Posveceno Srebrenici

Tuzla, Bijeljina, Brčko, Gradačac, Živinice, Srebrenik, Lukavac, sve do Gračanice kod Doboja, Kladnja i Zvornika...
fukara_tz
Posts: 5983
Joined: 14/12/2003 00:00

#26

Post by fukara_tz » 23/12/2007 16:38

Ekspertni tim iz Tuzle ove godine ekshumirao 1.100 posmrtnih ostataka

Članovi tuzlanskog ekspertnog tima za ekshumacije u ovoj godini su ekshumirali oko 1.100 skeletnih ostataka. Planirali su ekshumaciju oko 1.500 posmrtnih ostataka, ali su dosta vremena ostavili na ekshumacijiama iz masovnih grobnica Zeleni Jadar, Budak i Kamenica 9, gdje su istovremeno bili i otežani uvjeti rada. U masovnoj grobnici Kamenica 9 na području općine Zvornik bili su skeletni ostaci 616 Bošnjaka, ubijenih nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine.

"Na ovoj grobnici radili smo skoro dva mjeseca i uspjeli smo završiti ogroman posao. I masovna grobnica Budak je bila većih dimenzija. Radili smo i na drugim manjim masovnim grobnicama i nekoliko pojedinačnih lokacija", kazao je Murat Hurtić, šef tuzlanskog tima za ekshumacije.

Tokom zime ekspertni timovi za ekshumacije neće raditi na terenu, nego će planirati ekshumacije za narednu godinu. Tempo i broj ekshumiranih skeletnih ostataka bit će približno kao i ranijih godina, između 1.000 i 1.500. Novca za posao neće nedostajati, kazao je Hurtić.(fena)


fukara_tz
Posts: 5983
Joined: 14/12/2003 00:00

#27

Post by fukara_tz » 28/01/2008 15:50

fukara_tz wrote:Pocela je obnova Carsijske dzamije u Srebrenici koja se nalazi u centru grada. Srusena je kao i sve ostale dzamije ulaskom Srba u Srebrenicu 95. Za sada je obnovljena Bijela dzamija, dzamija na izlazu iz Srebrenice ostaje samo da se izgradi munara i treba da se obnovi dzamija kad se krene prema izvoru gubera i dzamija u Petrici.

Image

27.01.2008

Image

User avatar
Prozor
Posts: 4178
Joined: 23/05/2007 00:54

#28

Post by Prozor » 29/01/2008 00:18

Jedanaestog jula dvijehiljade pete
skupio se narod sa cijele planete
da odaju pocast mojoj Srebrenici
i zrtvama u crnoj zemljici

Vidio sam usne Potocara
na hiljade bosnjackih mezara
sve nisani u safove stali
kao Bajram kada smo klanjali

Na nisanu napisano ime
majka ljubi i sve vice sine,
djeca babu, sestre bracu traze
majka sinu na kaburu kaze
a moj sine umrijeti, jedino je sto cu pozeljeti
da me blizu tebe ukopaju, da te nadjem u dzennetskom kraju
da mi pricas u Dzennetu sine, sta je bilo pokraj rijeke Drine

Jesu li te, bili sine klali
ili su sine na tebe pucali
da li su te stavljali na muke
da li su zisom vezali ti ruke
dok sam ziva, trazicu odgovornoga
tesku kaznu, za dusmana tvoga

eto tako deset godina prodje
iz Podrinja vis´ niko ne dodje
dok je ovog svijeta mili brate
tragediju Podrinjci neka pamte

fukara_tz
Posts: 5983
Joined: 14/12/2003 00:00

#29

Post by fukara_tz » 11/02/2008 16:09

11.02.2008

Tuzla

"Zene Srebrenice" mirni protest u Tuzli

"Predstavnice Udruzenja gradjana "Zene Srebrenice" kao i svakog 11. u mjesecu, u znak sjecanja na 11. juli 1995. kada se desio genocid u Srebrenici okupile su se na platou Pinge u Tuzli, odakle su krenule do Gradske cesme, odnosno do Trga zrtava genocida Srebrenice.

Image

Tokom ovih mirnih protesta od visokog predstavnika i vodecih politickih stranaka zatrazeno je da se sljedeci sastanak o ustavnim promjenama i ustrojstvu policije BiH odrzi u Memorijalnom centru Potocari (Fabrika akumulatora), s obzirom na to da se tu dogodio genocid koji je pocinila vojska i policija RS, sto je potvrdjeno i presudom Medjunarodnog suda pravde u Hagu...

