Potrosnja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
condy

#4026 Re: Potrosnja

Post by condy »

emko1234 wrote:
condy wrote:Samo da napomenem da vožnja autoputem od 180 km/h nije dozvoljena :D

Vani, većinom voze u skladu sa ograničenjima na autoputu, tako da nema tih problema :-D sa potrošnjom.

Kad ideš vani na dalji put, možeš zaboravit da ćeš ga voziti i pržiti 180+ km/h kao kod nas. Nema toga, osim ako želiš rizikovati jako puno, presretrači, radari, ....Ni ovdje neće se moći još dugo, brzo će oni staviti tronošce i na autoput. Ako te ulove vani sa takvim debelim prekoračenjem, debelo će te kazniti. Sa tolikim prekoračenjem kazna će biti viša od 500 eura. Osim na dijelovima autoputa u De. Prosječna brzina na većini autoputeva kroz EU gdje sam ja išao je od 110 km/h do 140 km/h. Izuzetak je De. Tako da je potrošnja znatno manja. To da možeš vani izaći na autoput gdje je ograničenje 130 km/h i ti voziti 180 km/h ne možeš braco moj.
Istina, ali svugdje se vozi barem 10% više od ograničenja. Čak i u Švici gdje je limit 120, ljudi voze cca 130-135.
U Holandiji je prosjek 150, Belgiji isto. U Njemačkoj je prosjek 170. U Mađarskoj 140-150.

Teško se ko drzi striktno ograničenja. I da se ne lazemo, neće presretač ganjati čovjeka koji na ograničenju od 130 vozi 150, ali hoce onog koji vozi 180. A razlika u brzini od 20km/h će znatno dići potrošnju.
Ja ti mogu za sebe reći.
Kroz Hr vozim 30% preko ograničenja.
Kroz Slo vozim 15% preko ograničenja.
Kroz Au ( i De ) vozim 0% preko ograničenja.

:mrgreen: :mrgreen:
esso_sa

#4027 Re: Potrosnja

Post by esso_sa »

condy wrote:
emko1234 wrote:
condy wrote:Samo da napomenem da vožnja autoputem od 180 km/h nije dozvoljena :D

Vani, većinom voze u skladu sa ograničenjima na autoputu, tako da nema tih problema :-D sa potrošnjom.

Kad ideš vani na dalji put, možeš zaboravit da ćeš ga voziti i pržiti 180+ km/h kao kod nas. Nema toga, osim ako želiš rizikovati jako puno, presretrači, radari, ....Ni ovdje neće se moći još dugo, brzo će oni staviti tronošce i na autoput. Ako te ulove vani sa takvim debelim prekoračenjem, debelo će te kazniti. Sa tolikim prekoračenjem kazna će biti viša od 500 eura. Osim na dijelovima autoputa u De. Prosječna brzina na većini autoputeva kroz EU gdje sam ja išao je od 110 km/h do 140 km/h. Izuzetak je De. Tako da je potrošnja znatno manja. To da možeš vani izaći na autoput gdje je ograničenje 130 km/h i ti voziti 180 km/h ne možeš braco moj.
Istina, ali svugdje se vozi barem 10% više od ograničenja. Čak i u Švici gdje je limit 120, ljudi voze cca 130-135.
U Holandiji je prosjek 150, Belgiji isto. U Njemačkoj je prosjek 170. U Mađarskoj 140-150.

Teško se ko drzi striktno ograničenja. I da se ne lazemo, neće presretač ganjati čovjeka koji na ograničenju od 130 vozi 150, ali hoce onog koji vozi 180. A razlika u brzini od 20km/h će znatno dići potrošnju.
Ja ti mogu za sebe reći.
Kroz Hr vozim 30% preko ograničenja.
Kroz Slo vozim 15% preko ograničenja.
Kroz Au ( i De ) vozim 0% preko ograničenja.

:mrgreen: :mrgreen:
Grijesis sa SLO. Tu bi trebao voziti 10% ISPOD ogranicenja. :mrgreen: Mislim da imaju najgore kazne za prekoracenje brzine u regiji :shock:
emko1234

