potrosnja i rijedza zamjena ulja kod vozila sa plinom
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
sodi33
#1 potrosnja i rijedza zamjena ulja kod vozila sa plinom
Pozz ekipa, vozim hondu accord 2009g uvezena iz USA. Prije 5 mjeseci kada sam je uvezo ugradio sam plin i sve funkcionise hvala bogu odlicno ali sam primjetio 2 pozitivne stvari, prije plina uvijek mi je trosila pola kila ulja od zamijene do zamijene koju radim nakon predzenih 8 hiljada. Otkako sam ugradio plin ne trosi ni kapi a primjetio sam da je ulje isto kao da je tek zamijenjeno. Zanimaju me iskustva ostalih plinasa
-
citroen xm
#2 Re: potrosnja i rijedza zamjena ulja kod vozila sa plinom
Ulje je sigurno čistije kada se vozi na plin. Ali što se tiče potrošnje ulja sumnjam da ima ikakve veze sa plinom.
Sipaš li isto ulje kao i što si sipao prije ugradnje plina?
Sipaš li isto ulje kao i što si sipao prije ugradnje plina?
-
sodi33
#3 Re: potrosnja i rijedza zamjena ulja kod vozila sa plinom
Da sipam uvijek isto inace sipam Mobile 1 5-20W
- dog_killer
#4 Re: potrosnja i rijedza zamjena ulja kod vozila sa plinom
izgleda da mi nisi nešto pismen. kaže se "rijeđa".sodi33 wrote:Pozz ekipa, vozim hondu accord 2009g uvezena iz USA. Prije 5 mjeseci kada sam je uvezo ugradio sam plin i sve funkcionise hvala bogu odlicno ali sam primjetio 2 pozitivne stvari, prije plina uvijek mi je trosila pola kila ulja od zamijene do zamijene koju radim nakon predzenih 8 hiljada. Otkako sam ugradio plin ne trosi ni kapi a primjetio sam da je ulje isto kao da je tek zamijenjeno. Zanimaju me iskustva ostalih plinasa
-
sodi33
#5 Re: potrosnja i rijedza zamjena ulja kod vozila sa plinom
Care mozda si trebo na drugu temu otici ako se zelis baviti pravopisom , kad si tako pismen i pametan jesi se mozda zapitao da mozda pojedini ureDZaji kojim se koristimo ne podrzavaju pojedina slova iz nase abecede.......i molim te bez prepucavanja o pravopisu ovde je moje pitanje vrlo jasno i vjerujem da svak ko procita zna sta pisac zeli da kaze. LP
-
stup metropola
#6 Re: potrosnja i rijedza zamjena ulja kod vozila sa plinom
Trebao*
Sent from my GT-I9070 using Tapatalk 2
Sent from my GT-I9070 using Tapatalk 2
- sorcerer
#7 Re: potrosnja i rijedza zamjena ulja kod vozila sa plinom
kad na ureDŽaju imas d i j imas i Đ
-
direstraits0078
#8 Re: potrosnja i rijedza zamjena ulja kod vozila sa plinom
Pogresno. Kaze se "rjeđa".dog_killer wrote: izgleda da mi nisi nešto pismen. kaže se "rijeđa".
-
sodi33
#9 Re: potrosnja i rijedza zamjena ulja kod vozila sa plinom
direstraits0078 wrote:Pogresno. Kaze se "rjeđa".dog_killer wrote: izgleda da mi nisi nešto pismen. kaže se "rijeđa".
-
direstraits0078
#10 Re: potrosnja i rijedza zamjena ulja kod vozila sa plinom
Uyeba ga kratki jat. 
-
preludezalude
#11 Re: potrosnja i rijedza zamjena ulja kod vozila sa plinom
Najveci kontaminator (da tako kazem) ulja je gorivo. Ulje kod voznje na plin se jaaaaako malo kontaminira jer skoro da nema cime. Statistika kaze da se interval zamjene ulja kod vozila na plin produzava za 50%. Ako bi produzio interval zamjene za tih 50%, mozda bi ti na kraju ispalo opet da trosi malo ulja. Opet, taj interval zamjene ulja ovisi o vise faktora. Kod vecine svijeta i vecine prodavaca vazi ona, cim je ulje 5w-40 onda je zamjena na 15000km. Jest ali u idealnim uvjetima tj da si 90% na otvorenoj cesti. Voznja po gradu sa puno kreni-stani, puno startovanja motora, drasticno smanjuje interval zamjene. Zato kad pogledas kod nekoga kakvo je ulje... rijetki katran. Ja sam na ranijim autima koristio 5w-40 (benzin i dizel), trenutno 5w-30 (plin), vecina predjenih kilometra je na otvorenoj cesti i ulje mijenjam na 9000km, nekad i ranije. Jednostavno vidim ulje kao faktor broj 1 kod ocuvanja motora (i eventualno turbine) i zelim da je uvijek u odlicnom stanju.sodi33 wrote:Pozz ekipa, vozim hondu accord 2009g uvezena iz USA. Prije 5 mjeseci kada sam je uvezo ugradio sam plin i sve funkcionise hvala bogu odlicno ali sam primjetio 2 pozitivne stvari, prije plina uvijek mi je trosila pola kila ulja od zamijene do zamijene koju radim nakon predzenih 8 hiljada. Otkako sam ugradio plin ne trosi ni kapi a primjetio sam da je ulje isto kao da je tek zamijenjeno. Zanimaju me iskustva ostalih plinasa
- Hamzza
#12 Re: potrosnja i rijedza zamjena ulja kod vozila sa plinom
Što se tiče zamjene ulja kod vozila s naknadno ugrađenim pogonom na plin,
mogu iznijeti neka svoja saznanja koja sam pokupio kroz šire istraživanje.
Tačno je da se u načelu interval zamjene ulja (i uljnog filtera) može produžiti.
Međutim, zbog pljavosti plina koji se toči u BiH, kod većine plinskih sistema je u praksi preporučeno da se plinski filteri mijenjaju na cca 10 000 km (da živimo npr. u Holandiji i sipamo tamošnji plin, to bi bilo barem 2x duže).
Stoga, najpraktičnije je uskladiti interval zamjene ulja (i uljnog i zračnog filtera) i plinskih filtera na 10 000 km pa sve to raditi odjednom, nego svako malo ići na ovo, pa na ono pa na ovo pa na ono pa na ovo pa na ono.
mogu iznijeti neka svoja saznanja koja sam pokupio kroz šire istraživanje.
Tačno je da se u načelu interval zamjene ulja (i uljnog filtera) može produžiti.
Međutim, zbog pljavosti plina koji se toči u BiH, kod većine plinskih sistema je u praksi preporučeno da se plinski filteri mijenjaju na cca 10 000 km (da živimo npr. u Holandiji i sipamo tamošnji plin, to bi bilo barem 2x duže).
Stoga, najpraktičnije je uskladiti interval zamjene ulja (i uljnog i zračnog filtera) i plinskih filtera na 10 000 km pa sve to raditi odjednom, nego svako malo ići na ovo, pa na ono pa na ovo pa na ono pa na ovo pa na ono.