Povezivanje računara sa satelitskim resiverom

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Almir_93

#1 Povezivanje računara sa satelitskim resiverom

Post by Almir_93 »

Pozdrav
Da li mi neko može objasniti kako se povezuju računar i digitalni resiver Optibox 550s ?
Trebam ubaciti listu kanala a ne znam da spojim pc i res. Skinuo sam program Dreamboxedit i ne znam dalje. U resiveru sam našao postavke komunikacije i trebam kucati IP i ostalo ali ne znam koji IP i još to ostalo što je potrebno..
pocetnik033

#2 Re: Povezivanje računara sa satelitskim resiverom

Post by pocetnik033 »

Almir_93 wrote:Pozdrav
Da li mi neko može objasniti kako se povezuju računar i digitalni resiver Optibox 550s ?
Trebam ubaciti listu kanala a ne znam da spojim pc i res. Skinuo sam program Dreamboxedit i ne znam dalje. U resiveru sam našao postavke komunikacije i trebam kucati IP i ostalo ali ne znam koji IP i još to ostalo što je potrebno..
Ne trebaš ih povezivati. Dovoljno je da su i jedan i drugi uređaj spojeni na roture. Na TV-u vidiš IP adresu od receivera. Ideš na menu pa postavke pa postavke komunikacije i tu vidiš IP adresu receivera. Tu adresu upišeš u Dreamboxeditu, otvoriš popis kanala koji hoćeš ubaciti u receiver i pošalješ ga. I to je to.
ako gdje zapneš, javi se.
Almir_93

#3 Re: Povezivanje računara sa satelitskim resiverom

Post by Almir_93 »

Nemam router. Spojio sam ga direktno sa računarom. Na drugim forumima su mi napisali da koristim neki crossover kabal ? Nešto sam i ja mijenjao što se tiče tog IP-a. Ne znam one ostale brojeve Nameserver, Gateway...
pocetnik033

#4 Re: Povezivanje računara sa satelitskim resiverom

Post by pocetnik033 »

Almir_93 wrote:Nemam router. Spojio sam ga direktno sa računarom. Na drugim forumima su mi napisali da koristim neki crossover kabal ? Nešto sam i ja mijenjao što se tiče tog IP-a. Ne znam one ostale brojeve Nameserver, Gateway...
ako ti treba samo da ubaciš popis kanala, dovoljno je da spojiš kabal u recieiver, upišeš IP adresu koju mu dodijeli računalo i onda možeš iz blue panela povući popis kanala tako da ti i ne treba dreamboxedit.
ako pak hoćeš receiver koristiti za CS, onda nabavi router jer ćeš za godinu dana potrošiti struje na računaru koliko te košta router
Almir_93

#5 Re: Povezivanje računara sa satelitskim resiverom

Post by Almir_93 »

A kako misliš da mu dodjeli ?
Ja sam nešto mijenjao.. Hoću li ukucati svoju ip adresu ?
Onda dole ima gateway, nameserver šta sa tim da radim ?
relevantan

#6 Re: Povezivanje računara sa satelitskim resiverom

Post by relevantan »

Code: Select all

http://www.elitesecurity.org/t81455-Osnove-umrezavanja
Bez muke nema nauke. Za početak protabiri malo ovo, pa onda možemo i o povezivanju sa resiverom.
Almir_93

#7 Re: Povezivanje računara sa satelitskim resiverom

Post by Almir_93 »

relevantan wrote:

Code: Select all

http://www.elitesecurity.org/t81455-Osnove-umrezavanja
Bez muke nema nauke. Za početak protabiri malo ovo, pa onda možemo i o povezivanju sa resiverom.
Ja znam umrežavati računare ali ne znam kako povezati PC i resiver (optibox 550s)..
loool

#8 Re: Povezivanje računara sa satelitskim resiverom

Post by loool »

Almir_93 wrote:Pozdrav
Povezujes ga mreznim kablom sa modemom jer drugacije ne znam kako ces dobit ip....
Onda ides u postavke resivera pa pod napredne postavke bi trebale bit postavke komunikacije.Tu ti je pod ip ip koji ukucavas u dreamset.Prije svega preporucujem da skines my dream toolbox.Kliknes na dreamset..
Image
Kad se otvori ides open i tu ucitavas listu kanala...
Image

Poslje toga ides na setup i tu unosis podatke...
Image
Box ip ti je ip adresa iz resivera username predpostavljam da je po defaultu root a pasword bi trebo biti dreambox ili optibox u tvom slucaju...ostalo vidis na slikama kako treba biti samo pazi da ti budu tacne putanje satelites xml i services bouquets..
Na kraju obavezno snimiti konfiguraciju i kliknut na test da vidis jel to to...ako ti bude sve ok pisalo bez upozorenja unjeo si tacno..
Onda kliknes na tranfer i sacekas da prebaci....
To bi trebalo bit tako odprilike..
Almir_93

#9 Re: Povezivanje računara sa satelitskim resiverom

Post by Almir_93 »

A jel trebam taj crossover kabal ili mogu običnim mrežnim ?
Trenutno koristim USB internet i spajam mrežni kabal iz kučišta sa resiverom..
Post Reply