Potrosnja el. energije- Pitanje???

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Maxwell2008

#1 Potrosnja el. energije- Pitanje???

Post by Maxwell2008 »

Molim vas ako neko zna da mi izracuna koliko trose el.energije cetiri sijalice neonke (36 W) koje rade neprekidno 24 sata.
Kako se to izracunava? Kolika je razlika u cijeni el.energije u zimskoj i ljetnoj tarifi.
holowey

#2 Re: Potrosnja el. energije- Pitanje???

Post by holowey »

Maxwell2008 wrote:Molim vas ako neko zna da mi izracuna koliko trose el.energije cetiri sijalice neonke (36 W) koje rade neprekidno 24 sata.
Kako se to izracunava? Kolika je razlika u cijeni el.energije u zimskoj i ljetnoj tarifi.
Salis se? Ili si ozbiljan?

4 sijalice x 0,036KW x 24 sata = ukupna potrosnja 4 neonke tokom 24 sata

Ne drzi me za rijec, ali mislim da je cijena el. energije tokom zimskog perioda 50% visa nego tokom ljetnog....uporedi dva racuna jedan iz ljetnog jedan iz zimskog perioda pa izracunaj razilku... ako ti je mnozenje teza strana, nadam se da ti bar oduzimanje ide od ruke :wink:
mojgrad

#3 Re: Potrosnja el. energije- Pitanje???

Post by mojgrad »

Sto ce ti upaljene sijalice 24 sata??? Jel' to ti uzgajas marihuanu u kuci ...... :lol: :lol: :lol: :lol:
starii

#4 Re: Potrosnja el. energije- Pitanje???

Post by starii »

mojgrad wrote:Sto ce ti upaljene sijalice 24 sata??? Jel' to ti uzgajas marihuanu u kuci ...... :lol: :lol: :lol: :lol:
grana biznis :)
The Nightwatchman

#5 Re: Potrosnja el. energije- Pitanje???

Post by The Nightwatchman »

mojgrad wrote:Sto ce ti upaljene sijalice 24 sata??? Jel' to ti uzgajas marihuanu u kuci ...... :lol: :lol: :lol: :lol:
nema drugog razloga :D

ako ga neko nadje, ima pice od mene
belfy

#6 Re: Potrosnja el. energije- Pitanje???

Post by belfy »

koji je vama sto odgovarate? pa ako je covjek pitao red je da mu odgovorite ako zelite, a ne da ga pitate za razloge sto je on to bas pitao, ili jos gore, da ga ponizavate. kao da je bitno da li time osvjetljava izlog, kucu, akvarijum, bazen ili bilo sta slicno. kao da cete izracunati drugacije na osnovu njegovog odgovora. glupost. pokusat cu pomoci koliko mogu.
dakle: 4 x 36W = 144W na sat.
posto jos uvijek vrijedi pravilo da je pola struje dnevno (12h) skupa tafira, a pola jeftina (12h). (ili niza i visa tarifa) - nadalje slijedi:
144W x 12h = 1,728 kWh skupe tarife plus isto toliko jeftine (dakle 1,728 kWh).
razlike cijene izmedju zimske i ljetne tarife mozes naci na: http://www.elektroprivreda.ba/np/ep/epp?bp=3&mp=46
ono sto moras znati je koje vrste ti je brojilo. da li je monofazno ili trofazno (u domacinstvima vecinski monofazno) i da li je dvotarifno ili jednotarifno.
znaci, ti trosis sa te cetiri neonke 3,456 kWh mjesecno (3456 Wh mjesecno - sto nije mnogo :) ) ako su upaljene 24h dnevno. razlika je samo u obracunu prema prikljucku koji imas. zimi je nesto skuplje (oko 30%) u razliku na ljeto. posto cijene mozes naci na linku mislim da ces lako izracunati. ako ne, obrati se ponovo, mozda opet zalutam u ovaj dio foruma. odzdrav!

P.S. skoro pa da mi je nejasno kako ljudi od jednostavnog pitanja naprave komplikovano. da li je to zato sto ne znaju ili da pokazu da oni vise znaju?
nostalgicar

#7 Re: Potrosnja el. energije- Pitanje???

Post by nostalgicar »

starii wrote:
grana biznis :)

ako ej za to evo preporuke :D
- 2.0m x 2.0m - 1000w HPS
- 1.5m x 1.5m - 600w HPS
- 1.0m x 1.0m - 400w HPS
- 0.8m x 0.8m - 250w HPS
- 0.5m x 0.5m - 150w HPS
- 0.3m x 0.3m - 70w HPS
P.S. Ovo u metrima je dimenzija box-a...
:thumbup:
Maxwell2008

#8 Re: Potrosnja el. energije- Pitanje???

