Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
- PixelDrifter
#2776 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Ne, to su bili vanzemaljski svemirski brodovi, koji nakon putovanja od recimo 4000 svjetlosnih godina crtaju krugove u zitu da bi zajebavali veoma inteligentne zemljane. Ostavljaju nam poruku, koju nismo u stanju da desifriramo, sto je opet jako inteligentno. Sve to rade u tajnosti, da se ne bi otkrilo da su u pitanju "oni" (isto jako inteligentno, sakrivaju se). Ali, srecom imamo ljude kao Dozer koji kazu evo, pogledajte, kako je to savrseno uradjeno. To su mogli biti samo vanzemaljci. Hvala tebi i takvima kao sto si ti Dozeru. Jedva cekam Spilbergov film u kome se zito isto presavija, pa da konacno vidimo i vanzemaljce, sve je istina u tom filmu. I ne samo u tom filmu. Svi filmovi iz Holivuda, sve je to istina, svi do jednoga. Sharkonado, ajkule koje padaju kao kisa sa neba, po istinitom dogadjaju, sve je istina. Ti si Dozeru sinonim za logiku. Kada cujem rijec logika, pomislim na tebe. Treba te uvesti u skole kao skolski predmet.
- no_sekirli
#2777 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Evo ja tebe ljubazno molim da nam objasnis tko pravi krugove u zitu, ako vec nisu ljudi. Neki dokaz u obliku fotki, videa bi bili pozeljni i dovoljni.Dozer wrote: ↑31/05/2026 10:40 O cemu vi ba?
Logika? Pa, vama je logicno da su 2 engleska penzionera napravili krugove u zitu sve od '76 do danas, i to na svim kotinentima. I bez obzira na kompleksnost i velicinu mnogih, kao i nedostatak dokaza da su ih napravili ljudi. Logika vam se bazira na nekoliko potvrdjenih ljudskih kreacija, a stotine drugih su onda, valjda po auyomatizmu, isto to.
Vasa logika je da ako nesto nema naucno objasnjenje, onda to ni ne postoji, ili je teorija zavjere. Pri tome, svako objasnjenje bazirano na AtA van je prihvatljivo, bez obzira koliko belogicno i bez stvarnih dokaza.
Isto tako, molio bih pojasnjenje zbog cega nema krugova u nasadima krompira, graska ili sepurina?
- PixelDrifter
#2778 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Evo ja cu.no_sekirli wrote: ↑31/05/2026 14:03Evo ja tebe ljubazno molim da nam objasnis tko pravi krugove u zitu, ako vec nisu ljudi. Neki dokaz u obliku fotki, videa bi bili pozeljni i dovoljni.Dozer wrote: ↑31/05/2026 10:40 O cemu vi ba?
Logika? Pa, vama je logicno da su 2 engleska penzionera napravili krugove u zitu sve od '76 do danas, i to na svim kotinentima. I bez obzira na kompleksnost i velicinu mnogih, kao i nedostatak dokaza da su ih napravili ljudi. Logika vam se bazira na nekoliko potvrdjenih ljudskih kreacija, a stotine drugih su onda, valjda po auyomatizmu, isto to.
Vasa logika je da ako nesto nema naucno objasnjenje, onda to ni ne postoji, ili je teorija zavjere. Pri tome, svako objasnjenje bazirano na AtA van je prihvatljivo, bez obzira koliko belogicno i bez stvarnih dokaza.
Isto tako, molio bih pojasnjenje zbog cega nema krugova u nasadima krompira, graska ili sepurina?
Na 1:21 imas objasnjenje i video u visokoj rezoluciji. Spilbergov poludokumentarac narucen od vlade USA da ljude pripremi na Prvi Kontakt. Doduse, scenario je Spilbergov.
Last edited by PixelDrifter on 31/05/2026 14:26, edited 1 time in total.
- PixelDrifter
#2779 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
A, film od istog reditelja ET je metafora za Jevrejski narod. Sam Spilberg je rekao da je sve u tom filmu istinito, ali nije mislio na vanzemaljce, vec na Jevrejski narod i vlastito djetinjstvo. Onda dođe Dozer i citira nekoga ko je načuo da je Spielberg izjavio kako je sve u filmu bazirano na događajima koji su se desili, nesvjestan da je nastavak te izjave činjenica da je film metafora na vlastito odrastanje i Jevrejski narod. Film se smatra najvažnijim jevrejskim filmom u povijesti.
https://www.thejc.com/opinion/40-years- ... t-v0ovs1ap
https://www.thejc.com/opinion/40-years- ... t-v0ovs1ap
- Dozer
#2780 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Poenta tvog ucesca na ovoj temi je...sta tacno? Da negiras bilo sta vezano za NLO-e i druge vezane stvari?
