Potrebni papiri za otvaranje firme/agencije
Moderator: anex
-
musac
#1 Kako otvoriti firmu?
Pozdrav,
Gdje treba otici u Sarajevu da se otvori firma? Predpostavljam da je to Sud, naravno, ali koji? Koliko novca treba da bi se zavrsili svi papiri?
Inace, sta vi mislite koliko novca treba da bi se pokrenuo neki biznis (tipa prodavnica necega i slicno) ?
Gdje treba otici u Sarajevu da se otvori firma? Predpostavljam da je to Sud, naravno, ali koji? Koliko novca treba da bi se zavrsili svi papiri?
Inace, sta vi mislite koliko novca treba da bi se pokrenuo neki biznis (tipa prodavnica necega i slicno) ?
-
irconbih
#2 Re: Kako otvoriti firmu?
Opština gdje će firma biti, Općinski sud, a dalje vidi na posao.ba. A kad je lova u pitanju, najmanje 10.000 KM za početak, kad sve sabereš i tona živaca. Sretno!
-
F.G.R.
#3 Re: Kako otvoriti firmu?
Prvo, ne daj da notar sve zavrsi jer ce te oderati...
on ti samo mora uraditi akt o osnivanju a za ostalo se raspitaj u sudu, tamo kod zatvora a mogu ti ja dati proceduru ako je d.o.o.
on ti samo mora uraditi akt o osnivanju a za ostalo se raspitaj u sudu, tamo kod zatvora a mogu ti ja dati proceduru ako je d.o.o.
-
musac
#4 Re: Kako otvoriti firmu?
Da, d.o.o., valjda. Molim proceduru. Hvala!F.G.R. wrote:Prvo, ne daj da notar sve zavrsi jer ce te oderati...
-
musac
#5 Re: Kako otvoriti firmu?
Hvala! Mozes li molim te napisati za sta konkretno treba tih, recimo, 10.000KM?irconbih wrote:Opština gdje će firma biti, Općinski sud, a dalje vidi na posao.ba. A kad je lova u pitanju, najmanje 10.000 KM za početak, kad sve sabereš i tona živaca. Sretno!
-
F.G.R.
#6 Re: Kako otvoriti firmu?
Idi na http://www.Pokreniposao.Bamusac wrote:Da, d.o.o., valjda. Molim proceduru. Hvala!F.G.R. wrote:Prvo, ne daj da notar sve zavrsi jer ce te oderati...
tu imas sve informacije za otvaranje firmi..
-
Eshek
#7 Re: Kako otvoriti firmu?
Mislim da je realno očekivati troškove registracije u rasponu 4-5 hiljada tisuća KM.
A troškovi otvaranja radnje mogu biti 5-500 hiljada tisuća, ovisno od lokacije, uređenja, robe, zaposlenih...
A troškovi otvaranja radnje mogu biti 5-500 hiljada tisuća, ovisno od lokacije, uređenja, robe, zaposlenih...
-
beliver
#8 Potrebni papiri za otvaranje firme/agencije
Može li mi neko odgovoriti, ko je upućen, nedavno to radio ili jednostavno zna šta je sve potrebno za otvaranje firme ili agencije u Sarajevu. Od dozvola i čega sve ne, ali da djeluje kao firma. To me zanima.
Čitam temu "Stvoriti uspješan biznis u SA...." i kako ste skeptični, dođe mi da odustanem od nekih svojih zamisli.
Vjerovat ću da se može pošteno početi i da se ideja može razviti bez kojekakvih talova, kriminalnih radnji, pa vidjet ćemo gdje će me to dovesti..
Vidim ima raje koja također prave ideje, pokušavaju nešto stvoriti bez tradicionalnih pomagala koja funkcionišu u Sa i čitavoj BiH.
za takve. Doći će i naše vrijeme. 
PS : Moderatori ako mislite da je prikladnije da ovaj post ide u onu temu, slobodno prebacite. Mada bi i ova mogla poslužiti i za pitanja drugih..
