Postupak prodaje vozila - Pomoc

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mirzadj

#1 Postupak prodaje vozila - Pomoc

Post by mirzadj »

Pozdrav ljudi...

Prodajem auto, oglasio sam ga, cekam da ko nazove i tako to.... Interesuje me moze li neko objasniti postupak prodaje u kasnijoj fazi - procedure, ugovor i sl. posto ranije nisam prodavao... :D

Hvala unaprijed...
CYa
Jimmy_The_Saint

#2 Re: Postupak prodaje vozila - Pomoc

Post by Jimmy_The_Saint »

Ovo je bilo već, ali hajmo isponove. Nema tu neke prevelike pameti, spremi papire od auta, kad nađeš mušteriju s papirima odeš u neku od agencija koje se time bave, calneš cvaju ili tako nešto siće (ili calne mušterija, recimo, kako se pogodite) i sve završeno. Ja znam ima neka agencija "Sjaj" preko puta ELPI komerca na Grbavici, uslužni i brzi. Ima toga po gradu, raspitaj se.

A ako baš hoćeš da si sam svoj majstor, mislim da se kupi neki obrazac ugovora u knjižari, pa se to potpiše i ovjeri u općini nije ni to neka prevelka pamet.
shlauf

#3 Re: Postupak prodaje vozila - Pomoc

Post by shlauf »

U Sjaj-u prevod auta sa tebe na kupca: promjena saobraćajne, vlasničke knjižice, tehničkog, tablica ... košta 112,oo KM i rade do 16:30 sati a u DIN BH u prizemlju Željinog stadiona sve to isto košta 115,oo KM i rade do 18:00 sati. Gdje god uradiš prevod kupac plaća a ne ti. Ako daš samo punomoć može se desiti da tebi na adresu dolaze plave koverte sa kaznama a stvarnog kupca nema nigdje na mapi. Zato obavezno uradi prevod auta i onda si rahat.

Aleee aleeeeeeeee :dance:

Ljubiše mi mog !!!!
:sax:
rusmir.ba

#4 Re: Postupak prodaje vozila - Pomoc

Post by rusmir.ba »

Najbitnija stvarka ti je koje je auto i koju si cijenu stavio.

Kad uspijes prodat rahat ces to prevoditi bez problema :D

Tebe nije briga koliko kostaju tablice, nova saobracajna, potvrda o vlasnistvu i sl. vec samo da napravis odgovarajuci kupoprodajni ugovor u nekoj agenciji. Ja mislim da kosta 30-40KM i naravno kupac placa sve to, kao i troskove prevoda.

Ugovore oni imaju vec gotove, samo ukucaju podatke o autu kao i vase licne.

Samo ti nadji kupca, papire je lako srediti. I ne daji nikakve punomoci!!! Odmah u agenciju i potpisuj ugovor. Sretno s prodajom sta je god, prije godinu dana sam bio u slicnim vodama i hvala Bogu sve je nekako islo kako treba.
mirzadj

#5 Re: Postupak prodaje vozila - Pomoc

Post by mirzadj »

Hvala ljudi puno...
a prodajem Renault Lagunu 2.2 dci.... :D pa valjda ce biti musterija... ko zna....

hvala jos jednom....
pozz
Neelix

#6 Re: Postupak prodaje vozila - Pomoc

Post by Neelix »

shlauf wrote:

Ljubiše mi mog !!!!
hoš li nam konačno otkrit jeko Ljubiša? :D
mayab

#7 Re: Postupak prodaje vozila - Pomoc

Post by mayab »

Neelix wrote:
shlauf wrote:

Ljubiše mi mog !!!!
hoš li nam konačno otkrit jeko Ljubiša? :D
Ti stvarno ne kontas da se tu ne radi ni o kakvom Ljubiši, u pitanju je glagol! :lol:
Neelix

#8 Re: Postupak prodaje vozila - Pomoc

Post by Neelix »

ahaaaaa :D veri smart :D
torik

#9 Re: Postupak prodaje vozila - Pomoc

Post by torik »

Da se nadovezem na temu :) pitanje je slicno.
Znaci trebao bi za par dana u Sarajevo da kupim autic, autu je istekla registracija. Znaci interesuje me ako ima neka dobra dusa da mi pojasni proceduru, koliko to sve cirka kosta? Registraciju bi zavrsio u Maglaju, trebam u Sa uzeti probne table? Nista mi nije jasno :) prvi autic pa nemam pojma.
Unaprijed hvala.
LeKo

#10 Re: Postupak prodaje vozila - Pomoc

Post by LeKo »

Druže, obzirom da je autu istekla registracija trebaju ti probne table ili prevoz šlepom do maglaja.

Probne table ti može završiti ovdje lik od kojeg kupuješ auto (taksa, zahtjev u MUP-u i osiguranje - sve oko 50 KM)

Nemoj uzimati probe na više dana jer je sada procedura da ne možeš predati zahtjev za registraciju bez predaje potvrde o probnim tablama i samih probnih tabli.

Šlepa ti oko 1KM po km. Skontaj šta ti je isplativije.
torik

#11 Re: Postupak prodaje vozila - Pomoc

Post by torik »

LeKo wrote:Druže, obzirom da je autu istekla registracija trebaju ti probne table ili prevoz šlepom do maglaja.

Probne table ti može završiti ovdje lik od kojeg kupuješ auto (taksa, zahtjev u MUP-u i osiguranje - sve oko 50 KM)

Nemoj uzimati probe na više dana jer je sada procedura da ne možeš predati zahtjev za registraciju bez predaje potvrde o probnim tablama i samih probnih tabli.

mogu li se probne zavrisiti u toku dana?

i hvala na ovom do sad :)
LeKo

#12 Re: Postupak prodaje vozila - Pomoc

Post by LeKo »

Ako ih ima (i ako nekog u MUP-u ima) može, inače se čeka 1 dan ako je sve OK (ima tablica i nema problema s papirologijom), ostale varijacije - što više problema = više vremena. Ako ti imaš nekoga u tvom MUP-u, neka ti ovaj pošalje papire pa ti sve gore završi.
Better Man

#13 Re: Postupak prodaje vozila - Pomoc

Post by Better Man »

LeKo wrote:Druže, obzirom da je autu istekla registracija trebaju ti probne table ili prevoz šlepom do maglaja.

Ne trebaju probne. Moj kolega s posla prodao auto kojem je istekla registracija čovjeku iz Vakufa i čovjek ovdje u Sarajevu samo uplatio osiguranje, a ostatak će registracije završiti u Vakufu. Tako da je bez problema otišao s autom za Vakuf, jer je auto u postupku registracije.
Post Reply