Potreban SAVJET..Audi A4 2001-2003 Automatik (tiptonic) ili Manuelni uzeti ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ibrahimovic93
#1 Potreban SAVJET..Audi A4 2001-2003 Automatik (tiptonic) ili Manuelni uzeti ?
Dakle, ovako, ja sam se malo informisao o tome kakav je automatik a kakav je manuelni. U pitanju je Audi A4, 2001-2003 godiste, 2.0 Benzin, 96kW. Zanima ma misljenje od iskusnijih osoba koji su licno vozali manuelni ili automatika (tiptonic). Naravno da se svako auto popravlja manje/vise, tako me zanima koje je bolje i koje mi je isplatnije i u kojeg se mogu vise pouzdati da mi nece u kratkom roku probleme praviti ?
- mayab
#2 Re: Potreban SAVJET..Audi A4 2001-2003 Automatik (tiptonic) ili Manuelni uzeti ?
Nisam vozio tog tiptronica, ali onako cisto zdravorazumski, auto star 15 god sa tim automatikom bi sigurno mogao imati (opravdanih) problema i većih izdataka da se to sredi, nego neki manualac koji je skoro pa "bez odrzavanja", dakle odluka je tvoja, da li si spreman na eventualne povelike troškove u skorijoj budućnosti.... 
-
condy
#3 Re: Potreban SAVJET..Audi A4 2001-2003 Automatik (tiptonic) ili Manuelni uzeti ?
Pošto pitaš koji je bolji, isplativiji i pouzdaniji. Bolji je tiptronic, a isplativiji i pouzdaniji je manuelni. Ja lično nikada auto tog godišta ne bih kupio sa automatskim mjenjačem, iako volim više automatika.
-
prog321
#4 Re: Potreban SAVJET..Audi A4 2001-2003 Automatik (tiptonic) ili Manuelni uzeti ?
Audi A4 benzinac 01-03 godiste je bacanje para ionako. A sa automatikom pogotovo. 
-
ibrahimovic93
#5 Re: Potreban SAVJET..Audi A4 2001-2003 Automatik (tiptonic) ili Manuelni uzeti ?
Hmm mnogi mi bas kazu da nije bas podobno automatika s tim godinama uzimati, mada jednostavniji je automatik za grada, ali ako ce me poslije kostati popravka masno, onda mi je bolje manuelnog uzeti.mayab wrote:Nisam vozio tog tiptronica, ali onako cisto zdravorazumski, auto star 15 god sa tim automatikom bi sigurno mogao imati (opravdanih) problema i većih izdataka da se to sredi, nego neki manualac koji je skoro pa "bez odrzavanja", dakle odluka je tvoja, da li si spreman na eventualne povelike troškove u skorijoj budućnosti....
Hvala
-
ibrahimovic93
#6 Re: Potreban SAVJET..Audi A4 2001-2003 Automatik (tiptonic) ili Manuelni uzeti ?
Znaci samo manuelni dolazi u obzir.condy wrote:Pošto pitaš koji je bolji, isplativiji i pouzdaniji. Bolji je tiptronic, a isplativiji i pouzdaniji je manuelni. Ja lično nikada auto tog godišta ne bih kupio sa automatskim mjenjačem, iako volim više automatika.
Hvala
-
ibrahimovic93
#7 Re: Potreban SAVJET..Audi A4 2001-2003 Automatik (tiptonic) ili Manuelni uzeti ?
Pa dobro sad, kako ko gleda, nekome je bacanje para a nekome potreba a ima i onih kome je to zezancija da rade tako. Nego da sam u boljoj mogucnosti ja bi uzeo i mladje, ali ne moze, a Audi-a inace volim vec od malih nogu, drugo vozilo mi ne dolazi u obzir, mogao bi se nekako predomisliti mozda za BMW-a tih para kao sto je Audi, ali je BMW skuplji za odrzavanje. Inace nisam neki Fan automatika, ja volim klasiku, manuelni mi je zakon, ali zbog grada sam razmisljao da mi je automatik jednostavniji, ali koliko vidim, moze me kostati, tako da ne bi rizikovao. A benzinca gledam uzeti iz razloga sto zelim plin ugraditi, znam i koje su poslijedice motora sa plinom a znam kako i odrzavati da ne bi se desilo nesto motoru dok koristi plin.prog321 wrote:Audi A4 benzinac 01-03 godiste je bacanje para ionako. A sa automatikom pogotovo.
