Povecanje Vram memorije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
Rexi1
Posts: 206
Joined: 04/04/2015 15:56

Povecanje Vram memorije

Post by Rexi1 » 05/06/2015 11:17

Ee kako da povecam vram koristim dell dimension e520 i u biosu nema nista , jel sta stetno za komp i imam 2gb rama ako cu povecati sa 64 na 128 hoce li samo skinuti 128 mb ili vise...jer treba mi za igrice neke :))))))


User avatar
Qler
Posts: 19256
Joined: 18/10/2004 14:49
Location: Sarajevo

Re: Povecanje Vram memorije

Post by Qler » 05/06/2015 11:24

Ma jarane, mozes ti povecavati slabo ce ti pomoci... ali eto, pojest ce samo jos dodatna 64MB...

Rexi1
Posts: 206
Joined: 04/04/2015 15:56

Re: Povecanje Vram memorije

Post by Rexi1 » 05/06/2015 11:27

Qler wrote:Ma jarane, mozes ti povecavati slabo ce ti pomoci... ali eto, pojest ce samo jos dodatna 64MB...


Ma treba mi bratu za soker 12 hoce a zahtjeva 128 mb vrama ali ne znam kako da to uradim jer nema na ovom kompu da se u biosu podesi ko sto se inace radi imaju neki programi trazio sam po drugim forumima ali izlgeda da nije od neke pomoci.

Rexi1
Posts: 206
Joined: 04/04/2015 15:56

Re: Povecanje Vram memorije

Post by Rexi1 » 05/06/2015 11:58

jel zna neko ??? :)))

User avatar
Benq
Posts: 7943
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

Re: Povecanje Vram memorije

Post by Benq » 05/06/2015 12:45

Pretpostavljam da nije rijec o memoriji nego o sirini sabirnice posto Soccer 2012 zahtjeva graficku sa minimalno 256MB memorije i 128bit , a ti imas graficku sa 64bit tako da ne mozes pokrenuti igru. Jedino rjesenje je kupovina graficke koja ima 128bit , a to se ni u biosu niti preko bilo kakvog programa ne moze uradit.

Rexi1
Posts: 206
Joined: 04/04/2015 15:56

Re: Povecanje Vram memorije

Post by Rexi1 » 05/06/2015 14:23

Benq wrote:Pretpostavljam da nije rijec o memoriji nego o sirini sabirnice posto Soccer 2012 zahtjeva graficku sa minimalno 256MB memorije i 128bit , a ti imas graficku sa 64bit tako da ne mozes pokrenuti igru. Jedino rjesenje je kupovina graficke koja ima 128bit , a to se ni u biosu niti preko bilo kakvog programa ne moze uradit.


Moze se uraditi , jer gledao sam mnogo klipova na yt kako ljudi u biosu sa 64 povecavaju na cak 256 mb, i drug je to radio ali u biosu kod mene nema ta opcija.Ima i program ATI Tray Tools pa cu ga probat :)

User avatar
Kal El
Posts: 5899
Joined: 07/04/2013 21:49
Location: ex Mate Simmons

Re: Povecanje Vram memorije

Post by Kal El » 05/06/2015 14:33

Probaj updateovati BIOS?

User avatar
Benq
Posts: 7943
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

Re: Povecanje Vram memorije

Post by Benq » 05/06/2015 23:35

Rexi1 wrote:
Benq wrote:Pretpostavljam da nije rijec o memoriji nego o sirini sabirnice posto Soccer 2012 zahtjeva graficku sa minimalno 256MB memorije i 128bit , a ti imas graficku sa 64bit tako da ne mozes pokrenuti igru. Jedino rjesenje je kupovina graficke koja ima 128bit , a to se ni u biosu niti preko bilo kakvog programa ne moze uradit.


