Posumiti Bjelasnicu?

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Pietje_Bel

#1 Posumiti Bjelasnicu?

Post by Pietje_Bel »

Sta mislite o ideji da "onu tamo" stranu bjelasnice posumimo? Kolko bi to kostalo? Tu je nekada bilo sve suma dok nisu Austrijanci poceli da sjeku drva. Sada tu nema niti jednog drveta a moglo bi sve biti kao i Igman. Kada BH privreda pocne da se razvija malo jace nedostajat ce nam cistog zraka u Sarajevu. Drvece nije skupo. 200 dobrovoljaca i nekoliko hiljada eura bi vec znacilo nesto. :)

Image
duboka_misao

#2 Re: Posumiti Bjelasnicu?

Post by duboka_misao »

Ne bi to bilo loše, da navučemo one volontere iz visokog da im kažemo da je i tu sad piramida pa treba drveće saditi .. iz nekog razloga.. :D
Bumerang

#3 Re: Posumiti Bjelasnicu?

Post by Bumerang »

Image

@ Pietje_Bel, fantasticna ideja. Nije mi jasno zasto nadlezni organi kao i razne drustvene organizacije gradjana ne rade puno na realizaciji ovako korisnih ideja. Planine, gradove i ostalo treba kontinuirano posumljavati. Kao sto sama kazes razna udruzenja gradjana koja se bave ekologijom, prirodnim potencijalima i zastitom covjekove sredine bi mogli svake sedmice besplatno organizovati radne akcije korisne za sve a da im drzava obezbjedi sredstva za sadnice, prevoz i slicno.

Ja mislim da EU (evropska zajednica) ima fondove za ovako korisne projekte u drzavama Evrope. Novac od EU iz tih fondova mogu traziti sva udruzenja gradjana koja se bave ovakvim i slicnim projektima :-D :bih:

Bjelasnica

Central Intellegence Agency
THE WORLD FACTBOOK (Kompletne informacije Bosnia & Herzegovina)
https://www.cia.gov/library/publication ... os/bk.html

Slike Bjelasnice:http://images.google.se/imgres?imgurl=h ... l%26sa%3DN

Image

Image

Image

Image

Image

Walking In Bosnia & Herzegovina (TVH)
Image
Last edited by Bumerang on 15/10/2008 15:11, edited 2 times in total.
Banksy

#4 Re: Posumiti Bjelasnicu?

Post by Banksy »

Pietje_Bel wrote:Sta mislite o ideji da "onu tamo" stranu bjelasnice posumimo?
Ovu stranu su pošumili sarajevski osnovci i srednjoškolci, besplatno. Danas neće da rade ni za pare, kamoli džaba.

Evo izvrsne prilike da se forumski 'revolucionari' pokažu na djelu, konkretnom akcijom.

Sadnice se mogu dobiti besplatno, 100%, kao donacija ino udruga i domaćih komp. Ostalo je na nama ...
chuchumbamayumbe

#5 Re: Posumiti Bjelasnicu?

Post by chuchumbamayumbe »

Ne pada mi na pamet da ucestvujem u tome.
Meni kabadahije posijekose svu sumu okolo vikendice (drzavna suma), samo sijeku i nose drva, ostavljaju grane, napravili su takvo ruglo da je to cudo jedno!
A da ja sadim po Bjelasnici, pa da za 20-30 godina brankovicev i hechin sin daju koncesije da se ta suma reze?!
Pietje_Bel

#6 Re: Posumiti Bjelasnicu?

Post by Pietje_Bel »

chuchumbamayumbe wrote:Ne pada mi na pamet da ucestvujem u tome.
Meni kabadahije posijekose svu sumu okolo vikendice (drzavna suma), samo sijeku i nose drva, ostavljaju grane, napravili su takvo ruglo da je to cudo jedno!
A da ja sadim po Bjelasnici, pa da za 20-30 godina brankovicev i hechin sin daju koncesije da se ta suma reze?!
Pa miniriat cemo mi oko te sume pa neka sjeku na svoj rizik. :D

Moze li tako? :D

Imam u podrumu par ovih nagaznih mina. :skoljka:
chuchumbamayumbe

#7 Re: Posumiti Bjelasnicu?

Pietje_Bel wrote:
Pa miniriat cemo mi oko te sume pa neka sjeku na svoj rizik. :D

Moze li tako? :D

Imam u podrumu par ovih nagaznih mina. :skoljka:
Zajebi to, da robijam zbog simshira, nema sanse, svijumi! :D
paratrooper

#8 Re: Posumiti Bjelasnicu?

