konektovan wrote:E moj amare, kod mene ta lampica na dugmetu za recirkulaciju, promijenila boju koliko je koristim.![]()
Potrosnja
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- amar1994
#2376 Re: Potrosnja
-
hizo ramidovic
#2377 Re: Potrosnja
nekidan umenemi komsia zivorad zoveme dase provozamo ida on provijeri kompijuterom uautu kolkomu trosi auto aon vozi opela kadeta suzu osamdesetsedmo godisce dobra limaria itako turijoje kompijuter lap top ispod sofer sajeb ihaj izidzemo na auto put isprziga komso oko stoje ivratimose kuci spoili lap top na inter net inadzemo damu to auto fabricki trosi oko osam litara benzina etoti reko komso sad znades kakoces vozat ikolkoti trosi
- Optimist
#2378 Re: Potrosnja
ado-šampion wrote:
Tako da, svi ti moderni dizeli su u pet deka sto se tice potrosnje, imao sam priliku ici na put i s VW i PD i CR, sve je u 5 deka. Auta koja imaju start-stop i te energy saving zajebancije po gradu vjerovatno trose nesto manje, ali opet je to sve vrlo slicno.
S ovim se moram sloziti. Narocito sam primijetio da je vrlo mala razlika sto se tice prosjecne potrosnje izmedju istih auta sa slabijim i jacim motorom. Pri tom mislim na 1.6 TDi vs 2.0 TDI. Izmedju njih je razlika od nekih 35-40 KS sto se znatno osjeti u voznji, ugodjaju, opustenosti, preticanju i sl, dok je razlika u prosjecnoj potrosnji minimalna. Jedina veca razlika se moze pojaviti kako si rekao u gradu, gdje ce manji motor trositi nesto manje od ovog veceg i jaceg.
- amar1994
#2379 Re: Potrosnja
cak na otvorenom zna biti manja potrosnja kod jacih motora, pogotovo ako je nasibicano autoOptimist wrote:ado-šampion wrote:
Tako da, svi ti moderni dizeli su u pet deka sto se tice potrosnje, imao sam priliku ici na put i s VW i PD i CR, sve je u 5 deka. Auta koja imaju start-stop i te energy saving zajebancije po gradu vjerovatno trose nesto manje, ali opet je to sve vrlo slicno.
S ovim se moram sloziti. Narocito sam primijetio da je vrlo mala razlika sto se tice prosjecne potrosnje izmedju istih auta sa slabijim i jacim motorom. Pri tom mislim na 1.6 TDi vs 2.0 TDI. Izmedju njih je razlika od nekih 35-40 KS sto se znatno osjeti u voznji, ugodjaju, opustenosti, preticanju i sl, dok je razlika u prosjecnoj potrosnji minimalna. Jedina veca razlika se moze pojaviti kako si rekao u gradu, gdje ce manji motor trositi nesto manje od ovog veceg i jaceg.
-
ado-šampion
#2380 Re: Potrosnja
Pa dobro razlika izmedju 1.6 TDI i 2.0 TDI 140 je odokativno mozda pola litra, ako 1.6 TDI uzmemo da trosi kao motori drugih proizvodjaca slicne snage. Mislim da 'stari' 2.0 TDI sa 110 KS ne trosi nista vise od 'novog' 1.6 TDI sa 105 KS. Cak i na testovima se pokazalo da je razlika u potrosnji kod motora slicne snage minimalna, bez obzira na kubikazu.
Mene impresionira kako dizelasi sa skoro 200 konja trose mozda litar - litar i po vise od ovih sa 100 konja. Recimo x20d. To mi je impresivno. Jbt imas makinu s 200 konja i 400 Nm koja trosi do 6,5 u prosjeku. Vise uzme 1.4 TSI sa 120 konja. Ili atmosferac 1.6 16V s mrsavih 150 Nm obrtnog momenta. I onda mi neko kaze dizel i benzin isto.
Mene impresionira kako dizelasi sa skoro 200 konja trose mozda litar - litar i po vise od ovih sa 100 konja. Recimo x20d. To mi je impresivno. Jbt imas makinu s 200 konja i 400 Nm koja trosi do 6,5 u prosjeku. Vise uzme 1.4 TSI sa 120 konja. Ili atmosferac 1.6 16V s mrsavih 150 Nm obrtnog momenta. I onda mi neko kaze dizel i benzin isto.