Image

Image

"Zene Srebrenice" ce, takodjer, od medjunarodne zajednice i relevantnih institucija zatraziti formiranje jedinstvene policije, napominjuci da im u suprotnom ne treba ni Evropa ako ce ih cuvati policija koja je pocinila genocid nad njihovim najmilijim kao i da se u pregovore o ustavnim promjenama i ustrojstvu policije ukljuce i opozicione stranke.

Image

Protest video http://www.youtube.com/watch?v=P_WVNNdL9N8

fukara_tz
Posts: 5983
Joined: 14/12/2003 00:00

#30

Post by fukara_tz » 11/03/2008 13:58

11.03.2008

Tuzla

Mirni protest žena Srebrenice

Mirni protest žena Srebrenice danas su bili masovniji jer su im se pridružila djeca i omladina iz Tuzle i Kalesije, djeca iz OŠ »Mejdan« Tuzla, zatim Mladi SDP-a iz Kalesije, izviđači iz Tuzle i drugi.
Image

Zahtjevi žena su isti, traže istinu o svojim nestalima i kaznu za odgovorne za najveći zločin nad civilnim stanovništvom počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine. Uz sve dosadašnje probleme nad članove Udruženja o kome se puno priča a za njega malo čini, nadvio se još jedna problem. Naime, bliže se oktobarski izbori a većina članica je prijavljena sa boravištem u Tuzli iz praktičnih, egzistencijalnih razloga, i time su izgubile pravo glasanja u Srebrenici, što po mišljenju iz Udruženja, za bošnjačko stanovništvo u tom gradu može biti pogubno. Zato traže od Lajčaka da izmjeni izborni zakon kako bi im bilo omogućeno glasanje u Srebrenici.


Dok su se žene još skupljale pored Pinge jedan čovjek im je prišao i nekima od njih podijelio po jedan cvijet, što je bila gesta koja je žene iz Udruženja jako obradovala.
Image

Ucenici
Image

fukara_tz
Posts: 5983
Joined: 14/12/2003 00:00

#31 Re: Posveceno Srebrenici

Post by fukara_tz » 11/04/2008 15:26

11.04.2008

Tuzla

[quote]Mirni protesti "Žena Srebrenice" u Tuzli

U znak sjećanja na 11. juli 1995. godine, kada se dogodio najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, Udruženje "Žene Srebrenice", kao i svakog 11. u mjesecu, organiziralo je danas u Tuzli mirne proteste.

Srebreničanke su se okupile na platou Pinge u Tuzli u 12 sati, odakle je kolona mirno krenula do Gradske česme, odnosno do Trga žrtava genocida Srebrenice u Tuzli.
Image

"Žene Srebrenice" danas su uputile zahtjev da se pod hitno počne s ekshumacijama masovnih i sekundarnih grobnica i prikupljanjem posmrtnih ostataka članova njihovih porodica koji su poubijani od zločinaca na "Maršu smrti", da se pod hitno deminiraju prostori za koje se zna da postoje posmrtni ostaci, a do kojih se nije moglo doći jer taj prostor nije deminiran, zatim hapšenje ratnih zločinaca i podizanje optužnica protiv osoba koji se nalaze na spisku od 810 zločinaca koji su učestvovali u zločinima u Srebrenici, a koji još uvijek rade u državnim organima uprave, policiji RS-a i SDB-u (OSA).

Od bh. političara zatražile su da se dogovore o jedinstvenoj policiji na prostoru čitave BiH. U protivnom, od visokog predstavnika Miroslava Lajčaka "Žene Srebrenice" traže da iskoristi svoje ovlasti i donese odluku o jedinstvenoj policiji na cijelom prostoru BiH.

Image

"Žene Srebrenice" traže da se ukine ili promijeni Izborni zakon BiH i omogući žrtvama genocida da mogu da glasaju za opštinu Srebrenica, bez obzira na to gdje su porodice dobivali CIPS-ove lične karte.

Današnjem mirnom protestu Udruženju "Žene Srebrenice" podršku su pružili Kantonalni odbor Asocijacije mladih SDA, s Opštinskim odborom Asocijacije SDA Tuzla, studenti i profesori Filozofskog fakulteta Tuzla, Žene u crnom iz Beograda, Aktiv žena Solane Tuzla te studenti i profesori iz Italije.


Image

Image

Image
[/quote]

fukara_tz
Posts: 5983
Joined: 14/12/2003 00:00

#32 Re: Posveceno Srebrenici

Post by fukara_tz » 14/04/2008 12:33

14.04.2008

Srebrenica
Otvaranje obnovljenog šehidskog turbeta u Srebrenici

Sjećanje na Akifa Ustića i njegove saborce

Dana 20.04.2008. godine u Srebrenici će biti upriličeno otvaranje obnovljenog šehidskog turbeta, podignutog u čast rahmetli Akifa Ustića, njegovih saboraca, kao i svih šehida koji su svoje živote dali u odbrani Srebrenice od agresora.

