Potpisivanje prvog ugovora o radu

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
amkok

#1 Potpisivanje prvog ugovora o radu

Post by amkok »

Imam par pitanja u vezi prvog zaposlenja u jednoj manjoj firmi u Sarajevu. Naime, odradio sam 2 mjeseca (bez ikakvog ugovora) pod izgovorom da je to probni rad. Poslodavac me sada zeli prijaviti na 3 mjeseca kao montera/tehnicara audio-video sistema, i zeli da potpisem poseban ugovor pod kojim se necu moci zaposliti u nekoj drugoj firmi koja se bavi istim djelatnostima naredne 3 godine.

Zanimaju me slijedece stvari:
1. Da li je bio obavezan da mi ponudi ugovor za 2 mjeseca probnog rada?
2. Da li se radnik pri prvom zaposlenju mora prijaviti na 3 mjeseca, ili moze i na duzi vremenski period? Sta gubi a sta dobija u slucaju da dobije otkaz prije isteka ta 3 mjeseca, i ako da otkaz?
3. Da li radnik kao tehnicar/monter mora potpisivati ugovor o konkurenciji? Koliko sma upoznat samo direktori ga potpisuju.
Unaprijed hvala
human01d

#2 Re: Potpisivanje prvog ugovora o radu

Post by human01d »

amkok wrote:Imam par pitanja u vezi prvog zaposlenja u jednoj manjoj firmi u Sarajevu. Naime, odradio sam 2 mjeseca (bez ikakvog ugovora) pod izgovorom da je to probni rad. Poslodavac me sada zeli prijaviti na 3 mjeseca kao montera/tehnicara audio-video sistema, i zeli da potpisem poseban ugovor pod kojim se necu moci zaposliti u nekoj drugoj firmi koja se bavi istim djelatnostima naredne 3 godine.

2. Da li se radnik pri prvom zaposlenju mora prijaviti na 3 mjeseca, ili moze i na duzi vremenski period? Sta gubi a sta dobija u slucaju da dobije otkaz prije isteka ta 3 mjeseca, i ako da otkaz?
3. Da li radnik kao tehnicar/monter mora potpisivati ugovor o konkurenciji? Koliko sma upoznat samo direktori ga potpisuju.
Unaprijed hvala

1. Da, prakticno si radio kao neprijavljen radnik.
2. Moze i na duzi period. Nema ogranicenja po tom pitanju, sem sto se postavlja odredjeni period kao probni rad u cilju ocjene da li zadovolja ili ne zadovoljava kriterije za odredjenu poziciju na koju je primljen. Dobio ili dao otkaz u tom periodu ne pravi neku razliku.
3. Ukoliko poslodavac na toj poziciji provodi neke inovativne procedure ili postupke na osnovu kojih ti mozes odati konkurenciji neke specificne detalje koji unapredjuju taj rad, onda postoji smisao ugovora o konkurenciji. Ugovor o konkurenciji ne veze se samo za odredjene pozicije, ovisi od poslodavca sta procjenjuje kao vazno toga. Mislim da se na sudu moze osporiti taj njegov ugovor ukoliko bude potrebe za time, jer tesko je dokazati njemu kao poslodavcu da je imao nesto inovativno na toj poziciji.
amkok

#3 Re: Potpisivanje prvog ugovora o radu

Post by amkok »

human01d wrote:
amkok wrote:Imam par pitanja u vezi prvog zaposlenja u jednoj manjoj firmi u Sarajevu. Naime, odradio sam 2 mjeseca (bez ikakvog ugovora) pod izgovorom da je to probni rad. Poslodavac me sada zeli prijaviti na 3 mjeseca kao montera/tehnicara audio-video sistema, i zeli da potpisem poseban ugovor pod kojim se necu moci zaposliti u nekoj drugoj firmi koja se bavi istim djelatnostima naredne 3 godine.

Unaprijed hvala

2. Moze i na duzi period. Nema ogranicenja po tom pitanju, sem sto se postavlja odredjeni period kao probni rad u cilju ocjene da li zadovolja ili ne zadovoljava kriterije za odredjenu poziciju na koju je primljen. Dobio ili dao otkaz u tom periodu ne pravi neku razliku.
3. Ukoliko poslodavac na toj poziciji provodi neke inovativne procedure ili postupke na osnovu kojih ti mozes odati konkurenciji neke specificne detalje koji unapredjuju taj rad, onda postoji smisao ugovora o konkurenciji. Ugovor o konkurenciji ne veze se samo za odredjene pozicije, ovisi od poslodavca sta procjenjuje kao vazno toga. Mislim da se na sudu moze osporiti taj njegov ugovor ukoliko bude potrebe za time, jer tesko je dokazati njemu kao poslodavcu da je imao nesto inovativno na toj poziciji.

Da li je ugovor o konkurenciji unaprijed definisan (napisan) ili poslodavac moze odredjivati duzinu trajanja ugovora kao i tekst tj.da mi tim ugovorom zabrani rad u drugoj slicnoj firmi bez obzira na zakon i bez obzira na to sto ne uvodi nikakve inovacije? Firma se bavi veleprodajom.
Brine me to sto bi mogao sastaviti bilo kakav ugovor i nazvati ga ugovorom o konkurenciji. Problem je sto moram potpisati ugovor o konkurenciji da bih uopste dobio posao, dakle to je uslov, pa bih zelio da znam koliko to sve ustvari ima smisla u praksi, na sudu, ili mozda ni poslodavac ne zna sta radi :-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4 Re: Potpisivanje prvog ugovora o radu

Post by _BataZiv_0809 »

Obicno te odredbe o konkurenciji budu propisane pravilnikom privrednih drustava.

