Potreban savjet

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Tarasov23

#1 Potreban savjet

Post by Tarasov23 »

Ne znam ni kako da zapocnem,jer imam toliko toga da pitam i iznesem ali evo nekako cemo.Prije 4 godine radio sam posao koji je iziskivao pretjerano izlaganje suncu,mislim prije svega na ljetnu sezonu.Uvijek sam imao extremno svijeliju boju koze koja mi je uvijek isla na zivce,no medjutim radeci taj posao naglo sam i zestoko crvenio a nakon toga dobijao sam svoj ten iz snova,zimi naravno bi pobijelio ali otkad sam pocrnio i zimi bi izgledala dosta ljepsa ta moja prirodna bijela boja.sljedece godine opet ista situacija jer cinilo mi se da sam napokon pronasao pravo rjesenje za svoju kozu,a i osjecao bi se dosta bolje nakon sto me opekne sunce i pocrnim ne razmisljajuci i ne znajuci za posljedice.Eh nakon sto su prosle te dvije godine extremnog i zestokog suncanja lica i tijela desava se da sam radeci na jednom imanju usljed zubatog sunca dozivio strasne opekotine lica.Bezazleno ono zubato sunce a ja normalno obucen malo pocrvenio po licu.Kad budim se ujutro lice je izgledalo sokantno koza mi skroz natecena i nabubrena,a svoje podocnjake koliko su natekli mogao sam da vidim vlastitim ocima,maska za strasilo bila je malo dijete kako sam ja taj dan strasan izgledao.Ostali kad su me vidjeli svi su navaljivali da odma idemo u hitnu ali ja po obicaju ''pametan'' ne zelim jer ce se to kao povuci samo od sebe i bice sve ok.Nakon par dana to je pocelo da se povlaci i proslo je poslije jedno 7-8 dana ja kontam proslo je super,ali mislim da je taj trenutak bio odlucujuci u promijeni i problemima mog lica koje sam primijetio tek ovo zadnje ljeto.Opet sam krenuo ono da se suncam i dobijem boje ali ovaj put sa zastitnim faktorom,ali ovaj put desavalo se da sam samo pocrvenio i opet mi se vratila moja bezivotna ''vampirska'' boja.Jos par puta sam pokusao no medjutim opet isti rezultat nikako ne mogu da pocrnim kao sto sam mogao i izgleda da sam izgubio taj pigment u licu.Medjutim to mi i ne bi predstavljalo toliki problem koliko me brine promjena koze lica u ostalim stvarima.Od svjeze lijepe koze postala mi je suha bez ikakve vlaznosti i uz tu moju bjelinu sada izgledam bolesno primijetim veliku razliku i na slikama od prije par godina i ovim sada.Lice mi je umorno,suho bez sjaja,a imam i dosta kapilara na bjeloocnicama oci su mi gotovo stalno umorne.Kad znam kakav sam bio stvarno mrzim sto sam dosao u ovakvo stanje i volio bi da se vratim na ono staro,jer sumnjam mozda da postoje i neki dublji problemi koji se kriju iza ovoga jer zdravlje se i ogleda po ocima i licu tako da nije naodmet da i ovdje proiskutujemo malo o ovome i ako neko ima kakav savjet kakve nalaze da uradim da razrijesim ovo,kojem doktoru da odem,kakve lijekove da uzmem,jednostavno sve sto mislite da moze da pomogne volio bi da kazete jer ja stvarno nemam nikakvog iskustva s tim posto nikad nisam bio kod doktora ali cini mi se da je doslo vrijeme.Inace mi je 22 godine zato mi ovo stanje u kojem se trenutno nalazim ne sluti nikako na dobro mada i ne mora da znaci da je nesto strasno.Ako mozete da mi kazete kakve sve nalaze trebam da provjerim,kojim doktorima sve da odem i kako da uklonim ove kapilare na bjeloocnicama.Hvala unaprijed
kerima1

#2 Re: Potreban savjet

Post by kerima1 »

Prvo posjeta doktoru.
A mozes sebi pomoci popraviti imunitet sa mjesavinom iste kolicine cvekle,jabuke i mrkve sve naribano i zaliveno medom.Dodaj smrvljene orahe u to i iscijedi limun te jedi to po kasiku svaka dva sata.
miki27A

#3 Re: Potreban savjet

Post by miki27A »

Kapilari na bjeloocnicama su normalna stvar, pogotovo su vidljivi kad si vise umoran (gledanje u ekran predugo), ako odmoris proci ce (bar meni prodje). Isto pomaze da se i ljeti i zimi nose suncane naocale, mnogi ljudi ne razumiju da je potrebna zastita za oci.
Lice i problemi sa kozom: izgleda da imas onaj fini bijeli (iliti vampirski ten) i da si par puta dobro izgorio. Imas li svijetlu kosu i oci? Ako imas, ja srdacno predlazem da odes kod dermatologa na jedan full body screening da vidis da nisi slucajno pokupio melanomu (rak koze) http://www.kcus.ba/klinika_za_dermatovenerologiju sad nekad bi trebao biti taj besplatni screening za to, ako ne uputnica od doktora i ne izlaziti dok te svog ne pregleda (od glave do pete).
Zimsko sunce (zubato sto ti kazes) je isto opasno kao i ono ljetno, a pogotovo ako si na planini gdje bio (visa nadmorska visina) i bez kreme sa zastitnim faktorom.
Za tebe, obzirom da si ovako bijel, minimalni zastitini faktor bi trebao da bude 30, i da ide do 45, a nanosenje je naravno dnevno bez obzira je li oblacno ili suncano vrijeme.
Tarasov23