#4028 Re: Potrosnja

Post by emko1234 »

condy wrote:Samo da dodam da na brzim dionicama po De, možeš voziti 190+km/h kad nije velika gužva. Nekad je tolika gužvara, a obično je tako svaki dan u posljepodnevnim satima, da ne možeš tako ga u kontinuitetu voziti. I kad možeš onda je zamorno a i rizično jer je kod njih za nekih 20 puta više vozila na cesti nego na našoj autocesti. Oni tako voze ali to su njima kratke relacije od sat vremena. Jedna mala greška vozača iz druge trake, na toj brzini od toliko vozila i eto havarije. Kad su gužvare ja se ubacim u srednju traku uključim tempomat na 160 km/h i idem. Niti se umaram niti rizikujem. Išao sam jednom oko sat vremena, ljevom trakom 190-230 km/h i osjetiš da te to umori puno više. Još ti stalno neko visi pozadi a ti ideš 230 km/h :D Još ako uzmeš da si prije te ceste po De, vozio skoro sedam-osam sati....teško da ćeš ga ćejfit ko švabo koji je tek izašao na tu cestu i ima ići max sat vremena.
Brzo voziti je jako zamorno. I za auto i za vozača i za novčanik. Najbolja opcija je tempomat. Ali ako ćemo gledati kako jeste, uvijek se vozi preko ograničenja. Meni je recimo u Njemačkoj najveći problem to mjenjanje tempa, pogotovo kad je gužva, tu se auto guli. Voziš 150 i stigneš kampera, hoćeš da ga zaobiđeš, dobro otvoris oci da neko u lijevoj ne ide odozgo i ne vozi 280, i onda nema laganice, nego pun gas i obilazis, dok završis preticanje vozis 180. Onda drzis taj tempo do sljedeće gužve, i opet tako. U međuvremenu sto puta odes iz jedne u drugu traku, jer neko vozi 130 neko 180. Znalo mi se desiti da počnem preticati na 150 i iza mene leti lik koji me već stiže, onda ja kontam, ako mu se sklonim, kočim opet na 140, pa opet čekam da se otvori traka pa opet gas. Onda ga i ja poderem da preteknem jos par ljudi i tu si već debelo preko 200 i onda opet kočiš tj usporis na neku normalnu brzinu. I kako ćeš ustediti gorivo, ustedit ćeš ćunu.

Na magistrali ti kontastno drzžiš 80-90-100. Ne naprezes ni sebe ni auto. Al haj prođi Njemačku magistralom. Treba ti dan cijeli.
condy

#4029 Re: Potrosnja

Post by condy »

esso_sa wrote:
Grijesis sa SLO. Tu bi trebao voziti 10% ISPOD ogranicenja. :mrgreen: Mislim da imaju najgore kazne za prekoracenje brzine u regiji :shock:
Neću više :D

Dobar im onaj autoput prema Austriji preko Ljubljane, pa te povuče.
condy

#4030 Re: Potrosnja

Post by condy »

emko1234 wrote:
condy wrote:Samo da dodam da na brzim dionicama po De, možeš voziti 190+km/h kad nije velika gužva. Nekad je tolika gužvara, a obično je tako svaki dan u posljepodnevnim satima, da ne možeš tako ga u kontinuitetu voziti. I kad možeš onda je zamorno a i rizično jer je kod njih za nekih 20 puta više vozila na cesti nego na našoj autocesti. Oni tako voze ali to su njima kratke relacije od sat vremena. Jedna mala greška vozača iz druge trake, na toj brzini od toliko vozila i eto havarije. Kad su gužvare ja se ubacim u srednju traku uključim tempomat na 160 km/h i idem. Niti se umaram niti rizikujem. Išao sam jednom oko sat vremena, ljevom trakom 190-230 km/h i osjetiš da te to umori puno više. Još ti stalno neko visi pozadi a ti ideš 230 km/h :D Još ako uzmeš da si prije te ceste po De, vozio skoro sedam-osam sati....teško da ćeš ga ćejfit ko švabo koji je tek izašao na tu cestu i ima ići max sat vremena.
Brzo voziti je jako zamorno. I za auto i za vozača i za novčanik. Najbolja opcija je tempomat. Ali ako ćemo gledati kako jeste, uvijek se vozi preko ograničenja. Meni je recimo u Njemačkoj najveći problem to mjenjanje tempa, pogotovo kad je gužva, tu se auto guli. Voziš 150 i stigneš kampera, hoćeš da ga zaobiđeš, dobro otvoris oci da neko u lijevoj ne ide odozgo i ne vozi 280, i onda nema laganice, nego pun gas i obilazis, dok završis preticanje vozis 180. Onda drzis taj tempo do sljedeće gužve, i opet tako. U međuvremenu sto puta odes iz jedne u drugu traku, jer neko vozi 130 neko 180. Znalo mi se desiti da počnem preticati na 150 i iza mene leti lik koji me već stiže, onda ja kontam, ako mu se sklonim, kočim opet na 140, pa opet čekam da se otvori traka pa opet gas. Onda ga i ja poderem da preteknem jos par ljudi i tu si već debelo preko 200 i onda opet kočiš tj usporis na neku normalnu brzinu. I kako ćeš ustediti gorivo, ustedit ćeš ćunu.