Akif Ustić je bio zamjenik komandanta 28. divizije koju je predvodio Naser Orić, i osnivač Prvog srebreničkog bataljona. Poginuo je 13.10.1992. godine na Zalazju pored Srebrenice, zajedno sa jos 22 saborca. Posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem "ZLATNI LJILJAN", i takođe posthumno dobio čin pukovnika.

Ratne 1993. godine, dobrovoljnim prilozima Srebreničana, na Starom gradu, je izgrađeno turbe u čast poginulog zamjenika komandanta Akifa Ustića i njegovih saboraca. Agresorske snage, koje su 1995. godine ušle u Srebrenicu, uništile su turbe, kao i sve ostale objekte koji pripadaju bošnjačkoj kulturi, uključujući i pet srebreničkih džamija.

Turbe nakon rusenja foto @fukara
Image

Nakon prestanka rata i povratka dijela preživjelih Bošnjaka u Srebrenicu, pokrenuta je inicijativa za obnovu šehidskog turbeta na Starom gradu. Rezultat te incijative je obnova turbeta u periodu od 2005. do 2008. godine, sredstvima Fonda za zastitu šehidskih mezarja kantona Sarajevo.

Image

Radovi na obnovi turbeta su privedeni kraju i 20. aprila u 11 časova turbe će ponovo biti na starom mjestu, odnosno, na mjestu gdje su pokopani branioci Srebrenice, da svjedoči o njihovim žrtvama za slobodu i dostojanstvo svih čestitih ljudi, ali i da opominje na to da među ljudima ima i destruktivnih stvorenja koja su spremna oduzeti i najveće ovosvjetsko blago – život, i to samo zbog toga što se neko drugačije zove.

Image

Na otvorenju turbeta će prisustvovati muftija tuzlanski Kavazović, ministar za nauku, kulturu i sport kantona Sarajevo gosp. Emir Hadzihafizbegovic i mnogi drugi visoki zvaničnici, kao i ostali građani.

Ovom prilikom proučit će se Tevhid, Ja’sin, a ceremonija će biti završena učenjem Hatma dove. Pozivaju se svi čestiti građani da svojim prisustvom uveličaju ovaj skup.

fukara_tz
Posts: 5983
Joined: 14/12/2003 00:00

#33 Re: Posveceno Srebrenici

Post by fukara_tz » 21/04/2008 23:55

Otvoreno šehidsko turbe u Srebrenici

Nekoliko stotina građana prisustovalo je jučer ceremoniji otvaranja obnovljenog šehidskog turbeta u Srebrenici izgrađenog u čast rahmetli komadanta Akifa Ustića i njegovih saboraca.

Akif Ustić je bio zamjenik komandanta 28. divizije koju je predvodio Naser Orić, i osnivač Prvog srebreničkog bataljona. Poginuo je 13.10.1992. godine na Zalazju pored Srebrenice, zajedno sa jos 22 saborca. Posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem "ZLATNI LJILJAN", i takođe posthumno dobio čin pukovnika.

Turbe je prvobitno izgradjeno ratne 1993. godine ali je ulaskom agresorskih snaga u Srebrenicu porušeno kao i svi ostali objekti koji pripadaju bošnjačkoj kulturi. Fond za zastitu šehidskih mezarja kantona Sarajevo pomogao je izgradnju novog turbeta koje je jučer otvoreno.

Image

Ceremonija otvaranja turbeta započela je učenjem sure Ja´sin a nakon toga Hatma dove. Nakon završetka vjerskog dijela programa uslijedili su kratki govori.

Prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa islamske zajednice Srebrenica Damir efendija Feštalić koji je izrazio zahvalnost građanima što su se okupili u velikom broju uz nadu da će ovakva okupljanja i sjećanja na naše šehide prerasti u tradiciju. Okupljenim građanima je prenio i selame od muftije tuzlanskog Kavazovića koji je radi obaveza bio spriječen da dođe na ceremoniju. Poruka njegovog govora glasila je“ I ne recite za one koji su na Allahovom putu poginuli da su mrtvi, oni su živi samo mi to ne vidimo”.

Image

Neka svijet zna da se niti jedna žrtva genocida u Srebrenici nije osvetila, neka svijet zna da ni jedna majka nije pomislila da se nekome sveti, neka svijet zna da niti jedan Srebreničanin nije pomislio na osvetu zbog genocida, ali isto tako neka svijet zna da će žrtve genocida dati sve od sebe da vrate Srebrenicu na ono mjesto gdje ona treba da bude i neka znaju da su Bošnjaci dostojanstven narod koji želi suživot sa onima koji ti žele – poručeno je u ostalim govorima.