Ipak hvala na misljenju i savjetu
- madner
#8 Re: Potreban SAVJET..Audi A4 2001-2003 Automatik (tiptonic) ili Manuelni uzeti ?
Ja inace volim Porsche, no dok se ne skupi 60 000 vozim se ovim sto manje volim. 
-
jefferson
#9 Re: Potreban SAVJET..Audi A4 2001-2003 Automatik (tiptonic) ili Manuelni uzeti ?
Auta tog godista nikad ne uzimaj sa automatikom.ibrahimovic93 wrote:Pa dobro sad, kako ko gleda, nekome je bacanje para a nekome potreba a ima i onih kome je to zezancija da rade tako. Nego da sam u boljoj mogucnosti ja bi uzeo i mladje, ali ne moze, a Audi-a inace volim vec od malih nogu, drugo vozilo mi ne dolazi u obzir, mogao bi se nekako predomisliti mozda za BMW-a tih para kao sto je Audi, ali je BMW skuplji za odrzavanje. Inace nisam neki Fan automatika, ja volim klasiku, manuelni mi je zakon, ali zbog grada sam razmisljao da mi je automatik jednostavniji, ali koliko vidim, moze me kostati, tako da ne bi rizikovao. A benzinca gledam uzeti iz razloga sto zelim plin ugraditi, znam i koje su poslijedice motora sa plinom a znam kako i odrzavati da ne bi se desilo nesto motoru dok koristi plin.prog321 wrote:Audi A4 benzinac 01-03 godiste je bacanje para ionako. A sa automatikom pogotovo.
Ipak hvala na misljenju i savjetu
Automatik je OK ako ga kupis sa malo km, i onda znas kako je odrzavan, ti vodis racuna itd.
Posto neznas ko je odrzava auto, ne uzimaj.
Odrzavanje. Ne bih rekao da je BMW skuplji za odrzavati. To ti je nasa urbana legenda kao i da su francuzi skuplji za odrzavati.
Kako god, ti kupujes auto koje je 13 godina staro (ako uzmes 2013) i ono je novo bilo 50,000km. Djelovi za to auto su u skaldu sa cijenovnim razredom tog auta. Malo mozes ustediti to sto Audi djeli dosta dijelova sa VW-om, posebno na tom modelu (motori, kocnice, ovjes). Ali Audi ima i sebi sopstvenih djelova i oni su u premium razredu.
Jel taj 2.0 motor FSI ili je sa indirektnim ubrizgavanjem? Ako je sa direktnim ubrizgavanjem (prvi modeli) bjezi od toga!
-
ado-šampion
#10 Re: Potreban SAVJET..Audi A4 2001-2003 Automatik (tiptonic) ili Manuelni uzeti ?
Njegov je 2001. (ima jos jedna tema), tako da je to atmosferski benzinac 2.0 sa 130 KS s indirektnim ubrizg., ako se dobro sjecam u A4 se i prvo ugadjivao, ali nebitno.
Postavljacu teme, vjerovatno mlad vozac, automatik nije za grada nego za puta. Ako uzimas automatika zato sto ti je jednostavnije po gradu, odmah odustani jer to je besmislica.
Ja bih te podrzao da uzmes ono sto ti se svidja i sto volis, posebno sto to nije neka cifra pa da bas mozes uzeti nesto novije a da je fakat bolje. Medjutim, savjetovao bih ti da se dobro raspitas oko odrzavanja. Audi je premium brend. Recimo brisaci za to auto su oko 60 KM, zamjenski. Originalni preko 100.