Na magistrali ti kontastno drzžiš 80-90-100. Ne naprezes ni sebe ni auto. Al haj prođi Njemačku magistralom. Treba ti dan cijeli.
100% se slažem. Baš zato pokušavam ga držati što više u srednjoj traci.
lavic

#4031 Re: Potrosnja

Post by lavic »

condy wrote:
emko1234 wrote:

100% se slažem. Baš zato pokušavam ga držati što više u srednjoj traci.
Ma koga briga, deri ga i napravljen je da ide od 150-200, pa neces po AB 2.0,2.5,3.0 i jace voziti 110 i stediti gorivo.
Samo kod nas ljudi daju 100 000 + KM za auto i onda gleda koliko mu trosi.
Throttle

#4032 Re: Potrosnja

Post by Throttle »

Meni je preko 150-160 vec zamorno vozit, velika buka, veca koncentracija, veca nervoza. Ponekad ubrzat ok, al konstantno vozit takvim tempom mi ne odgovara. Jos kad sam u februaru uletio u snijeg u lijevoj traci sa 170 na ap prema Prnjavoru, ne znam jesam li se ikad vise ukenjao u autu
Od tada laganica :mrgreen:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4033 Re: Potrosnja

Post by konektovan »

emko1234 wrote:
konektovan wrote:
emko1234 wrote:Nije svako auto za autoputa. Gro gradskih auta koje se voze po gradu danas nisu predviđeni za duže vožnje sa većim brzinskim prosjekom. Motor od 1.200 kubika na 130-140km/h u sat vremena vožnje će potrositi duplo više goriva nego da se isti period vremena vozio magistralom na brzini od 80-90km/h.

I mislim da od ove boljke u principu pate sva auta do cca 150ks i 2.0 motora. Čak i veći dizeli s ozbiljnim brzinskim prosjecima će doslovno jesti gorivo na autoputu.

Audi a4 2.0tdi b7 na 180km/h se vrti na 3200-3300 rpm i na toj brzini troši preko 10l na 100km. Znam jer sam ga imao, ništa bolja situacija nije ni sa 3.0 motorom. Vrti se malo manje ali trosi skoro isto. Tek novije generacije sa automatik mjenjačima sa 7-8-9 brzina nemaju taj problem. Trenutno auto mi na 130km/h vrti 1600rpm u 8. brzini. Potrošnja 5.5l

Usporedbe radi 1.6d sa 5 brzina će se već na 140 vrtiti na 3000rpm i trošiti će preko 8 litara na 100km. Autoput ne znaci nuzno ustedu.
Moj auto, star 12 godina i koji je prešao preko 300 kk sa 90 ks, pri 130 km/h nece trošiti više od 6 l na auto putu u petoj brzini, gdje se motor vrti na nekih 3000-3100 rpm.
Nije bas tako k'o što ti misliš i pretpostavljaš. :wink:
Jedina mana je buka, sve ostalo je podnošljivo.
Pa dobro, onda je tvoj auto na pragu da bude perpetum mobile :)

Ako ti na 3100 troši 6 litara, onda bi nekom logikom stvari na 1800 trebao da troši 3,8 litara. Ali svejedno je to duplo u odnosu na autoput.
Ja prenosim svoje iskustvo, a ono je da je za većinu ljudi koji idu na duzi put s prosječnim autom, i sami sipaju gorivo, autoput na granici isplatljivosti. Ja sam haman prejahao 3/4 autoputeva u Europi, i ubijeđen sam da sam mogao uštediti na gorivu 50% onoga što sam potrošio da nisam sve vrijeme išao autoputem.
A nikada nisam putovao nečim slabijim od 150 konja i 2.0 dizel motorom.

Jednostavno, duža voznja autoputem i štednja goriva nikako ne idu jedno s drugim. Na brzim dionicama u Njemačkoj, s prošlim autom, na brzinama od 180-190 do 230-240 golim okom možeš vidjeti kako pada kazaljka goriva.
Perpetum ne perpetum tako ti je, na toj brzini troši toliko, a za magistralne ceste potrošnja moze da ide ispod 4 l. kad se motorić vrti oko 2000 rpm :mrgreen:
Druga stvar je, što autić sa 90 ks i 5 brzina i nije baš predvidjen za deranje auto putem i drzanjem visokih putnih brzina. Ja na auto putu vozim izmedju 120-130 KM, jer motor se vrti ispod 3000 rpm i manja je buka osjetno nego na 140 km/h, a potrošnja je takva da rezervoar moze izgurati tisuću km k'o od šale.
emko1234

#4034 Re: Potrosnja

Post by emko1234 »

@lavic - ja kad kupim auto, svario sam i potrošnju i sve ostalo što ide uz potrošnju.

