Potreban Savjet - Clio

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

amrica

#26 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by amrica »

jel_u_vinklo wrote:
amrica wrote: I ako mozes naci varijantu, kupi auto od ZENSKA! jer zene same ne cackaju po motoru i ne glume majstore nego vole siguran i isparavan auto, zato idu uredno u servise.
-Majstor: Kada ste zadnji put promijenili ulje ?
-"Zensko":Kakvo ulje ? :shock:

Valja li to tako?
Hocel' se koji od vas macho menova pobiti? :D
Samo da vas upozorim, ja sam metar i po sa 45 kila, pa racunajte... :D

Bolje i da zenska pita "kakvo ulje?" kod pravog majstora koji ce joj srediti bibi, nego neki maher avlijaner koji ce sam sebi nasuti ulje za traktore ili nesto slicno, jer on zna odvrnuti seraf i skunuti podlosku da iscuri ulje, i jos nasuti ulje... On je hadzija, sta ce njemu majstor, pogotovo servis...

Zato kazem, zena (a i coj'k) koja nema pojma o autu bolje ce se brinuti jer ce voziti pravim majstorima nego priuceni sam-svoj-majstori - cast izuzecima :D
beco

#27 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by beco »

Ej Amrice slažem se ja sa tvojim stavovima, mislim i ti si dokaz toga. Uglavnom ko god bude vozio mnogo srečniji će biti sa 1.4 16V, mislim da je i taj motor vrlo rentabilan, minimalno opterečen, i prije svega zabavan. Uglavnom SRETNO sa kupovinom!
maj26

#28 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by maj26 »

hvala svima do neba i nazad :thumbup:
za početak ne mislim nigdje daleko voziti, po gradu, stanujemo na m.dvoru (nema brda) :) auto mi treba najviše radi kikića, da ga mogu odvesti kod mame, soping, izleti...planirani buđet pa ne znam vrtimo se oko 9000KM, clio nam se najviše sviđa tako da je definitivno clio, sto se tice boje meni je svejedno, a ako bi bio bordo muža bi usrecilo :)
Znaci da sumiramo benzin, petero vrata, abs, klima, airbag,
http://autopijaca.ba/index.php?vozilo=3 ... view=55535 (ovaj mi je prelijep), ali je Gracanica
slavkoimamodilera

#29 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by slavkoimamodilera »

Svaki iz ove redizajnirane generacije (kao na linku) ima u serijskoj opremi elektriku naprijed, ABS, centralno zakljucavanje i min. 2 zracna jastuka sa pirotehnickim zatezacima pojasa... rijetko ko je taj auto kupovao tada bez klime, tako da ga je prilicna rijetkost naci bez klime... osnovni kriteriji su ti samim tim zadovoljeni u startu... preostaje ti da nadjes fin primjerak, a moja preporuka ti je da se potrudis naci auto od prvog vlasnika koji je kupljen ovdje...
Sretno...
Cholina_Lokica

#30 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by Cholina_Lokica »

amrica wrote:Jao komentara :shock:

Ako ce mama voziti, onda 1,2, a ako ce tata odluciti da polozi, eee, onda 1,4 100 ks.... :? Kao da mama nece morati negdje nekoga preteci, izvuci pun auto uz neki sarajevski sokak po mahalama "uz nos".... Zensko, ma ne treba joj ni 1,2, neka uzme R5 1,1 50 ks.... :(

Stvarno vas ne shvatam, u gradu koji je pola uzbrdo vi predlazete slabiji auto? A i da nije ovakava konfiguracija, zasto predlagati slabiji auto? To su nijanse, ali bas ove nijanse o kojima pricam, pogotovo vezane za Renault, jer je jako osjetljiv (slabije vuce) ako je natovaren i ako ide uzbrdo. Nisu samo ccm i ks vazni samo za jurcanje na pravcu, hoces li ici 150 ili 180, mnogo su vaznije ove druge stvari. Ne radi se o velikim razlikama kao izmedju, napr. 1,2 i 2,0 nego o "sitnici" koja mnogo znaci, a mislim da je beco jednom spominjao da bi volio da mu je njegov 1,2 jaci... 8)

