Povećana naplata kazni

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Troll_Happens

#1 Povećana naplata kazni

Post by Troll_Happens »

Bezbjednost saobraćaja na području Kantona Sarajevo i plaćanje prekršajnih naloga je na zadovoljavajućem nivou, od kako je počela primjena novog Zakona o prekršajima.

Ocijenio je ovo Petar Franjić, komandir Saobraćajne policije MUP-a KS, podsjetivši da se zakon počeo primjenjivati 1. decembra 2006. godine.

"Smanjen je i broj saobraćajnih nesreća", kaže Franjić.

Objašnjava da policajci više na licu mjesta ne naplaćuju kazne za prekršaje, nego vozaču izdaju prekršajni nalog koji je on dužan platiti u roku osam dana.

"Građani su svjesni da je u njihovom interesu da u predviđenom roku plate prekršajni nalog za prekršaj koji su počinili, jer dok ne izmire tu obavezu ne mogu registrovati niti produžiti saobraćajnu i vozačku dozvolu. Ukoliko se radi o pravnim licima, ne mogu učestvovati na tenderima, te ne mogu promijeniti registraciju firme", kaže Franjić. Dodaje da svi koji ne izmire obavezu u predviđenom roku, osim kazne moraju platiti i taksu od 20 KM, a ako traže sudsko odlučivanje kazna je veća, jer osim kazne plaćaju i sudske troškove. Ističe da je najniža kazna 50 KM, a najveća 300 KM.

Franjić kaže da je Jedinica za saobraćaj od primjene novog zakona izdala 27.945 prekršajnih naloga, od čega su plaćene kazne za 16.672 naloga, a 10.212 vozača prekoračili su rok za plaćenje, dok su 192 vozača tražili sudsko odlučivanje. Franjić ističe da je gotovo identična situacija i na području drugih kantona.

Ipak smatra da novi zakon ima i nedostataka.

"Policajac ima mogućnost izricanja isključivo minimalne kazne, kao za vožnju pod uticajem alkohola do jednog promila ili za izazivanje nekih oblika saobraćajnih nezgoda za koje je predviđena novčana kazna od 50 KM", kaže Franjić.
Radar "zaradio" oko 230.000 KM

Radarski sistem, koji je od 10. avgusta instaliran kod RTV doma u Sarajevu, do 15. novembra zabilježio je 4.964 prekršaja. Vozačima koji su počinili prekršaje uručeno je 2.075 naloga, za koje su platili 228.750 KM. Za prekoračenje brzine vozačima je uručen 1.161 nalog, a zbog prolaska kroz crveno svjetlo 907 prekršajnih naloga.

U policiji kažu da će na području KS do kraja godine biti postavljeno još pet radarskih sistema "i time će isključiti sumnju građana u korumpiranost policajaca, jer će svi prekršaji biti snimljeni".

bravo milicija samo tako po dzepu :D
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

okej, ja sam sam za uvodjenje i sprovodjenje ovih kazni. i sama sam vozac. ali ako vozim brzo, parkiram gdje ne smijem onda nek mi i daju kaznu!

evo rekose, da se "zaradilo" mnogo novca od kazni... pitam se, gdje ce zavrsiti te pare! u novu opremu za policajce u duznosti? vozne parkove nacelnika policije? regrese koji su ionako duplo veci nego ostalim korisnicima drzavnog budzeta? hoce li se sta od ovog novca investirati u izgradnju i popravku cesta, jer od saobracaja i dolazi taj novac....

mislim da je ovo jedna veeeeeeeeeeeeelika misterijaaaaaa......
karanana

#3 Re: Povećana naplata kazni

Post by karanana »

Jedan001 wrote:Bezbjednost saobraćaja na području Kantona Sarajevo i plaćanje prekršajnih naloga je na zadovoljavajućem nivou, od kako je počela primjena novog Zakona o prekršajima.

Ocijenio je ovo Petar Franjić, komandir Saobraćajne policije MUP-a KS, podsjetivši da se zakon počeo primjenjivati 1. decembra 2006. godine.

"Smanjen je i broj saobraćajnih nesreća", kaže Franjić.

Objašnjava da policajci više na licu mjesta ne naplaćuju kazne za prekršaje, nego vozaču izdaju prekršajni nalog koji je on dužan platiti u roku osam dana.

