Potraga za argentinskom podmornicom!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

shake69

#1 Potraga za argentinskom podmornicom!!

Post by shake69 »

Prije pet dana nestala je argentinska podmornica s 44 clana posade. Danas kazu imaju kisika za jos 7 dana a meni pitanje svih pitanja: kako je moguce zagubiti podmornicu? Kako se nadje crna kutija iz aviona, koja onako mala emitira signale, a ne moze jedna podmornica i pored ukljucenih nekoliko drzava u potragu, medju njima i SAD? :shock:
Zao mi tih ljudi, mogu zamisliti kakvu dramu prezivljavaju, ako su jos zivi.
Da li moze bas sve otkazati? :?
sunceKOtepsija

#2 Re: Potraga za argentinskom podmornicom!!

Post by sunceKOtepsija »

more, okeani su ogromni-ko zna cega tu sve ima-nismo zagrebali ni povrsinu istrazivanja vodenih povrsina nase planete
MyTao

#3 Re: Potraga za argentinskom podmornicom!!

Post by MyTao »

shake69 wrote:Prije pet dana nestala je argentinska podmornica s 44 clana posade. Danas kazu imaju kisika za jos 7 dana a meni pitanje svih pitanja: kako je moguce zagubiti podmornicu? Kako se nadje crna kutija iz aviona, koja onako mala emitira signale, a ne moze jedna podmornica i pored ukljucenih nekoliko drzava u potragu, medju njima i SAD? :shock:
Pa vjerovatno je podmornica izgubljena jer ne emitira vise nikakav signal... Inace nebi bila izgubljena. A posto ne emitira nikakav signal pronaci tu podmornicu je kao pronaci iglu u sjenu... gotovo nemoguce.

Stvarno strasno, za mene najgora moguca smrt je to ta...
shake69

#4 Re: Potraga za argentinskom podmornicom!!

Post by shake69 »

MyTao wrote:
shake69 wrote:Prije pet dana nestala je argentinska podmornica s 44 clana posade. Danas kazu imaju kisika za jos 7 dana a meni pitanje svih pitanja: kako je moguce zagubiti podmornicu? Kako se nadje crna kutija iz aviona, koja onako mala emitira signale, a ne moze jedna podmornica i pored ukljucenih nekoliko drzava u potragu, medju njima i SAD? :shock:
Pa vjerovatno je podmornica izgubljena jer ne emitira vise nikakav signal... Inace nebi bila izgubljena. A posto ne emitira nikakav signal pronaci tu podmornicu je kao pronaci iglu u sjenu... gotovo nemoguce.

Meni je to posve jasno, ali zar taj toliki gmaz od objekta nema nikakvog drugog, alternativnog nacina da odasla sos poruku i lokaciju gdje je? Sta je s Morzeovom azbukom? Ili je neka teska havarija pa nije imao ko od nesretnika ni javiti belaj!
Nije mi jasno da se to nije usavrsilo za ekstremne slucajeve da se bar ljudi pronadju, makar i mrtvi.
Fudo387

#5 Re: Potraga za argentinskom podmornicom!!

Post by Fudo387 »

shake69 wrote:
MyTao wrote:

Meni je to posve jasno, ali zar taj toliki gmaz od objekta nema nikakvog drugog, alternativnog nacina da odasla sos poruku i lokaciju gdje je? Sta je s Morzeovom azbukom? Ili je neka teska havarija pa nije imao ko od nesretnika ni javiti belaj!
Nije mi jasno da se to nije usavrsilo za ekstremne slucajeve da se bar ljudi pronadju, makar i mrtvi.
Pa usavrsena je tehnologija, samo sto je ovo dizel podmornica napravljena u Njemackoj 1985.
Poslali su Ameri neku podmornicu dizajniranu iskljucivo za spasavanje, al’ mislim da je za ove kasno. Na ruku im ne ide i nevrijeme, katastrofa.
Krokodajl

#6 Re: Potraga za argentinskom podmornicom!!

Post by Krokodajl »

A moguće jednostavno da se desila neka havarija, eksplozija, pucanje nečega tako da nisu ni mogli odaslati poruku alternativnim načinom...
Connaisseur Karlin

#7 Re: Potraga za argentinskom podmornicom!!

Post by Connaisseur Karlin »

Fudo387 wrote: Pa usavrsena je tehnologija, samo sto je ovo dizel podmornica napravljena u Njemackoj 1985.
ne postoji tehnologija koja moze pronaci podmornicu , isto ako sto je problem sa pronalaskom aviona :)
drndalo

#8 Re: Potraga za argentinskom podmornicom!!

Post by drndalo »

Nije bas tako. Hajde obnovi gradivo kako su nasli crne kutije od Air France A330 u juznom atlantiku... Jedini problem je sto trazi jako puno vremena sve to pregledati sonarom ako ne znas uzu lokaciju...
Connaisseur Karlin

#9 Re: Potraga za argentinskom podmornicom!!

drndalo wrote:Nije bas tako. Hajde obnovi gradivo kako su nasli crne kutije od Air France A330 u juznom atlantiku... Jedini problem je sto trazi jako puno vremena sve to pregledati sonarom ako ne znas uzu lokaciju...
podsjeti me :)
drndalo

#10 Re: Potraga za argentinskom podmornicom!!

Post by drndalo »

Francuski brodovi, i oni koji su bili angazovani po ugovoru s njima su trazili lokaciju skoro 2 godine, i nasli je... Crne kutije odavno nisu emitovale signal, i nadjene su kada su bocno usmjerenim sonarom nasli mjesto pada aviona, po dijelovima istog razbacanog po dnu... U startu su ga trazili par sto km dalje od mjesta gdje ga nadjose...

