Posuđivanje novca
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- Saray_li
#1 Posuđivanje novca
Pozdrav. Nisam uspjela naći sličnu temu ali me zanima kako regulišete posuđivanje novca u vezi i generalno partnera koji nema kočnicu kada troši novac?
Moj momak zarađuje odlično ali nema ušteđevinu, platu potroš u roku 10 dana, kupuje orginalnu odjeću, ruča po restoranima i ostane švorc. Kada ga pitam gdje je potrošio novac, uglavnom samo mahne rukom.
Tada od mene posuđuje novac koji isplati uglavnom trećinski i nastavlja po starom.
Planiramo živjeti skupa i meni je problem njegovo rasipništvo jer pomažem starcima da isplate kredit ali mislim da bukvalno baca pare.
Nedavno sam probala pričati sa njim otvoreno - priznaje da ne zna da se kontroliše kada ima novac ali da mu nikako nije žao i da će se 'nekako snaći' kada ga nema.
Bojim se da se ne trudi da se kontroliše jer zna da sam ja tu da ga poguram. Pokušavam da izbjegnem svađe ali i neki način da se on trzne.
Moj momak zarađuje odlično ali nema ušteđevinu, platu potroš u roku 10 dana, kupuje orginalnu odjeću, ruča po restoranima i ostane švorc. Kada ga pitam gdje je potrošio novac, uglavnom samo mahne rukom.
Tada od mene posuđuje novac koji isplati uglavnom trećinski i nastavlja po starom.
Planiramo živjeti skupa i meni je problem njegovo rasipništvo jer pomažem starcima da isplate kredit ali mislim da bukvalno baca pare.
Nedavno sam probala pričati sa njim otvoreno - priznaje da ne zna da se kontroliše kada ima novac ali da mu nikako nije žao i da će se 'nekako snaći' kada ga nema.
Bojim se da se ne trudi da se kontroliše jer zna da sam ja tu da ga poguram. Pokušavam da izbjegnem svađe ali i neki način da se on trzne.
- MedenoSrce
#2 Re: Posuđivanje novca
Pa naravno takvim se osobama uvijek nadje neko da ih pogura, ako neces ti neko ce od raje, mama, ...
I sigurno je da mu nije zao jer kada nema novaca ne ide nigdje niti ima kakvih potreba ili smislja sta ce kupiti od naredne plate.
Zasto mu ne predlozis da kada vec voli da trosi dio novca da tebi ili da napravi trajni na odredjeni iznos koji ce lijegati na zajednicki racun?
I sigurno je da mu nije zao jer kada nema novaca ne ide nigdje niti ima kakvih potreba ili smislja sta ce kupiti od naredne plate.
Zasto mu ne predlozis da kada vec voli da trosi dio novca da tebi ili da napravi trajni na odredjeni iznos koji ce lijegati na zajednicki racun?
- alucarda
#3 Re: Posuđivanje novca
Mozda moze proci bez svadje, ali morate ozbiljno da porazgovarate o tome. Pa i ako dodje do svadje barem ste razgovarali.
Ocigledno se on ne pridrzava one, pokrij se koliko ti je jorgan dug.
Medeno srce je u pravu, takvi nadju nekoga da i vadi uvjek.
Ako se odlucite na zajednicki zivot onda je potrebno da i on i ti imate prioritete sredjene. Ako njemu to ostanu odjeca i restorani, tesko vama.
Ako cete ostati na tvojoj plati da pokrije racune i hranu.
Teska situacija, a i pitanje je koliko se on moze promijeniti, malo da razumnije trosi a ne da spiska platu u 10 dana. Izvini ali meni je to bas nezrelo i neodgovorno. Da ne kazem jako sebicno
sretno sa njim
Ocigledno se on ne pridrzava one, pokrij se koliko ti je jorgan dug.
Medeno srce je u pravu, takvi nadju nekoga da i vadi uvjek.
Ako se odlucite na zajednicki zivot onda je potrebno da i on i ti imate prioritete sredjene. Ako njemu to ostanu odjeca i restorani, tesko vama.
Ako cete ostati na tvojoj plati da pokrije racune i hranu.
Teska situacija, a i pitanje je koliko se on moze promijeniti, malo da razumnije trosi a ne da spiska platu u 10 dana. Izvini ali meni je to bas nezrelo i neodgovorno. Da ne kazem jako sebicno
sretno sa njim
- dusa_raskopuša
#4 Re: Posuđivanje novca
Valjda mora biti svjestan, da kad odluci da se zeni i kad to uradi, da se vecina stvari mora promijeniti, pa i to. Ako to ne skonta, malo prije braka, pa cak ni u toku braka, onda ne znam sta da mu radis.