Moze se uraditi , jer gledao sam mnogo klipova na yt kako ljudi u biosu sa 64 povecavaju na cak 256 mb, i drug je to radio ali u biosu kod mene nema ta opcija.Ima i program ATI Tray Tools pa cu ga probat :)


Ja pricam o jednom a ti o drugom.. ajd ti nama napisi koju graficku imas , da li je integrisana na ploci ili je na PCI-E slotu ? 99% sam siguran da je tebi problem do sirine sabirnice a ne do memorije graficke , cak i ako imas integrisanu sa 64MB memorije , male su sanse da je 128bit nego 64bit a to se nikako ne moze promijeniti ni biosom ni bilo kakvim programima nego iskljucivo drugom grafickom.

Dakle , molim te napisi tacan model graficke pa cemo vidjeti kako i sta dalje ;)

EDIT: Ja koliko vidim , po specifikacijama tvog racunara na netu , tvoja graficka je Nvidia GeForce 6150 LE 256MB DDR2 Onboard , a ona je 128bit , barem sudeci po ovim informacijama http://www.game-debate.com/hardware/?gid=2218&graphics=GeForce%206150%20LE

Rexi1
Posts: 206
Joined: 04/04/2015 15:56

Re: Povecanje Vram memorije

Post by Rexi1 » 06/06/2015 23:04

Benq wrote:
Rexi1 wrote:
Benq wrote:Pretpostavljam da nije rijec o memoriji nego o sirini sabirnice posto Soccer 2012 zahtjeva graficku sa minimalno 256MB memorije i 128bit , a ti imas graficku sa 64bit tako da ne mozes pokrenuti igru. Jedino rjesenje je kupovina graficke koja ima 128bit , a to se ni u biosu niti preko bilo kakvog programa ne moze uradit.


Moze se uraditi , jer gledao sam mnogo klipova na yt kako ljudi u biosu sa 64 povecavaju na cak 256 mb, i drug je to radio ali u biosu kod mene nema ta opcija.Ima i program ATI Tray Tools pa cu ga probat :)


Ja pricam o jednom a ti o drugom.. ajd ti nama napisi koju graficku imas , da li je integrisana na ploci ili je na PCI-E slotu ? 99% sam siguran da je tebi problem do sirine sabirnice a ne do memorije graficke , cak i ako imas integrisanu sa 64MB memorije , male su sanse da je 128bit nego 64bit a to se nikako ne moze promijeniti ni biosom ni bilo kakvim programima nego iskljucivo drugom grafickom.

Dakle , molim te napisi tacan model graficke pa cemo vidjeti kako i sta dalje ;)

EDIT: Ja koliko vidim , po specifikacijama tvog racunara na netu , tvoja graficka je Nvidia GeForce 6150 LE 256MB DDR2 Onboard , a ona je 128bit , barem sudeci po ovim informacijama http://www.game-debate.com/hardware/?gid=2218&graphics=GeForce%206150%20LE



Imam 348 mb integrisanu Intel GMA X3000 graficku i pod "System Video Memory" pise 64 mb..

User avatar
klaki
Posts: 1930
Joined: 15/02/2013 17:49
Location: 榛名山峠

Re: Povecanje Vram memorije

Post by klaki » 06/06/2015 23:11

Rexi1 wrote:
Benq wrote:Pretpostavljam da nije rijec o memoriji nego o sirini sabirnice posto Soccer 2012 zahtjeva graficku sa minimalno 256MB memorije i 128bit , a ti imas graficku sa 64bit tako da ne mozes pokrenuti igru. Jedino rjesenje je kupovina graficke koja ima 128bit , a to se ni u biosu niti preko bilo kakvog programa ne moze uradit.


Moze se uraditi , jer gledao sam mnogo klipova na yt kako ljudi u biosu sa 64 povecavaju na cak 256 mb, i drug je to radio ali u biosu kod mene nema ta opcija.Ima i program ATI Tray Tools pa cu ga probat :)


Pa kad ima i kad si takva pametnica onda uradi. Nasao si mnogo klipoa, mora jedan objasniti kako se to radi.

