"Poturceni"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Skljoco

#101 Re: "Poturceni"

Post by Skljoco »

mr__bosnjak wrote:Da nesto razjasnim sto me vec dugo nervira.
Da bi se neko "poturcio" potrebno je prihvatiti tursku nacionalnost, turski jezik, turske obicaje najmanje vjeru jer Turcin moze biti i pravoslavac i katolik ako zeli. Islam nije vjera stvorena od Turaka nego je pocela se ispovijedat u Saudijskoj Arabiji i vecinom su vjeru sirili Arapi, najvjerovatnije su Turci prihvatili islam od Arapa jeli su se oni "poarapili" ili su svoj narod?
Turci jesu doveli islam u Bosnu ali Bosnjaci koji su ga prihvatili su ostali Bosnjaci, nastavaili govoriti bosanski jezik, nastavili sa bosnjackim obicajima i prihvatili orijentalni nacin zivota.
Da su se Bosnjaci "poturcili" oni danas nebi postojali nego bi bili nacionalno Turci znaci Turci bi bili jedan od naroda Bosne i Hercegovine i nebi postojao bosanski jezik nego turski jezik i jos stvari.
Znaci "poturceni" je samo izraz kojeg upotrebljavaju oni koji zele da umanje Bosnjake kao narod a nije ikakva greska biti Turcin ali jeste greska kada te neko tako zove kada to nisi.
-------------------------
Ti si uporan da negiras dio povjesnog procesa koji se odvijao na prostorima srednjovjekovne drzave Bosne pa i previse cesto ides "grlom u jagode" .
Da bih ti objasnio ono sta je tebi u "magli" ja cu poceti od Kraj tj. od danasnjih dana .
... pa ti kazat da nije problem sto u BiH danas zive i vladaju oni koji su direktni potomci onih koje su osmanlije dovele u Bosnu i dali im titule i vlast kao i potomci onih Srba i Hrvata koji su osmanlijskom okupacijom drzave Bosne dosli iz Srbije i Hrvatske te se Poturcili tj. pored islama, prihvatili su i turski drzavni ( danasnji nacionalni ) identitet i kojima su osmanlije takodje dale titule i vlast
---Vec je problem sto se ti potomci te kategorije koju sam naveo i danas ponasaju tako sto NEGIRAJU i drzavu Bosnu i Hercegovinu i njene politicke identitete bez kojih drzava BiH NE moze da funkcionise kao normalna , slobodna i demokratska drzava .
Problem je u tome , Sto ta kategorije drzavljana BiH koju sam naveo a koja sebe naziva "Bosnjacima" jos od odlaska njihovih mentora Osmanlija radi na tome da unisti multietnicku i multivjersku drzavu BiH i da na jednom djelu njene teritorije stvori svoju "bosnjacku" drzavu .
U svemu tome im svresrdno i od sveg srca asistiraju Srbija i Srbi kao i Hrvatska i Hrvati jer od "lesine" drzave BiH i oni ocekuju "svoj" dio "kolac-teritorije ".
------------
Ocekujem replike pa da predjem na argumente koji ce potvrditi moje navode iz gornjeg teksta .
Post Reply