Kadefa Muhić predsjednica Udruženja poginulih šehida opštine Srebrenica uručila je zahvalnice građanima koji su pomogli izgradnju turbeta. Među dobitnicima priznanja su gradonačelnik Srebrenice Abdurahman Malkić, Emir Hadžihafizbegović ministar za kulturu i sport u Vladi kantona Sarajevo, Sadik Ahmetović (SDA Srebrenica), Zijad D. zamjenik direktora Fonda za zaštitu šehidskih mezarja kantona Sarajevo i mnogi drugi.

Spomen ploču sa natpisom okrili su Kadefa Muhić i Ahmedan Ustić sin rahmetli komadanta Akifa Ustića.

Video 1


Video 2


Video 3


Video 4


Video 5

fukara_tz
Posts: 5983
Joined: 14/12/2003 00:00

#34 Re: Posveceno Srebrenici

Post by fukara_tz » 22/04/2008 01:27

U Srebrenici je do 1995. godine postojalo pet dzamija. Nakon okupacije Srebrenice sve dzamije su porusene. Za sada je u potpunosti obnovljena jedna dzamija "Bijela dzamija" a u toku su radovi na izgradnji "Carsijske dzamije" (slika prvi post) i takodje u toku su radovi na obnovi dzamije na Vidikovcu.

Image

fukara_tz
Posts: 5983
Joined: 14/12/2003 00:00

#35 Re: Posveceno Srebrenici

Post by fukara_tz » 22/04/2008 16:30

Image

fukara_tz
Posts: 5983
Joined: 14/12/2003 00:00

#36 Re: Posveceno Srebrenici

Post by fukara_tz » 29/04/2008 17:14

Na općinskim izborima u Srebrenici uvažavati popis stanovništva iz 1991.

Bosanskopodrinjska narodna stranka (BPNS) insistira da se na općinskim izborima u Srebrenici moraju uvažavati i respektovati isključivo podaci popisa stanovništva iz 1991. godine.

"U Srebrenici je živjelo 72,90 posto Bošnjaka, također, vlasnici zemljišta u gruntu s 79,39 posto bili su Bošnjaci. Ovi podaci predstavljaju vjernu ilustraciju kakva bi trebalo da bude struktura Općinskog vijeća u Srebrenici. Nema sumnje da li načelnik Općine Srebrebica treba da bude Bošnjak. Pozivajući se na odluku Međunarodnog suda pravde u Haagu o genocidu koji se dogodio u Srebrenici molimo predstavnike relevantnih domaćih i međunarodnih institucija da imaju poštovanja prema žrtvama i prestanu polemizirati o pitanjima izbora članova općinskog vijeća i načelnika Općine Srebrenica nego da konačno počnu rješavati probleme koji su evidentni na terenu i građanima te općine osiguraju dostojanstven život", navodi se u saopćenju BPNS-a.

Ta stranka podsjeća da je u Podrinju prije rata živjelo 512.000 stanovnika, a 2007. godine 271 000. U Podrinju je, BPNS navodi u saopćenju, do 2007. godine obnovljeno samo 16.141 stambeni objekt od ukupno 52.829.

"To je sadašnje stanje provođenja Aneksa 7., bez obzira na uvjeravanje vlasti u BiH da je Aneks 7. potpuno ispoštovan. Slika Podrinja govori koliko Sarajevo i Banja Luka žele obnoviti život i infrastrukturu u Podrinju. BPNS poziva zdrave snage u BiH da se aktivno uključe u rješavanje problema održivog povratka i ekonomskog oporavka BiH", navodi se u saopćenju.

"BPNS osuđuje licemjerno ponašanje predstavnika pojedinih političkih partija koji, nažalost i ovu temu koriste u dnevnopolitičke svrhe i pokušavaju zaraditi političke poene te beskompromisno zahtijeva od svih relevantnih institucija da se aktivno uključe u rješavanje ozbiljnih problema i vraćanje mira i dostojanstva u Podrinje," navodi se u saopćenju što ga je potpisao predsjednik BPNS-a Seid Karić.

(FENA)

fukara_tz
Posts: 5983
Joined: 14/12/2003 00:00

#37 Re: Posveceno Srebrenici

Post by fukara_tz » 29/04/2008 17:21

Obilježavanje 13. godišnjice genocida u Srebrenici

Na današnjem sastanku Inicijativnog odbora za obilježavanje 13. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice za predsjednika Odbora izabran je Abdurahman Malkić, načelnik Općine Srebrenica.

