potrebno mišljenje o zakonu o radu
Moderator: anex
- kekokikic
#1 potrebno mišljenje o zakonu o radu
Pozdrav svima,
Ako neko malo bolje zna " zakon o radu " molio bih da mi pomogne sa par savjeta.
Evo o čemu se radi, do današnjeg dana sam bio " direktor" - po rješenju, firme u Sarajevu sa platom od 1000 KM, u koju je bilo uračunato sve.
Doduše u ugovoru je pisalo da će samo plata biti ta suma a u nju je ubrojan i topli obrok i prevoz. Jučer mi je prokurist rekao da će da me degradira sa objašnjenjem da sam ja kriv za slab promet, kako je i kod nas i u ZG loš promet, kako nismo ostvarili ono što je on zamislio itd. te me sa direktorskog mjesta stavlja na 400 KM i rad od 5 sati dnevno.
Moja pitanja su :
1. Jeli to ispravno i može li se praviti takav ugovor, pošto mi je zadnja 3 mjeseca pravio ugovore na određeno svakih mjesec dana...
2. Ako sam radio 9 mjeseci za platu od 1000 KM i imam pravo na godišnji odmor od 20 dana, zar mi se nebi trebalo tih 20 dana platiti po plati od 1000 KM a ne po novoj od 400?
3. Prva tri mjeseca smo radili po 250 sati mjesečno, kasnije po 190, do danas imam preko 200 sati extra. Šta se dešava sa tim satima, može li se tražiti potraživanje toga jer smatram da sam oštećen i da nema namjeru da to plati.
4. Do kada sam ja "direktor " tog društva, pošto je drugog momka već kod notara prijavio za promjenu. Dali je to već završeno ili sam još uvijek direktor dok ne bude došlo novo rješenje?
" Direktor " stavljam pod navodnike jer je glavni prokurist a ja sam samo forma na papiru jer on nije mogao biti direktor i u Zagrebu i ovde. Ali sam imao prava i ugovor kao pravi direktor društva.
Pokušaću pravno to da završim jer na drugačiji način mogu samo nevolju dobiti...
Ukoliko mi možete pomoći, bio bih zahvalan..
LP
Ako neko malo bolje zna " zakon o radu " molio bih da mi pomogne sa par savjeta.
Evo o čemu se radi, do današnjeg dana sam bio " direktor" - po rješenju, firme u Sarajevu sa platom od 1000 KM, u koju je bilo uračunato sve.
Doduše u ugovoru je pisalo da će samo plata biti ta suma a u nju je ubrojan i topli obrok i prevoz. Jučer mi je prokurist rekao da će da me degradira sa objašnjenjem da sam ja kriv za slab promet, kako je i kod nas i u ZG loš promet, kako nismo ostvarili ono što je on zamislio itd. te me sa direktorskog mjesta stavlja na 400 KM i rad od 5 sati dnevno.
Moja pitanja su :
1. Jeli to ispravno i može li se praviti takav ugovor, pošto mi je zadnja 3 mjeseca pravio ugovore na određeno svakih mjesec dana...
2. Ako sam radio 9 mjeseci za platu od 1000 KM i imam pravo na godišnji odmor od 20 dana, zar mi se nebi trebalo tih 20 dana platiti po plati od 1000 KM a ne po novoj od 400?
3. Prva tri mjeseca smo radili po 250 sati mjesečno, kasnije po 190, do danas imam preko 200 sati extra. Šta se dešava sa tim satima, može li se tražiti potraživanje toga jer smatram da sam oštećen i da nema namjeru da to plati.
4. Do kada sam ja "direktor " tog društva, pošto je drugog momka već kod notara prijavio za promjenu. Dali je to već završeno ili sam još uvijek direktor dok ne bude došlo novo rješenje?
" Direktor " stavljam pod navodnike jer je glavni prokurist a ja sam samo forma na papiru jer on nije mogao biti direktor i u Zagrebu i ovde. Ali sam imao prava i ugovor kao pravi direktor društva.
Pokušaću pravno to da završim jer na drugačiji način mogu samo nevolju dobiti...
Ukoliko mi možete pomoći, bio bih zahvalan..