Nego mi je zanimljivo kako je koncept autoputa ljudima donekle nejasan. Principi autoputa je da negdje dođeš brže i sigurnije, da nemaš zaustavljanja i usporavanja zbog naseljenih mjesta, pješaka, životinja i slično. Dakle nije zamisljen da put od 200 km pređeš za sat i po i još da uštediš gorivo. Ne može i jare i pare.
Ima prednosti i mane baš ko i magistrala. Ali definitivno ne štedi gorivo.
Travnički Noćni Šetač

#4035 Re: Potrosnja

Post by Travnički Noćni Šetač »

emko1234 wrote:I kako ćeš ustediti gorivo, ustedit ćeš ćunu.
Ja godinama razmišljao o ovoj uštedi... al ne može ni to... :lol: :lol: :lol: :run:
condy

#4036 Re: Potrosnja

Post by condy »

Auto je bez goriva neupotrebljivo, kao i .....macan bez rasne mačke... :lol:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#4037 Re: Potrosnja

Post by mk ultra »

emko1234 wrote:Nije svako auto za autoputa. Gro gradskih auta koje se voze po gradu danas nisu predviđeni za duže vožnje sa većim brzinskim prosjekom. Motor od 1.200 kubika na 130-140km/h u sat vremena vožnje će potrositi duplo više goriva nego da se isti period vremena vozio magistralom na brzini od 80-90km/h.

I mislim da od ove boljke u principu pate sva auta do cca 150ks i 2.0 motora. Čak i veći dizeli s ozbiljnim brzinskim prosjecima će doslovno jesti gorivo na autoputu.

Audi a4 2.0tdi b7 na 180km/h se vrti na 3200-3300 rpm i na toj brzini troši preko 10l na 100km. Znam jer sam ga imao, ništa bolja situacija nije ni sa 3.0 motorom. Vrti se malo manje ali trosi skoro isto. Tek novije generacije sa automatik mjenjačima sa 7-8-9 brzina nemaju taj problem. Trenutno auto mi na 130km/h vrti 1600rpm u 8. brzini. Potrošnja 5.5l

Usporedbe radi 1.6d sa 5 brzina će se već na 140 vrtiti na 3000rpm i trošiti će preko 8 litara na 100km. Autoput ne znaci nuzno ustedu.
zavisi

dacia na 150 trosi oko 8, samo zuji, pa smeta (na preko 4000 u/min)
magistrale oko 6 - 6.5, samo i tu bez pretjerane štednje...

dok privatni na 160-170 drži od 8 do 14l, zavisi kakav je autoput.. u prosjeku oko 10
Nedavno ista ova ruta što bakir priča, Sarajevo Zagvozd Zadar i nazad istim putem, 5.5l prosjek :mrgreen:
NediM17

#4038 Re: Potrosnja

Post by NediM17 »

stari nacipovani 1.6 crdi mi je trosio vi-sa oko 6 litara. autoputem uvijek 150-160km/h (6. oko 3000rpm), nerijetko sam ga znao od podlugova do petrola stisnuti i po 200km/h.
shheff

#4039 Re: Potrosnja

Post by shheff »

pa i meni 2.0tdi trosi 6 u prosjeku na rezervoar, ali covjek je dobro rekao da pri velikim obrtajima guta gorivo, sto sam se i uvjerio u 6. na 165-205 (3300-4300rpm) 10l-15l
basicm

#4040 Re: Potrosnja

Post by basicm »

Ne trose vam samo obrtaji, nego otpor zraka.
emko1234

#4041 Re: Potrosnja

Post by emko1234 »

NediM17 wrote:stari nacipovani 1.6 crdi mi je trosio vi-sa oko 6 litara. autoputem uvijek 150-160km/h (6. oko 3000rpm), nerijetko sam ga znao od podlugova do petrola stisnuti i po 200km/h.
To je prekratka dionica da bi se moglo pricati o značajnom skoku u potrošnji. Kad bi tako vozio 100-150km vjeruj mi da ne bi ostala na 6 litara. Vozi kilometar drugom i zakucaj ga u blokadu, potrošnja će skočiti 2-3 dece. Vozi tako 20 kilometara, skočit će 2 litra.
lavic

#4042 Re: Potrosnja

Post by lavic »

emko1234 wrote:@lavic - ja kad kupim auto, svario sam i potrošnju i sve ostalo što ide uz potrošnju.