User avatar
Benq
Posts: 7943
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

Re: Povecanje Vram memorije

Post by Benq » 06/06/2015 23:19

Rexi1 wrote:Imam 348 mb integrisanu Intel GMA X3000 graficku i pod "System Video Memory" pise 64 mb..


Drug , tvoja graficka je 64bit , a za igru je potrebna graficka sa 128bit a tu je rjesenje samo druga graficka , nema tog softvera ni biosa koji moze promijeniti sirinu sabirnice.

http://www.game-debate.com/hardware/?gid=1188&graphics=Intel%20GMA%203000

Memory bandwidth od 6,4GB/s je jedva dovoljno i za super mario a kamoli za sta ozbiljnije... Moze ti graficka imat i 1GB memorije al' dzaba joj ako je 64bit...

Rexi1
Posts: 206
Joined: 04/04/2015 15:56

Re: Povecanje Vram memorije

Post by Rexi1 » 07/06/2015 09:47

klaki wrote:
Rexi1 wrote:
Benq wrote:Pretpostavljam da nije rijec o memoriji nego o sirini sabirnice posto Soccer 2012 zahtjeva graficku sa minimalno 256MB memorije i 128bit , a ti imas graficku sa 64bit tako da ne mozes pokrenuti igru. Jedino rjesenje je kupovina graficke koja ima 128bit , a to se ni u biosu niti preko bilo kakvog programa ne moze uradit.


Moze se uraditi , jer gledao sam mnogo klipova na yt kako ljudi u biosu sa 64 povecavaju na cak 256 mb, i drug je to radio ali u biosu kod mene nema ta opcija.Ima i program ATI Tray Tools pa cu ga probat :)


Pa kad ima i kad si takva pametnica onda uradi. Nasao si mnogo klipoa, mora jedan objasniti kako se to radi.



http://www.gamers.ba/forum/7/176018/ded ... video-ram/

https://www.youtube.com/watch?v=3ZvBJ17m1qA
evo ovdje isto radi znaci da moze, samo mozda ne moze da mom racunaru dell ugl. hvala vam :)

User avatar
Benq
Posts: 7943
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

Re: Povecanje Vram memorije

Post by Benq » 07/06/2015 10:26

Rexi1 wrote:
http://www.gamers.ba/forum/7/176018/ded ... video-ram/

https://www.youtube.com/watch?v=3ZvBJ17m1qA
evo ovdje isto radi znaci da moze, samo mozda ne moze da mom racunaru dell ugl. hvala vam :)


Ti izgleda ne citas postove nikako ili samo preletis pogledom preko njih.. Tvoja graficka , sve i da joj povecas vram , neces nista moci igrati s njom jer je 64bit sabirnica , i samim tim dobijes propusni opseg od samo 6,4GB/s a to je apsolutno nista, za igru tipa Soccer 2012 , treba ti graficka koja ima 128bit sabirnicu da bi uopste igra isla fluidno.

Sretno ;)

User avatar
bordo gandalf
Posts: 9064
Joined: 15/05/2009 12:07
Location: Mi smo Saraj'vo, izvolite se braniti

Re: Povecanje Vram memorije

Post by bordo gandalf » 07/06/2015 10:32

Ma pusti ti njih moRe se to odraditi ba, evo prvo skini koju gigu ram memorije, ja ti preporucujem da skines ovu od 16 gb fercera pravo kod mene
http://www.downloadmoreram.com/

Rexi1
Posts: 206
Joined: 04/04/2015 15:56

Re: Povecanje Vram memorije

Post by Rexi1 » 07/06/2015 12:42

bordo gandalf wrote:Ma pusti ti njih moRe se to odraditi ba, evo prvo skini koju gigu ram memorije, ja ti preporucujem da skines ovu od 16 gb fercera pravo kod mene
http://www.downloadmoreram.com/


haha :)

Post Reply