Potomci AUSTROUGARSKE VLADAVINE
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Sociolog
#1 Potomci AUSTROUGARSKE VLADAVINE
Postovanje svima,
Zelio bih naime, da mi malo uputite, o potomci ljudi koji su doselili iz Austro ugarske vladavine, koliko ih ima danas.. Jeste da su se asimilirali, po prezimenina, da li ima, '' poznatih ličnosti'' među njima? Ja poznajem samo Davora Ebnera.
Izvinjavam se jos , jednom sto je malo nejasan post, zbog toga, što sam otkrio da mi se majka, s bakine strane prezivala Štajner, pa sam se malo iznenadio.
Hvala
Zelio bih naime, da mi malo uputite, o potomci ljudi koji su doselili iz Austro ugarske vladavine, koliko ih ima danas.. Jeste da su se asimilirali, po prezimenina, da li ima, '' poznatih ličnosti'' među njima? Ja poznajem samo Davora Ebnera.
Izvinjavam se jos , jednom sto je malo nejasan post, zbog toga, što sam otkrio da mi se majka, s bakine strane prezivala Štajner, pa sam se malo iznenadio.
Hvala
- cyprus
#2 Re: Potomci AUSTROUGARSKE VLADAVINE
Možda ti je podforum Historija adekvatniji za ovu temu.
- Jazz_Junkie
#3 Re: Potomci AUSTROUGARSKE VLADAVINE
Bilo je mnogih. Koliko se sjecam, tu je arhitekt Juraj Neidhardt, ali on je doselio nakon Drugog svjetskog rata kada je zajedno sa Dusanom Grabrijanom bio jedan od pionira fakulteta arhitekture u Sarajevu. Mislim da je i pjevac grupe Regina (
) Davor Ebner porijeklom Austrijanac. A pogledajte i ovaj site, veoma zanimljivo: http://www.gagisa.de/index.php
Zaboravio sam spomenuti istaknutog bh. povjesnicara Djuru Baslera. On je svicarskog porijekla.
Zaboravio sam spomenuti istaknutog bh. povjesnicara Djuru Baslera. On je svicarskog porijekla.
- Jara
#4 Re: Potomci AUSTROUGARSKE VLADAVINE
Valjda misliš "za vrijeme austrougarske vladavine"...i "baka s majčine strane"...Sociolog wrote:Postovanje svima,
Hvala
Ima ... ako mislis na Austrijance
-
Sociolog
#5 Re: Potomci AUSTROUGARSKE VLADAVINE
konkretno PRABABA, mama od moje Bake
Cuo, sam od jednog pro. Čekića, na predavanju, da su takve osobe, poslije 2 svjet. rata imale dosta, dosta problema, smataralo ih se izdajicama, valjda zbog etničkog porijekla, pa su neke porodice dodavale ić na kraju, konkretno znam slučaj Baurič, od Baur prezimena.
Cuo, sam od jednog pro. Čekića, na predavanju, da su takve osobe, poslije 2 svjet. rata imale dosta, dosta problema, smataralo ih se izdajicama, valjda zbog etničkog porijekla, pa su neke porodice dodavale ić na kraju, konkretno znam slučaj Baurič, od Baur prezimena.
- Jazz_Junkie
#6 Re: Potomci AUSTROUGARSKE VLADAVINE
Toga je ponajvise bilo u Vojvodini sa tzv. Donauschwaben. Taj proces kolektivne krivnje je poceo 1944. godine.Sociolog wrote:konkretno PRABABA, mama od moje Bake
- Jara
#7 Re: Potomci AUSTROUGARSKE VLADAVINE
To je po onoj čuvenoj "svi su oni isti", čega ima i danas, nažalost...Sociolog wrote:konkretno PRABABA, mama od moje Bake
A bilo je "takvih" osoba i medju partizanima, čak je u NOB-u, pod Titovom komandom, postojala i partizanska jedinica "Ernest Telman", sastavljena od "domaćih" Nijemaca i Austrijanaca ...
