Potrebna stipendija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Locked
merimaya

#1 Potrebna stipendija

Post by merimaya »

Pišem u ime svog mlađeg brata, dečko je 1993.godište završio je prvu godinu Ekonomskog fakulteta u Tuzli i živi sa majkom (otac umro prije 10 godina). Majka plaća dom od minimalne penzije i ostalo što ostane je čisto za preživiti. Ukoliko ima neki zainteresirani privatnik za stipendiranje malog (ima jak i prosjek što se može sve priložiti ukolilo je potrebno) iznos je nebitan obzirom da ni u njegovoj Općini nisu stipendije opće dijeljene.

Hvala unaprijed.
merimaya

#2 Re: Potrebna stipendija

Post by merimaya »

Pedesetšest pregleda po 10KM znamo koliko je dečko može platiti dom šest mjeseci i to mu je faktički cijela školska godina, dajte ljudi jedan mjesec njemu sljedeći predložite vi nekoga kome da uplatimo i ja ću sudjelovati, nama ( 10 km mjesečno) ništa a njima smještaj i hrana za godinu dana. U svakom slučaju hvala na pregledima.
merimaya

#3 Re: Potrebna stipendija

Post by merimaya »

Obzirom da niko ništa ne komentariše, evo još jedan prijedlog pa molila bih vas da se izjasnite da li ste za ako niste da brišem temu. Predlažem jednom mjesečno zajedničku kafu na kojoj ćemo donirati po 2, 5, 10 KM ne više za neko dijete koje je dobar student ili učenik ali je u stanju socijalne potrebe. Molila bih da se izjasnite da li se slažete ako ne molila bih ako neko zna da briše temu.
Hvala.
bull21

#4 Re: Potrebna stipendija

Post by bull21 »

Ne.

http://www.stipendije.ba/

Pa nek' se ganja.
Kosato

#5 Re: Potrebna stipendija

Post by Kosato »

hm, kome danas nije potrebna stipendija? vidis da je u modi ici na fakultet pa brate vishe ima na birou haman sa fakultetom nego sa srednjom skolom...sto on ne bi dok studira radio ko konobar ili neki drugi posao ko i svi koji tako zele i sami sebi placaju domove i hranu -.--

ja nemam nish protiv mogu ja dati cenera nije problem ali pored njega ja mogu dati jos 10 000 kome je potrebno...
registrovana onako

#6 Re: Potrebna stipendija

Post by registrovana onako »

Kosato wrote:hm, kome danas nije potrebna stipendija? vidis da je u modi ici na fakultet pa brate vishe ima na birou haman sa fakultetom nego sa srednjom skolom...sto on ne bi dok studira radio ko konobar ili neki drugi posao ko i svi koji tako zele i sami sebi placaju domove i hranu -.--

ja nemam nish protiv mogu ja dati cenera nije problem ali pored njega ja mogu dati jos 10 000 kome je potrebno...
i na kraju neces nikome dati :D
topcam
Vozim: uzbrdo

#7 Re: Potrebna stipendija

Post by topcam »

Polako ljudi jos "rade", ne trci, ako moderacija primjeti nejasnoce, svakako ce temu napraviti
nevidljivom. Pohvalno je to sto preuzimas incijativu i brines se o svome bratu.
Dosta lakse je pokrenuti neku akciju koja nas ne dotice licno.

Da se primjetiti da raznorazne humanitarne organizacije nicu ko gljive poslije kise, jos samo nisam
vidio neku sa nazivom, "Zastitimo komarce poslije poplave", a kako su krenuli i to cemo
docekati. (Ovo nema veze sa tvojom temom, samo konstatujem).

Vjerovatno svako drugi na ovom forumu ima slican slucaj u familiji. Ideja ti nije losa, ali
treba ti veliki broj ljudi koji su spremi mjesecno odvajati odredenu svotu. Samo za tvog brata
je potrebno 10 koji ce darivati po 10 km mjesecno, za sljedeceg ucenika/studenta opet 10 itd..
Bolje bi skrasena bila na forumu neke jace drzave.