Post by Maxwell2008 »

belfy wrote:koji je vama sto odgovarate? pa ako je covjek pitao red je da mu odgovorite ako zelite, a ne da ga pitate za razloge sto je on to bas pitao, ili jos gore, da ga ponizavate. kao da je bitno da li time osvjetljava izlog, kucu, akvarijum, bazen ili bilo sta slicno. kao da cete izracunati drugacije na osnovu njegovog odgovora. glupost. pokusat cu pomoci koliko mogu.
dakle: 4 x 36W = 144W na sat.
posto jos uvijek vrijedi pravilo da je pola struje dnevno (12h) skupa tafira, a pola jeftina (12h). (ili niza i visa tarifa) - nadalje slijedi:
144W x 12h = 1,728 kWh skupe tarife plus isto toliko jeftine (dakle 1,728 kWh).
razlike cijene izmedju zimske i ljetne tarife mozes naci na: http://www.elektroprivreda.ba/np/ep/epp?bp=3&mp=46
ono sto moras znati je koje vrste ti je brojilo. da li je monofazno ili trofazno (u domacinstvima vecinski monofazno) i da li je dvotarifno ili jednotarifno.
znaci, ti trosis sa te cetiri neonke 3,456 kWh mjesecno (3456 Wh mjesecno - sto nije mnogo :) ) ako su upaljene 24h dnevno. razlika je samo u obracunu prema prikljucku koji imas. zimi je nesto skuplje (oko 30%) u razliku na ljeto. posto cijene mozes naci na linku mislim da ces lako izracunati. ako ne, obrati se ponovo, mozda opet zalutam u ovaj dio foruma. odzdrav!

P.S. skoro pa da mi je nejasno kako ljudi od jednostavnog pitanja naprave komplikovano. da li je to zato sto ne znaju ili da pokazu da oni vise znaju?
Hvala!
Maxwell2008

#9 Re: Potrosnja el. energije- Pitanje???

Post by Maxwell2008 »

holowey wrote:
Maxwell2008 wrote:Molim vas ako neko zna da mi izracuna koliko trose el.energije cetiri sijalice neonke (36 W) koje rade neprekidno 24 sata.
Salis se? Ili si ozbiljan?

4 sijalice x 0,036KW x 24 sata = ukupna potrosnja 4 neonke tokom 24 sata

Ne drzi me za rijec, ali mislim da je cijena el. energije tokom zimskog perioda 50% visa nego tokom ljetnog....uporedi dva racuna jedan iz ljetnog jedan iz zimskog perioda pa izracunaj razilku... ako ti je mnozenje teza strana, nadam se da ti bar oduzimanje ide od ruke :wink:
Hvala!
rolenc

#10 Re: Potrosnja el. energije- Pitanje???

Post by rolenc »

...ti trosis sa te cetiri neonke 3,456 kWh mjesecno (3456 Wh mjesecno - sto nije mnogo)...

Vjerovatno si mislio 3,456 kWh dnevno.
belfy

#11 Re: Potrosnja el. energije- Pitanje???

Post by belfy »

da, do mene je. ono je dnevna potrosnja...
belfy

#12 Re: Potrosnja el. energije- Pitanje???

Post by belfy »

da jos dodam da nezavisno o kojoj vrsti rasvjete se radilo preporucio bih upotrebu MH (metal-halogen) rasvjete i LED rasvjete i to: MH tamo gdje je potrebna velika kolicina svjetslosti u odnosu na utrosenu energiju i LED gdje je kolicina svjetlosti manje bitna, a kolicina potrosene energije se smanjuje. u korak s time ide cinjenica da je zivotni vijek neonke 6-12 mjeseci nakon cega se treba mijenjati (osim ako sama do tada ne crkne), jer joj nakon toga opada nivo iskoristenosti. zivotni vijek MH "sijalice" je i do 5 godina (mada cesce 3 godine) i dosta je jeftinija u odnosu na kupovinu novih neonki, pogotovo ako neonke nabavljate tri do sest puta cesce. s druge strane, LED ima skoro pa neogranicen zivotni vijek.
ljudi ovo cesto izbjegavaju jer je pocetna cijena malo veca (ali zaista ne mnogo), ali vec unutar godinu dana se isplati uveliko.

jos jednom hvala rolencu na ispravci, pa se nadam ovako nadomiriti moju gresku. :)

P.S. ako nabavljate neonke radi bilja :D dobro je paziti na vrstu svjetlosti koja daje, ali u tom slucaju MH nema konkurencije. da sada jos neko ne pomisli da uzgajam stogod "zanimljivo", moram dodati da ovo znam jer se bavim akvaristikom i podvodnim uzgajanjem bilja koje je dosta zahtjevnije od obicnog bilja. takodjer znam da nema biljke koja zahtijeva vise od 16h osvjetljenja dnevno, tako da sam misljenja da ovaj nece uzgajati bilje nego nesto drugo.
LikssOn

#13 Re: Potrosnja el. energije- Pitanje???

Post by LikssOn »

Mozda nisam na pravoj temi, al eto. Moze li mi neko reci kako okvirno da izracunam potrosnju struje u kuci, ako sam na brojilu na pocetku imao 15000, a sad 15753, dakle s cim mnozim ovo 753?

Sent from my HTC Desire HD using Tapatalk
Qler

#14 Re: Potrosnja el. energije- Pitanje???

Post by Qler »

Sa cijenom kWh... zamisli da ti je to gorivo na pumpu... sa cime bi mnozio??
mayab

#15 Re: Potrosnja el. energije- Pitanje???

Post by mayab »

Image

Pretpostavljam da si jednotarifni potrosac, dakle tu razliku mnozis sa 12,82 pf
Post Reply