LP
- Miki123
#2 Re: potrebno mišljenje o zakonu o radu
Do dana donošenja rješenja o registraciji bi trebalo jer samo lice koje je upisano u rješenje o registraciji, na onu drugu stranu, smije i može zastupati društvo.4. Do kada sam ja "direktor " tog društva, pošto je drugog momka već kod notara prijavio za promjenu. Dali je to već završeno ili sam još uvijek direktor dok ne bude došlo novo rješenje?
Međutim, ovi iz pio mio/poreska rade pogrešnu stvar. Vlasnik njima odnese opečačenu odluku kojom razrješava direktora i imenuje novog i oni na temelju toga prijavljuju novog direktora na PIO. S obzirom da notar košta + sudske takse koštaju, taj stari direktor se pomiče po rješenjima mjesecima. Da nisam vidio ne bih vjerovo.
- likce
#3 Re: potrebno mišljenje o zakonu o radu
Po mom misljenju:
Neka se jave @poznanik i @jthomas,oni ovo znaju!
Sretno da ti bude!
Koliko ja znam direktor drustva nemoze uopste biti prijavljen na odredeno vrijeme,mozda se ja varam jer kod nas svasta moze......1. Jeli to ispravno i može li se praviti takav ugovor, pošto mi je zadnja 3 mjeseca pravio ugovore na određeno svakih mjesec dana...
Imas li ikakve dokaze o tome,sikna knjiga mozda,ili nesto samo da je na papiru..cisto sumnjam...objeso macku o rep...3. Prva tri mjeseca smo radili po 250 sati mjesečno, kasnije po 190, do danas imam preko 200 sati extra. Šta se dešava sa tim satima, može li se tražiti potraživanje toga jer smatram da sam oštećen i da nema namjeru da to plati.
Direktor si dok ne podnese prijavu za novo rjesenje,znaci samo prijavu ne i rjesenje koje treba da se ceka 15 dana...4. Do kada sam ja "direktor " tog društva, pošto je drugog momka već kod notara prijavio za promjenu. Dali je to već završeno ili sam još uvijek direktor dok ne bude došlo novo rješenje?
Sretno da ti bude!
- Miki123
#4 Re: potrebno mišljenje o zakonu o radu
jest, al da ne kažem šta.. po svim prijavama se UVIJEK donese rješenje? i kad je neuredna prijava sud će donijeti rješenje?Direktor si dok ne podnese prijavu za novo rjesenje,znaci samo prijavu ne i rjesenje koje treba da se ceka 15 dana...
- poznanik
#5 Re: potrebno mišljenje o zakonu o radu
Visinu plaće za uposlenike privrednog društva, pa i za sebe, određuje najčešće njegov direktor, što je upisano i u Statut tog društva, izuzev ako, ugovorom s osnivačem, osoba koja je određena za upravljanje društvom nije prihvatila fiksni iznos plaće. Svaka promjena tog ugovora trebala bi biti evidentirana i u sudskom Registru, jer je taj ugovor dio osnivačke dokumentacije, a propis nalaže evidentiranje i upis u registar svake promjene u osnivačkim aktima. Postojanje prokuriste određuje se takođe kroz osnivački akt, i podaci o prokuristi i njegova ovlaštenja moraju biti upisana i u rješenje o registraciji. Provjeri Statut i provjeri rješenje o registraciji firme kojoj si direktor, pročitaj šta piše. Podsjeti se i svog ugovora s osnivačem, ako si ga zaključio. Topli obrok i naknada za prevoz nisu plaća.kekokikic wrote:Ako neko malo bolje zna " zakon o radu " molio bih da mi pomogne sa par savjeta.
Moja pitanja su :
Prokurist u tvojoj firmi nije glavni, ti si "glavni" sve dok sud ne upiše u Registar prijavljenu promjenu osobe ovlaštene za zastupanje. Direktor ne može raditi na određeno radno vrijeme, već isključivo na neodređeno.
