Potreban Savjet - Clio

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

maj26

#1 Potreban Savjet - Clio

Post by maj26 »

Planiram kupovinu polovnog Clia, neko 2001-2002, imam milion pitanja, suprug i ja se nekontamo u auta ama baš ništa, kontali smo kad nađemo auto odvesti ga na tehnički ili nešto....suprug ne vozi, a ja nisam vozila par godina
e savjet nam treba vezano da li uzeti benzin ili dizel?
imamo bebu od 19 mjeseci, da li uzeti 2 ili 4 vrata, kakva su vasa iskustva, sad iz ove perspektive kad nemam auto kontam možda bolje 2 vrata, da ne bi mališa otvorio vrata ...
svaki savjet dobro doš'o :)
dimu

#2 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by dimu »

kakav crni tehnicki :lol:

odvezite auto u ovlasteni servis na detaljan pregled (ako nemate nekog poznanika kojem vjerujete da vam fino pogleda auto)

prije pregleda obavezno nekog povesti ko se bar malo razumije u limariju da onako na prvi pogled vidi da li je auto udarano i slicno, a i ti naravno traziti da se pogleda u servisu, pored stanja motora to je najbitnije

nema veze sto pregled kosta jer vas moze spasiti belaja sa kvarovima kasnije... ocito niste svjesni kakvi se krsevi prodaju kod nas...

sto se tice vrata pa mislim da svako auto ima na zadnjim vratima jednu bravu gdje se okrene kljuc da se ne mogu otvoriti vrata iznutra, a za porodicu je auto sa 4 vrata prakticnije... dizel ili benzin, za Clia je benzin bolja opcija jer ce te dizel vise platiti a nema potrebe za njim, imate recimo onaj 1.4 16v motor koji je sasvim dovoljan za sve uvjete voznje
TheOne

#3 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by TheOne »

Moj vam je savjet da kupite auto s haubom... I to velikom, nisi vozila dugo, dragi ne vozi, imate malo dijete... A divljaka na cesti vise nego ikad! Sretno!!!
bpsang

#4 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by bpsang »

vozim clio 1,2 16v, kupio polovnog ,u auto kucama, imate veliki izbor, moj savjet je, niste vise od 1,2 jer je to dovoljno za vase potrebe, dvoja vrata jos bolja opcija,pogotovo ako imate malo dijete, postoji posebna stolica sa pojasevima, koja se montira na zadnje sjediste,posto je clio tih godina vec uveliko elektronisan, prilikom kupovine se dogovorite sa prodavcem, da odete na kompjutersko testiranje, i da vam sve izlistaju , od sitnih do krupnih kvarova, taj test kosta 20 KM .
mozete se i ukljuciti u diskusiju na forumu
http://www.bhrenaultclub.com/
sve sto se tice reno vozila, momci ce vam izaci u susret, i saznacete sve iz prve ruke,od ljudi koje samo voze reno vozila.

Sretna kupovina CLIA
Jos nesto, ne bi vam preporucio dizela, jer se kvare boš-pumpe,a jedna dizna kosta 700KM,
benzinci su tisi i ekonomicniji
maj26

#5 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by maj26 »

100_KA wrote: da odete na kompjutersko testiranje, i da vam sve izlistaju , od sitnih do krupnih kvarova, taj test kosta 20 KM
hvala puno...a gdje se može ovaj test napraviti, kod Bunje ili...
dadoka84

#6 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by dadoka84 »

Moja preporuka je da idete na auto sa 4 vrata. Puno je laksi pristup sjedalici, nego da se svaki put provlacite noseci dijete. Bilo bi glavobolje ;D
Ako zafali prostora, uvjek se moze nabaviti krovni gepek. Mislim da je ovaj model osvojio 4 zvjezdice na ncap testiranju.
Jos jedan glas za benzin. Ne bi bas isao na najslabiji motor (1.2 benzin), bolje je uzeti za broj veći. Benzinac je laksi za odrzavanje, a i uglavnom su presli manje km od dizelske braće. Oprezno s kupovinom. Sretno.
vnm

#7 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by vnm »

ja sam prije nekoliko mjeseci tetki pomogao da kupi clio 2002. god.

uglavnom, dogovorite se sa prodavacem i odvezete ga u ovlasteni servis, zavisno od toga u kojem gradu zivite. ja sam vozio kod halilovica u barama, jer mislim da je najbolji od 3 ovlastena u sarajevu, ali mozete i kod drugih.
pregled je kostao 30-40KM ako se dobro sjecam. oni ce vam reci kakvo je stanje, sta treba servisirati, i dati vam neki predracun.
kad vam to kazu nemojte ni slucajno da panicarite, jer ce vas to sve u nekom manjem servisu izaci vise nego duplo jeftinije. (evo npr. nama je predracun od halilovica bio oko 1300KM za sve diskove, sve pakne i kompletno mijenjanje remena. to smo onda sve u manjem ovlastenom servisu u tuzli platili 700KM.)