Elem, 2 mjeseca si radio na crno, moze te prijaviti na 3 mjeseca, moze na 6, a moze i odmah na neodredjeno, to je autonomna volja poslodavca i tebe kao radnika (barem u teoriji).

A odredbe o konkurenciji bi mogle da sadrze i prava radnika u tom pogledu, pa bi to trebalo prouciti.

Jer ako on tebe uslovljava da se ne mozes zaposliti kod konkurencije, sta nudi zauzvrat?!
human01d

#5 Re: Potpisivanje prvog ugovora o radu

Post by human01d »

amkok wrote:
human01d wrote:

Unaprijed hvala

Da li je ugovor o konkurenciji unaprijed definisan (napisan) ili poslodavac moze odredjivati duzinu trajanja ugovora kao i tekst tj.da mi tim ugovorom zabrani rad u drugoj slicnoj firmi bez obzira na zakon i bez obzira na to sto ne uvodi nikakve inovacije? Firma se bavi veleprodajom.
Brine me to sto bi mogao sastaviti bilo kakav ugovor i nazvati ga ugovorom o konkurenciji. Problem je sto moram potpisati ugovor o konkurenciji da bih uopste dobio posao, dakle to je uslov, pa bih zelio da znam koliko to sve ustvari ima smisla u praksi, na sudu, ili mozda ni poslodavac ne zna sta radi :-)
Ugovor o konkurenciji ima osnov u zakonu i zakonom je definisano sta on predstavlja. U biti radi se o poslovnim tajnama i informacija, sticanjem novih posebnih vjestina, djelokruga poslovanja i partnera sa kojima se posluje i slicno. On se time u biti stiti da ti eventualno nakon sto bi pokupio vazne informacije mogao za bolju ponudu preci u neku drugu firmu koja mu je trzisni konkurent. Ima osnova sve to, ali vjerujem da je na sudu sve to tesko dokazivo. Pogotovo kada je u pitanju veleprodaja i da taj segment poslovanja slican u mnogih.
Da je u pitanju posao gdje npr. stvaras neku novu vrijednost, proizvod bile bi drugacije okolnosti. U svakom slucaju mozes se konsultovati i sa advokatom koji je specijaliziran za tu oblast da otklonis sve nedoumice.
Drinski

#6 Re: Potpisivanje prvog ugovora o radu

Post by Drinski »

ma kakva zastita tehnologija i podataka, pa nije to majkrosoft, nego je to neka naša vucibatina, lik mu radio neprijavljen dva mjeseca, sada bi da mu radi na tri mjeseca ali da kasnije ne moze raditi u struci tri godine. de ti provjeri da li će on tebi plaćati naknadu za te tri godine, jer mislim da ona iznosi minimalno pola tvoje plate.
Haris.ba

#7 Re: Potpisivanje prvog ugovora o radu

Post by Haris.ba »

Drinski wrote:ma kakva zastita tehnologija i podataka, pa nije to majkrosoft, nego je to neka naša vucibatina, lik mu radio neprijavljen dva mjeseca, sada bi da mu radi na tri mjeseca ali da kasnije ne moze raditi u struci tri godine. de ti provjeri da li će on tebi plaćati naknadu za te tri godine, jer mislim da ona iznosi minimalno pola tvoje plate.
Koliko znam najviše te može ograničiti 2 godine. Pročitaj Zakon o radu FBIH, članove 77-80 (slično je i u novom ukinutom zakonu).
Plaća ti 50% plaće isplaćene u posljednja tri mjececa po prestanku.

I nije da se ne može zaposliti u struci. Npr. zaposli se u zaštitarskoj firmi. Ne može u drugoj zaštitarskoj firmi dok traje zabrana, i dok mu se isplaćuje naknada za zabranu. Ali, može u firmi koja nije u tržišnoj utakmici, npr. u nekoj državnoj instituciji, npr. u policiji.
Drinski

#8 Re: Potpisivanje prvog ugovora o radu

Post by Drinski »

Haris.ba wrote:
Drinski wrote:ma kakva zastita tehnologija i podataka, pa nije to majkrosoft, nego je to neka naša vucibatina, lik mu radio neprijavljen dva mjeseca, sada bi da mu radi na tri mjeseca ali da kasnije ne moze raditi u struci tri godine. de ti provjeri da li će on tebi plaćati naknadu za te tri godine, jer mislim da ona iznosi minimalno pola tvoje plate.
Koliko znam najviše te može ograničiti 2 godine. Pročitaj Zakon o radu FBIH, članove 77-80 (slično je i u novom ukinutom zakonu).
Plaća ti 50% plaće isplaćene u posljednja tri mjececa po prestanku.

I nije da se ne može zaposliti u struci. Npr. zaposli se u zaštitarskoj firmi. Ne može u drugoj zaštitarskoj firmi dok traje zabrana, i dok mu se isplaćuje naknada za zabranu. Ali, može u firmi koja nije u tržišnoj utakmici, npr. u nekoj državnoj instituciji, npr. u policiji.
tacno tako.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9 Re: Potpisivanje prvog ugovora o radu

Post by _BataZiv_0809 »

Čl. 87. Zakona o Radu FBiH:

(1) Ugovorena zabrana natjecanja obvezuje radnika samo ako je poslodavac ugovorom preuzeo obvezu da će radniku za vrijeme trajanja zabrane isplaćivati nadoknadu najmanje u
iznosu polovine prosječne plaće isplaćene radniku u razdoblju tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.
(2) Nadoknadu iz stavka 1. ovoga članka poslodavac je dužan isplatiti radniku krajem svakog kalendarskog mjeseca.
(3) Visina nadoknade iz stavka 1. ovoga članka usklađuje se na način i pod uvjetima utvrđenim kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.
Post Reply