Posuđivanje novca
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#101 Re: Posuđivanje novca
davno su rekli ko štedi
drugom štedi
drugom štedi
- vazi
#102 Re: Posuđivanje novca
Black swan wrote:davno su rekli ko štedi
drugom štedi
- Saray_li
#103 Re: Posuđivanje novca
Istina samo sto se ovdje stednja odnosi na racio.Black swan wrote:davno su rekli ko štedi
drugom štedi
- Truba
#104 Re: Posuđivanje novca
lik je bolestan isto kao i oni koji štedeSaray_li wrote:Istina samo sto se ovdje stednja odnosi na racio.Black swan wrote:davno su rekli ko štedi
drugom štedi
to su dvije krajnosti
i obje su opasne
- Saray_li
#105 Re: Posuđivanje novca
Jessie B wrote:Jasno ti je da neko ko radi i zarađuje kako kažeš solidno, a do svoje tridesete nije naučio raspolagati novcem, najvjerovatnije nikada i neće promijeniti odnos prema novcu.Nisam uspjela naći sličnu temu ali me zanima kako regulišete posuđivanje novca u vezi i generalno partnera koji nema kočnicu kada troši novac?
Manjak osjećaja za vrijednost novca je osobina djece. Sjećam se sestrinih mališana kad su prvi put krenuli na neki izlet s učiteljicom. U restoranu su naručili sve što im je palo na pamet bez ikakvog osjećaja da nemaju dovoljno novca ni za pola toga. Platila je učiteljica i poslije tražila novac od roditelja.
Nažalost, svi imamo oko sebe, među prijateljima i u porodici ljude koji žive od danas do sutra i kojima je prenormalno trošiti više nego što imaju i onda kamčiti od drugih ljudi za ostatak mjeseca. Oni se furaju na život bezbrižne djece najveći dio života.
Kada neko vodi takav život, prag šta sebi dozvoljava se stalno povećeva i uvijek ima neki novi izvor i mogućnost zaduživanja. Imam par prijateljica koje stvarno za sve uslove zarađuju iznad prosjeka. Obje su kreditno zadužene samo za krpice i hranu. Već sredinom mjeseca počnu posuđivati novac. Jedna posuđuje od koga stigne među prijateljima i kolegama na poslu a drugoj je momak odavno prestao i tražiti da mu vraća posuđeni novac jer je to postala beskrajna lista dugova. Nju taj tip bukvalno obožava, znatno je mlađa od njega, imponuje mu da je s njom na razne načine. Njegov izbor. Ako si spremna usvojiti jednog tridesetogodišnjeg mališana i ako sve što ti pruža vrijedi da se brineš za njega, samo naprijed!
Ovog se i bojim, iskreno. Vučem starce na grbači odavno jer nas je sestra koja je u inostranstvu odaaaaaavno zaboravila a njih dvoje su u penziji. Volim ga, to je neupitno ali ne želim probleme koji su na prvi pogleda beznačajni - tako sam i popustila i počela davati novac.
Od 15-tog ga nema, meni 'kasni plata' i uviđam nervozu kod njega, ali neka se suoči sa svojim slabostima.
-
staradis
#106 Re: Posuđivanje novca
Batali ti to
Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
-
GaRGa
#107 Re: Posuđivanje novca
nebi od djevojke posudio da od gladi umirem
- vazi
#108 Re: Posuđivanje novca
pametno, da znas na cemu si. Kao sto vec rekoh i sama sam troskali i donekle ga razumijem ali nikad ne posudjuejm novacSaray_li wrote:Ovog se i bojim, iskreno. Vučem starce na grbači odavno jer nas je sestra koja je u inostranstvu odaaaaaavno zaboravila a njih dvoje su u penziji. Volim ga, to je neupitno ali ne želim probleme koji su na prvi pogleda beznačajni - tako sam i popustila i počela davati novac.Jessie B wrote:Jasno ti je da neko ko radi i zarađuje kako kažeš solidno, a do svoje tridesete nije naučio raspolagati novcem, najvjerovatnije nikada i neće promijeniti odnos prema novcu.Nisam uspjela naći sličnu temu ali me zanima kako regulišete posuđivanje novca u vezi i generalno partnera koji nema kočnicu kada troši novac?
Manjak osjećaja za vrijednost novca je osobina djece. Sjećam se sestrinih mališana kad su prvi put krenuli na neki izlet s učiteljicom. U restoranu su naručili sve što im je palo na pamet bez ikakvog osjećaja da nemaju dovoljno novca ni za pola toga. Platila je učiteljica i poslije tražila novac od roditelja.