Da ga prihvatis, pa da 'slamkate' oboje 20 dana do naredne plate ili da ga ostavis.
-
dječak sa šibicama
#5 Re: Posuđivanje novca
Takav se nikada nece promijeniti, to je sigurno.
-
Juni
#6 Re: Posuđivanje novca
dječak sa šibicama wrote:Takav se nikada nece promijeniti, to je sigurno.
- Neradnik
#7 Re: Posuđivanje novca
Vidi nesto ja mislim da si ti u dovoljnom crnjaku sto pomazes starcima za kredit cudi me da za to nema razumjevanja te jos ima obraza da ti uzme i skrsi na zajebanciju.Ne poznajem te al cu ti dat jaranski savjet ko da te poznajem.Pokusaj stvari dovest na svoje mjesto prije braka ili zajednickog zivljenja kako god da odlucite.Ako ne mognes bolje ne ulazit u nista dublje nego u brak ulazit sa problemima pa ih rjesavat.Sutra moze djete doci na svijet a vi imate ozbiljan problem koji moze to djete sutra kostat radi ne razmisljanja.Saray_li wrote:Pozdrav. Nisam uspjela naći sličnu temu ali me zanima kako regulišete posuđivanje novca u vezi i generalno partnera koji nema kočnicu kada troši novac?
Dakle dovest stvari u red sacekat par mjeseci ne samo mjesec dva pa se onda kad se uvjeris upustat u nesto ozbiljno.
Mislim pitanje je(nemoj da ti neku suhu uvlacim) jel on uopste trosi na to sto kaze.
Oprez!
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#8 Re: Posuđivanje novca
Ovo se cini kao fin savjet ali nisam sigurna da bi islo sa ovakvim covjekom.MedenoSrce wrote: Zasto mu ne predlozis da kada vec voli da trosi dio novca da tebi ili da napravi trajni na odredjeni iznos koji ce lijegati na zajednicki racun?
Bojim se da je istina ovo sto kaze djecak.
Meni nije jasno odakle mu obraz traziti ti pare ako vec zna da pomazes otplatiti kredit.
- respo
#9 Re: Posuđivanje novca
nacin kako da izbjegnes svadje je da prekines s njim i da trazis novog deckaSaray_li wrote:Pozdrav. Nisam uspjela naći sličnu temu ali me zanima kako regulišete posuđivanje novca u vezi i generalno partnera koji nema kočnicu kada troši novac?
- kombajn
#10 Re: Posuđivanje novca
Evo mozes odmah pocet, tako sto ces s @respom otic na kafurespo wrote:nacin kako da izbjegnes svadje je da prekines s njim i da trazis novog deckaSaray_li wrote:Pozdrav. Nisam uspjela naći sličnu temu ali me zanima kako regulišete posuđivanje novca u vezi i generalno partnera koji nema kočnicu kada troši novac?
- respo
#11 Re: Posuđivanje novca
ne moram vise ni zvati na kafu zovu ih za mene 
-
sorted
#12 Re: Posuđivanje novca
izvede li tebe nekad u restoran? kupi li i tebi neki oriĐinal? je li on kriv sto su ti starci u kreditu?
ostavi ga i nadji frontalnog kokuza
ostavi ga i nadji frontalnog kokuza
- Saray_li
#13 Re: Posuđivanje novca
Nije frka, pokloni budu ok tj.nadje se nesto skuplje ali su cesce bombonjerice ili sexy ves.
U sustini medju nama sve funkcionise ali mi se lampice pale jer ne zelim da budem ovisna o njmeu a posto planiramo dijele uskoro bih prestala raditi.
Rjesenje?
U sustini medju nama sve funkcionise ali mi se lampice pale jer ne zelim da budem ovisna o njmeu a posto planiramo dijele uskoro bih prestala raditi.
Rjesenje?
- Saray_li
#14 Re: Posuđivanje novca
Ovo sam probala ali hez uspjehaMedenoSrce wrote:Pa naravno takvim se osobama uvijek nadje neko da ih pogura, ako neces ti neko ce od raje, mama, ...
- azurna_obala
#15 Re: Posuđivanje novca
Ne posuđuj mu pare više i tačka. Sve iznesi na čistac, sve što si ovdje rekla, reci i njemu, jasno i glasno, đe su pare, para nema...pa da vidiš šta će onda...
koji bezobrazluk...da ga ti nosiš na grbači svojoj, a imaš kredit plus...
koji bezobrazluk...da ga ti nosiš na grbači svojoj, a imaš kredit plus...
