Povezivanje računara i LED TV-a

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Spektakluk

#1 Povezivanje računara i LED TV-a

Post by Spektakluk »

Pozdrav svima,

kupio sam LED TV 39", ovaj model. Pokušao sam da ga priključim i gledam film sa laptopa. Za priključenje sam koristio VGA kabl obični kojim se povezuju računar i monitor, a za zvuk sam koristio audio kabl koji na oba kraja ima standardni 3.5 mm konekor (kao za slušalice).

Kada priključim VGA kabl, i na TV-u odaberem PC ulaz, tada imam sliku sa laptopa na TV. Problem je kod zvuka. Pokušao sam da ovaj audio kabl priključim na laptopu na utičnicu za slušalice, a da drugi kraj kabla priključim na TV. Međutim nikako ne mogu da napravim da se zvuk sa laptopa prenese na TV.

Nisam siguran sada da li je audio kabl koji imam odgovarajući ali sam isti do sada koristio mnogo puta na različitm TV (uglavnom LG i SONY), pa se pitam da li nešto pogrešno radim na ovom modelu ili ovaj TV nema predviđen poseban ulaz za zvuk sa laptopa.

Vrlo je moguće da ovaj TV i nema tu opciju (što je jako razočaravajuće) i da je jedini način prenosa zvuka preko HDMI kabla.
U specifikacijama sam našao ovo:
....Analogue audio (Cinch) | Audio (mini jack) : No ( via Side AV)
PC Input...

Da li nešto pogrešno radim i da li je neko imao sličan problem?
xamp

#2 Re: Povezivanje računara i LED TV-a

Post by xamp »

Koristi HDMI, mnogo je jednostavnije i dobijes bolju sliku.
Spektakluk

#3 Re: Povezivanje računara i LED TV-a

Post by Spektakluk »

Da, to je jedan od nacina, ali trenutno imam svu ostalu opremu, pa mi se ne kupuje HDMI kabl ako mi nije neophodan. Na starom TV je to moglo, ali sam ispod VGA ulaza imao i poseban Audio bas za ovu svrhu.
Na ovom TV imam interfejs kao na slici.Image

Pokusao sam i sa audio kablom sa muzicke linije (jedna strana je std audio 3.5 mm kao za slusalice, a drugi su cincevi, bas za ove ulaze na TV-u), ali opet nista.

Da li je zaista moguce da ovaj TV ima samo opciju HDMI? Ako ej tako onda me cudi zasto su uopste ostavili VGA ulaz za sliku ako nisu obezbijedili i alternativu za zvuk.Image
Kemura

#4 Re: Povezivanje računara i LED TV-a

Post by Kemura »

Neće ti ništa pomoći ni da ga spojiš preko HDMI, jer ovaj model nema HDMI ARC ( povratni audio kanal ).
Primjetio bi vjerovatno bolji kvalitet slike ali za audio bi trebao da ti radi na LR AUDIO
Nermin_BH

#5 Re: Odg: Povezivanje računara i LED TV-a

Post by Nermin_BH »

Spektakluk wrote:Da, to je jedan od nacina, ali trenutno imam svu ostalu opremu, pa mi se ne kupuje HDMI kabl ako mi nije neophodan. Na starom TV je to moglo, ali sam ispod VGA ulaza imao i poseban Audio bas za ovu svrhu.
Na ovom TV imam interfejs kao na slici.Image

Pokusao sam i sa audio kablom sa muzicke linije (jedna strana je std audio 3.5 mm kao za slusalice, a drugi su cincevi, bas za ove ulaze na TV-u), ali opet nista.

Da li je zaista moguce da ovaj TV ima samo opciju HDMI? Ako ej tako onda me cudi zasto su uopste ostavili VGA ulaz za sliku ako nisu obezbijedili i alternativu za zvuk.Image
Problem je kad spojis cinceve za zvuk mora se prenositi slika preko s video kabla isti cinc ali zuti pa tek onda moze prenositi zvuk. Ako ti ima laptop hdmi izlaz najbolje ti je da kupis hdmi kabal, a ako nema laptop hdmi onda je druga opcija da kupis konverter iz vga u cince.
Spektakluk

#6 Re: Povezivanje računara i LED TV-a

Post by Spektakluk »

Izvini ali nisam te shvatio, upravo sam i pokusavao da spojim LRAudio na laptop sa kablom koji je na slici 2 i ne funkcionise. Zapravo, zvuk imam ako odaberem drugi input sa TV menija ali tada nemam slike, a imam samo zvuk. Ako odaberem PC input tada imam sliku preko VGA kabla ali ne i ton.
Ako je tacno ovo sto govoris, onda nikako nije moguce zvuk sa racunara proslijediti na TV, osim ako ne nadjem neki adapter koji i VGA kabl prevodi na cinch (video, audio L i R).

Cini mi se da sam kupio pogresan TV
Last edited by Spektakluk on 13/01/2014 13:46, edited 1 time in total.
Kemura

#7 Re: Povezivanje računara i LED TV-a

Post by Kemura »

ISPRAVKA :)

Vezano za HDMI, TV nema ARC ali to tebi i ne treba.
Preko HDMI ti mora proći i slika i zvuk samo provjeri kako si instalirao drajvere za grafiku.
Koji je laptop, koja grafika?
Kemura

#8 Re: Povezivanje računara i LED TV-a

Post by Kemura »

Spektakluk wrote:Izvini ali nisam te shvatio, upravo sam i pokusavao da spojim LRAudio na laptop sa kablom koji je na slici 2 i ne funkcionise. Zapravo, zvuk imam ako odaberem drugi input sa TV menija ali tada nemam slike, a imam samo zvuk. Ako odaberem PC input tada imam sliku preko VGA kabla ali ne i ton.
Ako je tacno ovo sto govoris, onda nikako nije moguce zvuk sa racunara proslijediti na TV, osim ako ne nadjem neki adapter koji VGA kabl prevodi na cinch (video, audio L i R).

Cini mi se da sam kupio pogresan TV

VGA je SAMO VIDEO izlaz i ne postoji nikakav adapter da ti preko VGA da i audio.
Spektakluk

#9 Re: Povezivanje računara i LED TV-a

Post by Spektakluk »

Kemura wrote:
VGA je SAMO VIDEO izlaz i ne postoji nikakav adapter da ti preko VGA da i audio.

Znam, nisi me shvatio. Zvuk imam ako odaberen drugi input na TV, u ovom slucaju bi trebao samo prelaz sa VGA (na strani racunara) na cicnh tj, video ulaz na strani TV, tako da se na istom inputu na kojem vec imam zvuk pojavi i slika. Za audio, vec imam kablove i oni su prikazani na slici.

Nista, cini mi se da cu kupiti HDMI kabl. Vecina TV-ova je pored VGA porta imala i audio ulaz. Ovaj model nema i to je to.

Hvala na savjetima
Post Reply