- amar1994
#2381 Re: Potrosnja
ma samo redni sestak + twin scroll turbo i vozi, popije on fino al zato i ideado-šampion wrote:Pa dobro razlika izmedju 1.6 TDI i 2.0 TDI 140 je odokativno mozda pola litra, ako 1.6 TDI uzmemo da trosi kao motori drugih proizvodjaca slicne snage. Mislim da 'stari' 2.0 TDI sa 110 KS ne trosi nista vise od 'novog' 1.6 TDI sa 105 KS. Cak i na testovima se pokazalo da je razlika u potrosnji kod motora slicne snage minimalna, bez obzira na kubikazu.
-
ado-šampion
#2382 Re: Potrosnja
I tata bi sine jedan M2, ali ni kupit, ni sipat. 
- amar1994
#2383 Re: Potrosnja
ado-šampion wrote:I tata bi sine jedan M2, ali ni kupit, ni sipat.
- madner
#2384 Re: Potrosnja
Ma dobro, kljuc je sto se rjetko koristi svih 300 ks, pa shodno tome i potrosnja nije strasna.
Pravi traktori
Pravi traktori
-
condy
#2385 Re: Potrosnja
ado-šampion wrote:Pa dobro razlika izmedju 1.6 TDI i 2.0 TDI 140 je odokativno mozda pola litra, ako 1.6 TDI uzmemo da trosi kao motori drugih proizvodjaca slicne snage. Mislim da 'stari' 2.0 TDI sa 110 KS ne trosi nista vise od 'novog' 1.6 TDI sa 105 KS. Cak i na testovima se pokazalo da je razlika u potrosnji kod motora slicne snage minimalna, bez obzira na kubikazu.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#2386 Re: Potrosnja
condy wrote:ado-šampion wrote:Pa dobro razlika izmedju 1.6 TDI i 2.0 TDI 140 je odokativno mozda pola litra, ako 1.6 TDI uzmemo da trosi kao motori drugih proizvodjaca slicne snage. Mislim da 'stari' 2.0 TDI sa 110 KS ne trosi nista vise od 'novog' 1.6 TDI sa 105 KS. Cak i na testovima se pokazalo da je razlika u potrosnji kod motora slicne snage minimalna, bez obzira na kubikazu.
Jeste, i ono kad se probudis, vidis gdje si.
Daj ne budalite, kakvih 6.5 l, mozda u funtama, da prostite.
- madner
#2387 Re: Potrosnja
Sto, meni trenutno toliko trosi. Hvatam vise zeleni val i ne idem preko 160 i odma spalo sa 7 na 6.4 
- amar1994
#2388 Re: Potrosnja
meni se za 2 dana popela sa 6 na 8,3
, koliki sam peh, vazda u neku guzvu upadnem i svako crveno me uhvati 
-
Pirija
#2389 Re: Potrosnja
amar1994 wrote:ma samo redni sestak + twin scroll turbo i vozi, popije on fino al zato i ideado-šampion wrote:Pa dobro razlika izmedju 1.6 TDI i 2.0 TDI 140 je odokativno mozda pola litra, ako 1.6 TDI uzmemo da trosi kao motori drugih proizvodjaca slicne snage. Mislim da 'stari' 2.0 TDI sa 110 KS ne trosi nista vise od 'novog' 1.6 TDI sa 105 KS. Cak i na testovima se pokazalo da je razlika u potrosnji kod motora slicne snage minimalna, bez obzira na kubikazu.
najmanje trosi od svih motora te zapremine na planeti....
-
condy
#2390 Re: Potrosnja
Twin turbo ili biturbo je raketa na cesti...ti motori sa dva turba ce u dogledno vrijeme postati standardni
Za upucene, koji je bolji twin turbo ili biturbo? Citao sam da biturbo ima bolje ubrzanje i perfomanse.
Za upucene, koji je bolji twin turbo ili biturbo? Citao sam da biturbo ima bolje ubrzanje i perfomanse.
-
jefferson
#2391 Re: Potrosnja
Upravo.madner wrote:Ma dobro, kljuc je sto se rjetko koristi svih 300 ks, pa shodno tome i potrosnja nije strasna.
Pravi traktori
Ja sam uspio na otvorenom spustiti X5 35d na 7.9ltr jednom.
Kada vozis takve masine normalno, opterecenje je minimalno. Kada treba snage, snaga je tu, i potrosi. Problem je sto 1.6tdi i slicni motori uvijek koriste skoro maksimalni kapacitet.