Istaknuto je da će centralna manifestacija, uz vjerski obred, biti održana 11. jula, kada će u Memorijalnom centru Potočari biti klanjana zajednička dženaza i ukop oko 200 do sada identificiranih Srebreničana.

Malkić je naglasio da će se tokom naredna dva i po mjeseca, širom svijeta održati niz prigodnih manifestacija - okruglih stolova, konferencija, projekcija dokumentarnih i igranih filmova, te izložbi slika i fotografija o temi genocida, počinjenog nad Bošnjacima jula 1995. godine u Srebrenici.

Mersed Smajlović, direktor Fondacije Spomen-obilježje i mezarje, naglasio je da će se proces identifikacije u Komemorativnom centru Tuzla ubrzati, pa bi se moglo desiti da se do kraja godine u Memorijalnom centru obavi još jedna zajednička dženaza za preostale identificirane žrtve.

(FENA)

fukara_tz
Posts: 5983
Joined: 14/12/2003 00:00

#38 Re: Posveceno Srebrenici

Post by fukara_tz » 03/05/2008 16:23

BOSNIA EST: SREBRENICA - NIKAD VIŠE

Nekako ugluho i ućoravo je prošlo obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na holokaust. A sudbina Jevreja u Drugom svjetskom ratu, bila je namjenjena i Bošnjacima u agresiji na BiH 1991-1995. godine. I, zato čudi skoro opšta šutnja!

Uz bolno sjećanje na holokaust, Jevreji širom svijeta su taj isti svijet podsjetili da još uvijek traže posljednjih deset živih nacista koji su optuženi za zločine iz Drugog svjetskog rata: dr.Aribert Heim, liječnik koji je mučio zatvorenike u Mauthasenu, John Demjanjuk, činio zločine u logorima, Sandor Kepiro, naredio ubistvo više od hiljadu civila u Novom Sadu, Milivoj Ašner, osumnjičen za deportaciju stotina Srba i Roma iz Požege, Soren Kam, likvidirao jednog novinskog urednika u Kopenhagenu, Heinrich Boere, ubio trojicu propadnika Pokreta otpora u Holandiji, Charles Zentai, ubio 18.godišnjeg Židova 1944.godine,Mikhail Gorshkow, kao prevodilac u Estoniji pomagao u ubojstvimaŽidova, Algimantas Dailide, bivši oficir tajne litvanske policije pomagao je hapšenja Židova i Harry Mannil, bivši oficir estonske policije optužen za ubojstva stotina Židova.

Fotografije tih zločinaca iz Drugog svjetskog rata objavile su sve veće svjetske novine, ne bi li i na taj način pomogle da se dobro skriveni nacisti, konačno, pronađu.A, šta je sa našim nacistima, sa onim koji su naredili i izvršili zločin genocida u Srebrenici, koji je i veći i masovniji od zločina koje su počinili članovi nacističke desetorke iz Drugog svjetskog rata?Šta je sa Ratkom Mladićem, šta sa dr.Radovanom Karadžićem?

Što se tiče “nebeske Srbije“, oni su za nju heroji, epski junaci čiji posteri se mogu vidjeti ne samo na zidovima, već i na majicama.Da su bliži srcu!Lideri „nebeske Srbije“ koja ih slavi i voli, pazi i mazi, čuva i hrani, Voja Kalašnjikov i zamjenik ćosavog vojvode Šešelja, Tomislav Nikolić, hapšenje i izručenje haških optuženika smatraju nacionalnom izdajom!Dakle, genocid i drugi zločini koji se Karadžiću i Mladiću stavljaju na teret, za njih su nacionalni ponos!

Dakle, dokle god je Koštunica na vlasti, “nebeska Srbija“ je siguran azil za sve ratne zločince.Zato, nakon 11.maja, za koji su dan zakazani opšti izbori u Srbiji, u toj zemlji ništa neće biti isto!Očekivati je da“nebesku Srbiju“ pobijedi evropska Srbija koja će, definitivno, rasčistiti sa srpskim nacizmom.Prije svega, radi svoje budućnosti!

U entitetu što se zove Republika šumska, heroji genocida u Srebrenici, i sličnih grozota, takođe kao i u“nebeskoj Srbiji“, sasvim su bezbjedni!Naime, policija iz manjeg blentiteta, od Dejtonskog nesporazuma pa do danas nije uhapsila niti jednog optuženika za ratne zločine!Očito, ta je policija reformisana na način da je više sposobna za čuvanje nego li traženje!

Utjeha je u tome da ratni zločini ne zastarjevaju.I zadnje zločince, ma kako se skrivali, ma kako bili čuvani, stići će ruka pravde.Ljudske ili božije!Bolje one prve!Takođe, sve više i više ljudi u Kragujevcu, kao i u Banjaluci, ili Prijedoru i Sarajevu uviđa da su ratni zločinci tamne mrlje na licu i duši naroda.Kako srpskog, tako bošnjačkog, hrvatskog ili bilo kojeg drugog.