Postavljacu teme, vjerovatno mlad vozac, automatik nije za grada nego za puta. Ako uzimas automatika zato sto ti je jednostavnije po gradu, odmah odustani jer to je besmislica.
Ja bih te podrzao da uzmes ono sto ti se svidja i sto volis, posebno sto to nije neka cifra pa da bas mozes uzeti nesto novije a da je fakat bolje. Medjutim, savjetovao bih ti da se dobro raspitas oko odrzavanja. Audi je premium brend. Recimo brisaci za to auto su oko 60 KM, zamjenski. Originalni preko 100.
- mobsterc
#11 Re: Potreban SAVJET..Audi A4 2001-2003 Automatik (tiptonic) ili Manuelni uzeti ?
Cuj automatik za puta a nije za grada... e svakakvih nebuloza
Automatik je za sve, kao i manuelni, kome nije mrsko da salta. Meni vise znaci u gradu nego kada krenem na put i presaltam brzinu svako 10-15 minuta, u gradu je to svake minute. Kako god, ne planiram se vise vracati manuelnom.
Automatik je za sve, kao i manuelni, kome nije mrsko da salta. Meni vise znaci u gradu nego kada krenem na put i presaltam brzinu svako 10-15 minuta, u gradu je to svake minute. Kako god, ne planiram se vise vracati manuelnom.
- basicm
#12 Re: Potreban SAVJET..Audi A4 2001-2003 Automatik (tiptonic) ili Manuelni uzeti ?
Koja je razlika: reperiranje automatskog mjenjaca vs set kvacila i ostale peripetije na manuelcu?
Ja bih to probao, provozao, ako sve radi uzeo. Zamijeni ulje i filter mjenjaca i uzivaj. Po gradu uzivaj, jer je automatik za toga
Ja bih to probao, provozao, ako sve radi uzeo. Zamijeni ulje i filter mjenjaca i uzivaj. Po gradu uzivaj, jer je automatik za toga
-
ado-šampion
#13 Re: Potreban SAVJET..Audi A4 2001-2003 Automatik (tiptonic) ili Manuelni uzeti ?
To sto tebi znaci nije objektivno mjerilo. Objektivno mjerilo je da automatik obicno ide u veca auta koja su namijenjena za putovanja a ne da ih vozis kroz grad. Recimo dosta jacih/vecih Mercedesa i BMWa dolazi iskljucivo a automatskim mjenjacem. Da je mjerilo ono sto tebi vise znaci uz svako malo auto dolazio bi automatski mjenjac a ne obrnuto. Bi li mi objasnio sto u A klasu serijski ide manualni mjenjac (automatski samo uz jace modele) a u E klasu automatski ide serijski u svaki model? Jer vise znaci u gradu?mobsterc wrote:Cuj automatik za puta a nije za grada... e svakakvih nebuloza
Nije pitanje jel nekom mrsko da salta nego je pitanje da automatik objektivno povecava udobnost na putu.
I meni je automatik drazi iako vozim manualni, ali ovdje se radi o kupovini 15 godina starog auta s automatikom jer je "automatik laksi po gradu". To je besmislica. Imas opasnost od kvara koji ce kostati kao trecina cijene tog auta da bi izbjegao saltanje u voznjama koje traju pola sata.
Inace set kvacila s plivajucim zamajcem za VW modele se moze naci vec za 500 maraka, Sachs set, znaci nije neki kineski. Toliko o odrzavanju manualnog mjenjaca.
-
prog321
#14 Re: Potreban SAVJET..Audi A4 2001-2003 Automatik (tiptonic) ili Manuelni uzeti ?
Ako je benzinac A4 sa automatskim mjenjačem neka pazi da nije uvezen iz USA. Mahala kaže da su takvi pravljeni u Meksiku i puno lošiji od ovih iz Evrope.
Kupi kao što bog kaže dizelaša i zdravo?
- madner
#15 Re: Potreban SAVJET..Audi A4 2001-2003 Automatik (tiptonic) ili Manuelni uzeti ?