Nego mi je zanimljivo kako je koncept autoputa ljudima donekle nejasan. Principi autoputa je da negdje dođeš brže i sigurnije, da nemaš zaustavljanja i usporavanja zbog naseljenih mjesta, pješaka, životinja i slično. Dakle nije zamisljen da put od 200 km pređeš za sat i po i još da uštediš gorivo. Ne može i jare i pare.
Ima prednosti i mane baš ko i magistrala. Ali definitivno ne štedi gorivo.
Slazem se sa svakim slovom ovdje.
shheff

#4043 Re: Potrosnja

Post by shheff »

basicm wrote:Ne trose vam samo obrtaji, nego otpor zraka.
naravno
NediM17

#4044 Re: Potrosnja

Post by NediM17 »

emko1234 wrote:
NediM17 wrote:stari nacipovani 1.6 crdi mi je trosio vi-sa oko 6 litara. autoputem uvijek 150-160km/h (6. oko 3000rpm), nerijetko sam ga znao od podlugova do petrola stisnuti i po 200km/h.
To je prekratka dionica da bi se moglo pricati o značajnom skoku u potrošnji. Kad bi tako vozio 100-150km vjeruj mi da ne bi ostala na 6 litara. Vozi kilometar drugom i zakucaj ga u blokadu, potrošnja će skočiti 2-3 dece. Vozi tako 20 kilometara, skočit će 2 litra.
to je svaki dan s posla na posao, i svaki dan ista ruta i isti nacin voznje, potrosnja mjerena cep-cep vazda, i tako 7 i kusur godina.
emko1234

#4045 Re: Potrosnja

Post by emko1234 »

NediM17 wrote:
emko1234 wrote:
to je svaki dan s posla na posao, i svaki dan ista ruta i isti nacin voznje, potrosnja mjerena cep-cep vazda, i tako 7 i kusur godina.
Ok, ali to je prekratka dionica za skok potrošnje. Ja tom dionicom znam proći vozeći 250 od izlaska za Ilijaš do pred Visoko, i potrošnja mi skoči 1L max. Ali kad ga do Zenice ne popuštam nikako, znači gdje god mogu cijepam ga, prosječna mi skoči i do 4 litra prema bordu.
Throttle

#4046 Re: Potrosnja

Post by Throttle »

Kakve veze ima koliko skoci kad to zavisi od toga prije koliko je resetovano
Neko ne resetuje od kako kupi auto i moze vozit 100km na punom gasu i necu maknut prosjecnu potrosnju dok neko resetuje svaki put il prati potrosnju od zadnjeg starta koja se mijenja svakim stiskanjem gasa
amar1994

#4047 Re: Potrosnja

Post by amar1994 »

250km/h :shock: :run:
condy

#4048 Re: Potrosnja

Post by condy »

Sve zavisi od brzine kojom voziš autoputem. Ako ideš brže troši više ako ideš sporije troši manje jel tako :D

Uspori malo emko... :evil: idi na autobahn pa se frajeriši :D
Throttle

#4049 Re: Potrosnja

Post by Throttle »

emko vs mirzet
emko1234

#4050 Re: Potrosnja

Post by emko1234 »

Throttle wrote:Kakve veze ima koliko skoci kad to zavisi od toga prije koliko je resetovano
Neko ne resetuje od kako kupi auto i moze vozit 100km na punom gasu i necu maknut prosjecnu potrosnju dok neko resetuje svaki put il prati potrosnju od zadnjeg starta koja se mijenja svakim stiskanjem gasa
Nisi u pravu, meni je bord prilično ažuran. Prosječna mi skače i pada stalno, ne kao trenutna naravno, al se mijenja. Znači imam prosječnu od starta ( koju mogu resetovat ali nisam nikada ) i imam prosječnu koju resetujem svaki put kad napunim tank. I na toj dvojci pratim porosječnu. Recimo kec mi od starta pokazuje 9.9. Ova druga po gradu od 9.5 do 13. Na otvorenom od 5.5 do 18. Toliko mi je bio najveći prosjek kad sam ga resetovao na pumpi na autoputu u Njemačkoj, i odmah po izlasku vozio 230 na tempomatu nekih 60-70 km
Post Reply