#4 Re: Potreban savjet

Post by Tarasov23 »

miki27A wrote:Kapilari na bjeloocnicama su normalna stvar, pogotovo su vidljivi kad si vise umoran (gledanje u ekran predugo), ako odmoris proci ce (bar meni prodje). Isto pomaze da se i ljeti i zimi nose suncane naocale, mnogi ljudi ne razumiju da je potrebna zastita za oci.
Lice i problemi sa kozom: izgleda da imas onaj fini bijeli (iliti vampirski ten) i da si par puta dobro izgorio. Imas li svijetlu kosu i oci? Ako imas, ja srdacno predlazem da odes kod dermatologa na jedan full body screening da vidis da nisi slucajno pokupio melanomu (rak koze) http://www.kcus.ba/klinika_za_dermatovenerologiju sad nekad bi trebao biti taj besplatni screening za to, ako ne uputnica od doktora i ne izlaziti dok te svog ne pregleda (od glave do pete).
Zimsko sunce (zubato sto ti kazes) je isto opasno kao i ono ljetno, a pogotovo ako si na planini gdje bio (visa nadmorska visina) i bez kreme sa zastitnim faktorom.
Za tebe, obzirom da si ovako bijel, minimalni zastitini faktor bi trebao da bude 30, i da ide do 45, a nanosenje je naravno dnevno bez obzira je li oblacno ili suncano vrijeme.
Znam ali ja ih stvarno nikad nisam imao mozda poneki sitni koji gotovo da i nije vidljiv bio,a sada mi je bjeloocnica jedva vidljiva zbog njih.Dosta vremena provedem na kompu radi posla i ostalog,ali oci su mi ono skroz suhe i bez sjaja nemam ono nikakav fin osjecaj vise i problem je sto se meni ne povlace nikako evo vec pola godine stalno su tu i zaklanjaju mi 80 posto bjeloocnice pa mi kvare izgled.Nemam,tamni su mi kosa i oci,mislim da nije u pitanju rak jer dosad bi mi se nesto manifestovalo u ove 2-3 godine.Sta mislis hoce li mi nalaz krvi otkriti sve ovo sto me zanima ili moram detaljnije pojedinacno?
miki27A

#5 Re: Potreban savjet

Post by miki27A »

Ako mislis da su ti oci tako lose, sto ne odes na pregled u Vrazovu (ne znam jesi li u SA) ili privatno kod Seficke u Ferhadiju? http://www.sefic.ba/ Mozda su ti potrebne kapi za oci (za ovlazivanje ociju ako su stalno suhe)? Ja bih se vise brinula za oci nego za kozu. (Tamna kosa/oci, manje sanse za rak koze, ali ziv bio ne igraj se vise za suncem! zastitna krema ti je obavezna!!!) A za kozu mozes probati Jomelop E imas po apotekama privatnim, mozda je koza dehidrirana, pa sa ovim da se malo poboljsa stanje. Inace je koza zimi suha, hladan zrak, vjetar jos vise je isusi, pa je mozda do toga (ali u Bosni gledam nema zime nigdje, pa mozda ovo samo za mene vazi)
Tarasov23

#6 Re: Potreban savjet

Post by Tarasov23 »

miki27A wrote:Ako mislis da su ti oci tako lose, sto ne odes na pregled u Vrazovu (ne znam jesi li u SA) ili privatno kod Seficke u Ferhadiju? http://www.sefic.ba/ Mozda su ti potrebne kapi za oci (za ovlazivanje ociju ako su stalno suhe)? Ja bih se vise brinula za oci nego za kozu. (Tamna kosa/oci, manje sanse za rak koze, ali ziv bio ne igraj se vise za suncem! zastitna krema ti je obavezna!!!) A za kozu mozes probati Jomelop E imas po apotekama privatnim, mozda je koza dehidrirana, pa sa ovim da se malo poboljsa stanje. Inace je koza zimi suha, hladan zrak, vjetar jos vise je isusi, pa je mozda do toga (ali u Bosni gledam nema zime nigdje, pa mozda ovo samo za mene vazi)
Pa za moje godine oci mi jesu lose zato sto kod svakog mog druga ili kod bilo koga koga poznajem oci su dosta svjezije i bistrije a to se primijeti i na slikama a kamol' uzivo.E bas ti hvala za ovo Jomelop e to cu da probam samo da mi koza vise ne bude suha jer imam ovaj jedan garnier gel za pranje lica i cim ga operem koza me zateze i bude punoo svjezija pa po tome sam primijetio da mi je dosta suha.Nisam inace iz Sarajeva ali hvala ima i ovdje ocnih doktora pa cu da vidim
Post Reply