Iskreno, traljavo je to.
Cuj, E.T. najvazniji jevrejski film
A dokaz - website imena "Jevrejske Hronike"
Iskreno, traljavo je to.
Cuj, E.T. najvazniji jevrejski film
A dokaz - website imena "Jevrejske Hronike"
- PixelDrifter
#2781 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Demontiram tvoje mentalne baljezgarije bazirane na bedastoćama koje kupiš tumarajući zabezeknuto po internetu.
- Laplace
#2782 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
A tebi je logično sljedeće:Dozer wrote: ↑31/05/2026 10:40 O cemu vi ba?
Upališ svemirski brod, putuješ 7.000 ly i pri tome savladaš mnogo izazova i neprilika, nađeš nastanjivu i nastanjenu planetu sa inteligentnim životom i onda - praviš krugove u žitu.
Ima logike.
- PixelDrifter
#2783 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Ekvivalentno, u milijardi manjem obliku, otici na more i bacati kamenje, iz sumarka pored plaze, po noci.Laplace wrote: ↑01/06/2026 08:25A tebi je logično sljedeće:Dozer wrote: ↑31/05/2026 10:40 O cemu vi ba?
Upališ svemirski brod, putuješ 7.000 ly i pri tome savladaš mnogo izazova i neprilika, nađeš nastanjivu i nastanjenu planetu sa inteligentnim životom i onda - praviš krugove u žitu.
Ima logike.
- Arminovski
#2784 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Izgleda da se Michio ipak ne slaže sa tobom skroz @Dozer
- Laplace
#2785 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Sad će biti skinut sa spiska pouzdanih naučnika.
- PixelDrifter
#2786 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Sta vam je ba? Sad ce naci nacina da okrene pricu za 360 stepeni. Internet pun ublehasa, naci ce se neko novi.
-
Hendrix
#2787 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Ogranicenje brzine svjetlosti i nezamislive distance koje se moraju preci za medjuzvjezdano putovanje diktiraju da ako je neka civilizacija na tom nivou...onda je ili otkrila teleporting ili neki precac kroz paralelne dimenzije.
U svakom slucaju su ispred nas milionima ili milijardama godina, kazem ako su stigli do nas.
Ja mislim da nismo jedini u svemiru ali da je neko nas pronasao od takvog broja mogucih sistema i galaksija...tankosava. Ali opet nije 100% za odbacit.
U svakom slucaju su ispred nas milionima ili milijardama godina, kazem ako su stigli do nas.
Ja mislim da nismo jedini u svemiru ali da je neko nas pronasao od takvog broja mogucih sistema i galaksija...tankosava. Ali opet nije 100% za odbacit.
- Laplace
#2788 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Tražili ste jasne slike NLO-a? Evo jedne:

Cijena? Prava sitnica.

Cijena? Prava sitnica.
- Laplace
#2789 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Ne bih rekao da moraju biti toliko ispred. Možda hiljadu ili dvije hiljade godina.Hendrix wrote: ↑01/06/2026 11:32 Ogranicenje brzine svjetlosti i nezamislive distance koje se moraju preci za medjuzvjezdano putovanje diktiraju da ako je neka civilizacija na tom nivou...onda je ili otkrila teleporting ili neki precac kroz paralelne dimenzije.
Mada, veća je šansa da su prije toga došli do nekog zasićenja ili zastoja. Primjer smo mi: lagan život nas sve brže odvodi u idiokratiju. Način razmišljanja koji bi doveo do značajnih naučno-tehnoiloških rješenja koja bi se mogla koristiti za putovanja u duboki svemir je sve nepopularniji, a jeftina zabava i desničarenje sve popularniji. Zašto bi neka druga civilizacija bila u tome bolja? Ako jeste, a kako sam već pisao, oni bi pri nailasku na Zemlju "dodali gas" i odjurili što dalje od ove galaktičke rupčage.
-
zilog
#2790 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Da sutra slete pred Sebilj, ja bi ih prvo u Jagomir odveo, da cika doktoru objasne bolesno trolanje, pa tek onda na cevape...Laplace wrote: ↑01/06/2026 08:25A tebi je logično sljedeće:Dozer wrote: ↑31/05/2026 10:40 O cemu vi ba?
Ima logike.
