Potomci graditelja obustavili prodaju odmarališta u Neumu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
high_volume

#1 Potomci graditelja obustavili prodaju odmarališta u Neumu

Post by high_volume »

Potomci graditelja obustavili prodaju odmarališta u Neumu

Može li neko stručno objasniti pravo "graditelja", odnosno pravo Ribarske zadruge u Neumu, da brane prodaju odmarališta JP BH Pošte, da polažu pravo na njegovo vlasništvo?

Šta je to što piše u Zakonu o stvarnim pravima?

Image
Last edited by high_volume on 12/12/2018 08:33, edited 1 time in total.
Haris.ba

#2 Re: Potomci graditelja obustavili prodaju odmarališta u Neumu

Post by Haris.ba »

Uz ogradu da nikada ne možeš preko medija skontati neke stvari jer uvijek se nešta ispusti, pored originarnog načina sticanja prava vlasništva građenjem mislim da se ovdje više radi o klasičnom miksu nacionalizacije i neurednih zemljišnih knjiga i katastra, te traljavo provedenog postupka raspodjele imovine između dvije državne firme - koji je opet uslovljen naslijeđenim okolnostima gdje se firmama davale nekretnine odlukama i rješenjima, a naknada onima od koga su uzimane ili nisu zabilježene, ili je nije ni bilo.

Smisao je da zakon o stvarnim pravima štiti pravo vlasništva, da pitanje restitucije ostavlja drugom posebnom zakonu - a tog zakona nema.

I onda sud ima obavezu štititi pravo vlasništva, a zakona nema. A pravni promet i život se mora odvijati.
HAVANA

#3 Re: Potomci graditelja obustavili prodaju odmarališta u Neumu

Post by HAVANA »

Ovde sam proplivao i svasta nesta... :(
high_volume

#4 Re: Potomci graditelja obustavili prodaju odmarališta u Neumu

Post by high_volume »

Haris.ba wrote:Uz ogradu da nikada ne možeš preko medija skontati neke stvari jer uvijek se nešta ispusti, pored originarnog načina sticanja prava vlasništva građenjem mislim da se ovdje više radi o klasičnom miksu nacionalizacije i neurednih zemljišnih knjiga i katastra, te traljavo provedenog postupka raspodjele imovine između dvije državne firme - koji je opet uslovljen naslijeđenim okolnostima gdje se firmama davale nekretnine odlukama i rješenjima, a naknada onima od koga su uzimane ili nisu zabilježene, ili je nije ni bilo.

Smisao je da zakon o stvarnim pravima štiti pravo vlasništva, da pitanje restitucije ostavlja drugom posebnom zakonu - a tog zakona nema.

I onda sud ima obavezu štititi pravo vlasništva, a zakona nema. A pravni promet i život se mora odvijati.
Znači li to da "graditelji" bespravno zaustavljaju prodaju?

Ribarska zadruga polaže pravo na ovaj objekat, kako?
Haris.ba

#5 Re: Potomci graditelja obustavili prodaju odmarališta u Neumu

Post by Haris.ba »

Ja imam neke objekte koje sam po pozitivnim propisima preveo na sebe. Na jedvite jade - ko Branković, sve po zakonu. Dok to nisam sproveo u knjigama, nekretnina je bila na zemljištu Srbina (pola naselja je na njegovoj zemlji). :D
Nije napravljena nelegalno.

Pa me to podsjeti na priču da je BiH katastarski 60% u vlasništvu Srba. :D
E sad, zamisli da je bilo na Jevreju. Koji kontekst je onda?

Mogu li sada doći potomci tog Srbina (umro prije nekih 70ak godina) i tražiti svoje?

I sada je samo pitanje - šta i kako šta želi. Sud sasluša sve strane i vidjećemo šta će odrezati.

P.S.
Zadruge su bile nešta ko što je današnji d.o.o. za vrijeme AU i kasnije KSHS i KJ. Tako da nije nemoguće da je neka zadruga negdje upisana kao vlasnik/korisnik nečega.

Bilo je zadruga i u SNRJ. Ali mislim da su to bile poljoprivredne zadruge samo.
Post Reply