Objasnit cu ti ja, to sto ti radis nogom mali motor mora svojom snagom. Tako da nije bas najsretnije rjesenje slabasan motor i automatik.
Inace ima puno vise fajde u gradu, tj. samo tu i ima fajde.
Inace ima puno vise fajde u gradu, tj. samo tu i ima fajde.
- corsa
#16 Re: Potreban SAVJET..Audi A4 2001-2003 Automatik (tiptonic) ili Manuelni uzeti ?
I ja vozim samo automatik. Auto prije ovg sad koji vozim je bio star 18 godina kada sam ga prodao i mjenjac je radio savrseno. Samo je bitno redovno odrzavanje, a to zamjena ulja i filtera mjenajca sto kosta cca 200 KM.
A sto se tice ovoga otvoreno/grad, Pa automatik ima hiljadu puta vecu prednost u gradu, jer ne moras stalno saltati i drzati nogu na kvacilu. Ja u spici od carsije do ilidze dodjem na kocnici. A na otvorenom mi je svejedno, normalnom voznjom ne saltas ni manuelca cesto.
A sto se tice ovoga otvoreno/grad, Pa automatik ima hiljadu puta vecu prednost u gradu, jer ne moras stalno saltati i drzati nogu na kvacilu. Ja u spici od carsije do ilidze dodjem na kocnici. A na otvorenom mi je svejedno, normalnom voznjom ne saltas ni manuelca cesto.
-
jefferson
#17 Re: Potreban SAVJET..Audi A4 2001-2003 Automatik (tiptonic) ili Manuelni uzeti ?
Nisu, A4 su pravljeni u njemckoj.prog321 wrote:Ako je benzinac A4 sa automatskim mjenjačem neka pazi da nije uvezen iz USA. Mahala kaže da su takvi pravljeni u Meksiku i puno lošiji od ovih iz Evrope.
Bez obzira odakle su, svi dolaze sa ZF mjenjacem koji je napravljen u njemackoj.
-
jefferson
#18 Re: Potreban SAVJET..Audi A4 2001-2003 Automatik (tiptonic) ili Manuelni uzeti ?
Koja je razlika? Par hiljada KM.basicm wrote:Koja je razlika: reperiranje automatskog mjenjaca vs set kvacila i ostale peripetije na manuelcu?
Repariranje aut. mjenjaca je nesto drugo od mjenjanja ulja i filtera u istom.
- mobsterc
#19 Re: Potreban SAVJET..Audi A4 2001-2003 Automatik (tiptonic) ili Manuelni uzeti ?
A objektivno mi je sto ti navodis bmw i merc? Daj baado-šampion wrote:To sto tebi znaci nije objektivno mjerilo. Objektivno mjerilo je da automatik obicno ide u veca auta koja su namijenjena za putovanja a ne da ih vozis kroz grad. Recimo dosta jacih/vecih Mercedesa i BMWa dolazi iskljucivo a automatskim mjenjacem. Da je mjerilo ono sto tebi vise znaci uz svako malo auto dolazio bi automatski mjenjac a ne obrnuto. Bi li mi objasnio sto u A klasu serijski ide manualni mjenjac (automatski samo uz jace modele) a u E klasu automatski ide serijski u svaki model? Jer vise znaci u gradu?mobsterc wrote:Cuj automatik za puta a nije za grada... e svakakvih nebuloza
Automatik je za sve, kao i manuelni, kome nije mrsko da salta. Meni vise znaci u gradu nego kada krenem na put i presaltam brzinu svako 10-15 minuta, u gradu je to svake minute. Kako god, ne planiram se vise vracati manuelnom.![]()
Nije pitanje jel nekom mrsko da salta nego je pitanje da automatik objektivno povecava udobnost na putu.
I meni je automatik drazi iako vozim manualni, ali ovdje se radi o kupovini 15 godina starog auta s automatikom jer je "automatik laksi po gradu". To je besmislica. Imas opasnost od kvara koji ce kostati kao trecina cijene tog auta da bi izbjegao saltanje u voznjama koje traju pola sata.
