Potrebna informacija-posao
-
(r)evolucionarka
#1 Potrebna informacija-posao
Drage forumasice i forumasi...
Nadam se da cete moci pomoci.
Radi se o meni bliskoj osobi (bliska prijateljica) koja se trenutno nalazi u nezavidnoj situaciji
Naime, zavrsila je medicinu ali je trenutno bez posla, odnosno radi kao volonter u jednoj zdravstvenoj ustanovi. Posto od neceg mora zivjeti, zainteresirana je za bilo kakav posao po mogucnosti u popodnevnim satima (prije podne je u bolnici) ili neki posao koji bi mogla obavljati kuci ( prevođenje i sl).
Ukoliko imate neku ideju, prijedlog ili konkretan savjet gdje da se javi, molim vas napisite...
Pretpostavljam da ce biti "duhovitih " savjeta, molila bih vas da iste zadrzite za sebe ...
Radi se o meni bliskoj osobi (bliska prijateljica) koja se trenutno nalazi u nezavidnoj situaciji
Naime, zavrsila je medicinu ali je trenutno bez posla, odnosno radi kao volonter u jednoj zdravstvenoj ustanovi. Posto od neceg mora zivjeti, zainteresirana je za bilo kakav posao po mogucnosti u popodnevnim satima (prije podne je u bolnici) ili neki posao koji bi mogla obavljati kuci ( prevođenje i sl).
Ukoliko imate neku ideju, prijedlog ili konkretan savjet gdje da se javi, molim vas napisite...
Pretpostavljam da ce biti "duhovitih " savjeta, molila bih vas da iste zadrzite za sebe ...
-
King_of_jungle20
#2 Re: Potrebna informacija-posao
(r)evolucionarka wrote:Drage forumasice i forumasi...
Last edited by King_of_jungle20 on 21/01/2011 16:36, edited 1 time in total.
-
King_of_jungle20
#3 Re: Potrebna informacija-posao
willson wrote:Jebem ti drzavu u kojoj zavrsis Medicinu i nemozes naci posao![]()
Last edited by King_of_jungle20 on 21/01/2011 16:49, edited 1 time in total.
-
(r)evolucionarka
#4 Re: Potrebna informacija-posao
Kao sto rece, svi smo anonimni ovdje pa nisam imala razloga da ne napisem da se zaista radi o meni. Stvarno ne razumijem sto bih trebala sakriti da sam ja u pitanju, jel sramota traziti posao ?Ali u pitanju je prijateljica, koja je zbog stanja u kom se nalazi uzasno ljuta i razocarana u sve...Kao prvo, ko god pokrene temu i trazi savjet od forumasa predstavljajuci situaciju iz perspektive treceg lica, tj. moj prijatelj/ica ima problem i trazi rjesenje.., treba da zna da imamo nesto sto se zove "mozak", i da nismo djeca pa da ne znamo te fore koje su davno prokuzene.. Niko te ovdje ne zna, krijes se iza nekog nicka, i ne vidim nikakvu prepreku da kazes kakvu situaciju imas... Stoga, ubuduce da znas, predstavi sebe i svoj problem, pa ti onda mozemo pomoci...
MOJNE MI TIH PRIJATELJICA I PRIJATELJA....![]()
Pokusala je u oglasima naci nesto, ali bezuspijesno, ja sam gledala ponude poslova na posao.ba i nema gotovo nista gdje bi mogla aplicirati
U svakom sluciju hvala za savjete
A o odlasku odavde nazalost joj se ne moze ni progovoriti, jer ima samo majku s kojom zivi i koju ne zeli ostaviti..