Teorija da narod ne može snositi krivicu za zločine pojedinaca i svoje vlasti, jeste tačna.Zločini jesu individualni, ali osuda zločina mora biti kolektivna!Nje, nažalost, još nema!A da bi masovni zločini bili upamćeni, zato da se nebi nikad više ponovili, valja učiniti nešto više od podizanja memorijalnih kompleksa ili monumentalnih spomenika.

Naime, slobodan sam javno kazati da Memorijalni centar u Potočarima, gdje je mjesto sahrane žrtava genocida u Srebrenici, mora postati opće mjesto, najpoznatiji toponim u Bosni i Hercegovini, kao što su to Aušvic, Mauthauzen ili Jasenovac u susjednoj nam Hrvatskoj.

U Srebrenicu treba da dolaze mladi, ne samo iz BiH i regije, već iz čitavog svijeta da bi naučili kakvo zlo može proizvesti svaki nacizam.Da onaj bivši Jevrej, a danas ministar vanjskih poslova BiH, može dobaciti više od dva metra, onda bi u izradi protokola svake posjete međunarodnih zvaničnika bio ugrađen i posjet Memorijalnom centru u Potočarima u kojem krupnim slovima treba ispisati:“Nikad više“.

(Ekrem AVDIĆ, Tuzlanski list)

fukara_tz
Posts: 5983
Joined: 14/12/2003 00:00

#39 Re: Posveceno Srebrenici

Post by fukara_tz » 11/05/2008 15:40

11.05.2008

Tuzla
Mirni protest zena Srebrenice

Jedanaesti u mjesecu, datum je kada Žene Srebrenice tradicionalno izlaze na mirnu protestnu šetnju ulicama Tuzle. Tačno u podne sastanu se kod Pinge, a onda sjevernom magistralom preko Skvera nastave do gradske česme i Trga žrtava genocida u Srebrenici, trga koji je dobio ime po stravičnom zločinu nad civilnim stanovništvom Srebrenice u ljeto 1995. godine.

Image

Iz te Srebrenice, crne mrlja i domaćih i stranih političara i politike, dolaze žene koje su izgubile djecu, muževe, braću i ostale muškarce iz uže i šire porodice. Jezive su priče tih žena koje su zauvijek ostale bez svojih najmilijih i sada žive za dan kada će biti uhapšeni oni koji su im toliko nesreću nanijeli, a ostali nekažnjeni.

Image

Vezene jastučnice sa imenima ubijenih trebale bi da prodrmaju savjest onih koji savjesti nemaju ali žene iz Podrinjskih mjesta su uporne.

Image

Ponekad im se pridruže i oni koji žele da im pruže podršku u nadi da će se makar nešto promijeniti. Danas su tu bile Žene u crnom iz Bolonje, Udruženje demobilisanih boraca iz Kaknja i drugi.

fukara_tz
Posts: 5983
Joined: 14/12/2003 00:00

#40 Re: Posveceno Srebrenici

Post by fukara_tz » 18/05/2008 19:26

Djeca Srebrenice


fukara_tz
Posts: 5983
Joined: 14/12/2003 00:00

#41 Re: Posveceno Srebrenici

Post by fukara_tz » 23/05/2008 15:18

Image

fukara_tz
Posts: 5983
Joined: 14/12/2003 00:00

#42 Re: Posveceno Srebrenici

Post by fukara_tz » 07/06/2008 23:37

Image

fukara_tz
Posts: 5983
Joined: 14/12/2003 00:00

#43 Re: Posveceno Srebrenici

Post by fukara_tz » 16/06/2008 01:19

11.06.2008

Tuzla
Mirni protest Zena Srebrenice

U znak sjecanja na 11. juli 1995. godine, kada se dogodio najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugoga svjetskog rata, "Zene Srebrenice", uz podrsku "Zena u crnom iz Beograda", zena iz Teocaka i Srebrenika organizirale su danas mirni protest pod nazivom "Istina nama kazna zlocincima".

Zene Srebrenice podsjecaju da je kao ishod ove krvave epizode u kojoj su organizacije Ujedinjenih naroda, Evropska unija i vecina zapadnih zemalja odigrale sramnu ulogu nestalo i izmasakrirano više od 10.000 ljudi.