Inace set kvacila s plivajucim zamajcem za VW modele se moze naci vec za 500 maraka, Sachs set, znaci nije neki kineski. Toliko o odrzavanju manualnog mjenjaca.
To je sve subjektivno, ili cemo malo 'objektivno' kako u americi skoro svako auto dolazi sa automatikom? Eto, jesam li objasnio?
A ima i do toga da mahom za nase trziste mala auta imaju premalo obrtnog za automatika.
Ja nisam pricao nista o tome sta on treba da kupi, to mu je vec odgovoreno, nego sam morao reagovati na tvrdnju da je automatik za puta a za grada nije. To jednostavno zavisi od stila voznje i licnih preferncija, a sve vise ljudi naginje na americki stil jer su uvidjeli prednosti automatika, tj oni ljudi kojima je auto prevozno sredstvo i treba sto manje da ih opterecuje dok ga koriste.
- madner
#20 Re: Potreban SAVJET..Audi A4 2001-2003 Automatik (tiptonic) ili Manuelni uzeti ?
Automatik u Evropi je zrtva vece potrosnje, osjetljivo trziste na cijenu nafte. 
- mobsterc
#21 Re: Potreban SAVJET..Audi A4 2001-2003 Automatik (tiptonic) ili Manuelni uzeti ?
Ma sta ti je, vidis da je to za E klasu koja se ne vozi po gradu
-
ibrahimovic93
#22 Re: Potreban SAVJET..Audi A4 2001-2003 Automatik (tiptonic) ili Manuelni uzeti ?
Odlucio sam se, nekako, ne 100%, ali skoro
Ja inace oduvijek volim manuelni mjenjac, jer to je opet od covjeka do covjeka kako ko voli, oduvijek sam imao bolji osjecaj kad saltam brzine nego kad sam probavao automatika. Mada meni je bilo to u sustini da vidim vase savjete i razmisljanja na to u cjelini da li je bolji Automatik ili Manuelni.
Tako da nasao sam jednog, ali je sad sasvim nesto drugo, jeste i dalje Audi A4 ali je 1.8T 140kW, kaze meni taj momak sto prodaje da mu je potrosnja gradska 10l, na otvorenom putu od 5-7l, tako da kad bih u njega ugradio i plin, bila bi mi manja potrosnja goriva. Sto se tice registracije kaze mi da kosta 604KM, tu bas i nisam siguran da je toliko, ja sve razmisljam da je oko 700KM ali opet nisam siguran, momak je u glavnom rekao da je 604KM.
Sto se tice odrzavanja, naravno, ima svega cemu dodje kraj i sto nije vjecno, potrosni dijelovi na svakom autu je to standard da nakon nekog izvjesnog vremena (kraceg/duzeg vijeka trajanja) treba zamjena, to je normalno. Po raznim misljenjima je nekome Automatik jeftinija varijanta i za odrzavanje i jednostavan za koristenje a nekome opet manuelni. Svako zna kome sta odgovara i pase, ko sta vise voli, a meni je manuelni mjenjac od uvijek bio odlican, onaj osjecaj mjenjanja brzine, pustanja kvacila pa po gasu pad pritisne se, mnogi ce me razumjeti sta govorim. Tako ima i onih koji imaju taj osjecaj koji vole automatika.
Da ne duljim i ne pisem romane, hvala svima vama puno na iskrenim misljenjima i savjetima
Ja inace oduvijek volim manuelni mjenjac, jer to je opet od covjeka do covjeka kako ko voli, oduvijek sam imao bolji osjecaj kad saltam brzine nego kad sam probavao automatika. Mada meni je bilo to u sustini da vidim vase savjete i razmisljanja na to u cjelini da li je bolji Automatik ili Manuelni.