Čitam temu "Stvoriti uspješan biznis u SA...." i kako ste skeptični, dođe mi da odustanem od nekih svojih zamisli.
Vidim ima raje koja također prave ideje, pokušavaju nešto stvoriti bez tradicionalnih pomagala koja funkcionišu u Sa i čitavoj BiH.
PS : Moderatori ako mislite da je prikladnije da ovaj post ide u onu temu, slobodno prebacite. Mada bi i ova mogla poslužiti i za pitanja drugih..
-
Algusto
#9 Re: Potrebni papiri za otvaranje firme/agencije
I ja bih volio to da znam. I kakve su dadzbine prema vladi osim PDV-a!
-
crazymmama
#10 Re: Potrebni papiri za otvaranje firme/agencije
Pogledajte ovu stranicu mislim da cete naci tražene informacije
http://www.fmrpo.gov.ba/UserFiles/File/Web-obrt(1).pdf
http://www.fmrpo.gov.ba/UserFiles/File/Web-obrt(1).pdf
-
funaki
#11 Kako otvoriti firmu?
Da li neko ima iskustva sa otvaranjem firme? Sta treba od papirologije, kome se obratiti, ko ce ''ocjeniti'' vasu sposobnost da mozete to da radite cime se zelite baviti, ...? Htio (samo htio:)) bih otvoriti firmu, ali kao sporedna djelatnost, ono ''usput'', a kasnije bi se vidjelo 
Svako Vase iskustvo i misljenje je dobro doslo
- BarbaDue
#12 Re: Potrebni papiri za otvaranje firme/agencije
Dvije spojene u jednu...
@funaki, kada otvaras novu temu pogledaj da nema slicna tema koja je vec otvorena...bar prvu stranicu!
@funaki, kada otvaras novu temu pogledaj da nema slicna tema koja je vec otvorena...bar prvu stranicu!
- iz dna duše
#13 Re: Potrebni papiri za otvaranje firme/agencije
http://www.eurofreecode.com/poslovanje/ ... html;wap2=
to ti je za doo,
a STR, SUR, SZR i sl. se ne registruje u sudu, nego se prvo ide u opštinu/odsjek za privredu, tamo dobijaš uputstva...
to ti je za doo,
a STR, SUR, SZR i sl. se ne registruje u sudu, nego se prvo ide u opštinu/odsjek za privredu, tamo dobijaš uputstva...
- ružmarin-a
#14 Re: Potrebni papiri za otvaranje firme/agencije
ovaj prvi link meni ne može otvoriti
a na postu od@idd može, s tim sto treba update-ovati informacije, jer se non-stop mijenja zakonodavstvo
Prvi papiri za otvaranje firme su:
1. Podaci o osnivačima ime, prezime, matični broj, adresa
2.Kopija L.K.
3.Osnivački ulog – min 2000 KM za d.o.o.
4. Izjave osnivača da nemaju registrovano preduzeće u BiH ili ako imaju potvrda o izmirenim obavezama
5.Porezna uprava- uvjerenje da osnivači nemaju poreskih obveza
6.Uvjerenje da se ne vodi prekršajni postupak protiv osnivača
7. Izjava direktora o prihvatanju dužnosti direktora
8. Taksa od 405 KM za prijavu upisa u sudski registar
9. Notar- odluka o osnivanju
nastavak za onaj link od @idd
pa tako na primjer za dobijanje Tehničke saglasnosti od inspekcije ima spisak papira (uzme se kod njih zahtjev koji treba ovjeriti i ispuniti sa taksativno navedenim potrebnim dokumentima, a tamo piše samo sudsko Rješenje.
Osim njega treba, između ostalog: Kopija Sudskog rješenja, Namjenska saglasnost (izdaje ga Općina, odjel za privredu), Ugovor o zakupu i ZK izvadak poslovnog prostora ili dokaz o posjedovanju poslovnog prostora, ako je pp u vlasništvu firme, Kopija ID broja (statistika)-mislim da i ovo traže.
a na postu od@idd može, s tim sto treba update-ovati informacije, jer se non-stop mijenja zakonodavstvo
Prvi papiri za otvaranje firme su:
1. Podaci o osnivačima ime, prezime, matični broj, adresa
2.Kopija L.K.
