postovanje
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- 3xa
#1 postovanje
Sta je za vas postovanje i u kolikoj mjeri je imate od partnera. Bojim se da ja imam krivu viziju sta bi postovanje trebalo biti
a mozda je kod svakog drugacije ispoljena
- sabinaM
#2 Re: postovanje
znas da sam se sada zamislila...misliš na poštovanje...hm, uvijek pricamo kako je u vezi poštovanje vrlo bitno, a sada kada se zamislim kako ga ispoljavamo (oboje)...mislim da jako lose
Postovanje znaci cijeniti tude misljenje (cesto se sporjeckamo oko branjenja svojih ideja),
postovati tudi mir i odmor (cesto nam se cini da onaj drugi uvijek vise odmara od nas samih)
postovati tude postupke i vjerovati da su najbolji za nasu vezu (cesto prigovaramo jedno drugome i pravimo se pametni da je najbolje ono sto je u nasim glavama)
Mislim da ovo postivanje...ide samo ako je obostrano
Postovanje znaci cijeniti tude misljenje (cesto se sporjeckamo oko branjenja svojih ideja),
postovati tudi mir i odmor (cesto nam se cini da onaj drugi uvijek vise odmara od nas samih)
postovati tude postupke i vjerovati da su najbolji za nasu vezu (cesto prigovaramo jedno drugome i pravimo se pametni da je najbolje ono sto je u nasim glavama)
Mislim da ovo postivanje...ide samo ako je obostrano
- 3xa
#3 Re: postovanje
uh
sad mi je lakse
ista situacija
za sve su krive bajke koje smo slusale ko male
za sve su krive bajke koje smo slusale ko male
-
Kjajević Majko
#4 Re: postovanje
Meni se čini da je jako malo poštovanja u bilo kakvim vezama, prijateljskim, ljubavnim... Rijetko ko zna slušati. 
- grunt
- Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.
#5 Re: postovanje
Za mene je poštovanje jedno od najbitnijih stvari u životu!
-
Lilana
#6 Re: postovanje
Po meni je poštovanje kada u svojoj glavi nađeš mjesta i razumijevanja i za potrebe, osjećanja, stavove onog drugog.
Pitanje je kako postaviti granicu između samopocjenjivanja i poštovanja prema nekom, jer ne vidim baš jasnu liniju razgraničenja.
Pitanje je kako postaviti granicu između samopocjenjivanja i poštovanja prema nekom, jer ne vidim baš jasnu liniju razgraničenja.
-
Ken Lee
#7 Re: postovanje
Kad neko prodje pored tebe i kaze: "Postovanje".
-
Kjajević Majko
#9 Re: postovanje
Poštuj sebe pa će te i drugi. Iliti nemoj nikome previše podilaziti bez obzira koliko ti je stalo.Lilana wrote:Po meni je poštovanje kada u svojoj glavi nađeš mjesta i razumijevanja i za potrebe, osjećanja, stavove onog drugog.
- 3xa
#10 Re: postovanje
Ken Lee wrote:Kad neko prodje pored tebe i kaze: "Postovanje".
-
mojgrad
#11 Re: postovanje
Reci nam koja je tvoja vizija postovanja?3xa wrote:Sta je za vas postovanje i u kolikoj mjeri je imate od partnera. Bojim se da ja imam krivu viziju sta bi postovanje trebalo bitia mozda je kod svakog drugacije ispoljena
Ja na primjer nikada ne bih sebi dozvolila da opsujem (bilo kome, posebno svom muzu) familiju i ostale njemu drage osobe.
Postovanje nije samo ne reci neke stvari vec se tako i ponasati.
- metal_rules_cura
#12 Re: postovanje
Najvaznija stvar u bilo kojem odnosu uvijek mi bila... Na to se gradi sve, i razumijevanje, i ljubav, sve...
