potisna-lamela

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ja2

#1 potisna-lamela

Post by ja2 »

E strucnjaci za automobile, jedna cura treba malu pomoc.

Naime, imam lupa motor 1000 kubika, meni dosta. U zadnje vrijeme mi je prilikom prebacivanja u drugu brzinu pocelo nesto da krci, a nakon toga kada pritisnem kvacilo pocelo je nesto i da cvili. I tako sam otisla do dva majstora da mi da daju dijagnozu. I oba su rekla isto: otisla potisna i lamela. Sta je to nemam pojma. Uglavnom rekli su mi da mi treba oko 400 KM da to popravim, jer je taj potisna ploca oko 250 km i jos ostatak za ruke majstoru.
Zanima me gdje mogu to da kupim, koliko kosta i jeli ovo sve skupa ok cijena, posto sam ja teski laik?!
Hvala na pomoci :)

p.s. nasla sam u jednoj prodavnici navodno original potisnu za golfa 3 sto bi navodno mom autu odgovaralo, i kosta oko 150km pa mi nista nije jasno.
530i

#2 Re: potisna-lamela

Post by 530i »

Vrlo moguće da su majstori upravu, dakle red je za zamjenu kompletnog seta kvačila, druk ležaj, korpa i lamela. Raspitaj se po autodijelovima za cijene, nemoj da te na prvu "kolju". A ruke su obično 50 do 100 maraka za zamjenu seta kvačila.
AmADin_gospo

#3 Re: potisna-lamela

Post by AmADin_gospo »

kad je auto na ravnom, ubaci u 4 brzinu i "kreni" tj. lagano otpuštaj kvačilo, ako se auto ugasi, onda je lamela i potisna OK, ako se ne ugasi, onda ih treba mjenjati ;)
rotor

#4 Re: potisna-lamela

Post by rotor »

ja2 wrote: p.s. nasla sam u jednoj prodavnici navodno original potisnu za golfa 3 sto bi navodno mom autu odgovaralo, i kosta oko 150km pa mi nista nije jasno.
To je otprilike cijena Sachs-ovog kvacila, koje je jako zadovoljavajuceg kvaliteta.

Po nekoj starijoj verziji "autodate" pored Lupa, sledeca vw vozila imaju isti set kvacila: Golf i Jetta II 1.1 i 1.3, Golf III - 1.4, Polo 1.0 i 1.4
Edin H.

#5 Re: potisna-lamela

Post by Edin H. »

530i wrote:Vrlo moguće da su majstori upravu, dakle red je za zamjenu kompletnog seta kvačila, druk ležaj, korpa i lamela. Raspitaj se po autodijelovima za cijene, nemoj da te na prvu "kolju". A ruke su obično 50 do 100 maraka za zamjenu seta kvačila.
Mislim da uglavnom uzimaju oko 80 maraka, tako da mi tih 150 maraka za ruke djeluje pretjerano.
ja2

#6 Re: potisna-lamela

Post by ja2 »

Ma ruke manje vise, vise me zanima cijana ovog potisnog kompleta od 150 KM. Nekako mi je prejeftino, pa me strah da nije u pitanju dupljak ili los kvalitet. I da rekli su mi da je Saks u pitanju, tako nesto.
Mozete li mi napisati gdje bih u Sarajevu jos mogla pogledati te dijelove? Hvala
shlauf

#7 Re: potisna-lamela

Post by shlauf »

A-net 033/646-292
PANEX 033/663-118 061/133-511
ŠKORO 033/538-333
AVANTI 033/205-252 033/665-179
KARE 033/660-077

Eto, dosta od mene. Fataj se telefona i nadji dio a onda ćemo ti naći i mehaničara. :sax:

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeee :dance:
ja2

#8 Re: potisna-lamela

Post by ja2 »

Hvala decki na pomoci :)
LeKo

#9 Re: potisna-lamela

Post by LeKo »

Obavezno ti kupi dijelove, a ruke dogovaraj. Majstora pun grad, skontati ćeš da razlika u cijeni ruku zna biti i dvostruka. Od proizvođača tih dijelova SACHS ili LUK, treće ništa.
gila

#10 Re: potisna-lamela

Post by gila »

To se zove set kvacila ,a on sdrzi sljedece komponente:
1.Lmaela
2.Potisna ili korpa
3.Druk lezaj
pozeljno zamjeniti i ulje u mjenjacu cca 15 KM
Toplo preporucujem "Sachs" imam ga na svome vozilu , mozes kupiti u "Passat Mobile" (sebi tamo kupio sigurno origiigi sluzi me vec 2 god.), br.tel. ne znam ali se nalaze u ul. Patriotske Lige Kod pizzerije Dunde imas 10% popusta na robu preko 100KM, za tvoju vozilicu je oko cca 150 KM.
Sto se tice ugradnje istoga mozes se obratiti na 061/299-120 Edo, ugradnja cca 50-60 KM.
Sretno :)
shlauf