Nažalost, svi imamo oko sebe, među prijateljima i u porodici ljude koji žive od danas do sutra i kojima je prenormalno trošiti više nego što imaju i onda kamčiti od drugih ljudi za ostatak mjeseca. Oni se furaju na život bezbrižne djece najveći dio života.
Kada neko vodi takav život, prag šta sebi dozvoljava se stalno povećeva i uvijek ima neki novi izvor i mogućnost zaduživanja. Imam par prijateljica koje stvarno za sve uslove zarađuju iznad prosjeka. Obje su kreditno zadužene samo za krpice i hranu. Već sredinom mjeseca počnu posuđivati novac. Jedna posuđuje od koga stigne među prijateljima i kolegama na poslu a drugoj je momak odavno prestao i tražiti da mu vraća posuđeni novac jer je to postala beskrajna lista dugova. Nju taj tip bukvalno obožava, znatno je mlađa od njega, imponuje mu da je s njom na razne načine. Njegov izbor. Ako si spremna usvojiti jednog tridesetogodišnjeg mališana i ako sve što ti pruža vrijedi da se brineš za njega, samo naprijed!
Od 15-tog ga nema, meni 'kasni plata' i uviđam nervozu kod njega, ali neka se suoči sa svojim slabostima.
- Saray_li
#109 Re: Posuđivanje novca
Ti si ovdje 'na drugoj strani' 
- alchak.ba
#110 Re: Posuđivanje novca
jel opet visok datum da ga zovnem na rucak?
- vazi
#111 Re: Posuđivanje novca
je li se javio rasipnikSaray_li wrote:Ti si ovdje 'na drugoj strani'
- Korisnicko ime
#112 Re: Posuđivanje novca
On je bas naucio da mu drugi pruzaju sve...Saray_li wrote:Zivi u rodjakovom stanu i ne placa troskove. Planiramo iznajmiti stan jer je ovaj u kojem je sada garsonjera.Joker88 wrote:a gdje on zivi?
ako planirate zivjeti zajedno da li ce to biti kao podstanari, ili na spratu kuce njegovih roditelja?
Poprilicno je smjelo (i neodgovorno) nekome koga ne poznajes i samo na osnovu par postova reci da li da se udaje ili ne, tako da ni ne pomisljam da ti dajem savjet oko toga. Ali cu ti reci jednu cinjenicu...u braku kad su pare u pitanju, nema "moje i tvoje", tako da ako se on nastavi tako ponasati (sto je opet, tesko znati unaprijed i ti bi to sama morala proocjeniti) onda te vise nece morati ni pitati da mu ih das...
-
Nokija
#113 Re: Posuđivanje novca
Saray_li wrote:Nije frka, pokloni budu ok tj.nadje se nesto skuplje ali su cesce bombonjerice ili sexy ves.
U sustini medju nama sve funkcionise ali mi se lampice pale jer ne zelim da budem ovisna o njmeu a posto planiramo dijele uskoro bih prestala raditi.Rjesenje?
Fakat mi ove zene nisu jasne. Znam da ovo nije tema, al sto bi to ti prestajala raditi zato sto ces dobiti dijete?
Pun forum tema kako "nam" je tesko i kako je situacija ocajna, a svi samo gledaju kako ce pobjeci od posla. Zenama je naravno uvijek lakse argumentovati, jer one naravno imaju plemenit razlog zasto ne mogu raditi.
- p206
- dita von teese
#115 Re: Posuđivanje novca
Saray_li wrote:
Ovog se i bojim, iskreno. Vučem starce na grbači odavno jer nas je sestra koja je u inostranstvu odaaaaaavno zaboravila a njih dvoje su u penziji. Volim ga, to je neupitno ali ne želim probleme koji su na prvi pogleda beznačajni - tako sam i popustila i počela davati novac.
On je navikao da se drugi brinu o njemu (zivi u stanu koji ne placa), a ti si navikla da se brines za druge - sto bi se reklo, bas ste se nasli.
Ovaj momak uopste ne treba tvoju pomoc. Ti trebas njegovu pomoc. Ti njega trebas prvog u mjesecu, da ti posudi novac. Jer ti si ta koja ocito ima manja primanja i vise izdatke. Sigurna sam da imas i svoje potrebe, i da jednom u tri mjeseca pozelis sebi kupiti nesto lijepo. A ako ste tu da se medjusobno podrzavate, ne vidim zasto se nekad on tebi ne bi nasao pri ruci, ako ti njemu vec redovno pomazes? Valjda to treba biti uzajamno. Ako nije, a nije, nije reciprocno, sama ces odluciti kada ces staviti tacku. Ne na vezu, vec na to da dopustas da te drugi iskoristavaju.