3.Osnivački ulog – min 2000 KM za d.o.o.
4. Izjave osnivača da nemaju registrovano preduzeće u BiH ili ako imaju potvrda o izmirenim obavezama
5.Porezna uprava- uvjerenje da osnivači nemaju poreskih obveza
6.Uvjerenje da se ne vodi prekršajni postupak protiv osnivača
7. Izjava direktora o prihvatanju dužnosti direktora
8. Taksa od 405 KM za prijavu upisa u sudski registar
9. Notar- odluka o osnivanju
nastavak za onaj link od @idd
pa tako na primjer za dobijanje Tehničke saglasnosti od inspekcije ima spisak papira (uzme se kod njih zahtjev koji treba ovjeriti i ispuniti sa taksativno navedenim potrebnim dokumentima, a tamo piše samo sudsko Rješenje.
Osim njega treba, između ostalog: Kopija Sudskog rješenja, Namjenska saglasnost (izdaje ga Općina, odjel za privredu), Ugovor o zakupu i ZK izvadak poslovnog prostora ili dokaz o posjedovanju poslovnog prostora, ako je pp u vlasništvu firme, Kopija ID broja (statistika)-mislim da i ovo traže.
- ružmarin-a
#15 Re: Potrebni papiri za otvaranje firme/agencije
za Namjensku saglasnost u Općini:
1. zahtjev, popuniti i opečatiti (oni ga daju)
2. Ugovor o zakupu ovjeren u poreskoj
3. Dokaz o vlasništvu posl.prostora (odnosno ZK izvadak, ako nije pp u vlasništvu)
4. Ovjereno rješenje o registraciji preduzeća
5. Taksa 10 KM (u AFIP-u)
napomena: postoje razlike od općine do općine u potrebnoj papirologiji u Kantonu Sarajevo, stoga provjeriti prije pri činu uzimanja zahtjeva
1. zahtjev, popuniti i opečatiti (oni ga daju)
2. Ugovor o zakupu ovjeren u poreskoj
3. Dokaz o vlasništvu posl.prostora (odnosno ZK izvadak, ako nije pp u vlasništvu)
4. Ovjereno rješenje o registraciji preduzeća
5. Taksa 10 KM (u AFIP-u)
napomena: postoje razlike od općine do općine u potrebnoj papirologiji u Kantonu Sarajevo, stoga provjeriti prije pri činu uzimanja zahtjeva
- upravnik
#16 Re: Potrebni papiri za otvaranje firme/agencije
ima li iko da je nedavno otvarao firmu?
zanima me koliko te notar odere za obradu osnivačkog akta?
zanima me koliko te notar odere za obradu osnivačkog akta?
-
natuzzi
#17 Re: Potrebni papiri za otvaranje firme/agencije
Dragi moji,
posjedujem Agenciju za racunovodstvo i ja cu vam rado pomoci da rjesavate te probleme.
Ujedno se mozemo dogovoriti i za vodjenje knjigovodsvenih usluga, jer vam i to treba.
poz
posjedujem Agenciju za racunovodstvo i ja cu vam rado pomoci da rjesavate te probleme.
Ujedno se mozemo dogovoriti i za vodjenje knjigovodsvenih usluga, jer vam i to treba.
poz
-
*mima*
#18 Re: Potrebni papiri za otvaranje firme/agencije
Kako se zove tvoja knjigovodstvena firma?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#19 Re: Kako otvoriti firmu?