- Arminovski
#2791 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
-
zilog
#2792 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Kako je rekao, 10% od 100 milijardi zvijezda, ima planete slicne zemlji (velicina, sastav, polozaj...), to daje 10 milijardi kandidata. Njegova je logika, sa kojom se slazem, da je to vise nego dovoljno da se razvije inteligentan zivot na vise nego jednom planetu...Arminovski wrote: ↑01/06/2026 15:56Izjavio je i da je šansa da postoji u drugim dijelovima naše galaksije gotovo 100%. Volio bi da vidim odakle je izvadio tu cifru i kako je došao to nje.
- Arminovski
#2793 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Stoji ali to što si naveo je njegovo lično mišljenje ili intuicija a mene zanima kako izgleda njegova računica. 10 milijardi kandidata jeste jedan od faktora ali sam ne kaže ništa o vjerovatnoći inteligentnog života na njima niti 1 uzorak može dokazati gotovo stoprocentnu šansu, kao što on laže. Nažalost nije dobio nijedno malo dublje pitanje o svojim stavovima. Dosta plitak intervju.zilog wrote: ↑01/06/2026 16:22Kako je rekao, 10% od 100 milijardi zvijezda, ima planete slicne zemlji (velicina, sastav, polozaj...), to daje 10 milijardi kandidata. Njegova je logika, sa kojom se slazem, da je to vise nego dovoljno da se razvije inteligentan zivot na vise nego jednom planetu...Arminovski wrote: ↑01/06/2026 15:56Izjavio je i da je šansa da postoji u drugim dijelovima naše galaksije gotovo 100%. Volio bi da vidim odakle je izvadio tu cifru i kako je došao to nje.
- Dozer
#2794 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Zamisli samo koliko smo mi iza te neke civilizacije koja je sposobna doci do nas, ako dolazi odnekud...Laplace wrote: ↑01/06/2026 08:25A tebi je logično sljedeće:Dozer wrote: ↑31/05/2026 10:40 O cemu vi ba?
Ima logike.
To sto mi nismo jos sposobni za takvo nesto, ne znaci da neko drugi nije.
Statisticki je nemoguce da smo sami u svemiru, kao i da nema starijih i naprednijih od nas.
Svemir star 13-17 milijardi godina, koliko mi "znamo", Zemlja cca. 5 milijardi, a mi, hudnici, cca. 250.000 godina. Al' smo qrceviti do pm da sve znamo. Bar neki ovdje jesu...
- drag_gost
#2795 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Koristi se Drake-ova formula, dok ima tu generalno jos mnogo varijacija. Problem je u samom pitanju. Da li zelimo da izracunamo mogucnost da (ni)smo sami, da (ne)postoji kompleksan zivot, inteligentan zivot ili da se zivot (ne)moze razviti. Uzmimo trenutno postojanje za primjer. Pricamo o opsegu svemira koji mozemo da vidimo.Arminovski wrote: ↑01/06/2026 17:34Stoji ali to što si naveo je njegovo lično mišljenje ili intuicija a mene zanima kako izgleda njegova računica. 10 milijardi kandidata jeste jedan od faktora ali sam ne kaže ništa o vjerovatnoći inteligentnog života na njima niti 1 uzorak može dokazati gotovo stoprocentnu šansu, kao što on laže. Nažalost nije dobio nijedno malo dublje pitanje o svojim stavovima. Dosta plitak intervju.zilog wrote: ↑01/06/2026 16:22Kako je rekao, 10% od 100 milijardi zvijezda, ima planete slicne zemlji (velicina, sastav, polozaj...), to daje 10 milijardi kandidata. Njegova je logika, sa kojom se slazem, da je to vise nego dovoljno da se razvije inteligentan zivot na vise nego jednom planetu...Arminovski wrote: ↑01/06/2026 15:56
Izjavio je i da je šansa da postoji u drugim dijelovima naše galaksije gotovo 100%. Volio bi da vidim odakle je izvadio tu cifru i kako je došao to nje.
Ukoliko gledamo statisticke modele koji utvrdjuju da li smo sami ili nismo onda je 99%+ sansa da nismo sami, a manje od 1% da jesmo. To ne znaci da 99%+ postoji sansa da postoji drugi komunikativan, odnosno inteligentan zivot, osim nasega.