- Miki123
#6 Re: potrebno mišljenje o zakonu o radu
ček, ugovor između direktora i osnivača? na koji ugovor misliš? nije mi jasno što to treba biti u registru evidentirano? osnivački akt donosi sam osnivač. uopšte ga ne potpisuje direktor.ugovorom s osnivačem, osoba koja je određena za upravljanje društvom nije prihvatila fiksni iznos plaće. Svaka promjena tog ugovora trebala bi biti evidentirana i u sudskom Registru, jer je taj ugovor dio osnivačke dokumentacije, a propis nalaže evidentiranje i upis u registar svake promjene u osnivačkim aktima.
Pa vrlo često u firmama gdje je osnivač stranac, kao pretpostavljam u ovoj, prokurist je bez ograničenja, a direktor veoma limitiran.
- poznanik
#7 Re: potrebno mišljenje o zakonu o radu
Pročitaj čl. 22. st. 1. Zakona o registraciji. Tamo piše da će, za potrebe utvrđivanja i provjere općih i posebnih podataka koji se prilikom osnivanja poslovnog subjekta ili izmjena podataka od značaja za pravni promet obavezno unose u registar, registarski sud zahtijevati podnošenje i odgovarajućeg pisanog ovlaštenja kojim se utvrđuje svojstvo lica ovlaštenog za zastupanje odnosno predstavljanje društva i ovjereni potpis tog lica, kao i akt o izmjenama općih podataka od značaja za pravni promet već osnovanog - registriranog društva kojim se utvrđuje osnivanje odnosno izmjena bitnih podataka sa ovjerenim potpisima ovlaštenih lica.Miki123 wrote:ček, ugovor između direktora i osnivača? na koji ugovor misliš? nije mi jasno što to treba biti u registru evidentirano? osnivački akt donosi sam osnivač. uopšte ga ne potpisuje direktor.ugovorom s osnivačem, osoba koja je određena za upravljanje društvom nije prihvatila fiksni iznos plaće. Svaka promjena tog ugovora trebala bi biti evidentirana i u sudskom Registru, jer je taj ugovor dio osnivačke dokumentacije, a propis nalaže evidentiranje i upis u registar svake promjene u osnivačkim aktima.
Pa vrlo često u firmama gdje je osnivač stranac, kao pretpostavljam u ovoj, prokurist je bez ograničenja, a direktor veoma limitiran.
Ako je prokurist upisan u Registra suda kao osoba ovlaštena za zastupanje u pravnom prometu, koja je onda funkcija direktora u tom društvu?
Gdje sam ja pisao da osnivački akt potpisuje direktor?
- Miki123
#8 Re: potrebno mišljenje o zakonu o radu
izuzev ako, ugovorom s osnivačem, osoba koja je određena za upravljanje društvom nije prihvatila fiksni iznos plaće. Svaka promjena tog ugovora trebala bi biti evidentirana i u sudskom Registru, jer je taj ugovor dio osnivačke dokumentacije, a propis nalaže evidentiranje i upis u registar svake promjene u osnivačkim aktima.
osoba koja upravlja društvom je direktor, misliš lice ovlašteno za zastupanje.
sad znači napisao si osoba koja upravlja društvom potpisuje ugovor sa osnivačem.
Dalje si napisao da promjena tog ugovora, dakle ugovora kojeg direktor (osoba određena za upravlje društvom) potpisuje sa osnivačem, treba biti evidentirana u sudskom registru, jer je taj ugovor dio osnivačke dokumentacije
imaš li nam primjerak tog ugovora između "osnivača i osobe koja upravlja društvom"? i dokaz da se taj ugovor dostavlja sudu uz prijavu za osnivanje/promjenu?
- Miki123
#9 Re: potrebno mišljenje o zakonu o radu
pa i jedan i drugi zastupaju društvo, samo je obim ovlaštenja direktoru limitiran. to obično rade jer je teško i dugotrajno izganjat radnu dozvolu za stranca, pa stavi domaćeg čovjeka za direktora ali sa limitiranim ograničenjima, a sebe stavi kao prokuristu bez ograničenja ovlaštenja.Ako je prokurist upisan u Registra suda kao osoba ovlaštena za zastupanje u pravnom prometu, koja je onda funkcija direktora u tom društvu?
-
convict
#10 Re: potrebno mišljenje o zakonu o radu
Ti nisi svjestan koju si odgovornost preuzeo pristankom da budeš "direktor". Krivično si odgovoran za sva dešavanja u firmi i eventualne propuste, neko drugi vuče sve konce, a za taj rizik nisi ni adekvatno nagrađen.