Eh sad cini mi se da mnogi ovdje mijesaju postovanje i razumijevanje... Po meni (napominjem) je razumijevanje kad mi neko kaze sada bih bila sama/sam, isla bih tamo, ostavi me malo samu i slicno. To je vec nesto sto dolazi nakon postovanja. Tek nakon sto se uvjeris da te neko postuje mozes mu tako nesto reci i zamoliti. Postovanje se vise odnosi na one fundamentalne osobine licnosti, stvari koje joj smetaju, reakcije i nas odnos prema istima, pristup stvarima koje cine osobu sa druge strane, svojevrsna obazrivost, i iznad svega jedan odredjeni nivo naseg ophodjena prema drugoj strani. Ja to zamisljam ovako... 2 kruga, jedan moj, jedan onaj druge strane, ja imam nesto reci, predloziti i slicno, dodjem do granicne linije suprotnog kruga i odatle govorim, niposto ne ulazim u taj teritorij, a ponajmanje se unutar nje ponasam diktatorski i samovoljno. A ipak govorim sto imam reci sto i jeste svrha... E, tako nekako
Eh sad cini mi se da mnogi ovdje mijesaju postovanje i razumijevanje... Po meni (napominjem) je razumijevanje kad mi neko kaze sada bih bila sama/sam, isla bih tamo, ostavi me malo samu i slicno. To je vec nesto sto dolazi nakon postovanja. Tek nakon sto se uvjeris da te neko postuje mozes mu tako nesto reci i zamoliti. Postovanje se vise odnosi na one fundamentalne osobine licnosti, stvari koje joj smetaju, reakcije i nas odnos prema istima, pristup stvarima koje cine osobu sa druge strane, svojevrsna obazrivost, i iznad svega jedan odredjeni nivo naseg ophodjena prema drugoj strani. Ja to zamisljam ovako... 2 kruga, jedan moj, jedan onaj druge strane, ja imam nesto reci, predloziti i slicno, dodjem do granicne linije suprotnog kruga i odatle govorim, niposto ne ulazim u taj teritorij, a ponajmanje se unutar nje ponasam diktatorski i samovoljno. A ipak govorim sto imam reci sto i jeste svrha... E, tako nekako
- 3xa
#13 Re: postovanje
Za mene je postovanje kada ne omalazavas svaki njegov/njen postupak, imas povjerenja u ono sto radi, prihvatas njegov generalni stav prema zivotu a ne pokusavas ga oblikovati prema sebi. Uvijek sam za manje prilagodbe jednog i drugog ali ako neko generalno kritikuje tvoj karakter znaci da te generalno nije prihvatio niti te postuje.mojgrad wrote:Reci nam koja je tvoja vizija postovanja?3xa wrote:Sta je za vas postovanje i u kolikoj mjeri je imate od partnera. Bojim se da ja imam krivu viziju sta bi postovanje trebalo bitia mozda je kod svakog drugacije ispoljena
Ja na primjer nikada ne bih sebi dozvolila da opsujem (bilo kome, posebno svom muzu) familiju i ostale njemu drage osobe.
Postovanje nije samo ne reci neke stvari vec se tako i ponasati.
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#14 Re: postovanje
metal_rules_cura wrote:Najvaznija stvar u bilo kojem odnosu uvijek mi bila... Na to se gradi sve, i razumijevanje, i ljubav, sve...
Da, tako nekako. Postoji nesto sto se zove 'licni prostor' ( iliti 'personal space' kojeg su ljudi vani veoma svjesni i na isti izuzetno obracaju paznju ) koji se mora postovati da bi odredjeni odnos izmedju dvije osobe bio funkcionalan. U Transakcionoj Analizi ovo je objasnjeno na nacin 'Ja sam ok, ti si ok' i dok se osobe drze te premise, sve je ok. Problem nastaje od iluzije da se neko moze ili da mijenjati, ili da nekoga mozemo posjedovati u duhovnom smislu.
U nasem drustvu je svijest o 'licnom prostoru' na izuzetno niskom nivou, i to se ogleda na svim nivoima drustva, od odnosa u ljubavnim vezama, preko odnosa sa familijom, do odnosa prema siroj drustvenoj zajednici. Ljudi vani vrlo cesto kazu 'Mind your own business' i ta recenica u sebi sadrzi veliku mudrost. Na nasim prostorima je to gotovo nepoznata kategorija, jer trac ( minding somebody else's business ) je nacin zivota. Ne kaze se kod nas slucajno 'Nek' komsiji crkne krava', jer dosta ljudi funkcionise na principu 'kako unesreciti drugoga' ili se radovati tudjoj nesreci, umjesto 'kako usreciti sebe'.
Da zakljucim, mislim da je medjusobno postovanje veoma rijetko, jer je neuporedivo lakse posmatrati tudje mane, nego u sebi traziti vrline.