- Felidae
#5 Re: Potrebna informacija-posao
nije jedina koja je razocarana,ovdje na forumu je na hiljade nas razocaranih u zivot i ovu drzavu.
obzirom da vec volontira u ustanovi to je vec jedan veliki plus....
svake godine federalni zavod i kantonalni zavod za zaposljavanje imaju po 2 javna poziva kojim pomazu pri zaposljavanju...znaci treba visiti na tim stranicam. trenutno radim u jednom udruzenju takodjer zaposlena preko federalnog zavoda...plata je nigdje veze...ali bar ne volontiram. trenutno je u toku javni poziv za poslodavce,mada traje vec vise od mjesec dana(traje dok se ne podjele sredstva)...nek ide na fzzz.ba...tu moze naci detalje.
neka razgovara sa direktorom te ustanove gdje volontira...fino je zaposli preko tog javnog poziva...ne daje dinara iz svog dzepa...znaci ima dzaba radnika,zavod sve placa..njegovo je samo da aplicira na taj javni poziv i skupi sve papire. ja sam taj dio posla obavljala bas u udruzenju u kojem radim, u ponedeljak predajem papire i cekam odobrenje od zavoda da zaposlimo nekoga.
posto se radi o zdravstvu, sumnjam da ce im aplikaciju odbiti.
svake godine federalni zavod i kantonalni zavod za zaposljavanje imaju po 2 javna poziva kojim pomazu pri zaposljavanju...znaci treba visiti na tim stranicam. trenutno radim u jednom udruzenju takodjer zaposlena preko federalnog zavoda...plata je nigdje veze...ali bar ne volontiram. trenutno je u toku javni poziv za poslodavce,mada traje vec vise od mjesec dana(traje dok se ne podjele sredstva)...nek ide na fzzz.ba...tu moze naci detalje.
neka razgovara sa direktorom te ustanove gdje volontira...fino je zaposli preko tog javnog poziva...ne daje dinara iz svog dzepa...znaci ima dzaba radnika,zavod sve placa..njegovo je samo da aplicira na taj javni poziv i skupi sve papire. ja sam taj dio posla obavljala bas u udruzenju u kojem radim, u ponedeljak predajem papire i cekam odobrenje od zavoda da zaposlimo nekoga.
-
zilla_
#6 Re: Potrebna informacija-posao
Ako je završila fakultet nek se prijavi na konkurs koji je raspisao LEK dd ljubljana... Otimaju se za doktore... ako je imalo ozbiljna biće primljena ko šale... Rad je na terenu, kao stručni saradnik... dobiješ auto i ideš po bolnicama obilaziš doktore... uglavnom posao je fino plaćen, nije lagan ali svi koji su ga radili a završili su medicinu vrlo brzo su preko ovog našli svoj posao... znači moj savjet je nek se prijavi da radi kao komercijalista u neku od farmaceutskih kuća i nakon kratkog vremena zapaziće je neko i dobiće svoj posao... LEK je raspisao konkurs a i KRKA čuni mi se...
Ako ne može da radi 8 sati zbog tog volontiranja onda se isplati napustiti to... neće tebe niko primitti da radiš kako se tebi ćejfne.... svi hoće radnika koji će im bit na raspolaganju cijelo radno vrijeme...
Ako ne može da radi 8 sati zbog tog volontiranja onda se isplati napustiti to... neće tebe niko primitti da radiš kako se tebi ćejfne.... svi hoće radnika koji će im bit na raspolaganju cijelo radno vrijeme...
