Potrošnja struje
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- sirKULA
#1 Potrošnja struje
Interesuje me samo koliko struje moze potrositi alarm? U pitanju je jeftinija verzija, mislim da je Scorpion King alarm. Da li on moze biti uzrok potpunom praznjenju akumulatora preko noci? Akumulator jeste vec poprilicno star ali nikad nisam imao problema, nakon ugradnje alarma sve se naglo promjenilo. Akumulator namjeravam svakako promjeniti ali me interesuje koliko struje vuce alarm, da mi se isto ne desi sa novim akumulatorom.
Hvala i pozz.
Hvala i pozz.
-
goran16v
#2 Re: Potrošnja struje
Ispravan i ispravno ugradjen alarm nece isprazniti ispravnu bateriju ni za mjesec dana, a kamo li za noc.sirKULA wrote:Interesuje me samo koliko struje moze potrositi alarm? U pitanju je jeftinija verzija, mislim da je Scorpion King alarm. Da li on moze biti uzrok potpunom praznjenju akumulatora preko noci? Akumulator jeste vec poprilicno star ali nikad nisam imao problema, nakon ugradnje alarma sve se naglo promjenilo. Akumulator namjeravam svakako promjeniti ali me interesuje koliko struje vuce alarm, da mi se isto ne desi sa novim akumulatorom.
Hvala i pozz.
- punta
#3 Re: Potrošnja struje
pa valjda alarm nema nista struje da trosi
ako ga niko ne aktivira pa da svira zvuk upozorenja
ako mislis na onu lampicu sto blica tako moze i 3 mjeseca da auto nikako ne palis i da akumulator nista ne osjeti ba potrosnji 3 bez problema a moze i puno vise
ako mislis na onu lampicu sto blica tako moze i 3 mjeseca da auto nikako ne palis i da akumulator nista ne osjeti ba potrosnji 3 bez problema a moze i puno vise
-
goran16v
#4 Re: Potrošnja struje
Ne lupetaj!punta wrote:pa valjda alarm nema nista struje da trosi
- sorcerer
#5 Re: Potrošnja struje
moj alarm ima grijace auta ,tek za 3 dana mi se isprazni akumulator,al mi zato uvijek topal auto 
- punta
#6 Re: Potrošnja struje
hajde se ti ne glupiraj sto ne znas i ne govori uzmi neko upustvo od alarma pa procitajgoran16v wrote:Ne lupetaj!punta wrote:pa valjda alarm nema nista struje da trosi
ili bar se raspitaj kod nekog autoelektricara
-
goran16v
#7 Re: Potrošnja struje
Da ti ponovim, ne lupetaj!punta wrote:hajde se ti ne glupiraj sto ne znas i ne govori uzmi neko upustvo od alarma pa procitajgoran16v wrote:Ne lupetaj!punta wrote:pa valjda alarm nema nista struje da trosi
ili bar se raspitaj kod nekog autoelektricara
EDIT: ukljucen u stanju mirovanja u zavosnosti od karakteristika i proizvodjaca alarmi vuku od 5 do do 20mA tj od 0,05 do 0,2A.
-
skuterista
#8 Re: Potrošnja struje
jel ti to hoces da kazes da ce ako auto dugo stoji alarm u stanju mirovanja izvuci akumulator ?goran16v wrote: Da ti ponovim, ne lupetaj!
EDIT: ukljucen u stanju mirovanja u zavosnosti od karakteristika i proizvodjaca alarmi vuku od 5 do do 20mA tj od 0,05 do 0,2A.
- punta
#9 Re: Potrošnja struje
ja tebi necu ponavljat jednom sam napiso a ti skontaj i ponovo procitaj
ili mi izracunaj to sto si reko
prevedi mi to stanje mirovanja za koliko sekundi minuta sati dana sedmica mjeseci ce se ispraznit akumulator
ja kazem 3 mjeseca minimum kakav god da je alarm bilo koji proizvođac
samo da je ispravan i da je akumulator ispravan
prevedi mi to stanje mirovanja za koliko sekundi minuta sati dana sedmica mjeseci ce se ispraznit akumulator
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#10 Re: Potrošnja struje
5mA = 0.005 Agoran16v wrote: EDIT: ukljucen u stanju mirovanja u zavosnosti od karakteristika i proizvodjaca alarmi vuku od 5 do do 20mA tj od 0,05 do 0,2A.