Pricamo o brojevima, nm, ks, a zaboravljamo da danas svaki auto ima preko tone.
- _Reds_
#2392 Re: Potrosnja
GOLF V 2.0 TDIado-šampion wrote:Pa dobro razlika izmedju 1.6 TDI i 2.0 TDI 140 je odokativno mozda pola litra, ako 1.6 TDI uzmemo da trosi kao motori drugih proizvodjaca slicne snage. Mislim da 'stari' 2.0 TDI sa 110 KS ne trosi nista vise od 'novog' 1.6 TDI sa 105 KS. Cak i na testovima se pokazalo da je razlika u potrosnji kod motora slicne snage minimalna, bez obzira na kubikazu.
GOLF VI 1.6 TDI
Vozim i jedno i drugo, razlika u potrošnji 1-1.5 litara.
2.0TDI je debelo jači motor.
-
ado-šampion
#2393 Re: Potrosnja
Dobro, 2.0 TDI u petici je stariji motor, koji trosi vise. Tehnologija napreduje. Zapravo meni se pokazalo da taj 2.0 TDI stariji u A3 na autoputu trosi isto kao Passat 2.0 TDI common-rail, uprokos 200 kila razlike u tezini. Ja sam poredio 2.0 TDI 140 i 1.6 TDI 105 slicnog godista, oba common-rail motora. Mislim da razlika nije veca od pola litra do litar u prosjeku.
A da je debelo jaci to je normalno, osjeti se razlika izmedju 115 i tih njegovih 105 KS a kamoli izmedju 150 i 105. Posebno sto su ti stariji pumpa dizna motori dosta eksplozivniji i elasticniji.
A da je debelo jaci to je normalno, osjeti se razlika izmedju 115 i tih njegovih 105 KS a kamoli izmedju 150 i 105. Posebno sto su ti stariji pumpa dizna motori dosta eksplozivniji i elasticniji.
- madner
#2394 Re: Potrosnja
Jest opet bitna tezina za potrosnju na autoputu 
- amar1994
#2395 Re: Potrosnja
pri konstatnoj brzini nikakvu ulogu ne igra, pogotovo ne na autoputu, grad da i stani kreni
Elasticniji pd motor od cr
Eksplozivniji ali je i ljenji na nizim obrtajima i radi ko traktor dok se ne zagrije
Povadi novom cr passatu dpf, cat i prigusivace, pojesce i pd i sam sebe, koliko god napreduju motori, sve vise i vise restrikcija ima
- klaki
#2396 Re: Potrosnja
condy wrote:Twin turbo ili biturbo je raketa na cesti...ti motori sa dva turba ce u dogledno vrijeme postati standardni
Pravo da ti kazem nemam pojma. Ja mislim da su to samo imena data onako. Sto se tice twin scroll turbo to je jedna turbina, ali kako tacno radi i zasto se tako zove nisam bas siguran. Nisam ispitao jer tesko da cu ikada voziti takav BMW
Eh sad to oko 2 turbine. Imas ih u paralelnoj konfiguraciji i u sekvencijalnoj. U paralelnoj komb imas 2 ista turba koja rade istovremeno tj. izduvni gasovi se polove i salju na 2 turbine a one istovremen boost-aju. Ugl. ovaj setup je pouzdaniji ali moze imati dosta turbo lag-a.
Sekvencijalni ima jednu manju turbinu i vecu. Manja boosta na manjim obrtajima tj izduvni gasovi se salju na nju i posto je manja turbina odaziv je brzi i bolji... Prvi vecim obrtajima izduvni gasovi idu na veci turbo... Problem ove konfiguracije kolko ja znam prije uvijek bila ta neka nepouzdanost i komplikovanst . Naravno sekvencijalni turbaci (dok rade
-
ado-šampion
#2397 Re: Potrosnja
Pa nije da je autoput isped Sarajeva, ako je put 750 km, trecina nije autoput. Drugo, u praksi ne mozes cijelo vrijeme drzati konstantnu brzinu.