-
zilla_
#7 Re: Potrebna informacija-posao
može druže i to veoma lahko ali neće ljudi da rade... završi medicinu i odma bi da bude doktor, odma bi specijalizaciju... nema toga danas... moraš se pomučiti koju godinu pa tek onda da ti se posreći da te neko zapazi pa ti odluči pomoći... gore pomenuti poslovi su odlični za to a doktori i farmaceuti najlakše dolaze do njih...willson wrote:Jebem ti drzavu u kojoj zavrsis Medicinu i nemozes naci posao![]()
-
pemanapemani
#8 Re: Potrebna informacija-posao
Ma jašta, neće ljudi da rade. Ne trude se, svi bi odmah platu od 1500 KM. Jebote, zajebavaš se 5,6,7 godina i završiš medicinu, elektrotehniku, mašinstvo i nemaš posla u struci. Počneš raditi kao konobar i nadaš se da će ti se posrećiti. Prolaze dani i godine, završavaju nove generacije, zapošljavaju se mlađi od tebe koje je neko pogurao, a ti i dalje radiš kod privatnika za 400KM i nadaš se. Nakon nekoliko godina, već si nagurao 30 i kusur ljeta u stražnjicu, tek tad si na konju, jer svi traže doktore i inžinjere od četiri banke bez dana iskustva u struci.zilla_ wrote:može druže i to veoma lahko ali neće ljudi da rade... završi medicinu i odma bi da bude doktor, odma bi specijalizaciju... nema toga danas... moraš se pomučiti koju godinu pa tek onda da ti se posreći da te neko zapazi pa ti odluči pomoći... gore pomenuti poslovi su odlični za to a doktori i farmaceuti najlakše dolaze do njih...willson wrote:Jebem ti drzavu u kojoj zavrsis Medicinu i nemozes naci posao![]()
Možda si trebao volontirati nekoliko godina, pa bi imao mogućnost da staviš poslodavcu pred nos silne certifikate, od kojih će spomenuti doživjeti višestruke orgazme, ali ti neće pomoći jer nije u njegovoj nadležnosti.
Onda ti dođe da se opašeš eksplozivom i pošalješ sve na početnu tačku, ali se vratiš na radno mjesto i čekaš zasluženih 400KM, od kojih četvrtinu isti dan skršiš u kafani jer si jednostavno sretan.
- semmy
#9 Re: Potrebna informacija-posao
gdje ti zivis pa tako lako poslije faxa i volontiranja ljudi dobiju posao svojoj struci, ogotovo medicinarizilla_ wrote:može druže i to veoma lahko ali neće ljudi da rade... završi medicinu i odma bi da bude doktor, odma bi specijalizaciju... nema toga danas... moraš se pomučiti koju godinu pa tek onda da ti se posreći da te neko zapazi pa ti odluči pomoći... gore pomenuti poslovi su odlični za to a doktori i farmaceuti najlakše dolaze do njih...willson wrote:Jebem ti drzavu u kojoj zavrsis Medicinu i nemozes naci posao![]()
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#10 Re: Potrebna informacija-posao
Svi bi da rade u Sarajevu, po mogućnosti na Klinici. Posla ima po cijeloj Bosni po Domovima zdravlja, gdje se najlakše stiče iskustvo i rutina. Vjerujte čovjeku iz prve ruke.zilla_ wrote:može druže i to veoma lahko ali neće ljudi da rade... završi medicinu i odma bi da bude doktor, odma bi specijalizaciju... nema toga danas... moraš se pomučiti koju godinu pa tek onda da ti se posreći da te neko zapazi pa ti odluči pomoći... gore pomenuti poslovi su odlični za to a doktori i farmaceuti najlakše dolaze do njih...willson wrote:Jebem ti drzavu u kojoj zavrsis Medicinu i nemozes naci posao![]()
- astala_vistala
#11 Re: Potrebna informacija-posao
Zavisi sta si zavrsila,to jest tvoja drugarica
uglavnom ako hoces da se zaposlis dizi nekav kredit jer kod nas 90% medicinskog osoblja je kupilo posao,od cuvara,cistacice,pa do prof.Dr,to je samo realnost kod nas.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#12 Re: Potrebna informacija-posao
Osim toga, doktor ne može raditi kao "volonter". Postoji samo obavezni staž od godinu dana, koji se plati nešto malo, a tek iza toga se ganja posao. To je redovna procedura i to se mora proći, tako da pretpostavljam da tvojoj drugarici treba samo honorarni posao, a to nije baš nezavidna situacija.
-
MajcinaDusica
#13 Re: Potrebna informacija-posao
Neka se pokuša javiti ovdje http://www.invictus.ba/index.html
Ne znam traže li koga, ali mislim da će jedva dočekati nekog sa završenom medicinom. Plus, dosta tih poslova je naveče.