Post by paratrooper »

Pietje_Bel wrote: Tu je nekada bilo sve suma dok nisu Austrijanci poceli da sjeku drva
:lol:
Sta mislite o ideji da "onu tamo" stranu bjelasnice posumimo? Kolko bi to kostalo?
a i ova prva ti je upitna , ko to da posumi, i jos upitnije za koga da posumi ?

privatnicima i sumokradicama.

ti si neki romanticar po rodjenju izgleda.
Bumerang

#9 Re: Posumiti Bjelasnicu?

Post by Bumerang »

Image

Skijanje

Svjetski skijaški kup. Potpisivanje protokola za kandidaturu Sarajeva

U ponedjeljak 15. septembra, na olimpijskoj planini Bjelašnici bit će upriličeno potpisivanje Protokola za izradu aplikacije za kandidaturu Grada Sarajeva za domaćina Svjetskog skijaškog kupa za žene 2011./2012.
Protokol će potpisati gradonačelnica Grada Sarajeva Semiha Borovac, predsjednik SKI saveza BiH Ramiz Mehmedagić i direktor KJP ZOI ’84. OCS d.o.o. Nedžad Ajnadžić.

Protokolom će biti definirane dužnosti i obaveze triju strana (potpisnika) vezano za pripremu aplikacije FIS-a kojom će se Grad Sarajevo kandidirati za domaćina Svjetskog kupa.

"Jedan od preduvjeta za održavanje Svjetskog kupa je izgradnja žičare kabinskog tipa, a za aplikaciju je potrebno i da doradimo staze, u smislu konfiguracije i nagiba", kazao je za Fenu direktor KJP ZOI '84. OCS d.o.o. Nedžad Ajnadžić.

Ugovor o finansiranju projekta “Kabinska žičara Babin do - vrh Bjelašnice” potpisan je u petak u Sarajevu, a potpisali su ga direktor KJP ZOI '84. OCS d.o.o. Nedžad Ajnadžić i direktor ASA LEASING-a Alen Hujić.

Početak radova na realizaciji projekta očekuje se krajem ovog mjeseca, a završetak krajem jula 2009..

Kabinska žičara biti će jedna od najsavremenijih žičara u svijetu, urađena u dvije sekcije ukupne dužine 2.700 metara, kapaciteta 97 kabina s mogućnošću prijevoza po osam osoba, te jednom VIP kabinom.
Bumerang

#10 Re: Posumiti Bjelasnicu?

Post by Bumerang »

Ima i ovaj komentar svoju tezinu :( Moguce je da danasnji politicki Bosnjacko/Hrvatski/Srpski lobi i ne zeli posumljavanje da bi tu mogli da grade svoje privatne Hotele, Apartmane, Vikendice i slicno. Ako je tako oni nece ni biti zaintersovani za posumljavnje i pokrivanje planine/na sve dok ne pokupuju sva atraktivna zemljista.
chuchumbamayumbe

#11 Re: Posumiti Bjelasnicu?

Bumerang wrote:

Image

Skijanje

Svjetski skijaški kup. Potpisivanje protokola za kandidaturu Sarajeva

U ponedjeljak 15. septembra, na olimpijskoj planini Bjelašnici bit će upriličeno potpisivanje Protokola za izradu aplikacije za kandidaturu Grada Sarajeva za domaćina Svjetskog skijaškog kupa za žene 2011./2012.
Protokol će potpisati gradonačelnica Grada Sarajeva Semiha Borovac, predsjednik SKI saveza BiH Ramiz Mehmedagić i direktor KJP ZOI ’84. OCS d.o.o. Nedžad Ajnadžić.

Protokolom će biti definirane dužnosti i obaveze triju strana (potpisnika) vezano za pripremu aplikacije FIS-a kojom će se Grad Sarajevo kandidirati za domaćina Svjetskog kupa.

"Jedan od preduvjeta za održavanje Svjetskog kupa je izgradnja žičare kabinskog tipa, a za aplikaciju je potrebno i da doradimo staze, u smislu konfiguracije i nagiba", kazao je za Fenu direktor KJP ZOI '84. OCS d.o.o. Nedžad Ajnadžić.

Ugovor o finansiranju projekta “Kabinska žičara Babin do - vrh Bjelašnice” potpisan je u petak u Sarajevu, a potpisali su ga direktor KJP ZOI '84. OCS d.o.o. Nedžad Ajnadžić i direktor ASA LEASING-a Alen Hujić.

Početak radova na realizaciji projekta očekuje se krajem ovog mjeseca, a završetak krajem jula 2009..

Kabinska žičara biti će jedna od najsavremenijih žičara u svijetu, urađena u dvije sekcije ukupne dužine 2.700 metara, kapaciteta 97 kabina s mogućnošću prijevoza po osam osoba, te jednom VIP kabinom.
A sta se desilo sa Selimom Hrvatom?!
Je li to vise nije direktor zoi-a?
Post Reply