"Građani su svjesni da je u njihovom interesu da u predviđenom roku plate prekršajni nalog za prekršaj koji su počinili, jer dok ne izmire tu obavezu ne mogu registrovati niti produžiti saobraćajnu i vozačku dozvolu. Ukoliko se radi o pravnim licima, ne mogu učestvovati na tenderima, te ne mogu promijeniti registraciju firme", kaže Franjić. Dodaje da svi koji ne izmire obavezu u predviđenom roku, osim kazne moraju platiti i taksu od 20 KM, a ako traže sudsko odlučivanje kazna je veća, jer osim kazne plaćaju i sudske troškove. Ističe da je najniža kazna 50 KM, a najveća 300 KM.

Franjić kaže da je Jedinica za saobraćaj od primjene novog zakona izdala 27.945 prekršajnih naloga, od čega su plaćene kazne za 16.672 naloga, a 10.212 vozača prekoračili su rok za plaćenje, dok su 192 vozača tražili sudsko odlučivanje. Franjić ističe da je gotovo identična situacija i na području drugih kantona.

Ipak smatra da novi zakon ima i nedostataka.

"Policajac ima mogućnost izricanja isključivo minimalne kazne, kao za vožnju pod uticajem alkohola do jednog promila ili za izazivanje nekih oblika saobraćajnih nezgoda za koje je predviđena novčana kazna od 50 KM", kaže Franjić.
Radar "zaradio" oko 230.000 KM

Radarski sistem, koji je od 10. avgusta instaliran kod RTV doma u Sarajevu, do 15. novembra zabilježio je 4.964 prekršaja. Vozačima koji su počinili prekršaje uručeno je 2.075 naloga, za koje su platili 228.750 KM. Za prekoračenje brzine vozačima je uručen 1.161 nalog, a zbog prolaska kroz crveno svjetlo 907 prekršajnih naloga.

U policiji kažu da će na području KS do kraja godine biti postavljeno još pet radarskih sistema "i time će isključiti sumnju građana u korumpiranost policajaca, jer će svi prekršaji biti snimljeni".

bravo milicija samo tako po dzepu :D
Radar zabiljezio 4.964 prekrsaja. Uruceno 2.075 naloga. Sta je sa skoro 3.000 prekrsaja za koje nisu uruceni nalozi? Kako se selektira kome ce biti uruceni a kome nece? Jeli daju neku toleranciju brzine 5-6 kilometara pa se tu stvorila razlika?
Ostri_Mac

Post by Ostri_Mac »

:D e tu nastaje sjeb :lol: :-)

...halali huso materi :x
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

mislim da ovih nalozi sto nisu izruceni nastaju jer neko nekog zovne na vrijeme ili se ne vidi broj registarskih tablica konkretno.

kako god, opet je veliki propust. vise od 50% od prekrsaja batalis u startu!
Topla voda

Post by Topla voda »

znaci tu je fol :)
ako blicne kad proletis...nadjes nekog da ti sredi ..kao ne vidi se tablica i to je to :D
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

fazon je da se zalijepis sa onim prije tebe, koji isto tako jurca kao i ti, jer blic ne moze dva puta da opali u skoro istoj sekundi...treba mu malo vise vremena.... tako prvog blicne, a ti prodjes bez problema...

a ako te ipak uslika, te jos imas nekog u policiji, da ti to sredi, prije nego sto dodje do obrade podataka... ma kud ces bolje!

nazalost, ovo stvarno ovako kod nas funkcionise...

p.s.moje auto je registrovano na sekino ime, tako i ako me blicne, njoj je kazna... :D

p.s.1. sala na stranu, ja sam vozac po propisima. :D
Topla voda

Post by Topla voda »

ma jok ljepljenje....treba na tramvajskoj da me skupljaju :D
reko ako se slucajno proleti :)

bolje je ovo s "mutnim" tablicama :-D
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

nedavno sam gledala na nekoj emisiji o forama, sta sve rade vozaci, da kad ih radar uslika, da se ne vidi tacna registracija, nesto kao ogledalo, jednostavno se odbije blic... ne znam je li na nasim kanalima, cisto sumnjam, ili je na nekom stranom... sorry... koliko me sjecanje sluzi, kupi se neki sprej, prelakira registracijska tablica i to ima efekat ogledala...

