Potrošnja struje

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

sirKULA

#1 Potrošnja struje

Post by sirKULA »

Interesuje me samo koliko struje moze potrositi alarm? U pitanju je jeftinija verzija, mislim da je Scorpion King alarm. Da li on moze biti uzrok potpunom praznjenju akumulatora preko noci? Akumulator jeste vec poprilicno star ali nikad nisam imao problema, nakon ugradnje alarma sve se naglo promjenilo. Akumulator namjeravam svakako promjeniti ali me interesuje koliko struje vuce alarm, da mi se isto ne desi sa novim akumulatorom.
Hvala i pozz.
goran16v

#2 Re: Potrošnja struje

Post by goran16v »

sirKULA wrote:Interesuje me samo koliko struje moze potrositi alarm? U pitanju je jeftinija verzija, mislim da je Scorpion King alarm. Da li on moze biti uzrok potpunom praznjenju akumulatora preko noci? Akumulator jeste vec poprilicno star ali nikad nisam imao problema, nakon ugradnje alarma sve se naglo promjenilo. Akumulator namjeravam svakako promjeniti ali me interesuje koliko struje vuce alarm, da mi se isto ne desi sa novim akumulatorom.
Hvala i pozz.
Ispravan i ispravno ugradjen alarm nece isprazniti ispravnu bateriju ni za mjesec dana, a kamo li za noc.
punta

#3 Re: Potrošnja struje

Post by punta »

pa valjda alarm nema nista struje da trosi
ako ga niko ne aktivira pa da svira zvuk upozorenja

ako mislis na onu lampicu sto blica tako moze i 3 mjeseca da auto nikako ne palis i da akumulator nista ne osjeti ba potrosnji 3 bez problema a moze i puno vise
goran16v

#4 Re: Potrošnja struje

Post by goran16v »

punta wrote:pa valjda alarm nema nista struje da trosi
Ne lupetaj!
sorcerer

#5 Re: Potrošnja struje

Post by sorcerer »

moj alarm ima grijace auta ,tek za 3 dana mi se isprazni akumulator,al mi zato uvijek topal auto :D
punta

#6 Re: Potrošnja struje

Post by punta »

goran16v wrote:
Ne lupetaj!
hajde se ti ne glupiraj sto ne znas i ne govori uzmi neko upustvo od alarma pa procitaj
ili bar se raspitaj kod nekog autoelektricara
goran16v

#7 Re: Potrošnja struje

Post by goran16v »

punta wrote:
goran16v wrote:
Ne lupetaj!
hajde se ti ne glupiraj sto ne znas i ne govori uzmi neko upustvo od alarma pa procitaj
ili bar se raspitaj kod nekog autoelektricara
Da ti ponovim, ne lupetaj!
EDIT: ukljucen u stanju mirovanja u zavosnosti od karakteristika i proizvodjaca alarmi vuku od 5 do do 20mA tj od 0,05 do 0,2A.
skuterista

#8 Re: Potrošnja struje

Post by skuterista »

goran16v wrote: Da ti ponovim, ne lupetaj!
EDIT: ukljucen u stanju mirovanja u zavosnosti od karakteristika i proizvodjaca alarmi vuku od 5 do do 20mA tj od 0,05 do 0,2A.
jel ti to hoces da kazes da ce ako auto dugo stoji alarm u stanju mirovanja izvuci akumulator ? :-)
punta

#9 Re: Potrošnja struje

Post by punta »

ja tebi necu ponavljat jednom sam napiso a ti skontaj i ponovo procitaj
ili mi izracunaj to sto si reko
prevedi mi to stanje mirovanja za koliko sekundi minuta sati dana sedmica mjeseci ce se ispraznit akumulator

ja kazem 3 mjeseca minimum kakav god da je alarm bilo koji proizvođac
samo da je ispravan i da je akumulator ispravan
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#10 Re: Potrošnja struje

Post by mk ultra »

goran16v wrote: EDIT: ukljucen u stanju mirovanja u zavosnosti od karakteristika i proizvodjaca alarmi vuku od 5 do do 20mA tj od 0,05 do 0,2A.
5mA = 0.005 A :mrgreen:
10 puta manje

sta moze povuci alarm, to je zanemarivo, ako je sve spojeno normalno ..
prosjecan Akku moze davati oko 80Ah, tj. moze davati 8A 10sati konstantno, to znaci da nekih 10mA moze da daje 8000 h