Tako da nasao sam jednog, ali je sad sasvim nesto drugo, jeste i dalje Audi A4 ali je 1.8T 140kW, kaze meni taj momak sto prodaje da mu je potrosnja gradska 10l, na otvorenom putu od 5-7l, tako da kad bih u njega ugradio i plin, bila bi mi manja potrosnja goriva. Sto se tice registracije kaze mi da kosta 604KM, tu bas i nisam siguran da je toliko, ja sve razmisljam da je oko 700KM ali opet nisam siguran, momak je u glavnom rekao da je 604KM.
Sto se tice odrzavanja, naravno, ima svega cemu dodje kraj i sto nije vjecno, potrosni dijelovi na svakom autu je to standard da nakon nekog izvjesnog vremena (kraceg/duzeg vijeka trajanja) treba zamjena, to je normalno. Po raznim misljenjima je nekome Automatik jeftinija varijanta i za odrzavanje i jednostavan za koristenje a nekome opet manuelni. Svako zna kome sta odgovara i pase, ko sta vise voli, a meni je manuelni mjenjac od uvijek bio odlican, onaj osjecaj mjenjanja brzine, pustanja kvacila pa po gasu pad pritisne se, mnogi ce me razumjeti sta govorim. Tako ima i onih koji imaju taj osjecaj koji vole automatika.
Da ne duljim i ne pisem romane, hvala svima vama puno na iskrenim misljenjima i savjetima
- Ady88
#23 Re: Potreban SAVJET..Audi A4 2001-2003 Automatik (tiptonic) ili Manuelni uzeti ?
Imam pitanje nevezano za temu ali za mjenjac da. Uzeo sam audi a3, 2009 godina, 1.8tfsi sa 7 brzina i zanima me da li je neko upoznat oko zamjene ulja u mjenjacu. Ima 109.000km i u servisnoj nije nikad mjenjano ulje u mjenjacu ni dok je bio pod garancijom. Tamo pise da se ulje mijenja na 60.000km ali recimo samo na mjenjacima sa 6 brzina. Odem u ovlasteni servis i pitam zasto nisu zamjenili ulje na 60hiljada i dobio sam odgovor da se NIKAD ne mijenja ulje na ovom mjenjacu. Da li je neko upoznat s ovim i moze li mi dati odgovor zasto je to tako, hvala puno!
-
condy
#24 Re: Potreban SAVJET..Audi A4 2001-2003 Automatik (tiptonic) ili Manuelni uzeti ?
To je tiptronic mjenjac. Audi za taj mjenjac nije predvidio zamjenu ulja, i to ce ti reci u svakom Audi servisu. Za neke druge Audi mjenjace multitronic ili s tronic mjenjace je predvidjena zamjena nakon 60kkm. Medjutim, ja bih ti savjetovao da zamjenis radi sebe to ulje. Nema tog ulja koje moze biti projektovano za cijeli radni vijek vozila. Samo obavezno da ti tacno provjere koje ulje ide u mjenjac prije zamjene.Ady88 wrote:Imam pitanje nevezano za temu ali za mjenjac da. Uzeo sam audi a3, 2009 godina, 1.8tfsi sa 7 brzina i zanima me da li je neko upoznat oko zamjene ulja u mjenjacu. Ima 109.000km i u servisnoj nije nikad mjenjano ulje u mjenjacu ni dok je bio pod garancijom. Tamo pise da se ulje mijenja na 60.000km ali recimo samo na mjenjacima sa 6 brzina. Odem u ovlasteni servis i pitam zasto nisu zamjenili ulje na 60hiljada i dobio sam odgovor da se NIKAD ne mijenja ulje na ovom mjenjacu. Da li je neko upoznat s ovim i moze li mi dati odgovor zasto je to tako, hvala puno!
- Ady88
#25 Re: Potreban SAVJET..Audi A4 2001-2003 Automatik (tiptonic) ili Manuelni uzeti ?
Hvala ti na odgovoru, znaci da ipak promjenim. Da li je rano na 100.000km ako su oni planirali da se nikad ne mijenja? Moram otici u servis i vidjeti detaljno oko toga valjda me nece gledati ko budalu neku hah