Moj ti je prijedlog da tvoj brat potrazi zainteresovanog privatnika/firmu (bolja opcija) koji/a
ce mu omoguciti da zaradi tih 100 KM mjesecno (+nesto dzeparca), ili da neko ko poznaje bolju
opciju tebi javi.
Sumnjam da ce ti se javiti neki privatnik, slabo takvi po forumu vise. Nece vam biti lako,
ali sta covjek zna, mozda ti brat bude sretnik i uspije u samofinanciranju svog studiranja.
Sto mu sigurno nece skoditi, naprotiv.

Pozeljno bi bilo da se drzava pozabavi ovim problemom, dugorocni studentski krediti,
dostupni svakom studentu koji ispunjava unaprijed zakonski donesene kriterije
(drzavna "polu stipendija" sa jasnim zakonskim odredbama drzave) je odgovor,
to druge drzave praktikuju, gdje studenti nakon studija imaju par godina da vrate kredit i to
samo 50% bez kamata i nemaju nikakvih dugova. (sto vecini nije problem, jer radi na raspustu,
drugi mentalitet, poslodavci to cijene i podrzavaju, a i drzava iste (poslodavce) tako da taj novac
studenti vec imaju usteden pri kraju studiranja. Samo iznimke vracaju kompletnu sumu, to su oni
"orilo, gorilo.. svejedno".

Ovo nije daleko od moguceg, eto imamo jednu novu perspektivnu stranku, koja bi mogla
demokratski i frontalno stati na pravu stranu i ovaj slogan koristiti (Besplatno sa mogucim optimiranjem). "Stipendija za svakog studenta, a vozni park cemo obnoviti, ha´ automobili vlade steknu
pravo da se zovu oldtajmeri".

Ti tu ne mozes nista ili puno uciniti, tvoj brat i drugi studenti trebaju da se dignu i traze rjesenje.
Kosato

#8 Re: Potrebna stipendija

Post by Kosato »

registrovana onako wrote:
Kosato wrote:hm, kome danas nije potrebna stipendija? vidis da je u modi ici na fakultet pa brate vishe ima na birou haman sa fakultetom nego sa srednjom skolom...sto on ne bi dok studira radio ko konobar ili neki drugi posao ko i svi koji tako zele i sami sebi placaju domove i hranu -.--

i na kraju neces nikome dati :D

i tako nekako :) ebg pa ima puno takvih slucajeva ja bih volio da nema ... ali gdje zivimo dobro da imamo i struje....

bolje nemoj ici na fax ako ces se muciti s financijama...bolje radit i skupljat pare i ostvarit sebi neke uslove za zivot bolje tako nego poslije faxa reci imal koji privatnik da bi me zaposlio i itd..
Individualism18

#9 Re: Potrebna stipendija

Post by Individualism18 »

Pa dobro, općina ne dijeli stipendije, ali postoje organizacije i nacionalna udruženja koja ih dijele.
Ikre, Fond Bošnjaci (dvije vrste stipendija), BBI Banka, Fondacija Bosana, Udruženje Spajalica, HKD "Napredak", SPKD "Prosvjeta", Fond Gazi Husrev-beg su samo neke od njih koje redovno raspisuju konkurse za stipendiranje studenata i učenika iz cijele BiH. Ja znam da bi bilo bolje da ga neki privatnik finansira, ali teško da će se to desiti jer ekonomista ima jako mnogo i ne vjerujem da će ijedan poslodavac stipendirati ekonomistu, da je u pitanju neko deficitarno zanimanje, onda bi možda i mogao računati na to, a ovako - teško.
merimaya

#10 Re: Potrebna stipendija

Post by merimaya »

Nisam mislila svaki mjesec po 10 KM mom bratu nego jednu akciju mjesečno za svako drugo dijete jer bi se i tada moglo pomoći djeci u onom što im je najpotrebnije u tom momentu (čak sam htjela registrirati udruženje građana za pomoć nadarenoj djeci ali ljudi ne razumiju kako je danas teško dobiti stipendiju kao i sve ostalo bez štele ništa), ali hvala na komentarima ako može pomoć kako zaključati temu ili izbrisati. Moj brat je skromno dijete pa će on to pregurati nekako ali ima još dosta takve djece mada kako kažu svako dijete ima svoju nafaku pa sve će to proći.
Hvala još jednom i molim da se briše ili zaključa tema.
Locked