Ja imam sporednu/dopunsku djelatnost, turistički vodič Sarajevo [email protected] .funaki wrote:Da li neko ima iskustva sa otvaranjem firme? Sta treba od papirologije, kome se obratiti, ko ce ''ocjeniti'' vasu sposobnost da mozete to da radite cime se zelite baviti, ...? Htio (samo htio:)) bih otvoriti firmu, ali kao sporedna djelatnost, ono ''usput'', a kasnije bi se vidjelo
''Strpali'' su me u obrtnike (Valjda Zakon o obrtničkoj djelatnosti-ako tako nešto postoji), pa onda, pošto meni nije potreban poslovni prostor (Kućna adresa), sve informacije sam dobio u opštini stanovanja, kod pomoćnice načelnika za privredu. Tu me je još kačio Zakon o ug.-turističkoj djelatnosti-dio koji govori o turističkim vodičima.
Porez paušalno oko 70KM mjesečno plus godišnja taksa na isticanje firme oko 100KM, ali u mojoj opštini, prva godina poslovanja ide bez te takse.
Penziju mi nisu dirali, samo sam bio u obavezi popuniti neki formular, pa oni proslijede Zavodu za zapošljavanje radi statistike.
Dakle, skoro sve informacije u opštini, s tim da bilježiš imena zakona i brojeva sl. listova, pa kasnije sam sve protabiri jer se zna desiti da ponešto prešute, a tebi odgovara,...Mene bili svrstali kao sezonca, za poredjenje im bio onaj jedan što je prijavio sezonsko popravljanje skija.
- upravnik
#20 Re: Potrebni papiri za otvaranje firme/agencije
prvi post pa reklamanatuzzi wrote:Dragi moji,
poz
cccc, baš prizivaš ban
- iz dna duše
#21 Re: Potrebni papiri za otvaranje firme/agencije
Ljudi moji, to je tako jednostavno odraditi i zaista nije potrebna neka agencija ili slično..upravnik wrote:prvi post pa reklamanatuzzi wrote:Dragi moji,
poz![]()
cccc, baš prizivaš ban

- upravnik
#22 Re: Potrebni papiri za otvaranje firme/agencije
koji sve troškovi nastaju paušalno nakon registracije firme?
1. koliko znam, i statut firme mora biti notarski ovjeren. zna li neko cijenu za ovo?
2. mora se platiti taksa na istaknutu firmu. cijena?
3. troškovi radnika - tu je stvar jasna
4. troškovi knjigovođe - šta je tu za očekivati?
5.--- nastavite niz
1. koliko znam, i statut firme mora biti notarski ovjeren. zna li neko cijenu za ovo?
5.--- nastavite niz
- ružmarin-a
#23 Re: Potrebni papiri za otvaranje firme/agencije
1. notar naplati lijepo svoje usluge, sigurno preko 500 KMupravnik wrote:koji sve troškovi nastaju paušalno nakon registracije firme?
5.--- nastavite niz
2. visina takse na istaknutu firmu zavisi od šifre djelatnosti, pa može biti i preko 1000 KM. ali zato uzmeš neku djelatnost, koja se manje plaća, mora imati neki spisak, cjenovnik pojedinačno i taksativno naveden u Općini gdje se djeluje
* bitno je uplatiti ovu taksu 15 dana nakon upisa u sudski registar, u protivnom, plaćaš uvećenje 50%!
3. koliko ćeš radnika imati?
4. Kreće se od 250 KM pa gore, zavisi koliko se ko zacijeni od računovodstvenih agencija
5. Ima i sijaset taksi (405 KM za neke upise u Službeni glasnik i ostalo)- kantonalna sudska taksa
-
natuzzi
#24 Re: Potrebni papiri za otvaranje firme/agencije
duboko se izvinjavam upravniku "prvi post pa reklama".
nije mi to bio cilj??????
necu odgovoriti na pitanje kako mi se zove agencija, dok to neodobri upravnik.
poz
nije mi to bio cilj??????
necu odgovoriti na pitanje kako mi se zove agencija, dok to neodobri upravnik.
poz
- upravnik
#25 Re: Potrebni papiri za otvaranje firme/agencije
žao mi jenatuzzi wrote:necu odgovoriti na pitanje kako mi se zove agencija, dok to neodobri upravnik
nije odobreno