-------------------------mr__bosnjak wrote:Da nesto razjasnim sto me vec dugo nervira.
Da bi se neko "poturcio" potrebno je prihvatiti tursku nacionalnost, turski jezik, turske obicaje najmanje vjeru jer Turcin moze biti i pravoslavac i katolik ako zeli. Islam nije vjera stvorena od Turaka nego je pocela se ispovijedat u Saudijskoj Arabiji i vecinom su vjeru sirili Arapi, najvjerovatnije su Turci prihvatili islam od Arapa jeli su se oni "poarapili" ili su svoj narod?
Turci jesu doveli islam u Bosnu ali Bosnjaci koji su ga prihvatili su ostali Bosnjaci, nastavaili govoriti bosanski jezik, nastavili sa bosnjackim obicajima i prihvatili orijentalni nacin zivota.
Da su se Bosnjaci "poturcili" oni danas nebi postojali nego bi bili nacionalno Turci znaci Turci bi bili jedan od naroda Bosne i Hercegovine i nebi postojao bosanski jezik nego turski jezik i jos stvari.
Znaci "poturceni" je samo izraz kojeg upotrebljavaju oni koji zele da umanje Bosnjake kao narod a nije ikakva greska biti Turcin ali jeste greska kada te neko tako zove kada to nisi.
Ti si uporan da negiras dio povjesnog procesa koji se odvijao na prostorima srednjovjekovne drzave Bosne pa i previse cesto ides "grlom u jagode" .
Da bih ti objasnio ono sta je tebi u "magli" ja cu poceti od Kraj tj. od danasnjih dana .
... pa ti kazat da nije problem sto u BiH danas zive i vladaju oni koji su direktni potomci onih koje su osmanlije dovele u Bosnu i dali im titule i vlast kao i potomci onih Srba i Hrvata koji su osmanlijskom okupacijom drzave Bosne dosli iz Srbije i Hrvatske te se Poturcili tj. pored islama, prihvatili su i turski drzavni ( danasnji nacionalni ) identitet i kojima su osmanlije takodje dale titule i vlast
---Vec je problem sto se ti potomci te kategorije koju sam naveo i danas ponasaju tako sto NEGIRAJU i drzavu Bosnu i Hercegovinu i njene politicke identitete bez kojih drzava BiH NE moze da funkcionise kao normalna , slobodna i demokratska drzava .
Problem je u tome , Sto ta kategorije drzavljana BiH koju sam naveo a koja sebe naziva "Bosnjacima" jos od odlaska njihovih mentora Osmanlija radi na tome da unisti multietnicku i multivjersku drzavu BiH i da na jednom djelu njene teritorije stvori svoju "bosnjacku" drzavu .
U svemu tome im svresrdno i od sveg srca asistiraju Srbija i Srbi kao i Hrvatska i Hrvati jer od "lesine" drzave BiH i oni ocekuju "svoj" dio "kolac-teritorije ".
------------
Ocekujem replike pa da predjem na argumente koji ce potvrditi moje navode iz gornjeg teksta .