- Asana
#8 Re: Potomci AUSTROUGARSKE VLADAVINE
Potomci "Austrougarske vladavine" su i mnogi Cesi, Slovaci, Slovenci i Madjari koji su se u to vrijeme poslom kretali unutar bivse monarhije, nekada doseljavali sa cijelim porodicama ili ih ovdje osnivali i ostajali. "Naslijedje" Austrougarske ne treba dakle traziti samo u germanskim prezimenima 
-
Sociolog
#9 Re: Potomci AUSTROUGARSKE VLADAVINE
Jara wrote:To je po onoj čuvenoj "svi su oni isti", čega ima i danas, nažalost...Sociolog wrote:konkretno PRABABA, mama od moje Bake
A bilo je "takvih" osoba i medju partizanima, čak je u NOB-u, pod Titovom komandom, postojala i partizanska jedinica "Ernest Telman", sastavljena od "domaćih" Nijemaca i Austrijanaca ...
znam, gledao sam serijal epizoda na HRT, bila je serija, u kojoj je Goran Višnjić glumio, ali to je konkretno bilo područje Slavonije. Slažem se, čak imaju i češka, slovačka, ukrajinska sela, tamo oko Dervente, Prnjavora
- Jara
#10 Re: Potomci AUSTROUGARSKE VLADAVINE
Tačno...ima i Talijana u tim bh.krajevima.Sociolog wrote: znam, gledao sam serijal epizoda na HRT, bila je serija, u kojoj je Goran Višnjić glumio, ali to je konkretno bilo područje Slavonije. Slažem se, čak imaju i češka, slovačka, ukrajinska sela, tamo oko Dervente, Prnjavora
-
Sociolog
#11 Re: Potomci AUSTROUGARSKE VLADAVINE
Jara wrote:Tačno...ima i Talijana u tim bh.krajevima.Sociolog wrote: znam, gledao sam serijal epizoda na HRT, bila je serija, u kojoj je Goran Višnjić glumio, ali to je konkretno bilo područje Slavonije. Slažem se, čak imaju i češka, slovačka, ukrajinska sela, tamo oko Dervente, Prnjavora
dobro, par porodica, u 1-2 sela
- Asana
#12 Re: Potomci AUSTROUGARSKE VLADAVINE
Izvini sociolog... s koje si ti planete pao? 
- Luke Perry
#13 Re: Potomci AUSTROUGARSKE VLADAVINE
Aleksandar Hemon je jedan od prnjavorskih Ukrajinaca. Prnjavor nekad znan i kao Mala Evropa.
Banjalucki aerodrom je napravljen na mjestu gdje je bilo italijansko selo a zbog ovog rata i italijani kao i ostali digli sidro i danas se nalaze uglavnom u okolici Rima. Narodni heroj Karlo Rojc iz BL je bio Nijemac.
Banjalucki aerodrom je napravljen na mjestu gdje je bilo italijansko selo a zbog ovog rata i italijani kao i ostali digli sidro i danas se nalaze uglavnom u okolici Rima. Narodni heroj Karlo Rojc iz BL je bio Nijemac.
- Jara
#14 Re: Potomci AUSTROUGARSKE VLADAVINE
Tesko je reci koliko ih sada ima, kao što si rekao, zbog asimilacije...potomci Talijana, Čeha, Slovaka, Rusina, Ukrajinaca slabo ( uglavnom nimalo) govore jezike svojih predaka...Sociolog wrote:Jara wrote:Tačno...ima i Talijana u tim bh.krajevima.Sociolog wrote: znam, gledao sam serijal epizoda na HRT, bila je serija, u kojoj je Goran Višnjić glumio, ali to je konkretno bilo područje Slavonije. Slažem se, čak imaju i češka, slovačka, ukrajinska sela, tamo oko Dervente, Prnjavora
dobro, par porodica, u 1-2 sela
Austrijanci su doseljenim Česim i Slovacima, u sjevernoj Bosni i u Slavoniji, davali manje kvalitetnu zemlju nego etničkim
- Luke Perry
#15 Re: Potomci AUSTROUGARSKE VLADAVINE
Ako stvarno ne bude dobrih ljudi da nam pomognu neće ovdje ni biti života. Nijemci koji su ovdje bili prije 60 godina otišli su. I nakon 60 godina ipak se vole vratiti da vide gdje su se rodili i proveli svoju mladost...
http://www.dw-world.de/dw/article/0,214 ... 38,00.html
http://www.dw-world.de/dw/article/0,214 ... 38,00.html
-
Sociolog
#16 Re: Potomci AUSTROUGARSKE VLADAVINE
magistarski rad, znam skoje planeteAsana wrote:Izvini sociolog... s koje si ti planete pao?
plus porodični razlozi
-
Poduzetnik :)
#17 Re: Potomci AUSTROUGARSKE VLADAVINE
i u Zenici ima dosta raje katolika,muslima, pravoslavaca i jevreja koji imaju didu il nenu il ti nekog takog pretka koji je doselio za vrijeme Austro Ugarske okupacije. Ja cak vjerujem da takvi ljudi trebaju osnovat neko udruzenje BH građana austro ugarskog porijekla il nesta tako,pa da rade neke tako projekte multi kulti stvari ono pomirenje i to .