10 puta manje
sta moze povuci alarm, to je zanemarivo, ako je sve spojeno normalno ..
prosjecan Akku moze davati oko 80Ah, tj. moze davati 8A 10sati konstantno, to znaci da nekih 10mA moze da daje 8000 h
+ostali gubici sto ostalo stoji pod naponom, opet je to zanemarivo
-
goran16v
#11 Re: Potrošnja struje
Naravno da moze jer mimo alarma iole moderan auto ima jos pasivnih potrosaca.skuterista wrote:jel ti to hoces da kazes da ce ako auto dugo stoji alarm u stanju mirovanja izvuci akumulator ?goran16v wrote: Da ti ponovim, ne lupetaj!
Last edited by goran16v on 17/03/2013 19:01, edited 1 time in total.
-
goran16v
#12 Re: Potrošnja struje
Ne moras ponavljati, ja cu tebi ponoviti sta si napisao:punta wrote:ja tebi necu ponavljat jednom sam napiso a ti skontaj i ponovo procitaj
punta je napisao/la:
Nema tu sta da se konta, nista struje znaci 0A i to je ono sto si tvrdio, a prica o 3 mjeseca je naknadna vadiona.
-
goran16v
#13 Re: Potrošnja struje
Do mene, greska u decimali.mk ultra wrote:5mA = 0.005 Agoran16v wrote: EDIT: ukljucen u stanju mirovanja u zavosnosti od karakteristika i proizvodjaca alarmi vuku od 5 do do 20mA tj od 0,05 do 0,2A.![]()
10 puta manje
sta moze povuci alarm, to je zanemarivo, ako je sve spojeno normalno ..
prosjecan Akku moze davati oko 80Ah, tj. moze davati 8A 10sati konstantno, to znaci da nekih 10mA moze da daje 8000 h
+ostali gubici sto ostalo stoji pod naponom, opet je to zanemarivo
Koji prosjecan auto ima akumulator od kapaciteta 80 Ah? Koliko je meni poznato akumulator takvog kapaciteta ces naci u povecem dizelu, prosjecan dizel vrti od 64 - 74 Ah, a savremeni benzinci vec od 40 Ah (Toyota RAV4 2,0 benz 50Ah, Focus 1,6 40 Ah itd).
Sto se tice zanemarivosti ostalih pasivnih potrosaca sve zavisi od auta, Mercedesu C 280 (W202) bateriju isprazni za manje od 2 mjeseca (vise puta - auto se tek povremeno vozi) a vise puta provjereno da je s autom sve uredu.
-
skuterista
#14 Re: Potrošnja struje
ALARM ,halo rijec je o ALARMU , mojne sad o sijalicama upaljenim,radiju ovo ono ...provalio si se i najbolje se pospi pepelom i idemo dalje, ti si izgleda forumska sveznalica,vidim kompetentan si na raznim temamagoran16v wrote:Naravno da moze jer mimo alarma iole moderan auto ima jos pasivnih potrosaca.skuterista wrote:jel ti to hoces da kazes da ce ako auto dugo stoji alarm u stanju mirovanja izvuci akumulator ?goran16v wrote: Da ti ponovim, ne lupetaj!
-
goran16v
#15 Re: Potrošnja struje
Naravno da moze jer mimo alarma iole moderan auto ima jos pasivnih potrosaca.[/quote]skuterista wrote: jel ti to hoces da kazes da ce ako auto dugo stoji alarm u stanju mirovanja izvuci akumulator ?
ALARM ,halo rijec je o ALARMU , mojne sad o sijalicama upaljenim,radiju ovo ono ...provalio si se i najbolje se pospi pepelom i idemo dalje, ti si izgleda forumska sveznalica,vidim kompetentan si na raznim temama
Bez ostalih pasivnih potrosaca (sto nisu svjetla, sijalice, radio itd veliki "strucnjace") ako trosi i tih 10mA alarm ce prije ili kasnije potrositi akumulator. Koji dio te recenice ti nije jasan???? Sad sam razmisli o posipanju pepela...
-
preludezalude
#16 Re: Potrošnja struje
Alarm trosi jako malo sto je zanemarivo. Izvuci ce akumulator ali tek nakon 10-ak mjeseci. Ako mu treba toliko, onda se moze reci uslovno "da ne trosi nista". Naravno ako nema dodataka sto pale klimu, grijanje, vebasto i sl.
- punta
#17 Re: Potrošnja struje
nije tu nista naknadno sve je odma napisanogoran16v wrote:Ne moras ponavljati, ja cu tebi ponoviti sta si napisao:punta wrote:ja tebi necu ponavljat jednom sam napiso a ti skontaj i ponovo procitaj
punta je napisao/la:
Nema tu sta da se konta, nista struje znaci 0A i to je ono sto si tvrdio, a prica o 3 mjeseca je naknadna vadiona.
da je bilo naknadno pisalo bi da je post editovan
a i sad se vidi da post nije editovan
jer i ja kad sam ugrađivo alarme na svoja auta mene je zanimalo koliko trosi lampica i koliko ce mi trosit akumulator
-
skuterista
#18 Re: Potrošnja struje
ma alarm ce ti potrosit akumulator vidis da covjek tvrdi i nema to je tako , doduse ,jedino mozda na ciganskom pezejcu koji se ionako pali na guranje jer mu je akumulator trofač....