- Saray_li
#16 Re: Posuđivanje novca
Posudbe su isle na varijantu-kratak sam a bas bi kupio ove tene +50 km za nako. Ovdje sam ja pogrijesila jer sam mislila ok, jbg ove tene i to je to...pa jos ove farmerke...pa poguraj ga i sl. Medjutim...ode to....
- ladyblue18
#17 Re: Posuđivanje novca
Procitaj dobro sta ti je reko gospo'n bez kravate. Ne mislis valjda ozbiljno upustati se sa nekim u zajednicki zivot a kamoli jos djecu radjati a ne znas hocete li za hljeba imati ako on nastavi sa rasipanjem.Saray_li wrote:a posto planiramo dijele uskoro bih prestala raditi.
- Saray_li
#18 Re: Posuđivanje novca
Nikako, zato i trazim izlaz tj. varijantu. Nije mi frka i svadjati se ako ce biti rezultata ali trazim nacin.
- respo
#19 Re: Posuđivanje novca
rjesenje rekoh prekini i trazi normalnu vezuSaray_li wrote:Nije frka, pokloni budu ok tj.nadje se nesto skuplje ali su cesce bombonjerice ili sexy ves.
Rjesenje?
sve sto pokusas ce biti uzaludno jer se on nece promijeniti cim tako fukncionise koliko vec je punoljetan
nece biti rezultata jer ce opet posudjivati jednostavno ne zna novcem baratati i to je toSaray_li wrote:Nikako, zato i trazim izlaz tj. varijantu. Nije mi frka i svadjati se ako ce biti rezultata ali trazim nacin.
i sto je najgore trosi ga na bespotrebne stvari a i samo na sebe jer je njemu vazan njegov imidz a ne ti
- ladyblue18
#20 Re: Posuđivanje novca
Mislim da ti je jedini nacin sjest i otvoreno porazgovarati. Moras biti sigurna da se on moze promijeniti i uozbiljiti. Treba znati sta je odgovornost, sta je porodicni zivot, sta su djeca, sta su finansije, sta su racuni, sta su krediti, itd...a narocito treba znati kolike troskove iziskuju djeca.
Pitaj ga sta on misli kako ce vas izdrzavati kada ti budes trudna ako vec mislis prestat radit.
Ako je njemu njegova guzica najpreca i da ima jos ove tene i jos ove farmerke...jbg.
Ali mislim da znas i ti sama da ce se on tesko promijeniti...
Pitaj ga sta on misli kako ce vas izdrzavati kada ti budes trudna ako vec mislis prestat radit.
Ako je njemu njegova guzica najpreca i da ima jos ove tene i jos ove farmerke...jbg.
Ali mislim da znas i ti sama da ce se on tesko promijeniti...
- dusa_raskopuša
- Država
#22 Re: Posuđivanje novca
Juni wrote:dječak sa šibicama wrote:Takav se nikada nece promijeniti, to je sigurno.
- Neradnik
#23 Re: Posuđivanje novca
Pa razgovor, karte na sto i gotovo, reci mu da ti to smeta ako ne moze promjeniti nema onda potrebe razmisljati o necemu vecem da ne kazem ozbiljnijem.Danas je u pitanju lova sutra ce biti nesto drugo.Cim neke stvari uzmu maha i ne zaustave se u startu ode to... bog ne moze poslje iskontrolisat....
Znaci dogovor,kompromis to ako ne ide onda jbg.
Znaci dogovor,kompromis to ako ne ide onda jbg.
Last edited by Neradnik on 24/02/2013 13:38, edited 1 time in total.
- alucarda
#24 Re: Posuđivanje novca
Odgovornost se uci od malih nogu, a ne za par mjeseci.
Iako ne treba dizati ruke od njega odmah, malo nas ovdje realno misli da se ovaj tip moze promjenjiti.
Ipak tvoj momak, pa probaj barem da budes nacisto sa sobom da si sve uradila sto si mogla.
A kad prekinete, glavu gore i furaj dalje. Ja mislim da ces cak da osjetis olaksanje
Iako ne treba dizati ruke od njega odmah, malo nas ovdje realno misli da se ovaj tip moze promjenjiti.
Ipak tvoj momak, pa probaj barem da budes nacisto sa sobom da si sve uradila sto si mogla.
A kad prekinete, glavu gore i furaj dalje. Ja mislim da ces cak da osjetis olaksanje
-
Arax_diss
#25 Re: Posuđivanje novca
alucarda wrote:Odgovornost se uci od malih nogu, a ne za par mjeseci.
lol, djevojka pred brakom... nije komentar na mjestu ba, da se to rijeshit.