Recimo Kepeš, Fegeš, Pisker, Batista, Bardioli, Kahn, Veneti, Maxim, Meček, Hajder,Šmital su samo neka od prezimena među Zeničkim familijama koja vuku porijeklo od Austro Ugarske.,
Recimo Kepeš, Fegeš, Pisker, Batista, Bardioli, Kahn, Veneti, Maxim, Meček, Hajder,Šmital su samo neka od prezimena među Zeničkim familijama koja vuku porijeklo od Austro Ugarske.,
- Asana
#18 Re: Potomci AUSTROUGARSKE VLADAVINE
Sociolog wrote:dobro, par porodica, u 1-2 selaJara wrote:Tačno...ima i Talijana u tim bh.krajevima.Sociolog wrote: znam, gledao sam serijal epizoda na HRT, bila je serija, u kojoj je Goran Višnjić glumio, ali to je konkretno bilo područje Slavonije. Slažem se, čak imaju i češka, slovačka, ukrajinska sela, tamo oko Dervente, Prnjavora
Asana wrote:Izvini sociolog... s koje si ti planete pao?
Svaka ti cast kad na forumu skupljas takve informacije, i pises MAGISTARSKI na temu o kojoj tako malo znasSociolog wrote:magistarski rad, znam skoje planete![]()
plus porodični razlozi
Preporucila bih ti da umjesto sto pitas forumashe, informacije potrazis u bibliotekama i arhivima, te u udruzenjima nacionalnih manjina. Zapravo, to bih ocekivala od nekoga ko se "bavi naukom" pa pise magistarski.
- Fratris
#19 Re: Potomci AUSTROUGARSKE VLADAVINE
Ja cu malo opsirnije o ovoj temi.
Prvo, u nekim sirim okvirima, dvije vrste "kolonizacije" su se desevale za vrijeme A-U. Jedna je bila individualna, tu su mnogi strucnjaci a i nestrucnjaci naseljeni, ili najcesce sami dosli u velike gradove. Druga je bila masivna kolonizacija, u kojoj su ljudi planski dovodjeni i citava sela stvarana od kolonizatora.
Prva "kolonizacija" je vecinom bila u velikim gradovima kao sto su Sarajevo i Tuzla, ali i manjim rudarskim gradovima u srednjoj Bosni. Evo kao primjer Zavidovici, i informacija sa popisa 1921.:
Grad Zavidovici je ukupno imao 1.738 stanovnika, 945 katolika, 40 grko-katolika, 479 muslimana, 118 pravoslavaca, 46 evangelika i 110 zidova. Po maternjem jeziku, osim naravno domacih, bilo je 167 govornika njemackog, 69 poljskog, 63 ceskog, 30 rusinskog, 25 madjarskog, 23 slovenskog, 16 talijanskog, 9 ruskog, 9 rumunjskog i jedna osoba kojoj je maternji bio turski. Gotovo cetvrtina stanovnistva grada je govorila strani jezik kao maternji.
Ovi ljudi su vecinom asimilirani kroz generaciju, dvije, i to po vjerskom principu. Katolici i grko-katolici postaju Hrvati, pravoslavci Srbi, a mislim da slobodno mozemo reci da su potomci onog jednog Turcina danas Bosnjaci.
Naravno, u gradovima je asimilacija dolazila i zbog zenidbe i udaje. Malo tko bi danas se mogao naci u Bosni da su mu oba roditelja Cesi, recimo. Najcesce je jedan roditelj samo Ceh, a drugi Hrvat, Nijemac, Slovenac, itd. Zbog asimilacije, vecina ovih ljudi je ostala u Bosni. Ovdje naravno, kao i sve ovo sto cu napisati govorim o vremenu prije 1992. Drugi svjetski rat je zatekao vecinu ljudi njemackog porijekla u Sarajevu, Zenici, Derventi asimilirane, tako da nisu istjerani. Opet ponavljam, cesto jedan od roditelja nije ni bio Nijemac.