#11 Re: potisna-lamela

Post by shlauf »

gila wrote:To se zove set kvacila ,a on sdrzi sljedece komponente:
1.Lmaela
2.Potisna ili korpa
3.Druk lezaj
pozeljno zamjeniti i ulje u mjenjacu cca 15 KM
Toplo preporucujem "Sachs" imam ga na svome vozilu , mozes kupiti u "Passat Mobile" (sebi tamo kupio sigurno origiigi sluzi me vec 2 god.), br.tel. ne znam ali se nalaze u ul. Patriotske Lige Kod pizzerije Dunde imas 10% popusta na robu preko 100KM, za tvoju vozilicu je oko cca 150 KM.
Sto se tice ugradnje istoga mozes se obratiti na 061/299-120 Edo, ugradnja cca 50-60 KM.
Sretno :)
"PASSAT MOBILE" 033/213-661
Patriotske lige br. 48

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
donsedin

#12 Re: potisna-lamela

Post by donsedin »

Ovaj shlauf bolji od yellow pages-a :D
shlauf

#13 Re: potisna-lamela

Post by shlauf »

Oni su male mace za mene :D

Ima jedna stvar koja me nervira: većina raje kad im prigusti i traže informacije od svih na forumu, i mi to nesebično pomažemo, nikakve više informacije od njih u smislu jesu li kupili dio/dijelove ili našli majstora, koliko su platili .... Sve se svodi na jednu: ko nas *ebe :evil: poslužili smo svrsi.

Aleeee aleeeeeeeeeeeeee :dance:
Last edited by shlauf on 29/10/2010 00:06, edited 2 times in total.
Control panel

#14 Re: potisna-lamela

Post by Control panel »

Saradis auto servis prema vogosci kada se silazi sa kobilje glave. imaju i dijelove a daju i garanciju.
481701
mahalas505

#15 Re: potisna-lamela

Post by mahalas505 »

shlauf wrote:Oni su male mace za mene :D

Ima jedna stvar koja me nervira: većina raje kad im prigusti i traže informacije od svih na formu, i mi to nesebično pomažemo, nikakve više informacije od njih u smislu jesu li kupili dio/dijelove ili našli majstora, koliko su platili .... Sve se svodi na jednu: ko nas *ebe :evil: poslužili smo svrsi.
Nema se nista dodati na ovo nego da si potpuno upravu :thumbup: .

Bilo bi fino kad mi ljudi dali kakvu povatnu informaciju poslije upita ovdje, pa bi se i nacin formirala neka lista automehanicara(servisa) i prodavnica autodijelova koji imaju dobru reputaciju. A i takodjer vidjelo bi se jel neko nekoga reklamia samo sto mu je dao neki popust :mrgreen: .
ja2

#16 Re: potisna-lamela

Post by ja2 »

Evo ipak ima povratne informacije :)))
Nasla sam taj potisni set po cijeni od 160KM kod Skore na mihrivodama i ruke majstora 100 ravno, s time da mi je promjenio ulje i pregledao jos neke stvarcice. Ustanovio mi je da hitno moram mjenjati zubcasxti jer mi ga na servisu nisu dobro "nazubili" kako on kaze pa mi se gotovo raspo. A servis sam radila prije godinu i pol.

Sto se tice saradisa oni su mi malo preskupi. Dijagnostika 23 KM, ruke po satu 23Km i nikad ne znamm koliko ce mi zaracunati, a jos da ne govorim o cijenama djelova koji su mnogo skpulji. Tamo sam mijenjala selen blokove kada sam tek uzela auto i doslo me je prilicno skupo. Radila sam nakon toga servis nakon kojeg su mi obrtaji poceli varirati i auto mi se pocelo gasiti. Za taj kvar i stimanje su mi naplatili oko 60KM. A prije srvisa su mi zaracunali i predracun.
U saradisu ima samo jedan majstor koji nesto i zna, cini mi se da se zove Adis, svi ostali su bezveze.