Ne znam traže li koga, ali mislim da će jedva dočekati nekog sa završenom medicinom. Plus, dosta tih poslova je naveče.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#14 Re: Potrebna informacija-posao
Dok se radilo za strance i bilo love, plaćao sam medicinsku sestru iz Entiteta da dolazi i čuva mi mjaku. Dnevnica 20 KM, subota, nedjelja i praznici kada ja ne radim, slobodno. To je bilo u periodu 1998-2003. što nije bilo malo u to doba.MajcinaDusica wrote:Neka se pokuša javiti ovdje http://www.invictus.ba/index.html
Jedva sam bio našao takvu osobu voljnu da ''pripazi na majku'' dok sam na poslu.
-
AF81
#15 Re: Potrebna informacija-posao
Felidae wrote:nije jedina koja je razocarana,ovdje na forumu je na hiljade nas razocaranih u zivot i ovu drzavu.
Samo da te obavijestim, da je taj poziv zavrsio prije nekih desetak dana..tamo je pisalo do utrosenih sredstava, al to je ustvari mjesec dana od dana objavljivanja..znam to,jer sam ja isla u zavod da se raspitam kako i sta za predavanje..
-
MajcinaDusica
#16 Re: Potrebna informacija-posao
Ma ljudi generalno Hoće da imaju posao, ali da ne rade (Kolumbo!). Ali evo ova kaže da hoće, pa hajde da joj vjerujemo.PipiDugaDevetka wrote:Dok se radilo za strance i bilo love, plaćao sam medicinsku sestru iz Entiteta da dolazi i čuva mi mjaku. Dnevnica 20 KM, subota, nedjelja i praznici kada ja ne radim, slobodno. To je bilo u periodu 1998-2003. što nije bilo malo u to doba.MajcinaDusica wrote:Neka se pokuša javiti ovdje http://www.invictus.ba/index.html
Jedva sam bio našao takvu osobu voljnu da ''pripazi na majku'' dok sam na poslu.
-
Pera Trta
#17 Re: Potrebna informacija-posao
Pročitajte zadnji moj post. Ako doktor "volontira" to u našoj zemlji znači samo da odrađuje obavezni staž od jedne godine (uslov za polaganje državnog ispita). Znači, nije da nema posla za prijateljicu, već ga ni ne može imati dok ovo ne odradi i državni ne položi. Taj staž se plaća različito u raznim ustanovama, a najčešće je to nešto sitno, iz para koje daje Biro ili neki drugi fondovi, kako je gdje regulisano. Drugarica hoće (i može dobiti) samo neki honorarni dodatni posao, tako da nema potrebe da odmah dižete dramu, kako eto nema ni za doktore posla. Imaće ga kad odradi staž i položi državni, pod uslovom da ne htjedne biti "naučnik" već praktičar, i ne bude imala kompleks od rada u maloj sredini, jer se tu lakše dobije posao, više se radi, radi se pravi posao a ne puko kucanje anamneza i nalaza koje ti diktiraju specijalisti. Samim tim bolje se izgradiš u pravog ljekara, a specijalizacija dođe u svoje vrijeme, to nikome nije pobjeglo.
Svaki se posao, pa i doktorski, počinje "odozdo", pečenjem zanata. Prednost medicine je ta što tu zaista radiš svoj posao, osim u velikim bolničkim centrima, gdje kao mlad ljekar si puki pisar. Paradoksalno, ali istinito.
Eto, to je moj savjet mladoj kolegici.
Svaki se posao, pa i doktorski, počinje "odozdo", pečenjem zanata. Prednost medicine je ta što tu zaista radiš svoj posao, osim u velikim bolničkim centrima, gdje kao mlad ljekar si puki pisar. Paradoksalno, ali istinito.