ja bih uzeo sa 5 vrata, iako imate bebu. dosta je prakticnije, a ako vas je strah da ne otvori vrata imate navedeni mehanizam kojim mozete zadnja vrata blokirati, a imate i dugme na sredisnjoj konzoli koje zakljucava i otkljucava sva vrata. relativno se brzo navikne covjek da zakljucava tim dugmetom prije nego sto krene.
dadoka84

#8 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by dadoka84 »

Bas tako. Ja uvijek zakljucavam vrata. Na suvozackom sjedistu je obicno nesto od stvari koje je lagano dohvatiti.
beco

#9 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by beco »

Moj izbor je 1.2 16V sjeti se samo da su to kola koja su teška samo nešto više od 900 kg, tako da je taj motor bombič. A opet ako je mala doplata za 1.4 16V to je već bomba (to je motor za babu/tatu). E sada imajmo na umu da će djete ako bogda porasti, tako ako izgled nije velika stavka pogledajte i Thaliju, sigurno ne ispod 4 vrata. Što se tiće dizela mislim na dci motore prve generacije koji su do 2004 godine bili problematični tako da ih ne preporučujem. A ako uspijete naći Clio 1.9 dti, to je stari dizelski motor sa 65 KS koji troši kao upaljač, a može preći komotno preko 300 000 km. E sada Clio II je dolazio u tri faze faza I, II, III, e sada što mlađa generacija to bolje. Dalje pri pregledu kola provjeriti sve elektične prekidaće (boljka Renaulta), posebno od prozora gdje sajla zna puči pa padne prozor. Čest kvar je i dugme za parking (trebalo bi biti zamjenjen) do sada. Benzinski motori su sasvim ok, ali su imali u početku problema sa bobinama, ali to je bilo do dobavljača bobina, do sada bi trebalo da je također promjenjeno. Clio II ti su najdobnija kola te generacije, što ćete znati cjeniti vjeruj mi. Uglavnom sretno.
mayab

#10 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by mayab »

Obavezno 4 vrata, s obzirom da suprug ne vozi ,a ni ti nisi nekoliko godina, vjerovatno ni ubuduce necete praviti neku bogzna kakvu kilometrazu, dakle samim time dizel otpada!Gledajte da obavezno imate KLIMU i ABS.
Druga stvar je velicina prtljaznika, skontajte hoce li u njega moci stati kolica za dijete, to je vrlo bitno!
Ne zaboravite odgovarajucu sjedalicu za dijete!
I pamet u glavu, na nasim ulicama je RAT!
insider

#11 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by insider »

Sto se tice ispravnosti vozila, obzirom da kupujete polovno, bilo bi dobro da odete u Renault prodajni salon i pogledate ponudu rabljenih vozila koje oni uzimaju po principu "staro za novo".
Ta vozila su pregledana i cak daju odredjeni period garancije, plus sto su redovno servisirana.
Model: benzinac, sa cetvoro vrata, boja: zena bira! :D
zgembo_sa

#12 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by zgembo_sa »

Jeste li razmisljali o nekom malo vecem autu? Ipak imate bebu, treba vam malo veci prtljaznik...
davidigolijat

#13 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by davidigolijat »

Vrlo je bitno, napisite koliki je budzet za auto, pa ce vam forumasi moci reci tocniju kalkulaciju. Ako sa autom ne prelazite vise od 20-30 kilometara dnevno, benzinac, 1,2 ce biti sasvim dovoljan. Naravno, odvezite auto u ovlasteni servis, dacete oko 50 KM ali ce Vam auto majstori "pretresti" od poda do krova.

Clio je mali auto i ti auti u pravilu ne prelaze velike kilometraze, zbog toga trazite primjerak koji je presao oko 100 000 kilometara ili cak i manje. Naravno, provjerite da su svi raniji servisi obavljeni, jer cesto upravo zbog neodrzavanja auta u ranoj mladosti, vise strada onaj ko ga vozi izmedju 100 i 150 hiljada kilometara, pa kad ga izservisira, bude rahatniji onaj koji ga nakon toga uzme (drugim rijecima, na drugom vlasniku se najcesce prelome veci servisi i potrosni materijali, zubcasto remenje, amortizeri, i lamela i kvacilo ode tu negdje)....

Ako imate malo dijete, uzmite sa 4 vrata, jer je lakse sa sjedalicom i vozanjem djeteta.