Ja ipak nesto vise vjerujem ovim "mahalskim" majstorima koji imaju radionicu generacijama. I upravo mi je taj majstor i rekao da su mi obrtaji varirali jer mi nisu dobro uradili srevis. Sada moram kupiti taj zubcasti, spaner i vodenu pumpu. Nisam jos majstora pitala koliko ce mi uzeti za ruke, pa me zanima koliko je obicno krece cijena za mjenjanje ovih stvarcica.
ja2

#17 Re: potisna-lamela

Post by ja2 »

I jos mi nesto naumpade. Majstor mi je rekao da mi je samo zupcasti ostecen, a raja mi govore da moram promjeniti i vodenu pumpu i spaner. S obzirom da sam servis radila prije godinu i pol i da nisam precesto vozila autic,nisam presla 100 000km mozda nema ni potrebe da se mjenja ta pumpa???
vnm

#18 Re: potisna-lamela

Post by vnm »

ja2 wrote:I jos mi nesto naumpade. Majstor mi je rekao da mi je samo zupcasti ostecen, a raja mi govore da moram promjeniti i vodenu pumpu i spaner. S obzirom da sam servis radila prije godinu i pol i da nisam precesto vozila autic,nisam presla 100 000km mozda nema ni potrebe da se mjenja ta pumpa???
pumpa i spaner se ne mijenjaju kad ode nego preventivno kad se mijenja remen, zato jer u slucaju da rikne opet moras skidati sve, pa i remen, da bi dosao do toga.
uglavnom ruke ce te izaci isto kao sto ce te sada izaci, u slucaju da naknadno budes morala mijenjati pumpu/spaner.

uglavnom te ne lazu ni jedni ni drugi.
ja2

#19 Re: potisna-lamela

Post by ja2 »

nista te ja ne skontah sta mi naprica...
uglavnom koliko ce me izaci ruke da promjenim i spaner i pumpu i zubcasti?
vnm

#20 Re: potisna-lamela

Post by vnm »

spaner i pumpa se mijenjaju da ne bi duplo placala ruke, jer ako ti rikne pumpa, onda se opet mora sve skidati kao da mijenjas zupcasti, jer zupcasti pokrece pumpu a spaner zateze zupcasti.

sta znaci, ako te ruke za zupcasti kostaju 50KM, isto toliko ces ruke platiti za pola godine ako ti rikne vodena pumpa...

pumpa ne rikava tako lako, a ako si je u skorije vrijeme mijenjala mozes biti mirna, ali to je razlog zasto ti raja govori da se mora mijenjati.
shlauf

#21 Re: potisna-lamela

Post by shlauf »

Sve plaćeno 260 KEMA a "majstori" tražili 400. Pa kad kažu da nemaju posla. E pa nemali ga nikada dabogda kad raji zavrću ruku.
@ja2: aferim kad se popravilo auto. :thumbup:

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeee :dance:
drndalo

#22 Re: potisna-lamela

Post by drndalo »

@ja2

Ako si mijenjala pumpu i ostalo kada kazes da jesi, i ako ti je u rashladnom sistemu postena rashladna tekicina ("antifriz", "permant") a ne cista voda (zbog hrdje), ja ne vidim razloga zasto bi je mjenjala... Kocka jeste donekle, ali ne prevelika...

Mada meni cijela ta prica sa nedovoljnim zatezanjem novog spanera malo nelogicnosti ima, mislim nije nemoguce, ali kad ides kod tog majstora, neka provjeri ispravnost samog spanera, da nije bio fabricki los (a ne samo lose nategnut), i neka ti to garantuje kad mu posteno placas posao...
ja2

#23 Re: potisna-lamela

Post by ja2 »

Videla ja svojim ocima zubcasti remen da je u raspadnom stanju. BOlji sam promjenila na servisu. Znaci samo sto ne pukne.
Moguce je da su na servisu uzeli kakve dupljak ili lose dijelove. Najbolje je sam se potruditi i naci kvalitetne dijelove nego pustiti majstora da ti stavlja sta on hoce.

p.s. nikad u hladnjak ne stavljam vodu, uvijek je permant.
ja2

#24 Re: potisna-lamela

Post by ja2 »

shlauf wrote:Sve plaćeno 260 KEMA a "majstori" tražili 400. Pa kad kažu da nemaju posla. E pa nemali ga nikada dabogda kad raji zavrću ruku.
@ja2: aferim kad se popravilo auto. :thumbup:

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeee :dance:
Mislim da me je izaslo jeftinije jer sam sama vrsila potragu za dijelove. Obisla sam jedno dvadest prodavnica, raspitala se, popricala sa nekim ljudima a majstoru samo ruke platila.
Mislim da je prava lutrija kada majstoru dajes da ti on kupuje dijelove, moze uzeti i polovne a zaracunat ce ti ko da ti je orginal originala ugradio u auto.

p.s. originalni dio koji sam trazila za moje autu a ASi je oko 400 KM, a rekli mi ako vratim stari dio iz auta, da ce me doci jeftinije za jedno 50km.
Post Reply