- poznanik
#11 Re: potrebno mišljenje o zakonu o radu
Ti izgleda boluješ od golemog kompleksa, ili nemaš pametnijeg posla nego da se ovdje natežeš oko prostih stvari.Miki123 wrote:osoba koja upravlja društvom je direktor, misliš lice ovlašteno za zastupanje.izuzev ako, ugovorom s osnivačem, osoba koja je određena za upravljanje društvom nije prihvatila fiksni iznos plaće. Svaka promjena tog ugovora trebala bi biti evidentirana i u sudskom Registru, jer je taj ugovor dio osnivačke dokumentacije, a propis nalaže evidentiranje i upis u registar svake promjene u osnivačkim aktima.
sad znači napisao si osoba koja upravlja društvom potpisuje ugovor sa osnivačem.
Dalje si napisao da promjena tog ugovora, dakle ugovora kojeg direktor (osoba određena za upravlje društvom) potpisuje sa osnivačem, treba biti evidentirana u sudskom registru, jer je taj ugovor dio osnivačke dokumentacije![]()
imaš li nam primjerak tog ugovora između "osnivača i osobe koja upravlja društvom"? i dokaz da se taj ugovor dostavlja sudu uz prijavu za osnivanje/promjenu?
Ako sam ja osnivač nekog društva, i u razgovoru s tobom predložim ti i ti prihvatiš funkciju i radno mjesto direktora, i uslove za tvoj rad, i ako ja opet zahtijevam zaključenje ugovora o tome svemu, nije li to dio osnivačkih akata - pisano ovlaštenje..., shodno čl. 22. st. 1. tč. 3. Zakona o registraciji poslovnih subjekata?
- Miki123
#12 Re: potrebno mišljenje o zakonu o radu
naravno da nije. bulaznis opet. a ja ti opet kazem daj dokaz! svasta. dosad sam uradio stotine registracija, koje su isle na gotovo sve regsudove u fbih i taj tvoj fantomski ugovor nikad nije bio prilog uz prijavu. ocito sve te sudije pojma nemaju.
- Ricken
#13 Re: potrebno mišljenje o zakonu o radu
1) Ti si vjerovatno kao direktor imao ugovor o radu, a ne menadžerski ugovor. Ugovor o radu se može potpisivati na određeno vrijeme, ali ne duže od 2 godine. Također ja neznam da se u sudski registar deponuje ugovor između osnivača i lica ovlaštenog za zastupanje, nego ime i prezime, položaj ovlaštenog predstavnika/zastupnika subjekta upisa, obim ovlaštenja ovlaštenog predstavnika/zastupnika subjekta upisa; odluku o imenovanju lica ovlaštenog za zastupanje u unutrašnjem i vanjskotrgovinskom prometu ako nije imenovano aktom o osnivanju,odluka o imenovanju lica ovlaštenog za zastupanje, ako nije imenovano aktom o osnivanju i ovjeren potpis lica ovlaštenog za zastupanje.
Ovjereni potpis lica ovlaštenog za zastupanje poslovnog subjekta koji se upisuje u registar predaje se na obrascu prijave za registraciju predviđenom za sud u štampanom obliku, ukoliko akt o osnivanju ne sadrži ovjereni potpis tog lica.
2) Trabao bi ti platiti odmor po plaći koja ti je bila utvrđena na datum korištenja odmora.
3) Prekovremeni rad:Zaposlenik može dobrovoljno, na zahtjev poslodavca, raditi pre-kovremeno, i to u trajanju od najviše 10 sati sedmično. Nije dozvoljen prekovremeni rad maloljetnih zaposlenika.
Trudnica, majka odnosno usvojilac sa djetetom do tri godine života i samohrani roditelj odnosno usvojilac sa djetetom do šest go-dina života, može raditi prekovremeno, ako da pismenu izjavu o do-brovoljnom pristanku na takav rad.
4) Direktor si do promjene podataka u sudskom registru, pravno.
Ovjereni potpis lica ovlaštenog za zastupanje poslovnog subjekta koji se upisuje u registar predaje se na obrascu prijave za registraciju predviđenom za sud u štampanom obliku, ukoliko akt o osnivanju ne sadrži ovjereni potpis tog lica.