Uglavnom, nemojte zuriti i sebi proberiti fin primjerak. Clio je dobar autic, i ako nadjete ocuvanog, mozete se navozati 5-10 godina bez problema....
corsa

#15 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by corsa »

vnm wrote: imate i dugme na sredisnjoj konzoli koje zakljucava i otkljucava sva vrata. relativno se brzo navikne covjek da zakljucava tim dugmetom prije nego sto krene.
Ne moras svaki put zakljucavati ovim dugmetom. Drzi dugme 10 sekundi i cut ces zvucni signal nakon kojeg ce se auto samo zakljucavati pri kretanju! ;-)
Bullet Tooth Tony

#16 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by Bullet Tooth Tony »

Ukoliko posjedujete garazu

http://autopijaca.ba/index.php?vozilo=4 ... view=58497

http://autopijaca.ba/index.php?vozilo=4 ... view=58323

iz iskustva ali ako je zadnja odluka clio onda 1.4 16 V naravno opet iz iskustva :D :D
bpsang

#17 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by bpsang »

maj26 wrote:
100_KA wrote: da odete na kompjutersko testiranje, i da vam sve izlistaju , od sitnih do krupnih kvarova, taj test kosta 20 KM
hvala puno...a gdje se može ovaj test napraviti, kod Bunje ili...
preporuka Bunjo,mozes i Neuron- Nedjarici , al im je usluga losa
bpsang

#18 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by bpsang »

@ beco
Moj izbor je 1.2 16V / 75 ks, ne treba mu vise gdje ce voziti stoju, koju u tren oka nabije,a sem toga i registracija je manja 418KM prije desetak dana,platio licno.
Pred registraciju otisao kod bunje na pregled, samo dotegao rucnu kocnicu i zamjenio nosac mjenjaca 35 KM.
Rentabilan autic... :)
beco

#19 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by beco »

Jarane shvatam ja tebe potpuno, sve je to logično što ti govoriš, ali ja samo mislim na babu/mamu vozača i vuće me onih 100 KS, a onkao lako auto.
amrica

#20 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by amrica »

Jao komentara :shock:

Ako ce mama voziti, onda 1,2, a ako ce tata odluciti da polozi, eee, onda 1,4 100 ks.... :? Kao da mama nece morati negdje nekoga preteci, izvuci pun auto uz neki sarajevski sokak po mahalama "uz nos".... Zensko, ma ne treba joj ni 1,2, neka uzme R5 1,1 50 ks.... :(

Stvarno vas ne shvatam, u gradu koji je pola uzbrdo vi predlazete slabiji auto? A i da nije ovakava konfiguracija, zasto predlagati slabiji auto? To su nijanse, ali bas ove nijanse o kojima pricam, pogotovo vezane za Renault, jer je jako osjetljiv (slabije vuce) ako je natovaren i ako ide uzbrdo. Nisu samo ccm i ks vazni samo za jurcanje na pravcu, hoces li ici 150 ili 180, mnogo su vaznije ove druge stvari. Ne radi se o velikim razlikama kao izmedju, napr. 1,2 i 2,0 nego o "sitnici" koja mnogo znaci, a mislim da je beco jednom spominjao da bi volio da mu je njegov 1,2 jaci... 8)

U svakom slucaju, puno srece pri kupovini, obavezno u servis, mislim da je Bunjo najpovoljniji, Halilovic je dobar, ali ce ti prisjesti zivot kad dobijes cifru... :D
Renault je super auto, samo ga moras paziti redovno, i ne izivljavati se na njemu. I ako mozes naci varijantu, kupi auto od ZENSKA! jer zene same ne cackaju po motoru i ne glume majstore nego vole siguran i isparavan auto, zato idu uredno u servise.
VR6

#21 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by VR6 »

Koliko ti prodajes svog? :D

A svi auti manje zapremine - ak nemaju turbo il tako nesto, jako osjecaju tezinu.
Bio Renault, Alfa, Volkswagen il nesto trece, nebitno je...

A sto se tice snage, ako nema velike razlike u registraciji, bolje onda uzeti jaci motor.
101power

#22 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by 101power »

pa boki ,ne vole svi ostru voznju kao ti,nisu svi trkaci,ljudima treba auto za svaki dan....mozda da im nihu preporucis za trap...
vnm

#23 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by vnm »

amrica wrote:I ako mozes naci varijantu, kupi auto od ZENSKA! jer zene same ne cackaju po motoru i ne glume majstore nego vole siguran i isparavan auto, zato idu uredno u servise.
aaa sram te bilo, prosipas ovdje stereotipove. :D
dadoka84

#24 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by dadoka84 »

amrica wrote:I ako mozes naci varijantu, kupi auto od ZENSKA! jer zene same ne cackaju po motoru i ne glume majstore nego vole siguran i isparavan auto, zato idu uredno u servise.
Da, naravno ;P

http://www.youtube.com/watch?v=8WPQ6b0OQ8c

Btw slazem se za jaci motor. Ulice u starom gradu su... u najmanju ruku strme ;D A da ne govorimo o naprezanju slabijeg motora.
Last edited by dadoka84 on 18/03/2009 20:55, edited 1 time in total.
jel_u_vinklo

#25 Re: Potreban Savjet - Clio

Post by jel_u_vinklo »

amrica wrote: I ako mozes naci varijantu, kupi auto od ZENSKA! jer zene same ne cackaju po motoru i ne glume majstore nego vole siguran i isparavan auto, zato idu uredno u servise.
-Majstor: Kada ste zadnji put promijenili ulje ?

-"Zensko":Kakvo ulje ? :shock:
Post Reply