-
(r)evolucionarka
#18 Re: Potrebna informacija-posao
Da, to sto volontira je taj neki staz koji treba za drzavni ispit ( bez tog ne moze raditi kao ljekar),ali se to ne placa nista, kao ministarstvo nije planiralo sredstva u budzetu, nije bio konkurs, ne znaju hoce li uopste biti. Za to i trazi bilo kakav honorarni posao da pokrije troskove zivota dok zavrsi te obaveze da bi mogla traziti "pravo" zaposlenje...Pera Trta wrote:Pročitajte zadnji moj post. Ako doktor "volontira" to u našoj zemlji znači samo da odrađuje obavezni staž od jedne godine (uslov za polaganje državnog ispita). Znači, nije da nema posla za prijateljicu, već ga ni ne može imati dok ovo ne odradi i državni ne položi. Taj staž se plaća različito u raznim ustanovama, a najčešće je to nešto sitno, iz para koje daje Biro ili neki drugi fondovi, kako je gdje regulisano. Drugarica hoće (i može dobiti) samo neki honorarni dodatni posao, tako da nema potrebe da odmah dižete dramu, kako eto nema ni za doktore posla. Imaće ga kad odradi staž i položi državni, pod uslovom da ne htjedne biti "naučnik" već praktičar, i ne bude imala kompleks od rada u maloj sredini, jer se tu lakše dobije posao, više se radi, radi se pravi posao a ne puko kucanje anamneza i nalaza koje ti diktiraju specijalisti. Samim tim bolje se izgradiš u pravog ljekara, a specijalizacija dođe u svoje vrijeme, to nikome nije pobjeglo.
I logicno je da svaki posao pocinje "odozdo" , ne ocekuje niko da odmah poslije zavrsenog faxa bude sef bolnice sa platom od nekoliko hiljada KM ili koliko je vec..
-
Pera Trta
#19 Re: Potrebna informacija-posao
Ok, ovo sam rekao samo radi pojedinih forumaša koji su ovo pogrešno razumjeli, što se vidjelo po njihovim postovima.
Staž se plaća različito, što zavisi od pojedinih kantonalnih ministarstava, biroa za zapošljavanje, kao i zdravstvenih ustanova. Možda paradoksalno, ali staž je generalno bolje plaćen u pojedinim manjim mjestima, koja na taj način vežu mlade ljekare za sebe i tako popunjavaju stalan deficit u ljekarskom kadru. Negdje se ta plata kreće i do 80% plate doktora medicine.
Staž se plaća različito, što zavisi od pojedinih kantonalnih ministarstava, biroa za zapošljavanje, kao i zdravstvenih ustanova. Možda paradoksalno, ali staž je generalno bolje plaćen u pojedinim manjim mjestima, koja na taj način vežu mlade ljekare za sebe i tako popunjavaju stalan deficit u ljekarskom kadru. Negdje se ta plata kreće i do 80% plate doktora medicine.
-
zena koje nema
#20 Re: Potrebna informacija-posao
Bio je sajam za zaposljavanje.Trebala si odvesti drugaricu,mozda bi je na nekom standu neko i pikirao 
-
ja2
#21 Re: Potrebna informacija-posao
zilla_ wrote:može druže i to veoma lahko ali neće ljudi da rade... završi medicinu i odma bi da bude doktor, odma bi specijalizaciju... nema toga danas... moraš se pomučiti koju godinu pa tek onda da ti se posreći da te neko zapazi pa ti odluči pomoći... gore pomenuti poslovi su odlični za to a doktori i farmaceuti najlakše dolaze do njih...willson wrote:Jebem ti drzavu u kojoj zavrsis Medicinu i nemozes naci posao![]()
AAAAAAAA sta imaaa. evo vec godinama sa VSS camim na birou, i ne nadam se da cu bit ni sudija ni advokat uskoro....da mi je za pocetak nosat postu i bit kurir...al ne mere, ne daju radit i dzaba!!!
-
zena koje nema