2) Trabao bi ti platiti odmor po plaći koja ti je bila utvrđena na datum korištenja odmora.
3) Prekovremeni rad:Zaposlenik može dobrovoljno, na zahtjev poslodavca, raditi pre-kovremeno, i to u trajanju od najviše 10 sati sedmično. Nije dozvoljen prekovremeni rad maloljetnih zaposlenika.
Trudnica, majka odnosno usvojilac sa djetetom do tri godine života i samohrani roditelj odnosno usvojilac sa djetetom do šest go-dina života, može raditi prekovremeno, ako da pismenu izjavu o do-brovoljnom pristanku na takav rad.
- Miki123
#14 Re: potrebno mišljenje o zakonu o radu
Deponuje se u paralelnom pravnom sistemu koji postoji samo u poznanikovoj glavi.Također ja neznam da se u sudski registar deponuje ugovor između osnivača i lica ovlaštenog za zastupanje, nego ime i prezime, položaj ovlaštenog predstavnika/zastupnika subjekta upisa, obim ovlaštenja ovlaštenog predstavnika/zastupnika subjekta upisa; odluku o imenovanju lica ovlaštenog za zastupanje u unutrašnjem i vanjskotrgovinskom prometu ako nije imenovano aktom o osnivanju,odluka o imenovanju lica ovlaštenog za zastupanje, ako nije imenovano aktom o osnivanju i ovjeren potpis lica ovlaštenog za zastupanje.
- JThomas
#15 Re: potrebno mišljenje o zakonu o radu
naravno da se ne deponuje.
registar je javna knjiga u koju svako ima pravo uvida. i opušteno ode baja, napravi uvid i vidi kolika je plata mom direktoru i ponudi mu duplo više da mi ga otme. u korporativnom svijetu ljudske glave i milioni u raznim valutama padaju zbog takvih stvari.
registar je javna knjiga u koju svako ima pravo uvida. i opušteno ode baja, napravi uvid i vidi kolika je plata mom direktoru i ponudi mu duplo više da mi ga otme. u korporativnom svijetu ljudske glave i milioni u raznim valutama padaju zbog takvih stvari.
- Miki123
#16 Re: potrebno mišljenje o zakonu o radu
kad pomisliš da je tema o podružnicama vrhunac...JThomas wrote:naravno da se ne deponuje.
- kekokikic
#17 Re: potrebno mišljenje o zakonu o radu
Pa svašta rade u našoj državi...Ako sam ja još direktor, znači trebao čekati još par mjeseci da se to ozvaniči....A onda po tome ja moram imati isti statut, istu platu i isto radno vrijeme kao i prije....A jutros sam dobio novi ugovor, na 5 sati, platom od 500 KM i radnim mjestom prodavača...Da naleti inspekcija i ona bi se uhvatila za glavu...Sad ni sam ne znam jeli napravio legalan potez ili ne?Miki123 wrote:Do dana donošenja rješenja o registraciji bi trebalo jer samo lice koje je upisano u rješenje o registraciji, na onu drugu stranu, smije i može zastupati društvo.4. Do kada sam ja "direktor " tog društva, pošto je drugog momka već kod notara prijavio za promjenu. Dali je to već završeno ili sam još uvijek direktor dok ne bude došlo novo rješenje?
Međutim, ovi iz pio mio/poreska rade pogrešnu stvar. Vlasnik njima odnese opečačenu odluku kojom razrješava direktora i imenuje novog i oni na temelju toga prijavljuju novog direktora na PIO. S obzirom da notar košta + sudske takse koštaju, taj stari direktor se pomiče po rješenjima mjesecima. Da nisam vidio ne bih vjerovo.
LP
- kekokikic
#18 Re: potrebno mišljenje o zakonu o radu
Hvala lijepo na savjetima, dokaz o radnim satima je jedino šihtarica koju je on zahtjevao da se vodi. U svakom slučaju, vidim da će biti borbe.fetic wrote:Po mom misljenju:
Koliko ja znam direktor drustva nemoze uopste biti prijavljen na odredeno vrijeme,mozda se ja varam jer kod nas svasta moze......1. Jeli to ispravno i može li se praviti takav ugovor, pošto mi je zadnja 3 mjeseca pravio ugovore na određeno svakih mjesec dana...