+ostali gubici sto ostalo stoji pod naponom, opet je to zanemarivo
goran16v

#11 Re: Potrošnja struje

Post by goran16v »

skuterista wrote:
jel ti to hoces da kazes da ce ako auto dugo stoji alarm u stanju mirovanja izvuci akumulator ? :-)
Naravno da moze jer mimo alarma iole moderan auto ima jos pasivnih potrosaca.
Last edited by goran16v on 17/03/2013 19:01, edited 1 time in total.
goran16v

#12 Re: Potrošnja struje

Post by goran16v »

punta wrote:ja tebi necu ponavljat jednom sam napiso a ti skontaj i ponovo procitaj
prevedi mi to stanje mirovanja za koliko sekundi minuta sati dana sedmica mjeseci ce se ispraznit akumulator

Ne moras ponavljati, ja cu tebi ponoviti sta si napisao:
punta je napisao/la:

Nema tu sta da se konta, nista struje znaci 0A i to je ono sto si tvrdio, a prica o 3 mjeseca je naknadna vadiona.
goran16v

#13 Re: Potrošnja struje

Post by goran16v »

mk ultra wrote:
goran16v wrote: EDIT: ukljucen u stanju mirovanja u zavosnosti od karakteristika i proizvodjaca alarmi vuku od 5 do do 20mA tj od 0,05 do 0,2A.
5mA = 0.005 A :mrgreen:
10 puta manje

sta moze povuci alarm, to je zanemarivo, ako je sve spojeno normalno ..
prosjecan Akku moze davati oko 80Ah, tj. moze davati 8A 10sati konstantno, to znaci da nekih 10mA moze da daje 8000 h

+ostali gubici sto ostalo stoji pod naponom, opet je to zanemarivo
Do mene, greska u decimali.
Koji prosjecan auto ima akumulator od kapaciteta 80 Ah? Koliko je meni poznato akumulator takvog kapaciteta ces naci u povecem dizelu, prosjecan dizel vrti od 64 - 74 Ah, a savremeni benzinci vec od 40 Ah (Toyota RAV4 2,0 benz 50Ah, Focus 1,6 40 Ah itd).
Sto se tice zanemarivosti ostalih pasivnih potrosaca sve zavisi od auta, Mercedesu C 280 (W202) bateriju isprazni za manje od 2 mjeseca (vise puta - auto se tek povremeno vozi) a vise puta provjereno da je s autom sve uredu.
skuterista

#14 Re: Potrošnja struje

Post by skuterista »

goran16v wrote:
skuterista wrote:
Naravno da moze jer mimo alarma iole moderan auto ima jos pasivnih potrosaca.
ALARM ,halo rijec je o ALARMU , mojne sad o sijalicama upaljenim,radiju ovo ono ...provalio si se i najbolje se pospi pepelom i idemo dalje, ti si izgleda forumska sveznalica,vidim kompetentan si na raznim temama :-)
goran16v

#15 Re: Potrošnja struje

Post by goran16v »

skuterista wrote: jel ti to hoces da kazes da ce ako auto dugo stoji alarm u stanju mirovanja izvuci akumulator ? :-)
Naravno da moze jer mimo alarma iole moderan auto ima jos pasivnih potrosaca.[/quote]
ALARM ,halo rijec je o ALARMU , mojne sad o sijalicama upaljenim,radiju ovo ono ...provalio si se i najbolje se pospi pepelom i idemo dalje, ti si izgleda forumska sveznalica,vidim kompetentan si na raznim temama :-)[/quote]

Bez ostalih pasivnih potrosaca (sto nisu svjetla, sijalice, radio itd veliki "strucnjace") ako trosi i tih 10mA alarm ce prije ili kasnije potrositi akumulator. Koji dio te recenice ti nije jasan???? Sad sam razmisli o posipanju pepela...
preludezalude

#16 Re: Potrošnja struje

Post by preludezalude »

Alarm trosi jako malo sto je zanemarivo. Izvuci ce akumulator ali tek nakon 10-ak mjeseci. Ako mu treba toliko, onda se moze reci uslovno "da ne trosi nista". Naravno ako nema dodataka sto pale klimu, grijanje, vebasto i sl.
punta

#17 Re: Potrošnja struje

Post by punta »

goran16v wrote:
punta wrote:ja tebi necu ponavljat jednom sam napiso a ti skontaj i ponovo procitaj

Ne moras ponavljati, ja cu tebi ponoviti sta si napisao:
punta je napisao/la:

Nema tu sta da se konta, nista struje znaci 0A i to je ono sto si tvrdio, a prica o 3 mjeseca je naknadna vadiona.
nije tu nista naknadno sve je odma napisano
da je bilo naknadno pisalo bi da je post editovan
a i sad se vidi da post nije editovan
jer i ja kad sam ugrađivo alarme na svoja auta mene je zanimalo koliko trosi lampica i koliko ce mi trosit akumulator
skuterista