- dakine
#116 Re: Posuđivanje novca
Ma strucan termin za to ti je bezobrazluk. Pricajte, ako se ne promijeni nogiraj ga, ebo ljubav, ako on nema ljubavi da tebe poslusa i saslusa jer mu ne zelis nista lose i primi tvoj savijet, i ako nema postenja prema osobi koju voli da joj kao sto kazes ne vrati sav posudjeni novac kakav je onda takav covjek prema drugim ljudima koji mu malo ili nimalo znace u zivotu, kad je prema osobi koju voli takav... 
- Zatamnjena stakla
#117 Re: Posuđivanje novca
Hajd ti nama kaži koliko ti on para dođe?
- Saray_li
#118 Re: Posuđivanje novca
Trenutno je faza kriziranja tj. napeti smo (oboje) jer nema para. On je svoje potrosio na novu jaknu, servis auta a meni 'kasni plata'. Sa kartice je uzeo zadnjih 200 KM koje je razvukao i pijemo samo kafu pri izlasku. Za sada je ok.dita von teese wrote:Saray_li wrote:
On je navikao da se drugi brinu o njemu (zivi u stanu koji ne placa), a ti si navikla da se brines za druge - sto bi se reklo, bas ste se nasli.
Ovaj momak uopste ne treba tvoju pomoc. Ti trebas njegovu pomoc. Ti njega trebas prvog u mjesecu, da ti posudi novac. Jer ti si ta koja ocito ima manja primanja i vise izdatke. Sigurna sam da imas i svoje potrebe, i da jednom u tri mjeseca pozelis sebi kupiti nesto lijepo. A ako ste tu da se medjusobno podrzavate, ne vidim zasto se nekad on tebi ne bi nasao pri ruci, ako ti njemu vec redovno pomazes? Valjda to treba biti uzajamno. Ako nije, a nije, nije reciprocno, sama ces odluciti kada ces staviti tacku. Ne na vezu, vec na to da dopustas da te drugi iskoristavaju.
- Saray_li
#119 Re: Posuđivanje novca
dakine wrote:Ma strucan termin za to ti je bezobrazluk. Pricajte, ako se ne promijeni nogiraj ga, ebo ljubav, ako on nema ljubavi da tebe poslusa i saslusa jer mu ne zelis nista lose i primi tvoj savijet, i ako nema postenja prema osobi koju voli da joj kao sto kazes ne vrati sav posudjeni novac kakav je onda takav covjek prema drugim ljudima koji mu malo ili nimalo znace u zivotu, kad je prema osobi koju voli takav...
Baš je ta faza rasuđivanja - primjetio je da se situacija mijenja, pa ukoliko sa ja spremna na promjene, sada je red na njega.
- burek_in_space
#120 Re: Posuđivanje novca
Budi mangup, naruchi kiselu uz kafu, da vidish koliko je jaka vasha ljubavSaray_li wrote:
Trenutno je faza kriziranja tj. napeti smo (oboje) jer nema para. On je svoje potrosio na novu jaknu, servis auta a meni 'kasni plata'. Sa kartice je uzeo zadnjih 200 KM koje je razvukao i pijemo samo kafu pri izlasku. Za sada je ok.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#121 Re: Posuđivanje novca
burece, hajd mi posudi para, bit cu ti duznik cijeli zivotburek_in_space wrote:Budi mangup, naruchi kiselu uz kafu, da vidish koliko je jaka vasha ljubavSaray_li wrote:
Trenutno je faza kriziranja tj. napeti smo (oboje) jer nema para. On je svoje potrosio na novu jaknu, servis auta a meni 'kasni plata'. Sa kartice je uzeo zadnjih 200 KM koje je razvukao i pijemo samo kafu pri izlasku. Za sada je ok.
- burek_in_space
#122 Re: Posuđivanje novca
Nije problem, koliko treba?plain vanilla wrote:
burece, hajd mi posudi para, bit cu ti duznik cijeli zivot
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#123 Re: Posuđivanje novca
joj burece jesi lavburek_in_space wrote:Nije problem, koliko treba?plain vanilla wrote:
burece, hajd mi posudi para, bit cu ti duznik cijeli zivot
- spreca
#124 Re: Posuđivanje novca
Uzmi dok nudi,pa onda ti meni posudiplain vanilla wrote:burece, hajd mi posudi para, bit cu ti duznik cijeli zivotburek_in_space wrote:Budi mangup, naruchi kiselu uz kafu, da vidish koliko je jaka vasha ljubavSaray_li wrote:
- Truba
#125 Re: Posuđivanje novca
nisam upratio kolika je njemu plata?