Imas li ikakve dokaze o tome,sikna knjiga mozda,ili nesto samo da je na papiru..cisto sumnjam...objeso macku o rep...3. Prva tri mjeseca smo radili po 250 sati mjesečno, kasnije po 190, do danas imam preko 200 sati extra. Šta se dešava sa tim satima, može li se tražiti potraživanje toga jer smatram da sam oštećen i da nema namjeru da to plati.
Direktor si dok ne podnese prijavu za novo rjesenje,znaci samo prijavu ne i rjesenje koje treba da se ceka 15 dana...4. Do kada sam ja "direktor " tog društva, pošto je drugog momka već kod notara prijavio za promjenu. Dali je to već završeno ili sam još uvijek direktor dok ne bude došlo novo rješenje?
Sretno da ti bude!
I još jednom velika hvala
- kekokikic
#19 Re: potrebno mišljenje o zakonu o radu
Upravo sam danas kopirao i statut firme i rješenje firme pa ću sve "pretabiriti". Ugovor sa osnivačem nije napravljen, jedini je ugovor o radu na određeno vrijeme koji mislim da nije ispravan jer mislim da direktor društva ne smije biti na određeno vrijeme a kamoli da mu se svaki mjesec produžava ugovor na određeno.poznanik wrote:Visinu plaće za uposlenike privrednog društva, pa i za sebe, određuje najčešće njegov direktor, što je upisano i u Statut tog društva, izuzev ako, ugovorom s osnivačem, osoba koja je određena za upravljanje društvom nije prihvatila fiksni iznos plaće. Svaka promjena tog ugovora trebala bi biti evidentirana i u sudskom Registru, jer je taj ugovor dio osnivačke dokumentacije, a propis nalaže evidentiranje i upis u registar svake promjene u osnivačkim aktima. Postojanje prokuriste određuje se takođe kroz osnivački akt, i podaci o prokuristi i njegova ovlaštenja moraju biti upisana i u rješenje o registraciji. Provjeri Statut i provjeri rješenje o registraciji firme kojoj si direktor, pročitaj šta piše. Podsjeti se i svog ugovora s osnivačem, ako si ga zaključio. Topli obrok i naknada za prevoz nisu plaća.kekokikic wrote:Ako neko malo bolje zna " zakon o radu " molio bih da mi pomogne sa par savjeta.
Moja pitanja su :
Prokurist u tvojoj firmi nije glavni, ti si "glavni" sve dok sud ne upiše u Registar prijavljenu promjenu osobe ovlaštene za zastupanje. Direktor ne može raditi na određeno radno vrijeme, već isključivo na neodređeno.
Sve u svemu,ako sam ja još direktor, znači trebao bi prokurist čekati još par mjeseci da se to ozvaniči....A onda po tome ja moram imati isti statut, istu platu i isto radno vrijeme kao i prije....A jutros sam dobio novi ugovor, na 5 sati, platom od 500 KM i radnim mjestom prodavača...Da naleti inspekcija i ona bi se uhvatila za glavu...Sad ni sam ne znam jeli napravio legalan potez ili ne?
U svakom slučaju, velika hvala na objašnjenju.
LP
- kekokikic
#20 Re: potrebno mišljenje o zakonu o radu
Jeste, i u ovoj firmi je ista politika a ja sam je.... stranka, izgledaMiki123 wrote:ček, ugovor između direktora i osnivača? na koji ugovor misliš? nije mi jasno što to treba biti u registru evidentirano? osnivački akt donosi sam osnivač. uopšte ga ne potpisuje direktor.ugovorom s osnivačem, osoba koja je određena za upravljanje društvom nije prihvatila fiksni iznos plaće. Svaka promjena tog ugovora trebala bi biti evidentirana i u sudskom Registru, jer je taj ugovor dio osnivačke dokumentacije, a propis nalaže evidentiranje i upis u registar svake promjene u osnivačkim aktima.
Hvala miki na mišljenju i savjetima
Last edited by kekokikic on 02/03/2012 16:00, edited 1 time in total.