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Air_France_Flight_447
shake69

#11 Re: Potraga za argentinskom podmornicom!!

Post by shake69 »

Pa imaju li podmornice nesto poput crne kutije u avionu? Kako je traziti kada nestane kao ova?
Connaisseur Karlin

#12 Re: Potraga za argentinskom podmornicom!!

drndalo wrote:Francuski brodovi, i oni koji su bili angazovani po ugovoru s njima su trazili lokaciju skoro 2 godine, i nasli je... Crne kutije odavno nisu emitovale signal, i nadjene su kada su bocno usmjerenim sonarom nasli mjesto pada aviona, po dijelovima istog razbacanog po dnu... U startu su ga trazili par sto km dalje od mjesta gdje ga nadjose...

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Air_France_Flight_447
majka priroda se ne moze upotpunosti kontorlirati ili izbjeci ni sa najsavrsenijom tehnologijom

https://arstechnica.com/information-tec ... ntine-sub/
Connaisseur Karlin

#13 Re: Potraga za argentinskom podmornicom!!

shake69 wrote:Pa imaju li podmornice nesto poput crne kutije u avionu? Kako je traziti kada nestane kao ova?
jesam avio strucnjak, no mislim da su podmornice kompliciranije za pronalazak :)
drndalo

#14 Re: Potraga za argentinskom podmornicom!!

Post by drndalo »

Naravno da se ne moze kontrolisati, zato se belaji ponekad i desavaju uz svu tehniku i nauku...

Samo sam ti replicirao da ne postoji tehnologija za nalazenje podmornice... Naravno da postoji, kao i sa nalaskom Titanic-a... Samo je pitanje koliko para (vremena) imas da je trazis...

Ovdje je problem bio pokusaj nalaska u nekom vremenu koje bi dalo nadu u spas posade... Kako ono istice, ta nada nestaje. Podmornicu ce naci za 5-15-75 dana, cijelu ili u dijelovima. Za posadu ce to na zalost biti prekasno.

@shake

I ne, nemaju crne kutije u smislu putnickih aviona...
Connaisseur Karlin wrote:
jesam avio strucnjak
Rece ona skromno... :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#15 Re: Potraga za argentinskom podmornicom!!

drndalo wrote:Naravno da se ne moze kontrolisati, zato se belaji ponekad i desavaju uz svu tehniku i nauku...

Samo sam ti replicirao da ne postoji tehnologija za nalazenje podmornice... Naravno da postoji, kao i sa nalaskom Titanic-a... Samo je pitanje koliko para (vremena) imas da je trazis...

Ovdje je problem bio pokusaj nalaska u nekom vremenu koje bi dalo nadu u spas posade... Kako ono istice, ta nada nestaje. Podmornicu ce naci za 5-15-75 dana, cijelu ili u dijelovima. Za posadu ce to na zalost biti prekasno.

@shake

jesam avio strucnjak
efektivnost tehnologije je ogranicena
triconja

#16 Re: Potraga za argentinskom podmornicom!!

Post by triconja »

drndalo wrote:Naravno da se ne moze kontrolisati, zato se belaji ponekad i desavaju uz svu tehniku i nauku...

@shake

jesam avio strucnjak
efektivnost tehnologije je ogranicena
Trenutne tehnologije :-D
Edin H.

#17 Re: Potraga za argentinskom podmornicom!!

Post by Edin H. »

Postoji jos uvijek mala nada da su izgubili sredstva komunikacije, ali da plutaju.
Fudo387

#18 Re: Potraga za argentinskom podmornicom!!

Post by Fudo387 »

Edin H. wrote:Postoji jos uvijek mala nada da su izgubili sredstva komunikacije, ali da plutaju.
To tvoji iz Royal Navy najbolje znaju, oni ih utusili i sad se prave blesavi. :oops:
nema me tamo

#19 Re: Potraga za argentinskom podmornicom!!

Post by nema me tamo »

Eto mrtvi su, Rip.
alibegoa

#21 Re: Potraga za argentinskom podmornicom!!

Post by alibegoa »

Fudo387 wrote:
Edin H. wrote:Postoji jos uvijek mala nada da su izgubili sredstva komunikacije, ali da plutaju.
To tvoji iz Royal Navy najbolje znaju, oni ih utusili i sad se prave blesavi. :oops:
:lol: :izet:
drndalo

#22 Re: Potraga za argentinskom podmornicom!!

Post by drndalo »

alibegoa wrote:
Fudo387 wrote:
:lol: :izet:
Hm, bas je smijesno... :run: Idi pregledaj glavu, nije bolest samo ono sto boli... :evil:
Hendrix

#23 Re: Potraga za argentinskom podmornicom!!

Post by Hendrix »

Pa problem je sto se podmornice prave da budu sto manje primjetne za trazenje sa povrsine i od strane drugih podmornica, ako se nije raspala vrlo je tesko odrediti njen polozaj.

Takodjer to je vojni objekat i nijedna vojska do zadnjeg trenutka nece priznati belaj...tipa Kursk iako su ljudi mogli biti spaseni ponos i cuvanje vojnih tajni je bilo na prvom mjestu.
shake69

#24 Re: Potraga za argentinskom podmornicom!!

Post by shake69 »

nema me tamo wrote:Eto mrtvi su, Rip.
KO je to objavio? Link? :?
nema me tamo

#25 Re: Potraga za argentinskom podmornicom!!

Post by nema me tamo »

shake69 wrote:
nema me tamo wrote:Eto mrtvi su, Rip.
KO je to objavio? Link? :?

Nema kisika, kraj.
Post Reply