-
condy
#2398 Re: Potrosnja
klaki wrote:condy wrote:Twin turbo ili biturbo je raketa na cesti...ti motori sa dva turba ce u dogledno vrijeme postati standardni
Pravo da ti kazem nemam pojma. Ja mislim da su to samo imena data onako. Sto se tice twin scroll turbo to je jedna turbina, ali kako tacno radi i zasto se tako zove nisam bas siguran. Nisam ispitao jer tesko da cu ikada voziti takav BMW![]()
Eh sad to oko 2 turbine. Imas ih u paralelnoj konfiguraciji i u sekvencijalnoj. U paralelnoj komb imas 2 ista turba koja rade istovremeno tj. izduvni gasovi se polove i salju na 2 turbine a one istovremen boost-aju. Ugl. ovaj setup je pouzdaniji ali moze imati dosta turbo lag-a.
Sekvencijalni ima jednu manju turbinu i vecu. Manja boosta na manjim obrtajima tj izduvni gasovi se salju na nju i posto je manja turbina odaziv je brzi i bolji... Prvi vecim obrtajima izduvni gasovi idu na veci turbo... Problem ove konfiguracije kolko ja znam prije uvijek bila ta neka nepouzdanost i komplikovanst . Naravno sekvencijalni turbaci (dok rade) su brzi na startu sto se da zakljuciti iz prilozenog. Npr zadnja generacija Supre za onim nabrijanim 2JZ motorom je koristila sekvencijalne turbine, ali ljudi ih masivno prebace na paralelnu konfiguraciju ili stave samo jedan veliki turbo. Jes da onda ima ta velika turbo rupa, ali eto raja opet to radi? Valjda radi pouzdanosti i jednostavnosti. Nissan je uvijek koristio paralelni setup na svojim sportskim motorima.
Nisam siguran, mislim da je upravo razlika između twin turba i biturba u toj konfiguraciji odnosno da biturbo koristi paralelni konfiguraciju a da twinturbo koristi sekvencijalnu. Koji će sistem koristiti proizvođač igra ulogu i to je li redni šestak ili nije.
- madner
#2399 Re: Potrosnja
Poenta je da na 150 km/h tezina bude mozda 30% ukupnog otpora, tako da 200 kg utice mozda 5% na potrosnju.
- amar1994
#2400 Re: Potrosnja
eh ovakoklaki wrote:condy wrote:Twin turbo ili biturbo je raketa na cesti...ti motori sa dva turba ce u dogledno vrijeme postati standardni
Pravo da ti kazem nemam pojma. Ja mislim da su to samo imena data onako. Sto se tice twin scroll turbo to je jedna turbina, ali kako tacno radi i zasto se tako zove nisam bas siguran. Nisam ispitao jer tesko da cu ikada voziti takav BMW![]()
Sekvencijalni ima jednu manju turbinu i vecu. Manja boosta na manjim obrtajima tj izduvni gasovi se salju na nju i posto je manja turbina odaziv je brzi i bolji... Prvi vecim obrtajima izduvni gasovi idu na veci turbo... Problem ove konfiguracije kolko ja znam prije uvijek bila ta neka nepouzdanost i komplikovanst . Naravno sekvencijalni turbaci (dok rade) su brzi na startu sto se da zakljuciti iz prilozenog. Npr zadnja generacija Supre za onim nabrijanim 2JZ motorom je koristila sekvencijalne turbine, ali ljudi ih masivno prebace na paralelnu konfiguraciju ili stave samo jedan veliki turbo. Jes da onda ima ta velika turbo rupa, ali eto raja opet to radi? Valjda radi pouzdanosti i jednostavnosti. Nissan je uvijek koristio paralelni setup na svojim sportskim motorima.
Twin Turbo- dvije turbine, mogu biti postavljeni paralelno i iste su velicine i vrte se skupa u isto vrijeme ili sekvencijalni sistem,gdje jedna manja vrti do recimo 4000rpm dok druga krece da se vrti od 4000rpm(mogu imati jedan ili dva intercoolera)
Twin scroll(dupli ulaz)- jedna turbina kojoj se razdvajaju izduvni gasovi, pri cemu se koristi radni takt motora, pa moze biti npr. 2.i3. za desnu stranu ulaza u turbo, tj. dovod zraka krilcima,a 1.i4. za lijevu stranu(cilj je da se sto prije zavrti, te je stoga bolji odziv na gas tj. manje laga .

twin scroll je bolji u svim situacijama od single scrolla
Te se turbine vecinom koriste kod motora manje zapremine i za trke jer zahtijevaju external gate(veoma skup turbo), ali imaju je neki OM motori kao npr. 1.6hdi/tdci od 110ks i ovi noviji od 115+ ks
valjda sam barem povrsno objasnio