- kekokikic
#21 Re: potrebno mišljenje o zakonu o radu
Jeste ovo je tačno jer u rješenju piše " bez ograničenja ovlaštenja " a meni "bez ograničenja ovlaštenja do iznosa 1000 KM a preko uz pismenu saglasnost prokuriste "Miki123 wrote:pa i jedan i drugi zastupaju društvo, samo je obim ovlaštenja direktoru limitiran. to obično rade jer je teško i dugotrajno izganjat radnu dozvolu za stranca, pa stavi domaćeg čovjeka za direktora ali sa limitiranim ograničenjima, a sebe stavi kao prokuristu bez ograničenja ovlaštenja.Ako je prokurist upisan u Registra suda kao osoba ovlaštena za zastupanje u pravnom prometu, koja je onda funkcija direktora u tom društvu?
- kekokikic
#22 Re: potrebno mišljenje o zakonu o radu
Znam prijatelju, svjesno sam to prihvatio jer sam dobar čovjek, a to mi se može slomiti o glavu....convict wrote:Ti nisi svjestan koju si odgovornost preuzeo pristankom da budeš "direktor". Krivično si odgovoran za sva dešavanja u firmi i eventualne propuste, neko drugi vuče sve konce, a za taj rizik nisi ni adekvatno nagrađen.
- kekokikic
#23 Re: potrebno mišljenje o zakonu o radu
1. Jeste, ugovor je na određeno vrijeme ali kako doznajem, direktor društva mora imati status " na neodređeno ".Ricken wrote:1) Ti si vjerovatno kao direktor imao ugovor o radu, a ne menadžerski ugovor. Ugovor o radu se može potpisivati na određeno vrijeme, ali ne duže od 2 godine. Također ja neznam da se u sudski registar deponuje ugovor između osnivača i lica ovlaštenog za zastupanje, nego ime i prezime, položaj ovlaštenog predstavnika/zastupnika subjekta upisa, obim ovlaštenja ovlaštenog predstavnika/zastupnika subjekta upisa; odluku o imenovanju lica ovlaštenog za zastupanje u unutrašnjem i vanjskotrgovinskom prometu ako nije imenovano aktom o osnivanju,odluka o imenovanju lica ovlaštenog za zastupanje, ako nije imenovano aktom o osnivanju i ovjeren potpis lica ovlaštenog za zastupanje.
2. Tako i ja mislim i ne znam šta raditi, jutros me je sačekao novi ugovor, prodavač na određeno vrijeme, na 5 sati dnevno i platu 500 KM. Kao da se sve zaboravlja i kao da ništa nije ni bilo. A kažu da sam direktor dok ne dođe rješenje sa suda....
3. Ako sam dobrovoljno prihvatio da radim više, da se razvije firma, te se sve upisivalo u šihtaricu, nije valjda da se to sad ne pika...Mislim, jesam dobrovoljno radio po 10 - 12 sati dnevno, ali za razvoj firme a ne da to gazdi halalim...
4.To i ja mislim, a ja prodavač od 01.03.
Hvala lijepa za mišljenje i savjete.
LP
- Ricken
#24 Re: potrebno mišljenje o zakonu o radu
Citirao sam ti zakon o radu. Za prekovremeni rad imaš pravo na povečanu naknadu u skladu sa zakonom, ali ako ga možeš dokazati. U svakom slučaju sve možeš prijaviti kantonalnoj radnoj inspekciji ili pokrenuti spor ako misliš da si oštečen. Ne zaboravi da je ugovor o radu akt o zaposlenju i prihvatanju zapošljavanja koji si potpisao i dobrovoljno prihvatio odredbe. Ja neznam po kojoj odredbi direktor nemože biti na određeno vrijeme, ne kažem da sam upravu samo nevidim gdje je to propisano, zakon o radu kaže da se ugovor o radu na određeno vrijeme može potpisati u periodu od dvije godine, bitno je prije isteka ugovora obezbjediti novog direktora i upisati u sudski registar.
- JThomas
#25 Re: potrebno mišljenje o zakonu o radu
ja ne znam da igdje piše da direktor mora biti na neodređeno. ako neko zna neka me ispravi.