnije da svatko uči svoju povjest i da nitko ne prisiljava drugog, na ništa...
nerazumljivo je).
im pricati da su njihove komsije ubice.Kad porastu kasce im se samo.[/quote]
malo čudan odgovor na moju tvrdnju, naime ja isto rekoh, samo kraće i jasnije....
- osa
#17 Re: Povijest/(H)istorija-ucbenici
zar ti stvarno vjeruješ da je tako nešto moguće i da bi u konačnici bilo prihvaćeno od naroda, što se tiče povjesti, nju samo treba pravilno shvatiti, kao nauku i onda neće biti mržnje, a dok je svijeta dva čovjeka će na isti događaj različito gledati, pa taman ta razlika bila i u nijansama...sammo wrote:Ne treba ubjeđivati ljude, svako zna za sebe, ali djeca moraju uciti nepristranu verziju, jer ova zasebna istina povecava mrznju.osa wrote:možda za 100 godina,u šta će to stručnjaci ubjeđivati ljude koji su prošli pakao ovog rata, na svim stranama, ljudi znaju, ne treba im stručnjak za to...sammo wrote:Da se vratimo na temu. Trebalo bi organizirati neovisne strucnjake, dati im vremena ( ali ne previse ) da sastave nesto pametno, pa onda ugurati to u nastavne planove ( u tom procesu razbiti svaki pokusaj politike da se umjesa ), da bude to cisti rezultat struke ( strucnjaci ce se sigurno dogovoriti, ako ne bude pritiska politike ).