#18 Re: Potrošnja struje

Post by skuterista »

ma alarm ce ti potrosit akumulator vidis da covjek tvrdi i nema to je tako , doduse ,jedino mozda na ciganskom pezejcu koji se ionako pali na guranje jer mu je akumulator trofač....
goran16v

#19 Re: Potrošnja struje

Post by goran16v »

skuterista wrote:ma alarm ce ti potrosit akumulator vidis da covjek tvrdi i nema to je tako , doduse ,jedino mozda na ciganskom pezejcu koji se ionako pali na guranje jer mu je akumulator trofač....
Nije bitno hoce li ga potrositi za sedmicu ili godnu, bitno je da alarm ipak trosi struju i da ce prije ili kasnije isprazniti bateriju, a to je bilo pitanje.
Qler

#20 Re: Potrošnja struje

Post by Qler »

Potrosit ce i sat u autu bateriju i jos milion drugih stvari koje rade kada auto stoji, tako da alarm uopste nije toliko bitan. Umjesto za godinu i 4 mjeseca, potrosi ce ako stoji godinu i 3.5 mjeseca...
goran16v

#21 Re: Potrošnja struje

Post by goran16v »

Qler wrote:Potrosit ce i sat u autu bateriju i jos milion drugih stvari koje rade kada auto stoji, tako da alarm uopste nije toliko bitan. Umjesto za godinu i 4 mjeseca, potrosi ce ako stoji godinu i 3.5 mjeseca...
Upravo zato i jesam napisao da uz alarm idu i ostali pasivni potrosaci i da je nemoguce to razdvojiti kad je auto u mirovanju, a kad vec pojedini strucnjaci tvrde da ne trosi nista i da nece potrositi akumulator onda idemo do detalja i miliampera i naravno istine da ce alarm bilo teoretski, bilo prakticno naravno potrositi akumulator i tu nije vazno da li ce to biti za mjesec ili godinu, bitno je da hoce. Kad vec idemo u racunicu, alarm koji vozi 10 mA ce bateriju od 50 Ah potrositi za nekih 415 dana.
skuterista

#22 Re: Potrošnja struje

Post by skuterista »

e sad se vrati na prvi post na temi , i procitaj koje je pitanje , pa procitaj gdje su tvoji odgovori otisli s pitanja jel moze alarm potrositi preko noci akumulator, alarm dakle , moze ili ne potrositi preko noci akumulator ? mojne opet Pitagorinu teoremu razvlaciti na dugo i na siroko ....
Qler

#23 Re: Potrošnja struje

Post by Qler »

Ne mogu nikako da povezem Pitagoru sa ovom temom :roll:

:)
goran16v

#24 Re: Potrošnja struje

Post by goran16v »

skuterista wrote:e sad se vrati na prvi post na temi , i procitaj koje je pitanje , pa procitaj gdje su tvoji odgovori otisli s pitanja jel moze alarm potrositi preko noci akumulator, alarm dakle , moze ili ne potrositi preko noci akumulator ? mojne opet Pitagorinu teoremu razvlaciti na dugo i na siroko ....
Prije nego sljedeci put poletis sta da napises prvo procitaj moj ogdovor koji je prvi reply na ovoj temi...
I da to jos ponovim odgovor na tvoje pitanje:
jel ti to hoces da kazes da ce ako auto dugo stoji alarm u stanju mirovanja izvuci akumulator ?
Ako auto dugo stoji u mirovanju alam moze i hoce isprazniti akumulator, hoce li to biti za godinu ili mjesec je vec drugo pitanje, bitno je da hoce buduci da ti izgleda tvrdis suprotno.
Bilo bi ti puno da ti sad pisem da teoretska racunica nema veze s praksom i da ce u praksi akumulator biti puno prije ispraznjen buduci da osim alarma i pasivnih potrosaca akumulator vremenom gubi struju + eventualna hladnoca i da ce onih 415 teoretskih dana samo za alarm bez ostalih potrosaca u praksi biti prepolovljeno a mozda i vise.
Last edited by goran16v on 18/03/2013 11:09, edited 1 time in total.
TDK-90

#25 Re: Potrošnja struje

Post by TDK-90 »

Meni je izgleda sat u autu bio razlog pražnjenja akumulatora, nakon što sam isključio sve potrošače , autoradio spojio samo da radi preko "kontakta" i td..itd... Sat je na kazaljke onaj zasebni na centralnom grebenu i odlučim da ga iskopčam i GLE čuda od tada mi se nikad baterija nije ispraznila ( da napomenem sat nikad nije pokazivao tačno vrijeme :-)
Post Reply