=====
UVOD
=====
Nisam nikad vozio terensko vozilo, tako da mi je to neistražena teritorija. A terensko vozilo mi treba za sljedeću upotrebu:
Pošto sam biciklista, u zadnjih par godina me je biciklo odvelo na raznorazne "zabačene" lokacije u široj okolini Sarajeva do kojih inače nikad ne bih došao, niti sam za većinu znao da postoje. Pošto se bavim i fotografijom i video dokumentarstvom, imam namjeru posjetiti mnoge te lokacije (a i mnoge ostale lokacije širom BiH, pogotovo istočna Bosna i istočna Hercegovina), te ih poslikati i posnimiti.
Pošto je biciklo samo kratkodometno prevozno sredstvo (a nema ni četvrtinu konjske snage
Do većine tih lokacija se može doći umjereno sposobnim polu-terenskim vozilom (kao što je npr. Fiat Panda 4x4), dakle uopšte mi ne treba nikakav Pintzgauer, vojni ZIL kamion ili nešta tog kalibra za pentranje po kamenčinama, kroz duboke glibove i preko rijeka i potoka.
Ukratko, potrebno mi je auto kojim bih prelazio samo 5000-7000 km godišnje, od čega bi 66% vožnje bila međugradska (asfalt) i terenska vožnja (makadam, zemljani putevi, šumski putevi, ali bez prevelikih kamenjara), a 33% standardna gradska vožnja.
Planiram dati otprilike do 5000 KM novca.
Treba mi prosto i jeftino terensko vozilo za koje se ne moram previše brinuti o krađi, a s druge strane da je dovoljno pouzdano da ne moram strahovati da mi se pokvari u sred neke vuko*e*ine.
Na osnovu toga, u uži izbor sam sveo tri vozila (predložite još neko ako imate ideju):
- Lada Niva
- Suzuki Samurai
- Fiat Panda 4x4 (stara)
1. LADA NIVA
Lada Niva je zaista nevjerovatno sposobno terensko vozilo, ali sam se informisao da su polovne, malo starije Nive znatno podložne kvarovima i da im se sitni dijelovi strogo redovno kvare (ne planiram provoditi više vremena s majstorom nego sa ženom - vrijeme je dragocjeno), da cucla oko 12l benzina kad malo ostari, te da nije nimalo udobna za asfaltnu vožnju. Po gudurama je zaista neprikosnovena, ali smatram da je to previše za mene, tj. da ne bih mogao iskoristiti sav njen terenski potencijal, a da bih znatno osjetio njene nedostatke na asfaltu.
2. SUZUKI SAMURAI
Suzuki Samurai mi se VRLO sviđa svojim izgledom i tehničkim osobinama. Međutim, koliko sam mogao vidjeti, većina Samuraja na našim prostorima su manje-više izdrndani i stari (uglavnom iz kasnih 80tih i ranih 90tih), a prodaju se po cijenama za koje bih u Njemačkoj mogao uzeti puno novijeg i boljeg španskog Samuraja (Santanino izdanje). Samo da nije svih ovih carinsko-poresko-atestnih dadžbina ....
Također, izgleda da je teško na našim prostorima naći dijelove, a i majstore koji ih znaju popravljati. Ili možda ne?
Još jedna bitna stvar u vezi Samuraja - saznao sam da mu je ovjes tvrd k'o kamen. Pošto se ja bavim video dokumentarstvom, to znači da pri vožnjama (i po asfaltu) montiram kameru na auto i snimam vožnju cestom. Ako je auto super tvrdo, i kamera će se tresti na svaku grbicu (a naše ceste su daleko od idealnih - provozajte se samo preko Trebevića i ne treba vam bolji lakmus-test).
Samuraje je po OEM licenci pravila i fabrika Santana u Španiji, i ti Samuraji su navodno mnogo udobniji i mekši od japanskih, jer su japanski pravljeni za azijske i afričke pustare, a španski su bili više prilagođeni evropskim krajolicima. Eh ti Santanini Samuraji (koji se zovu Suzuki Samurai kao i svaki drugi) su se pravili i do 2003. godine, i ima ih dosta po oglasima u Zapadnoj Evropi, ali ja nisam vidio niti jednog kod nas.
3. FIAT PANDA 4x4
Fiat-ova Panda (stara), izdanje 4x4, je izgleda jedino "obično" vozilo sa pogonom na sva četiri točka koje u ovom podneblju postoji. Digresija: znam da postoje i VW syncro i 4motion Golfovi, ali svaki Golf je GTI - guaranteed theft item. Osim toga, Golf je nizak, syncro se ne može isključiti pa uvijek više troši, tako da je to korisno jedino za uzać' uz gradske pikliče po snijegu, ni za šta drugo.
Stare Fiat-ove Pande su su relativno rasprostranjene i "mainstream" kako bi se to moderno reklo. Dakle, dostupnost dijelova i servisa ne bi trebao biti problem. Vozilo je izuzetno ružno većini svijeta pa ne bih imao skoro nikakve brige oko krađe. Njegove vozne sposobnosti nisu izuzetne ni za jednu upotrebu (recimo 4x4 pogon nema zaključavanje diferencijala, a kamoli redukciju), ali su sasvim dobro solidne za sve upotrebe (grad, magistrale, gudure). I povrh svega, vozilo je malo i (koliko sam čuo) troši oko 8l po gradu (ne znam da li su to cifre za 4x4 izdanje?).
======
REZIME
======
Zanimaju me mišljenja iskusnijih vozača i "šumadinaca" šta bi mi po njima najbolje odgovarao, na osnovu svega šta sam napisao (nadam se da sam dobro objasnio za kakve sve upotrebe mi auto treba). Npr., ima još zanimljivih vozila, kao što su Suzuki Vitara, Suzuki Jimny, Mitsubishi Pajero Mini, itd.
Dosta raje me ubjeđuje da mi 4x4 vozilo nije ni potrebno nego da sve to mogu "izgurati" i sa najobičnijim nekim VW Polom ili Pežoom 106, samo da stavim najkvalitetnije i najuže gume i dignem auto za 3-4 cm. Ja sam skeptičan po tom pitanju, da je to tako dobar "trik" ne bi onda niko vozao 4x4 vozila.
Dalje, zanimaju me vaša mišljenja o ovim vozilima koje sam opisao, te kakva je situacija vezanu za njihovu pouzdanost (generalno), cijene dijelova, te najviše dostupnost servisa i kvalitet majstora u tim servisima.
Pozdrav!