Imate li sindrom? Znate li nekoga ko ga ima? Kako se nosite sa prošlošću? Zamolila bih da pišete isključivo na temu zdravlja (BEZ POLITIKE)
Meni, i sad kad, nešto jako udari mislim da je granata i sva se stresem, kompletno tijelo mi se strese.
Imala sam i puno većih poteškoća, ali sam izašla na kraj sa njima.
Posttraumatski sindrom (PTSP)
Moderator: anex
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2 Re: Posttraumatski sindrom (PTSP)
Čini mi se da na ČVili ima neko udruženje koje okuplja PTSP-ovce (uglavnom bivši borci). Okupljaju se u MZ....Staro ime mjesne zajednice ''Avdo Hodžić''- Novo Sarajevo.
- hassena
#3 Re: Posttraumatski sindrom (PTSP)
Nisam znala i baš mi je drago što sam to pročitala, moj brat ima problemčića (znači, ne puno), ali ih negira...a, mislim da mi trebamo o tome otvoreno pričati, ako ništa-lakše je
A, moje je mišljenje: ko je ostao isti (čitaj normalan), sa njim nešto nije uredu...(ovo se ja samo tješim
)
A, moje je mišljenje: ko je ostao isti (čitaj normalan), sa njim nešto nije uredu...(ovo se ja samo tješim
-
modesti
#4 Re: Posttraumatski sindrom (PTSP)
Možeš kontaktirati MUP-ovu ambulantu, mislim da tamo vode grupe pomoći za osobe sa PTSP-om ali prije toga ide obavezno uspostavljanje dijagnoze (razgovor sa psihijatrom/psihologom). Osim toga, uz PTSP vrlo često ide negiranje smetnji, zloupotreba alkohola i/ili droge, problemi sa spavanjem, problemi sa svakodnevnim funkcionisanjem.
Ako se ti samo bojiš iznenadnih zvukova, ne mora biti PTSP već naučena reakcija straha. Međutim, ako imaš flash backove (vraćaju ti se slike traumatske situacije) i gore spomenute smetnje, možeš se javiti psihologu ili psihijatru radi uspostavljanja adekvatne terapije.
Što se tiče brata koji negira simptome PTSP-a, nemam ti ništa pametno reći osim da poradiš malo (ako možeš) na njegovoj motivaciji za tretman/grupu. Ako osoba ne želi pomoć, ništa od toga. Razgovaraj s njim, pusti ga neka malo razmisli o tome, uhvati se za njemu bitne stvari (ako ima porodicu, djecu). U svakom slučaju predlažem prvo pregled psihologa/psihijatra a tek onda uključivanje u neku grupu. Ako su simptomi jako izraženi, bolje psihijatar. Možeš se raspitati da li u domu zdravlja opštine u kojoj živite ima psihijatar (trebao bi da ima) i zakažeš termin.
Ako se ti samo bojiš iznenadnih zvukova, ne mora biti PTSP već naučena reakcija straha. Međutim, ako imaš flash backove (vraćaju ti se slike traumatske situacije) i gore spomenute smetnje, možeš se javiti psihologu ili psihijatru radi uspostavljanja adekvatne terapije.
Što se tiče brata koji negira simptome PTSP-a, nemam ti ništa pametno reći osim da poradiš malo (ako možeš) na njegovoj motivaciji za tretman/grupu. Ako osoba ne želi pomoć, ništa od toga. Razgovaraj s njim, pusti ga neka malo razmisli o tome, uhvati se za njemu bitne stvari (ako ima porodicu, djecu). U svakom slučaju predlažem prvo pregled psihologa/psihijatra a tek onda uključivanje u neku grupu. Ako su simptomi jako izraženi, bolje psihijatar. Možeš se raspitati da li u domu zdravlja opštine u kojoj živite ima psihijatar (trebao bi da ima) i zakažeš termin.
- hassena
#5 Re: Posttraumatski sindrom (PTSP)
Hvala na savjetima, ja sam sad totalno ok, imala sam taj neki krizni period, kad mi je većina običnih stvari bila teška za odraditi. Sad se samo ponekad javi flash back kad čujem tresak..asocira me na udar granate..al sve OK, prevazišla, samo mi tijelo ima reakcije za trenutak...
Brat dobro funkcionira, ali je tanak sa živcima...malo mu fali da plane...
Brat dobro funkcionira, ali je tanak sa živcima...malo mu fali da plane...