Image

Da su se objelodanili svi zasticeni dokumenti zene Srebrenice su sigurne da bi bio i drugaciji ishod presude u tuzbi BiH protiv Srbije izjavila je Hajra Catic predsjednica tuzlanskog udruzenja Zene Srebrenice. Stasa Zajevic (izvrsna direktorica Mreze "Zene u crnom" iz Beograda) izjavila je da takodje podrzava inicijativu za objavljivanje svih zasticenih dokumenata koji se ticu genocida u Srebrenici. Zene Srebrenice insistiraju i na brzem otvaranju masovnih grobnica i identifikaciji zrtava genocida ali i konacno procesuiranje svih odgovornih medju 810 osumnjicenih na listi komsije za Srebrenicu.

Hajra Catic najavljuje i postavljanje "stuba srama" u Memorijalnom centru Srebrenica / Potočari i ovim potezemo zelimo israziti nase nezadovoljstvo do sada neucinjenim kada je rijec o privodjenju ratnih zlocinaca u Hag.

Image

fukara_tz
Posts: 5983
Joined: 14/12/2003 00:00

#44 Re: Posveceno Srebrenici

Post by fukara_tz » 16/06/2008 01:20

Srebrenica genocide.. July 11, 2007


fukara_tz
Posts: 5983
Joined: 14/12/2003 00:00

#45 Re: Posveceno Srebrenici

Post by fukara_tz » 19/06/2008 13:37

Okončana ekshumacija iz masovne grobnice u selu Pusmulići u blizini Srebrenice

Tim Instituta za traženje nestalih BiH, Odjeljenje Tuzlanskog kantona pod vodstvom Tužilaštva Tuzla, danas je nakon trosedmičnog rada završio radove na ekshumaciji masovne grobnice Pusmulići kod Srebrenice, iz koje su ekshumirana tri kompletna i 90 nekompletnih tijela žrtava genocida u Srebrenici.

"U ovoj grobnici pronađeno je i 14 izdvojenih tijela, odnosno različitih skeletnih ostataka", kazala je danas tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Tuzla Diana Arapović-Kovačević.

Dodala je da će ekspertni tim sutra "zatrpati ovu grobnicu i preseliti se na drugu lokaciju".

(ONASA)

Srebrenica victims' relatives search for justice - 18 May 08

User avatar
zulfikkar
Posts: 227
Joined: 05/04/2008 11:29
Location: Bistrik

#46 Re: Posveceno Srebrenici

Post by zulfikkar » 20/06/2008 10:06

Dzezak Allah Khajr
Da te dragi Allah nagradi za tvoj trud

fukara_tz
Posts: 5983
Joined: 14/12/2003 00:00

#47 Re: Posveceno Srebrenici

Post by fukara_tz » 02/07/2008 23:09

U Tuzli promovisana knjiga »Nikad ne zaboravi Cersku«

U Tuzli je promovisana knjiga »Nikad ne zaboravi Cersku«, čiji je autor Šemsudin Salihović, koji je u ratnom periodu bio komandant odbrane Cerske. To je prva knjiga o Cerskoj, koja, kako je rečeno, treba biti osnov i drugim autorima za dalja istraživanja o herojskoj odbrani i teškom stradanju Cerske. U četiri poglavlja obrađeno je stanje u Cerskoj od prije rata do njenog pada, tu su i priče o 849 stradalih Cerana, a završava se povratkom preživjelih svojim kućama. Promotori su posebno ukazali da je svojim stradanjem Cerska izuzetno pomogla drugim područjima da se lakše brane od agresije.

fukara_tz
Posts: 5983
Joined: 14/12/2003 00:00

#48 Re: Posveceno Srebrenici

Post by fukara_tz » 05/07/2008 23:49

05.07.2008

Radnici Gradskog groblja iz Visokog su u Memorijalnom centru Potočari počeli radove na kopanju 305 mezara za identifikovane žrtve srebreničkog genocida.Iako će zbog postavljenih nišana i strmine terena 60 mezara morati kopati ručno, radnici tvrde da će do 10. jula sve biti spremno za ukop do tada svih identifikovanih.

Image

fukara_tz
Posts: 5983
Joined: 14/12/2003 00:00

#49 Re: Posveceno Srebrenici

Post by fukara_tz » 07/07/2008 15:16

07.07.2008

Srebrenica
Sutra kreće ''Marš mira-put slobode''

U okviru obilježavanja 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, sutra u 8 sati iz Nezuka kod Sapne okupit će se učesnici tradicionalnog ''Marša mira-puta slobode''.

Image

Pored preživjelih, koji su prije 13 godina šumama prešli od Srebrenice do Tuzle, u koloni će se naći predstavnici vlada pojedinih zemalja, a među 2.500 učesnika, bit će i oko 200 domaćih i stranih novinara. Njima će se priključiti planinari iz nekoliko bh gradova, te pedesetak mještana Žepe. Na ovom putu bit će organizirani časovi historije.