hmmm... dobro je pa ne znam gdje se to moze nabaviti :D

p.s.jedna moja prijateljica je, iako ju je radar uslikao, poslao kuci kaznu da plati, i sliku naravno, nas dvije se lijepo vidjele (nikad ljepse nismo ispale, jer smo se slikale nenadano... :D ) se fino spakuje, ode u doticnu policajsku upravu i ubijedi policajca da to nije ona, doduse upalila je ta fora jer je zensko, drot bio mladji... te je na kraju sve zavrsilo sa pozivom na kafu, sto je ona naravno kurtoazno i prihvatila :oops: (nikad se ne zna hoce li opet cika policajac zatrebati :D )
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

:D ta ti je frendica drolja :D:D:D
karanana

Post by karanana »

Posalji frendicu i kod mene, mozda i ja imam neke stvari koje bi joj mogle ponekad zatrebati.

Uuuuhhhh "frendicu" uhhhhh how gay. ne mogu vjerovati da i ja koristim ovaj izraz.
milicija

Post by milicija »

ddze zapelo .... :D ajmo malo licne...
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

ne zelim da opravdavam svoju "frendicu"... ali stvarno je kao beton...mozda da napomenem da je ovo bilo prilikom jedne moje posjete njoj u cirihu...
skojotovski

Post by skojotovski »

daj sliku, da vidimo koliko je betona :D
Troll_Happens

Post by Troll_Happens »

ja_cura_ wrote:okej, ja sam sam za uvodjenje i sprovodjenje ovih kazni. i sama sam vozac. ali ako vozim brzo, parkiram gdje ne smijem onda nek mi i daju kaznu!

evo rekose, da se "zaradilo" mnogo novca od kazni... pitam se, gdje ce zavrsiti te pare! u novu opremu za policajce u duznosti? vozne parkove nacelnika policije? regrese koji su ionako duplo veci nego ostalim korisnicima drzavnog budzeta? hoce li se sta od ovog novca investirati u izgradnju i popravku cesta, jer od saobracaja i dolazi taj novac....

mislim da je ovo jedna veeeeeeeeeeeeelika misterijaaaaaa......
Gledao sam neku emisiju na TV-u cini mi se da je u Belgiji ili Holandiji nisam siguran novac koji ta policija dobija od tih kazni pokupovala je sve sto moze da se kupi od neke svjetlosne signalizacije na putu savremenijih semafora nemogu tacno da se sjetim svih stvari ali perverzija da nemoze biti veca. I imaju npr neki rok do kada te pare moraju da utrose ako ne utrose taj novac onda ide gradu za obnovu nekih drugih stvari. A kod nas se zna gdje ce taj novac se zateci u dzepovima mnogobrojnih koji nam sjede u vladi...
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

tema su kazne, a ne moja "frendica", kako je neki nazvase :oops:

:D
dimu

#17 Re: Povećana naplata kazni

Post by dimu »

karanana wrote:
Radar zabiljezio 4.964 prekrsaja. Uruceno 2.075 naloga. Sta je sa skoro 3.000 prekrsaja za koje nisu uruceni nalozi? Kako se selektira kome ce biti uruceni a kome nece? Jeli daju neku toleranciju brzine 5-6 kilometara pa se tu stvorila razlika?
treba imati na umu da ne uspije svaka slika s obzirom da je kamera postavljena na trotoar

tako recimo ako ide neki kamion ili autobus desnom trakom i u trenutku zakloni pogled kameri a ti projuris srednjom ili lijevom trakom kamera ce uslikat ali se nece vidjeti tvoje auto

a kamera slika na crveno odnosno na 80km/h, tako da nije to...

i nema potrebe da se mi ovdje zalimo na toliki broj kazni koje se ne plate

pogledajte situaciju u Hrvatskoj, od 10 kazni naplati se samo 1. kod njih nema ako ne platis kaznu da ne mozes izvaditi dokument... i mi se nesto zalimo ???

konkretno sto se tice ovih kamera-radara, kad ti dodje poziv, tamo kad odes na sud samo izjavis da ne znas ko je u tom trenutku upravljao vozilom i tako izbjegnes kaznu, jer ti ne mogu dokazati krivicu.
Post Reply