-
goran16v
#19 Re: Potrošnja struje
Nije bitno hoce li ga potrositi za sedmicu ili godnu, bitno je da alarm ipak trosi struju i da ce prije ili kasnije isprazniti bateriju, a to je bilo pitanje.skuterista wrote:ma alarm ce ti potrosit akumulator vidis da covjek tvrdi i nema to je tako , doduse ,jedino mozda na ciganskom pezejcu koji se ionako pali na guranje jer mu je akumulator trofač....
- Qler
#20 Re: Potrošnja struje
Potrosit ce i sat u autu bateriju i jos milion drugih stvari koje rade kada auto stoji, tako da alarm uopste nije toliko bitan. Umjesto za godinu i 4 mjeseca, potrosi ce ako stoji godinu i 3.5 mjeseca...
-
goran16v
#21 Re: Potrošnja struje
Upravo zato i jesam napisao da uz alarm idu i ostali pasivni potrosaci i da je nemoguce to razdvojiti kad je auto u mirovanju, a kad vec pojedini strucnjaci tvrde da ne trosi nista i da nece potrositi akumulator onda idemo do detalja i miliampera i naravno istine da ce alarm bilo teoretski, bilo prakticno naravno potrositi akumulator i tu nije vazno da li ce to biti za mjesec ili godinu, bitno je da hoce. Kad vec idemo u racunicu, alarm koji vozi 10 mA ce bateriju od 50 Ah potrositi za nekih 415 dana.Qler wrote:Potrosit ce i sat u autu bateriju i jos milion drugih stvari koje rade kada auto stoji, tako da alarm uopste nije toliko bitan. Umjesto za godinu i 4 mjeseca, potrosi ce ako stoji godinu i 3.5 mjeseca...
-
skuterista
#22 Re: Potrošnja struje
e sad se vrati na prvi post na temi , i procitaj koje je pitanje , pa procitaj gdje su tvoji odgovori otisli s pitanja jel moze alarm potrositi preko noci akumulator, alarm dakle , moze ili ne potrositi preko noci akumulator ? mojne opet Pitagorinu teoremu razvlaciti na dugo i na siroko ....
- Qler
#23 Re: Potrošnja struje
Ne mogu nikako da povezem Pitagoru sa ovom temom

-
goran16v
#24 Re: Potrošnja struje
Prije nego sljedeci put poletis sta da napises prvo procitaj moj ogdovor koji je prvi reply na ovoj temi...skuterista wrote:e sad se vrati na prvi post na temi , i procitaj koje je pitanje , pa procitaj gdje su tvoji odgovori otisli s pitanja jel moze alarm potrositi preko noci akumulator, alarm dakle , moze ili ne potrositi preko noci akumulator ? mojne opet Pitagorinu teoremu razvlaciti na dugo i na siroko ....
I da to jos ponovim odgovor na tvoje pitanje:
jel ti to hoces da kazes da ce ako auto dugo stoji alarm u stanju mirovanja izvuci akumulator ?
Ako auto dugo stoji u mirovanju alam moze i hoce isprazniti akumulator, hoce li to biti za godinu ili mjesec je vec drugo pitanje, bitno je da hoce buduci da ti izgleda tvrdis suprotno.
Bilo bi ti puno da ti sad pisem da teoretska racunica nema veze s praksom i da ce u praksi akumulator biti puno prije ispraznjen buduci da osim alarma i pasivnih potrosaca akumulator vremenom gubi struju + eventualna hladnoca i da ce onih 415 teoretskih dana samo za alarm bez ostalih potrosaca u praksi biti prepolovljeno a mozda i vise.
Last edited by goran16v on 18/03/2013 11:09, edited 1 time in total.
- TDK-90
#25 Re: Potrošnja struje
Meni je izgleda sat u autu bio razlog pražnjenja akumulatora, nakon što sam isključio sve potrošače , autoradio spojio samo da radi preko "kontakta" i td..itd... Sat je na kazaljke onaj zasebni na centralnom grebenu i odlučim da ga iskopčam i GLE čuda od tada mi se nikad baterija nije ispraznila ( da napomenem sat nikad nije pokazivao tačno vrijeme