Druga kolonizacija je bila ona u kojoj su citava sela naseljavana. Ta kolonizacija je provodjena u relativno ogranicenom fizickom prostoru, u plodnoj ravnici na sjeveru. Najzapadnije kolonizatorsko naselje je bila poljsko/rusinska Dombrava kod Bosanskog Novog, najistocnije njemacki Franz-Josefs-Feld kod Bijeljine, a najjuznije njemacki Franzferdinandshöh kod Doboja. Sjeverna granica kolonizacije je naravno Sava. Najvise sela je bilo u danasnjim opcinama Prnjavor i Laktasi.
Nijemci su u Bosnu vecinom dovedeni iz danasnje Njemacke, a ne Austrije. Vecinom su bili katolici, ali oni kod Bijeljine su bili protestanti. Bili su naseljeni u Novoj Topoli juzno od B. Gradiske, sjeverno od Laktasa i oko B. Aleksandrovca, kraj Dervente, oko Prnjavora, i kraj Bijeljine. Poslije rata su istjerani, neki u Zapadnu Njemacku, drugi su otisli preko oceana.
Rusini su naseljeni iz Galicije, i vecinom su bili Grko-katolici. Mali broj su bili pravoslavci, a neki su presli u pravoslavlje u Bosni. Naseljeni su oko Prnjavora, u Lisnji, Hrvacanima, Babanovcima, Devetini...Broj se osipa od 1921., ali nisu nikad planski iseljavani.
Poljaci su zivjeli oko Prnjavora i Srpca, u Devetini, Staroj Dubravi, Novom Martincu, Gumjeri....Poslije rata su na zahtjev poljske vlade iseljeni u Poljsku, koja ih je naselila oko grada Boleslawieca, odakle su otjerani Nijemci. 15.000 ljudi se izmedju 1945. i 1950. iselilo iz Jugoslavije u Poljsku, od ovih je veliki dio bio bosanskih Poljaka.
Od ostalih, Cesi zive u selu Macino Brdo kod Prnjavora, a ima ih i oko Srpca, Talijani zive u Stivoru kod Prnjavora, a oni iz Mahovljana kod Laktasa su istjerani, Madjari su zivjeli u Vucjaku kod Prnjavora, ali su i oni istjerani 1945. Ralutinac kod Prnjavora je bilo naseljeno Slovencima, i do 1961. imalo slovensku vecinu. Bilo je i Rumunja oko Prnjavora.
Ovako je izgledao popis stanovnistva po naciji(svi mi domaci smo bili Jugoslaveni
) 1921. u kotaru Prnjavor:
Jugoslaveni-34.164
Slovenci-108
Čehoslovaci-482
Rusini -5.997
Poljaci-6.283
Rusi-6
Mađari-371
Nijemci-1.486
Albanci-2
Rumunji-556
Talijani-292
Francuzi-1
Ostali-145
Prvo, u nekim sirim okvirima, dvije vrste "kolonizacije" su se desevale za vrijeme A-U. Jedna je bila individualna, tu su mnogi strucnjaci a i nestrucnjaci naseljeni, ili najcesce sami dosli u velike gradove. Druga je bila masivna kolonizacija, u kojoj su ljudi planski dovodjeni i citava sela stvarana od kolonizatora.
Prva "kolonizacija" je vecinom bila u velikim gradovima kao sto su Sarajevo i Tuzla, ali i manjim rudarskim gradovima u srednjoj Bosni. Evo kao primjer Zavidovici, i informacija sa popisa 1921.:
Grad Zavidovici je ukupno imao 1.738 stanovnika, 945 katolika, 40 grko-katolika, 479 muslimana, 118 pravoslavaca, 46 evangelika i 110 zidova. Po maternjem jeziku, osim naravno domacih, bilo je 167 govornika njemackog, 69 poljskog, 63 ceskog, 30 rusinskog, 25 madjarskog, 23 slovenskog, 16 talijanskog, 9 ruskog, 9 rumunjskog i jedna osoba kojoj je maternji bio turski. Gotovo cetvrtina stanovnistva grada je govorila strani jezik kao maternji.
Ovi ljudi su vecinom asimilirani kroz generaciju, dvije, i to po vjerskom principu. Katolici i grko-katolici postaju Hrvati, pravoslavci Srbi, a mislim da slobodno mozemo reci da su potomci onog jednog Turcina danas Bosnjaci.