- tech10
#15 Re: postovanje
[quote="Latinica"]
Da, tako nekako. Postoji nesto sto se zove 'licni prostor' ( iliti 'personal space' kojeg su ljudi vani veoma svjesni i na isti izuzetno obracaju paznju ) koji se mora postovati da bi odredjeni odnos izmedju dvije osobe bio funkcionalan. U Transakcionoj Analizi ovo je objasnjeno na nacin 'Ja sam ok, ti si ok' i dok se osobe drze te premise, sve je ok. Problem nastaje od iluzije da se neko moze ili da mijenjati, ili da nekoga mozemo posjedovati u duhovnom smislu.

- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#16 Re: postovanje
Challenge impulsively, disregard, ridicule etc. It is so much easier, then to think ( for a change ).
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#17 Re: postovanje
evo teme za mene
@latinice spremi se na okrsaj kod O.K korala
.
Postovanje.......hmmmmmm,sta mu ga to znaci,nesto ljubavno,neki sex
neko osjetilo cula,osjecaj....sta li je to.Da nije slucajno ljudska osobina ,koja se stjece odgojem.......hmmmmmm.

Postovanje.......hmmmmmm,sta mu ga to znaci,nesto ljubavno,neki sex
- vitamini
#18 Re: postovanje
Poštovanje prema nekome koga smo odabrali za životnog partnera, saputnika i sl...je nakon što prođe zaljubljenost a počne neka druga "faza" , ne pokušavati promjeniti tu osobu, njegove stavove, navike, mišljenja...prihvatiti ga sa svim vrlinama i manama koje ima, ma koliko nam smetale neke njegove "bubice". Mislim da se poštovanje gubi kada jedan od partnera pokušava promjeniti, "preodgojiti" onog drugog...pogotovo kad se koriste riječi "ti uvijek...." ili "ti nikad...." što dovodi do toga da se čovjek osjeća kao na optuženičkoj klupi....Sve treba rješavati razgovorom, analiziranjem situacije, bez međusobnog optuživanja i sl.... a posebno bez ružnih riječi, psovki, ignorisanja..... (joj jesam idealista............) Ali mislim da je formula u vezi, kao i u svakom drugom odnosu "poštuj prvo sebe, pa će te i drugi poštovati" 
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#20 Re: postovanje
zena21 wrote:slabo danas ima postovanja
- Panthera
#21 Re: postovanje
Ja bi ovu temu kadidovo za BHT BE BE 
- ljubav_aha
#22 Re: postovanje
tacnoKjajević Majko wrote:Meni se čini da je jako malo poštovanja u bilo kakvim vezama, prijateljskim, ljubavnim... Rijetko ko zna slušati.
bas si mi drag,odbarala bih da te sa postovanjem da popijemo kafu
Last edited by ljubav_aha on 03/07/2008 17:52, edited 1 time in total.
- ljubav_aha
#23 Re: postovanje
tacnoKjajević Majko wrote:Poštuj sebe pa će te i drugi. Iliti nemoj nikome previše podilaziti bez obzira koliko ti je stalo.Lilana wrote:Po meni je poštovanje kada u svojoj glavi nađeš mjesta i razumijevanja i za potrebe, osjećanja, stavove onog drugog.
drugi dio obrazlozenja je suvise pojednostavljen,jer je ipak malo kompleksnijeg sadrzaja
- metal_rules_cura
#24 Re: postovanje
Jako cesto upravo nivo postovanja druge osobe prema nama odredjuje koliko smo spremni otkriti dio sebe nekom. Ne bih ja to nazvala podilazenjem. Barem je tako kod mene. Postovanje je karika koja veze sve ostalo. Naravno, rizik uvijek postoji, ali svejedno...
-
Kjajević Majko
#25 Re: postovanje
Hvala i anytime.ljubav_aha wrote:tacno
bas si mi drag,odbarala bih da te sa postovanjem da popijemo kafu
Jako lijepo.metal_rules_cura wrote:Jako cesto upravo nivo postovanja druge osobe prema nama odredjuje koliko smo spremni otkriti dio sebe nekom. Ne bih ja to nazvala podilazenjem. Barem je tako kod mene. Postovanje je karika koja veze sve ostalo. Naravno, rizik uvijek postoji, ali svejedno...
Samo to i nije podilaženje.