U svakom slucaju, puno srece pri kupovini, obavezno u servis, mislim da je Bunjo najpovoljniji, Halilovic je dobar, ali ce ti prisjesti zivot kad dobijes cifru... :D
Renault je super auto, samo ga moras paziti redovno, i ne izivljavati se na njemu. I ako mozes naci varijantu, kupi auto od ZENSKA! jer zene same ne cackaju po motoru i ne glume majstore nego vole siguran i isparavan auto, zato idu uredno u servise.
ma kakvi amrice mi zene cemo preci na biciklo... sta ce nama KS uopce, bAciklo pa kol'ko moRes pedalat tol'ko i ides :D
maj26

#31 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by maj26 »

ako nademo auto u nekoj od auto kuca koja prodaju rabljena auta, da li bi trebali i to auto odvesti kod bunje na pregled?
amrica

#32 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by amrica »

maj26 wrote:ako nademo auto u nekoj od auto kuca koja prodaju rabljena auta, da li bi trebali i to auto odvesti kod bunje na pregled?

Obavezno!
U tim auto kucama srede aute, napucaju izvana, necu da kazem da cackaju oko kilometraze, sve je to od kuce do kuce, ali vazno je da znas koliko je vlasnika bilo prije, iz koje zemlje je.... i opet Bunjo....
vnm

#33 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by vnm »

ja kad sam vozio kod halilovica na pregled, rekose mi da je nevjerovatno u kako losem stanju znaju biti vozila iz uvoza koja pregledaju.
davidigolijat

#34 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by davidigolijat »

Obavezno na pregled. Naime, auto-kuce ne kupuju auta od dobrih domacina, jer su i vani takva auta skupa, vec traze auta od firmi, auta koja su mijenjala vlasnike its, kako bi ih kupili jeftinije.
Vani je prisutan sindrom velikih vozarenja i poslovnih kilometraza, pa ima auta (narocito golfovi IV) koja su stara 4-5 godina a otresla po 350 000 ili 360 000 km.

O cemu se radi. To su auta neke firme, najcesce dostavna ili auta komercijalista, koja svaki dan, dva puta, ujutro i popodne, prave relaciju tipa Sarajevo-Zenica. Drugim rijecima, ne gase se.Ta auta za par godina naprave full kilometrazu, a na njima sjedista utegnuta, lak se sjaji i samo cekaju kupca iz BiH jer su 300-500 € jeftinija od "domacinskih" auta tog godista.

E takva auta ganjaju dileri, pa onda dovezu u BIH auto koje izgleda kao lutka a tockovi 5-6 puta obisli oko zemaljske kugle...amortizer izdrndani, lamela na izdisaju, a i struja streca...e takva auta cekaju BiH kupce koji se zalete...

Obavezno pogledati servisnu knjigu i izraziti sumnju ako je uvijek isti pecat i potpis na servisnoj (nemoguce je da se na svakom servisu u 6 godina potrefio uvijek isti poslovodja...)

Sretno
maj26

#35 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by maj26 »

ma definitivno čemo otići kod bunje i kupiti kod njih, danas smo zvali, ima više cliša u ponudi, servisirani, provjereni, najsigurnija varijanta, možda malo skuplje... neda nam se više obilaziti pojma nemamo ko je to sve vozio, šta će ''otpasti'' na autu,kao što rekoh imamo dijete i sigurnost nam je najvažnija.
Planiram uzeti dodatne časove u nekoj autoškoli koja ima clia da se štelim, posle ću naći nekog da bude sa mnom u autu, pa polako...
davidigolijat

#36 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by davidigolijat »

Imaj na umu da ni Bunjo ne radi za klikere...ali ako ganjas neku sigurnost, to je ok. Pazi samo da je ne preplatis (vodi racuna da auto ima i opreme i caka) jer servisi obicno imaju dosta onih "suhih" modela....
vnm

#37 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by vnm »

kad sam gledao polovnjake kod bunje svi su bili precijenjeni barem 1000-1500KM a pri tome u uzasnom stanju.

nije moj izbor, ali ja ne bih preporucio ni neprijatelju. pozitivno je to da su redovno servisirani, medjutim koliko su izgrebani i izudarani bili ovi koje sam ja gledao sumnjam da su ih prethodni vlasnici nesto posebno pazili.

treba obratiti paznju da li je uradjen veliki servis. ako ne grijesim on se na cliu radi na 80.000km (nek me neko ispravi). bunjo je imao 2 takva koji su bili za velikog, a prodavac naravno nije spominjao taj veliki servis nego je samo ponavljao kako su sva auta redovno servisirana.
bez uvrede, posto sam vidio kakvi su kod njih prodavaci u pitanju, garantujem vam da ce vas pokusati izlevatiti ako vide da ste laici.
Post Reply