Kod mene je rođak 2004 kupio auto sa fabrickom instalacijom plina.
Vialle LPi sistem.
AR 156 2.0 TS stara tada 5 god. Dugo je on vagao hoce li auto na plin. Te testovi,te jeli sigurno,jer je imao malu djecu,te servisi i odrzavanje.
Sa njim sam se navozao u tom autu svuda. Brdske trke,sajmovi automobila itd. Mene nikada nije folirao za potrosnju,a i tesko i bi jer sam manje vise stalno bio sa njim.
Odemo da gledamo brdsku trku u Cazin auto potrosi cca 30lit plina. Tada su slicne cijene plina bile. Po 0.80 KM=24 KM. Odes i vratis se za 50 KM. Smijesno.
Sav servis plinske instalacije se sastojao od toga da se promjeni filter jednom godisnje. 10 KM. Jos smjesnije.
Sta nije bilo smijesno.
Pokvari se plin,nema ko da ga napravi. Isao do ZG,ljudi nikada nisu radili sa takvom savremenom instalacijom. Ljudi kad su ugledali sistem
Kaze,nikada nismo vidjeli auto sa ovakvim sistemom. O BiH da ne pricam. Drzi ne daj,vrati auto na staro,bez plina. Na bubanj i prodaj. Svakako je bila i planirana prodaja.
Najzalosnije od svega da je saznao sta je kvar,ali kad je vec bilo kasno. Jednom je udario auto malo na prag na vozacevoj strani. Kad je majstor pravio,prekinuo zice i struju koja je isla prema boci i tac. Ali jbg.
Znam da smo se jednom smijali,kad je covjek dovukao drugu 156 V6 i hvalio se kako su mu ljudi kulturno spakovali plin,skoro se ne vidi. Kod njega se nije vidjelo nista. Ni crijeva,ni dizne,nista. Digli mu mi haubu,kaze koga folirate,ovaj auto i nema plin. Kad smo pokazali bocu i gdje se puni,onda je povjerovao.
Dosta ljudi kod nas jos ima averziju od plina. Lakse je prodati obicnog benzinca,nego auto sa plinom. O dizelu i da ne govorim.
P.S. Od svog tog vozanja sa plinom,ustedio je qrac. Sve se potrosilo.