Druga kolonizacija je bila ona u kojoj su citava sela naseljavana. Ta kolonizacija je provodjena u relativno ogranicenom fizickom prostoru, u plodnoj ravnici na sjeveru. Najzapadnije kolonizatorsko naselje je bila poljsko/rusinska Dombrava kod Bosanskog Novog, najistocnije njemacki Franz-Josefs-Feld kod Bijeljine, a najjuznije njemacki Franzferdinandshöh kod Doboja. Sjeverna granica kolonizacije je naravno Sava. Najvise sela je bilo u danasnjim opcinama Prnjavor i Laktasi.
Nijemci su u Bosnu vecinom dovedeni iz danasnje Njemacke, a ne Austrije. Vecinom su bili katolici, ali oni kod Bijeljine su bili protestanti. Bili su naseljeni u Novoj Topoli juzno od B. Gradiske, sjeverno od Laktasa i oko B. Aleksandrovca, kraj Dervente, oko Prnjavora, i kraj Bijeljine. Poslije rata su istjerani, neki u Zapadnu Njemacku, drugi su otisli preko oceana.
Rusini su naseljeni iz Galicije, i vecinom su bili Grko-katolici. Mali broj su bili pravoslavci, a neki su presli u pravoslavlje u Bosni. Naseljeni su oko Prnjavora, u Lisnji, Hrvacanima, Babanovcima, Devetini...Broj se osipa od 1921., ali nisu nikad planski iseljavani.
Poljaci su zivjeli oko Prnjavora i Srpca, u Devetini, Staroj Dubravi, Novom Martincu, Gumjeri....Poslije rata su na zahtjev poljske vlade iseljeni u Poljsku, koja ih je naselila oko grada Boleslawieca, odakle su otjerani Nijemci. 15.000 ljudi se izmedju 1945. i 1950. iselilo iz Jugoslavije u Poljsku, od ovih je veliki dio bio bosanskih Poljaka.
Od ostalih, Cesi zive u selu Macino Brdo kod Prnjavora, a ima ih i oko Srpca, Talijani zive u Stivoru kod Prnjavora, a oni iz Mahovljana kod Laktasa su istjerani, Madjari su zivjeli u Vucjaku kod Prnjavora, ali su i oni istjerani 1945. Ralutinac kod Prnjavora je bilo naseljeno Slovencima, i do 1961. imalo slovensku vecinu. Bilo je i Rumunja oko Prnjavora.
Ovako je izgledao popis stanovnistva po naciji(svi mi domaci smo bili Jugoslaveni
Jugoslaveni-34.164
Slovenci-108
Čehoslovaci-482
Rusini -5.997
Poljaci-6.283
Rusi-6
Mađari-371
Nijemci-1.486
Albanci-2
Rumunji-556
Talijani-292
Francuzi-1
Ostali-145
- Air Ramiz
#20 Re: Potomci AUSTROUGARSKE VLADAVINE
Ako se ne varam cetnici su tokom rata srusili dvije ukrajinske crkve? Imali neko vise podataka o tome?Luke Perry wrote:Aleksandar Hemon je jedan od prnjavorskih Ukrajinaca. Prnjavor nekad znan i kao Mala Evropa.![]()
- Bosanac sa dna kace
#21 Re: Potomci AUSTROUGARSKE VLADAVINE
da, tacno, men se cini da bjese 2 crkve i zenski manastirAir Ramiz wrote:Ako se ne varam cetnici su tokom rata srusili dvije ukrajinske crkve? Imali neko vise podataka o tome?Luke Perry wrote:Aleksandar Hemon je jedan od prnjavorskih Ukrajinaca. Prnjavor nekad znan i kao Mala Evropa.![]()
-
NNneko
#22 Re: Potomci AUSTROUGARSKE VLADAVINE
Ivica Osim je Ceh.
- Fratris
#23 Re: Potomci AUSTROUGARSKE VLADAVINE
Kakav Ceh. Djed mu je Slovenac i otud prezime.NNneko wrote:Ivica Osim je Ceh.
A vjerujem da ga pitas, rekao bi ti da je Bosanac.
- Jara
#24 Re: Potomci AUSTROUGARSKE VLADAVINE
"Imao sam i baku, koja je bila Cehinja i zbog koje sam, mozda, imao i tu neku sirinu da nesto doznam o nekoj drugoj drzavi, nekoj drugoj vlasti... "Fratris wrote:Kakav Ceh. Djed mu je Slovenac i otud prezime.NNneko wrote:Ivica Osim je Ceh.
A vjerujem da ga pitas, rekao bi ti da je Bosanac.
http://www.bhdani.com/arhiva/142/t43feljton.htm
Last edited by Jara on 20/05/2008 12:15, edited 1 time in total.