Ukoliko gledamo statisticke modele za inteligentan, odnosno tehnoloski razvijen zivot, stvari se komplikuju. Nesigurnost je ogromna. Sandberg, Drexler i Ord su pokazali da, ako se u Drakeovu jednacinu uvedu vrlo siroke nesigurnosti, posebno oko nastanka zivota i inteligencije, postoji znacajna vjerovatnoca da smo sami. Nakon ukljucivanja Fermi opservacije, odnosno cinjenice da nemamo pouzdanu detekciju drugih civilizacija, njihova procjena ide do oko 39-85% sanse da smo sami u opazivom svemiru. Obrnuto, to znaci oko 15-61% sanse da nismo sami. Dakle, ne dokazuju da jesmo sami, nego pokazuju da ne smijemo glumiti sigurnost da svemir mora biti pun civilizacija.
Ukoliko sebi postavimo pitanje da li postoji kompleksan zivot negdje drugo ili ne postoji, onda je procjena 80-98% da nismo sami, a 2-20% da smo sami kao kompleksan zivot. Ovdje treba biti oprezan, jer je na Zemlji kompleksan zivot dosao mnogo kasnije od mikroba.
I konacno, ukoliko zelimo da vidimo statisticki izracun da li u Mlijecnog Putu postoji druga civilizacija ili ne, statistika kaze 5-20% da postoji i 80-95% da smo trenutno sami u galaksiji kao tehnoloska civilizacija. Ovo je zbog vremenskog problema. Civilizacije se mogu pojaviti, ali ne moraju trajati dugo, niti se moraju vremenski preklopiti s nama. Sandberg za galaksiju zapravo daje jos pesimisticniji raspon. Nakon Fermi opservacije rezultat je 53-99.6% sanse da smo sami u galaksiji, sto obrnuto znaci 0.4-47% da nismo sami u Mlijecnom putu.
Koliko god bi ljudi voljeli da vjeruju Spilbergu i zavjerama Holivuda, stepenice ne smijemo preskakati. To sto je nekada jedna koka ubola jedno zrno preskakanjem stepenica je incident, odnosno izuzetak koji potvrdjuje pravilo. Ne smijemo se kockati u ozbiljnoj nauci.
Dakle, mikrobi u svemiru negdje jos postoje gotovo sigurno (99%+), kompleksan zivot vjerovatno, inteligencija moguce i vjerovatno (ali ne sigurno), a civilizacija blizu nas u ovom trenutku vjerovatno ne.
Takodjer, ovo odgovara odakle dr.Kaku-u ta tvrdnja od skoro 100% kada je u pitanju zivot. Dake, ne inteligentan zivot, ne tehnoloski razvijen, vec - zivot. Poznata je to tvrdnja u nauci, Drake je ovu formulu razvio 1961. godine, 2016. je revidirana sa novim podacima.
Ukoliko nekoga zanima, za zaljubljenike u statistiku i probabilisticke modele, mogu i izracune postaviti o tome da li nas je ikada posjetila ili bila na Zemlji vanzemaljska civilizacija. Ubacio bih i izracun da u narednih 100 godina otkrijemo da li ima drugog vanzemaljskog zivota.
-
zilog
#2796 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Prvo, citiras sta ti je @Laplace odgovorio za tvoju "logiku" i... hladno skrenes temu.Dozer wrote: ↑01/06/2026 23:51Zamisli samo koliko smo mi iza te neke civilizacije koja je sposobna doci do nas, ako dolazi odnekud...Laplace wrote: ↑01/06/2026 08:25A tebi je logično sljedeće:Dozer wrote: ↑31/05/2026 10:40 O cemu vi ba?
Ima logike.
Statisticki je nemoguce da smo sami u svemiru, kao i da nema starijih i naprednijih od nas.
Svemir star 13-17 milijardi godina, koliko mi "znamo", Zemlja cca. 5 milijardi, a mi, hudnici, cca. 250.000 godina. Al' smo qrceviti do pm da sve znamo. Bar neki ovdje jesu...![]()
Drugo, upravo je tvrdnja "Statisticki je nemoguce" - odraz tvoje povrsnosti. Premda je malo vjerovatno da smo sami u svemiru, ne postoji nemoguce u tom kontekstu.
Trece, mada postoje spekulacije i projekcije tehnoloskog napretka, trenutno ne postoji, nama poznat, jasan i dostizan nacin interstelarnog putovanja. Mozda se razvije, ali sa onim sto trenutno znamo, ne mozemo ZIVI stici ni do Oortovog oblaka, a kamo li do AC...
Imajuci u vidu, da se preko 50 godina nismo vratili na mjesec, koji nam je "pod nosom", koji motiv zamisljas da neko krene na putovanje od 10.000 godina? Naravno, ako se ne otkriju crvotocine i savijanje prostora. Rijesi izvor energije, koji treba trajati 10.000 godina. Rijesi gubitak mase, jer sa samo 1 promil godisnjeg gubitka mase, nakon 10.000 godina skoro ne ostane nista. 0,999^10000 = 0,000045 (45 milionitih dijelova pocetne mase).