Kolona će na pješačenju provesti tri dana i u Potočare stići 11. jula, neposredno prije komemoracije i ukopa 307 identificiranih Srebreničana.

Na ovom putu mjere sigurnosti preduzeće 360 pripadnika policije Republike Srpske, a logističku podršku davat će Oružene snage BiH i Merhamet iz Sarajeva i Tuzle.

Za ukop 11. jula u Potočarima identificirano 307 žrtava

Tijela 307 žrtava identificirana su za ukop koji će 11. jula biti obavljen u Memorijalnom centru Potočari, izjavio je danas Feni zamjenik direktora Gradskih grobalja Visoko Kenan Karavdić.
Tijela su identificirana u Tuzli, odakle su prije desetak dana dovezena u Gradska groblja Visoko i tu opremljena za dženazu.

Memorijalni centar Srebrenica/Potočari pripreme za ukop
Image

Vozila s tijelima žrtava krenut će iz Visokog u srijedu 9. jula u 10.00 sati, a oko 16.00 sati trebalo bi da stignu u Potočare gdje će tijela biti pripremljena za dženazu 11. jula.

Kolona vozila s tijelima žrtava krenut će 9. jula pravcem Visoko-Vogošća-Sarajevo, gdje će se nakratko zaustaviti pred zgradom Predsjedništva BiH kako bi se žrtvama odala počast i proučila Fatiha, a zatim pravcem Baščaršija-Romanija-Vlasenica-Srebrenica.

U Memorijalnom centru Potočari, zaključno s 11. julom ove godine, broj ukopanih žrtava iz Srebrenice iznosit će 3.214.

(FENA)
Biciklistički maraton Bihać - Srebrenica

Klub ekstremnih sportova "Limit" iz Bihaća od 8. do 10. jula po četvrti put organizira biciklistički maraton Bihać - Srebrenica.
Ova sportska manifestacija, koja se održava pod geslom "Da se nikad ne zaboravi i ne ponovi", organizira se u povodu godišnjice stradanja nedužnih civila u Srebrenici, među kojima je bilo i sportaša. Na taj način članovi ovog kluba, ali drugi sportisti, planinari, biciklisti iz drugih društava i sportskih klubova u Bihaću i cijele BiH, odaju počast svim žrtvama genocida u BiH, a posebno u Srebrenici.

Tokom todnevnog puta od Bihaća do Srebrenice, bicklisti će u tri etape preći oko 490 kilometara dugu trasu.

Po dolasku u Srebrenicu učesnici maratona će 11. jula prisustvovati ukopu identificiranih žrtava genocida.

Prema dosadašnjim prijavama očekuje se da će na manifestaciji učestvovati oko 55 biciklista i pet pratilaca.

Okupljanje učesnika predviđeno je 8. jula na Gradskom trgu u Bihaću u 6.30 sati, nakon čega će u 8.00 sati uslijediti start.

Dolazak u Srebrenicu planiran je 10. jula u večernjim satima.
(FENA)

fukara_tz
Posts: 5983
Joined: 14/12/2003 00:00

#50 Re: Posveceno Srebrenici

Post by fukara_tz » 09/07/2008 22:47

09.07.2008.

Visoko-Vogošća-Sarajevo

Ispraćaj tijela žrtava genocida u Srebrenici

Iz Gradskih grobalja Visoko danas je, učenjem dove, ispraćeno 307 tabuta sa tijelima identificiranih Srebreničana.

Image

Kolona vozila se kretala pravcem Visoko-Vogošća-Sarajevo, a kratko se zaustavila pred zgradom Predsjedništva Bosne i Hercegovine kako bi žrtvama bila odata počast i proučena Fatiha.

Image

Nakon toga kolona je krenula pravcem Baščaršija-Han Pijesak-Vlasenica, a u Potočare bi trebala stići u 16 sati.

Od 10.30 pa do 12.30 sati u Sarajevu je obustavljen saobraćaj u ulicama Alipašina, Titova, Musala, Mula Mustafe Bašeskije i Telali.
Image
09.07.2008

Dopremljeni tabuti s posmrtnim ostacima

U kompleks Memorijalnog centra Potočari danas poslijepodne stigla je tužna kolona iz Visokog s tabutima 307 ubijenih Srebreničana.
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Stotinjak majki iz Srebrenice, preživjelih i komšije dočekali su dolazak posmrtnih ostataka svojih najmilijih i proučili Fatihu.

Tabuti će biti smješteni u halu bivše Fabrike akumulatora odakle će se sutra navečer prenijeti do već iskopanih mezara u Memorijalnom centru Potočari.
(FENA)

Post Reply