Onda, kada stigne, 80 godina crta krugove u zitu...
- Point.
#2797 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
I pored najbolje namjere, i dalje ne kontam šta je svrha pisanja @PixelDrifter na ovoj temi, osim lošeg cinizma i još lošijeg humora? Arogancija i pisanje "sa visoka" ni sa čim potkrijepljenja.
- Laplace
#2798 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Ovo opet nije odgovor na moje pitanje. Ili misliš da je za njih put od 7.000 ly kao za mene od Sarajeva do Visokog?Dozer wrote: ↑01/06/2026 23:51Zamisli samo koliko smo mi iza te neke civilizacije koja je sposobna doci do nas, ako dolazi odnekud...Laplace wrote: ↑01/06/2026 08:25A tebi je logično sljedeće:Dozer wrote: ↑31/05/2026 10:40 O cemu vi ba?
Ima logike.
Svemir star 13-17 milijardi godina, koliko mi "znamo", Zemlja cca. 5 milijardi, a mi, hudnici, cca. 250.000 godina. Al' smo qrceviti do pm da sve znamo. Bar neki ovdje jesu...![]()
- PixelDrifter
#2799 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Sve to stoji, ali tebi očigledno nisu jasne neke stvari, a uključuju ogroman prostor i vrijeme. Neka nama nepoznata tehnologija vanzemaljaca ne može poništiti zakone fizike. Može ih dovesti do samog maksimuma, ali čak i na tom maksimumu, svemir ostaje prevelik, opasan i energetski preskup za fizička putovanja. Udaljenosti i vremenski rasponi u svemiru su toliko jezivo veliki da pretvaraju mogućnost susreta na možda 1%. Naša galaksija, Mliječni put, široka je oko 100.000 svjetlosnih godina. Ako neka civilizacija na drugom kraju galaksije pošalje radio-signal danas, taj signal će do nas putovati 100.000 godina. Kada stigne, ta civilizacija je možda već davno izumrla. Zamisli da pošaljemo poruku civilizaciji udaljenoj "samo" 500 svjetlosnih godina (što je u kosmičkim razmjerima u našem dvorištu). Odgovor bismo čekali 1000 godina (500 godina da signal ode, 500 da se vrati). To onemogućava bilo kakav smislen razgovor. Možda je na nekoj planeti udaljenoj 100 svjetlosnih godina postojala nevjerovatno napredna civilizacija koja je slala signale milionima godina. Ali, oni su izumrli prije 200 miliona godina (u vrijeme kada su Zemljom vladali dinosaurusi). S druge strane, neka nova civilizacija će se možda tek roditi za milijardu godina, kada Zemlja bude spržena od Sunca. Čak i ako svemir vrvi od civilizacija, šansa da se dvije civilizacije nađu na istom mjestu (prostor) i u isto vrijeme (vremenska epoha), graniči se sa nemogućim. Vjerovatno svemir buja od života, ali zbog jezivih prostranstava i milijardi godina razlike – praktično smo sami. Opet ponavljam, fenomen UFO postoji, izuzetno je interesantan. Za sada, nemamo informacija da to povezemo sa nekom drugom, neljudskom, inteligencijom. Sve ostalo, što ti insuiraš, spada u domen nagađanja, pretpostavki, urabnih mitova i legendi (Wormholes, Area 51, Roswell), nema niti jedne jedine činjenice koja bi tvoju tvrdnju potvrdila. Jesi li ikada razmišljao da napredne civilizacije možda nemaju potrebu za fizičkim istraživanjem svemira? Ako razviju tehnologiju superinteligencije i savršene virtuelne stvarnosti, prebacivanjem svoje svijesti u digitalni oblik, takva civilizacija može živjeti milionima godina u virtuelnim svjetovima, trošeći minimalnu energiju. Za njih je slanje metalnih kanti, svemirskih brodova, kroz svemir primitivan i besmislen koncept. Tvoj koncept, način razmišljanja, je oblikovan holivudskim filmovima (warp drive, star wars, wormholes, itd.), plus preliven tonama izmeta teorija zavjere (teorije zavjere su upravo to - moždane fekalije).Dozer wrote: ↑01/06/2026 23:51
Zamisli samo koliko smo mi iza te neke civilizacije koja je sposobna doci do nas, ako dolazi odnekud...
- Point.
#2800 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet
Ne moraju nužno biti.